qba-69 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Ładny w przekroju. Cieszy, że się podoba wcześniej je jeszcze moczę w wodzie Prawidłowo Qba chleb ladny, ale bialutki jak przescieradlo na sloncu Z mąki pszennej, do tego tortowej, to nic dziwnego Ciasto na następny już siedzi w lodówce, tym razem będzie z dodatkiem kminku Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-535128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Już jakiś czas nie było domowych bułeczek, więc trzeba było znowu upiec Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-536770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Nadeszła pora na smakowanie polędwicy wieprzowej. Doba - cukier. Kilka dni - peklosól. Trzy tygodnie - mieszanka przypraw. Z 1450 g zostało 834 g. Teraz w folię i do lodówki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-536776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 20 Stycznia 2017 QBA idziesz w Mistrze, idziesz Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-536793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Bułeczki są polędwiczka jest to jeszcze jakiś trunek i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-536831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Teraz w folię i do lodówki. QbQ, modnym słowem czasy ostatniemi jest... .Niezręczność :laugh: Jakby Ci miejsca w lodówce/ach brakło to chętnie przetrzymam.. zręcznie Polędwinka 6****** Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-536840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 20 Stycznia 2017 QBA idziesz w Mistrze, idziesz Oj tam,oj tam nie przesadzaj Tu decydującym czynnikiem jest cierpliwość Nie pozostaje mi nic innego jak dziękować Bułeczki są polędwiczka jest to jeszcze jakiś trunek i będzie dobrze. Klaruje się poziomkowa nalewka, jednak niepokoi mnie osad, który jest zbyt obfity i nie wiem co z tym fantem począć Kilka litrów pigwówki zachowuje się należycie, więc nie ma obaw Jakby Ci miejsca w lodówce/ach brakło to chętnie przetrzymam.. zręcznie Polędwinka 6****** zieloniutki mam dwie lodówy, więc bez obawień, jednak jakbyś chciał popróbować, to podaj adres na PW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-536850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Klaruje się poziomkowa nalewka QbQ wspomożenie:1. zlać z nad osadu, cieniuchnym wężykiem,2. pielucha na 4,3. następnie kilka lejków i filtry do kawy,U mnie zadziałało. Szkoda ryzykować- ten osad jeśli nadnaturalny to żeby nie spsował wytworu -------- Kiedyś, jak Bozia da, to popróbujem... wzajemnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-536957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 7 Lutego 2017 Pani Żona tym razem posypała chlebek słonecznikiem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-539555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 7 Lutego 2017 posypała chlebek słonecznikiem Wie co robi Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-539565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 7 Lutego 2017 Spękał się od tego słonecznika jak ziemia od słońca... to jakby analogii poszukując Urocza ilustracja teorii chaosu :clap: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-539567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 7 Marca 2017 Przy okazji oddzielania mięsa od kurczakowych kości, wpadłem na pomysł wykorzystania ich do zrobienia drobiowej galarety. Dorzuciłem trochę sparzonego fileta i stało się Pani Żona do tego upiekła chlebek i można było zasiadać do biesiady Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-543471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 20 Marca 2017 Tym razem na warsztat poszły pierogi z bobem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-544928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 21 Marca 2017 Pychota i bardzo ciekawy smak mają pierogi z bobem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-544936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 21 Marca 2017 Lubie bob ..i pierogi tez ..stad moje pytanie czy moze byc suszony bob i czy jest do farszu uzyty ze skorka? i jak doprawiasz jesli mozna dostac przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-544943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 21 Marca 2017 Miałem mrożony, lecz myślę, że i z suszonego można zrobić, po uprzednim namoczeniu. Skórki nie wyrzucałem, w niej kryje się to co dobre PIEROGI Z BOBEM Nadzienie 500 g bobu2 cebule4 ząbki czosnkułyżka masła lub olejułyżka posiekanego koperkusól i pieprz do smaku Ciasto2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mleka1/4 szklanki ciepłej wody1 łyżka oliwy lub masła1 jajoszczypta soli WykonanieBób ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania osolić. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na złoty kolor. Ugotowany bób, zeszkloną cebulę i czosnek zemleć na maszynce. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Farsz po dokładnym wymieszaniu powinien być wyrazisty w smaku. Proporcje składników ciasta należy dobrać w taki sposób, by po wyrobieniu było ono elastyczne. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykroić krążki, na które ułożyć po łyżeczce farszu i dokładnie skleić brzegi, uprzednio składając na pół. Tak przygotowane pierogi należy gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Po ugotowaniu można podawać z cebulką podsmażoną na maśle lub ze skwarkami, posypane koperkiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-544965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 21 Marca 2017 Dzieki , ja mam suszony bo u nas sprzedaja bob ale tylko w strakach , nie wiedzialam ze mozna mrozic ,to sobie przywioze z Polski bo ten suszony troszke inaczej smakuje. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-544979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Według mnie z suszonego bobu farsz bedzie dużo gorszy niż ze świeżego czy mrożonego .electro poszukaj - może jednak można u was kupić mrożony , u nas kilka firm sprzedaje https://www.google.pl/search?q=mro%C5%BCony+b%C3%B3b&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjl68P9tOjSAhWFiSwKHRFBCxUQ_AUICCgB&biw=1280&bih=657 W sklepach jest też do kupienia bób konserwowy w puszkach - myślę ,że też by si lepiej nadał niż suszonyhttps://www.google.pl/search?q=mro%C5%BCony+b%C3%B3b&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjl68P9tOjSAhWFiSwKHRFBCxUQ_AUICCgB&biw=1280&bih=657#tbm=isch&q=b%C3%B3b+konserwowy&* Edytowane 21 Marca 2017 przez chudziak "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-545013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 22 Marca 2017 @chudziak, dzieki poszukam tego mrozonego w sklepach z arabska zywnoscia bo tam maja takich wiecej roznosci , a konserwowy tez widzialam.NIe wzielam konserwowego pod uwage myslalam ze jest inny smak tak jak np groszek mrozony swiezy i konserwowy. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-545055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Mała zagadka Co to za potrawa? Dla ułatwienia podpowiedź: produkty do jej wykonania znajdują się na zdjęciu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-546273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 To Fassto... Ciasto z dżemem fasolowym ale nie jestem pewien bo ten worek mnie zmyla... Z perspektywy węglowodanów to kategoria "masowego rażenia" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-547071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Nadszedł czas na zaprezentowanie swojskiego chlebka na zakwasie żytnim Wersja z kminkiem. Składniki:2 łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu350 g chlebowej mąki żytniej200 g mąki pszennej350 ml wodypółtorej łyżeczki soli (ok. 9 g)Wykonanie:Zakwas wymieszać ze 150 g mąki żytniej i 150 ml wody. Po 18 godzinach dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dodać słonecznik, kminek, orzechy, i.t.p. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, obsypanej bułką tartą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, należy wstawić formę do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 220 stopni C. Piec godzinę, a po tym czasie wyjąć z formy i po ostygnięciu można się delektować Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-547393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 7 Maja 2017 Od pewnego czasu chodziła za mną golonka pieczona w kapuście Wczoraj zrobiłem marynatę z oleju, musztardy i miksu przypraw (czosnek granulowany, pieprz czarny, pieprz ziołowy, rozmaryn), po czym wtarłem ją w ponacinaną skórę golonek. Dziś wrzuciłem do garnka z wodą, dodałem liść laurowy, ziele angielskie i gotowanko Jak zmiękły to dodałem soli i jeszcze chwilę gotowania, w sumie ponad godzinę. W tym czasie na smalcu podsmażyłem kiszoną kapustę (przepis tutaj) i dodałem do niej smażonej cebuli. Ziemniaki w mundurkach radośnie bulgotały w garnku z osoloną wodą Po wyjęciu golonek z wody, pozbyłem się kości, a mięso ze skórą pokroiłem na mniejsze części. Posypałem przyprawą do wieprzowiny, solą czosnkową, pieprzem, oregano i bazylią, po czym przełożyłem do naczynia żaroodpornego, przekładając smażoną kapustą i podlewając odrobiną wywaru z gotowania golonek. Na to wszystko wyłożyłem odcedzone ziemniaki i wstawiłem do piekarnika. Pieczenie w temperaturze 220o C około półtorej godziny, spowodowało wymieszanie się smaków i można było zajadać się tym eksperymentalnym daniem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-550622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 7 Maja 2017 Paweł - jak będziesz miał okazję - zrób suma pieczonego z kapustą - też miodzio Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-550623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 7 Maja 2017 Ja robie w kapuscie zeberka tez sa super . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11798-moje-eksperymenty-kulinarne/page/4/#findComment-550624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi