Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje eksperymenty kulinarne :)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#1 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 888 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 01 lip 2015 - 14:44

Za namową shoutboksowych rozmówców postanowiłem udokumentować przy pomocy aparatu fotograficznego moje ostatnie wygibasy kulinarne i zaprezentować je na forum. 

 

Na pierwszy ogień krótka fotorelacja z robienia kiełbasy parzonej. 

Farsz już czeka.

Załączony plik  farsz.jpg   97,67 KB   34 Ilość pobrań

Tutaj farsz radośnie wskakuje w jelita.

Załączony plik  nadziewanie.jpg   85,27 KB   31 Ilość pobrań

Batoniki przed parzeniem.

Załączony plik  biała_surowa.jpg   58 KB   30 Ilość pobrań

Farsz z dodatkiem papryki.

Załączony plik  farsz_papryka.jpg   100,99 KB   31 Ilość pobrań

Tutaj oprócz papryki dodałem jeszcze żółty ser.

Załączony plik  farsz_papryka_ser.jpg   98,46 KB   26 Ilość pobrań

Tak wygląda po upchnięciu w jelita.

Załączony plik  paprykowa_surowa.jpg   88,75 KB   27 Ilość pobrań

A tak wygląda po sparzeniu.

Załączony plik  paprykowa_parzona.jpg   72,28 KB   25 Ilość pobrań

Tutaj porównanie kiełbaski z papryką i bez.

Załączony plik  paprykowa_biała.jpg   72,55 KB   25 Ilość pobrań

 

Pokusiłem się też o zrobienie mielonki drobiowej z kawałkami papryki w szynkowarze.

Załączony plik  mielonka_drobiowa_01.jpg   66,54 KB   25 Ilość pobrań

Załączony plik  mielonka_drobiowa_02.jpg   76,11 KB   24 Ilość pobrań

 

Na koniec jeszcze fotka pasztetu, który jak widać znika w błyskawicznym tempie :)

Załączony plik  pasztet.jpg   93,14 KB   22 Ilość pobrań

 

Shoutboxowym Klikaczom dziękuję za wsparcie i pozdrawiam wszystkich miłośników domowych wyrobów :)


Użytkownik qba-69 edytował ten post 01 lip 2015 - 14:47


#2 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2393 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 01 lip 2015 - 14:57

 Kiełbaski ładne , zgrabne , jak smakuja to    :clap: , pasztet zrobiłes  sporo tez ładnie wyglada ,  :clap: , te " batoniki " to parki , a jelita nie upychałeś tylko nabijałeś - ale to tak dla przypomnienia  :thumbsup: pozdrawiam :clap:  :clap:  :clap:



#3 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6706 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 01 lip 2015 - 15:00

Pierwsze koty za płoty ... ;) 

 

PS

Tak z czystej ciekawości czym Ty ta mielonkę drobiową kroiłeś / rżnąłeś ... ? ;)

Dobre ostre noże to podstawa w kuchni ;)



#4 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1338 postów

Napisano 01 lip 2015 - 15:06

Rozmach widoczny, zaangażowanie wyczuwalne, zdjęcie nr 6 można śmiało na tapetę do komóry zakwalifikować albo na avatara :)

:clap:

Wystawione wybrane wykony wyglądają wybornie, wyraźnie wykazano wyżynę wy...ędliniarstwa :)

:clap:



#5 Kamil_1

Kamil_1

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 948 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 01 lip 2015 - 15:06

Wszystko smacznie wygląda ;)

#6 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1870 postów

Napisano 01 lip 2015 - 15:07

Na pierwszy ogień krótka fotorelacja z robienia kiełbasy parzonej.

:clap: tylko na drugi raz pokaż jeszcze przekrój wyrobu ;)

Pokusiłem się też o zrobienie mielonki drobiowej z kawałkami papryki w szynkowarze.

Noże chyba troszkę tępe ;) :tongue:

Czekamy na dalsze Twoje wyroby :D



#7 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 888 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 01 lip 2015 - 15:10

Jak widać, jestem początkującym wędliniarzem, stąd te niedokładności w nazewnictwie ;)​  Przy krojeniu mielonki ręka mi drżała, na myśl o tym czy aby smakowo wyszło dobrze  :w00t:  Na szczęście wszystkie wyroby wyszły rewelacyjne w smaku, potwierdzają to ci, którzy mieli możliwość degustacji  :thumbsup:



#8 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5474 postów

Napisano 01 lip 2015 - 17:58

Pierwsze wyroby bardzo cieszą,prawda? :) :clap:



#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10922 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 01 lip 2015 - 18:21

Na szczęście wszystkie wyroby wyszły rewelacyjne w smaku, potwierdzają to ci, którzy mieli możliwość degustacji

 

 

 I tego się trzymaj - jesteś na dobrej drodze :D

 

 

 Pozdrawiam 



#10 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1927 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 01 lip 2015 - 18:51

Brawo :thumbsup: :clap: :clap:



#11 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4290 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 lip 2015 - 19:31

Qba i tak trzymaj k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig. NAstepny krok to wedzone wyroby 



#12 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4099 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 01 lip 2015 - 19:34

Qba, jak na pierwszy raz to ładny rozmach :) Pasztet wp robiłeś ? Czy może z królika ?



#13 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 888 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 01 lip 2015 - 20:41

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

 

Pierwsze wyroby bardzo cieszą,prawda? :) :clap:

Szczególnie te udane :) 

 

NAstepny krok to wedzone wyroby 

Dopiero jak wybuduję wędzarnię.

 

Qba, jak na pierwszy raz to ładny rozmach :) Pasztet wp robiłeś ? Czy może z królika ?

To nie pierwsze moje wyroby, ale te jako pierwsze odważyłem się przed szanownym gremium zaprezentować :) Pasztet drobiowo-wieprzowy.



#14 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5474 postów

Napisano 01 lip 2015 - 20:57

qba-69 trzymam kciuki za chęci i wykonanie.Wiem,że będzie coraz smaczniej ;) :)



#15 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 888 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 07 lip 2015 - 08:41

Kolejnym moim eksperymentem, okazała się być niezamierzona mielonka, która powstała z farszu do moich grillowych, paprykowych kiełbasek z serem. Przy nadziewaniu okazało się, że brakło mi jelita. Zostało jakieś 1 kg farszu, więc postanowiłem upchnąć go w woreczek i do szynkowara :)

Oto efekt wizualny :)

Załączony plik  mielonka_papryka_ser_01.jpg   84,28 KB   11 Ilość pobrań

A tu na chlebku :)

Załączony plik  mielonka_papryka_ser_02.jpg   84,83 KB   11 Ilość pobrań

W smaku wyszło inne niż kiełbaski. Ser, starty na dużych oczkach, nawet dość widoczny w wyrobie. Peklowałem tylko chude mięso i widać takie ciekawie wyglądające, różowe piegi :)

 

Pozdrawiam forumowiczów :)



#16 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 888 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 12 lip 2015 - 20:05

Nadejszła wiekopomna chwila :D W końcu przyszła pora na eksperymentalne wędzenie :) Korzystając z uprzejmości znajomego, skorzystałem z jego wędzarenki, stworzonej z metalowej beczki i zadymiłem kilka moich mięsnych wytworów :) Jako, że to był mój pierwszy raz z wędzeniem, to wsad był minimalny. Zapeklowałem próbnie trochę mięska z łopatki, szynki i boczku, do tego dorzuciłem ruskie sało, które odpowiednio przyprawione leżało grzecznie w lodówce od kilku dobrych tygodni. 

Rozruch beczki już po załadunku 

Załączony plik  beczka.jpg   121,64 KB   13 Ilość pobrań

Eksperymentalna szyneczka, taka minimalistyczna :) 

Załączony plik  szyneczka.jpg   83,65 KB   13 Ilość pobrań

Szyneczka po poplasterkowaniu (wiem, wiem, nóż dalej tępy  :devil: )

Załączony plik  szyneczka_ciach.jpg   91,7 KB   13 Ilość pobrań

Szynka od łopatki 

Załączony plik  szynka_łopatkowa.jpg   89,93 KB   12 Ilość pobrań

Pan boczek :) 

Załączony plik  pan_boczek.jpg   100,68 KB   12 Ilość pobrań

Tu już prawdziwa szynka :) 

Załączony plik  szynka.jpg   97,55 KB   12 Ilość pobrań

A tu kiełbacha, która znikała w zadziwiająco błyskawicznym tempie :) 

Załączony plik  kiełbaski.jpg   81,64 KB   12 Ilość pobrań

Przepraszam za jakość zdjęć (robione komórką). Szkoda, że nie ma możliwości umieszczania w załącznikach zapachów, gdyż dom tak pachnie, że nawet pies próbował wedrzeć się ukradkiem do środka, skuszony aromatem :)

 

Pozdrawiam miłośników domowych wyrobów :)



#17 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3919 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 12 lip 2015 - 20:16

Rozruch beczki już po załadunku 

Powinno byc odwrotnie..   :)

Wedlinki napewno smaczne, ale "ciut" osmolone..  :)



#18 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 23164 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 lip 2015 - 20:21

Najważniejsze, że smakuje Tobie i Twoim domownikom. Te drobiazgi z dymem spokojnie sobie dopracujesz.  :clap:



#19 Kamil_1

Kamil_1

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 948 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 12 lip 2015 - 20:30

Brawo :clap: :thumbsup: :clap:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 888 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 12 lip 2015 - 20:31

 

Rozruch beczki już po załadunku

Powinno byc odwrotnie..   :)

Wedlinki napewno smaczne, ale "ciut" osmolone..  :)

 

Oczywiście było odwrotnie, niewłaściwie opisałem :) To osmolenie, to w znacznym stopniu nieopłukane przyprawy z peklowania na mokro.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych