bastek Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Pytanie jak w temacie. Wszędzie jest napisane, że się powinno, jak długo i w jakiej temp ale nigdzie nie znalazłem po co się to robi skoro mięsko się wędzi w temp nie niższej niż 50-60 stopni przez conajmniej 5-8 gdz?Dopiero zaczynam zabawę w wędzenie dlatego wybaczcię za takie, pewnie z oczywistą odpowiedzią pytanie pozdrawiamserdecznie zadymiaczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Parzenie jest zakończeniem obróbki termicznej wyrobów i zapewnienie "bezpieczeństwa" mikrobiologicznego wyrobu czyli "ubicie" wszystkiego co możemy ubić w warunkach nazwijmy to domowych .... te graniczne temperatury to 68st C dla wieprzowiny, wołowiny i 72st C dla drobiu w najgrubszym miejscu wyrobu to tak bardzo ogólnie ... jak widzisz te czasy i temperatury które przytoczyłeś to za mało jak długo i w jakiej temp ale nigdzie nie znalazłem po co się to robi No tutaj to pojechałeś .... są setki stron na tym forum poświęcone temu zagadnieniu i powodom Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Czerwca 2015 50-60 stopni przez conajmniej 5-8 gdz?ciekawe też, skąd kolega ma takie informacje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Wszędzie jest napisane, że się powinno, jak długo i w jakiej temp ale nigdzie nie znalazłem po co się to robi Nie znalazłaś bo nie skorzystałeś z opcji "szukaj" .Zrobiłem to za Ciebie i znalazłem. http://wedlinydomowe.pl/obrobka-cieplna/sposoby-parzenia/196-obrobka-cieplna Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastek Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Bardzo dziękuję Koledzy za odpowiedzi. Brakowało mi widocznie w moim słowniku tej terminologii "obróbka cieplna" Człowiek całe życie się uczy a głupi umiera pozdro serdeczneZapytałem między innymi dlatego ponieważ obawiam się że jeżeli po wędzeniu bedę parzył mięsko to zabiję ten specyficzny zapach i aromat wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Czerwca 2015 cześć Bastek . Jeśli będziesz parzył z termometrem wbitym w najgrubszy kawałek wędzonki do odpowiedniej temperatury ( ja parzę do 68st - po wyjęciu z gara zauważyłam że wzrosła jeszcze do 70st - pisał o tym bodajże arkadiusz, że tak jest ) to aromatu , zapachu nie straci mięsko na bank - kilka dni temu parzyłam i jest ok , nawet bardzo . Np.łopatka peklowana wraz z innymi rodzajami mięsa zawsze wychodzi mi słona i tym parzeniem smak jest idealny.Jeśli obawiasz się końcowego efektu to spróbuj z jednym kawałkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastek Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Bardzo Ci dziękuję Ulalka Dlatego też pytam o to parzenie bo u mnie w rodzinie pradziadki, dziadki, wujki zawsze wędzili "na oko" bez termometrów i nie parzyli w ogóle swoich wyrobów. Wędlinka ładnie pachniała i dobrze smakowała. Skoro jest tak jak opisujesz to na pewno tak będę robił ) Zawsze to będzie pewniejsze że wszystkie te "złe" bakterie zostaną wybite. dużo słońca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Czerwca 2015 nie parzyli w ogóle swoich wyrobów Co nie znaczy że nie "kończyli obróbki termicznej" poczytaj o wędzeniu z podpiekaniem ... efekt termiczny uzyskasz ten sam, wyroby mają troszkę inny smak, jest większy ubytek wagowy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastek Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Siema Roger , no i wszystko jasne Wydaje mi się że tak właśnie robili. Wujek jeszcze dwa miesiące temu coś wędził ale przyznał się do tego dopiero w tym tyg bo wszystko spalił. Pomimo wieloletniego doświadczenia, przydarzyła mu się taka gafa i wstydził się przyznać Przypuszczam że przesadził właśnie z podpiekaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Lipca 2015 Przypuszczam że przesadził właśnie z podpiekaniem Druga kwestia to wędzarka. Jak wędził w bezpośrednim palenisku (beczka) i to może jeszcze bez deflektora to bardzo łatwo o "węgielki" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Lipca 2015 Kolega też tak wędził z podpiekaniem szynki. Wędzarkę miał z beczki i tak napalił, że sznurki od wędlin przepaliły się i wszystko wylądowało w palenisku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.