Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 241
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie samym sękaczem czlowiek żyje. Dziś wykonałem pierwszą Biała kaszankę. Zakupiliśmy z żoną serca wieprzowe trochę wątróbki,podgardla ze skórą. Przepis minimalny bo na próbę. Łącznie skladnikow wyszło 1 kg serc,1kg podgardla,558g wątroby,400g cebuli i do tego 2szklanki kaszy jęczmiennej. Przyprawy pieprz i pieprz ziołowy ogólnie 3g na kg(!trochę za pieprzne chyba że ktoś lubi). Majereanek 3g na kg nie za dużo. Soli 17g jak na pieczoną ciut za dużo do odparzanej może być. Skórka z podgardla obgotowana reszta na surowo Zmielona. Podgardle na sitku o oczkach grubszych tzn średnich,skórka i wątroba troche serc na najmniejszych oczkach. Cebula podsmażona. Wszystkie skladniki pomieszane i zapakowane w jelita cienkie. Pieczone w temp 180 stopni w 45 min. Jedna pałka odparzona w temp ok 72-75 stopni. Odparzana na ciepło bardziej mi smakowała niż pieczona. Następnym razem dam więcej skórek lub mniej kaszy.Tu zdjecie pieczonejpost-65773-0-53894700-1470946189_thumb.jpg Edytowane przez sękacz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-509951
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj zrobiłem sękacza dla znajomych z USA także Sękacz Łomżyński zdobywa nowe kontynenty.

 

Pięknie :thumbsup::clap: Sękacz to jeszcze zostało 5 kontynentów :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-509985
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj zrobiłem sękacza dla znajomych z USA także Sękacz Łomżyński zdobywa nowe kontynenty.

 

 

Pięknie :thumbsup::clap: Sękacz to jeszcze zostało 5 kontynentów :)

Bazyl postaram się, wszystko przede mną hi.

Dziś aktywnie sernik z ricotty 2 kolorowy z ostaniej produkcji serkow. Odparzenie pozostałej białej kaszanki.

Tu 2 rodzaje jedną z kako druga bez. post-65773-0-25885400-1471000712_thumb.jpg

a tu już upieczony post-65773-0-42215800-1471000737_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-510057
Udostępnij na innych stronach

 

 

a tu już upieczony

A gdzie przekrój? :(

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-510639
Udostępnij na innych stronach

Z tym przekroje to różnie bywa. Jak ktoś zamawia całego to go nie przekroje na pół. Tym razem jednak odciołem trochę z dołu dla siebie do kawy,więc jest i jakiś przekrój. post-65773-0-00328500-1471340018_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-510642
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No zaczynam maraton sękaczy do 13września 5szt muszę ukręcic. Trochę będzie kręcenia ☺. Grunt, że zaczęły wychodzić słoje jeszcze może nie tak bardzo ciemne, ale już się pojawiają.

Przekrój sekacza post-65773-0-07070100-1473324808_thumb.jpg

 

A tu całość post-65773-0-46801200-1473324987_thumb.jpg

post-65773-0-70294100-1473324880_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-515061
Udostępnij na innych stronach

Wolniej kręć i nie za szybko podawaj porcje ciasta. :)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-515064
Udostępnij na innych stronach

Będzie coraz lepiej. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-515066
Udostępnij na innych stronach

Będzie coraz lepiej. :D

Jadłem dwa od kolegi i już jest bardzo dobrze, wizualnie i smakowo.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-515078
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po akcji z Sękaczami naszła mnie ochota na serki wędzone. Wczorajsza produkcja z 20 l mleczka na ser wędzony. Ser się właśnie moczy w solance do wieczora.post-65773-0-95693000-1474460053_thumb.jpg

Produkt uboczny pełnowartościowy i smaczny ricotta na serniczek właśnie ocieka post-65773-0-07667900-1474460147_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-517938
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap: :clap: :thumbsup:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-517951
Udostępnij na innych stronach

Dziś aktywnie serowo. Serki uwedzone,post-65773-0-31921000-1474581901_thumb.jpg.

Następne 20L przerobione na ser do wedzenia w sobotę z samego rańca. post-65773-0-07462500-1474582013_thumb.jpgwlasnie ocieka,aby jutro zarzyc kąpieli w solance a w sobotę na solarium (czyli wedzenie). Narzekałem,że mi ricotta nie wychodzi,ale w końcu się udaje więc robię.post-65773-0-41772100-1474582305_thumb.jpga tu już jest gotowa ????

post-65773-0-92308300-1474582389_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-518200
Udostępnij na innych stronach

Dziś aktywnie 8 serków uwędzone. W międzyczasie wykonałem sobie stojaczek do wieszania serków czy to do osuszania po wyjęciu z solanki lub do powieszenia już po wedzeniu.post-65773-0-40580100-1474710784_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-518490
Udostępnij na innych stronach

 

 

W międzyczasie wykonałem sobie stojaczek do wieszania serków

 

Widzę Sękacz, że nauka w las nie poszła....   :cool:   i stojak, i sery....

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-518492
Udostępnij na innych stronach

 

W międzyczasie wykonałem sobie stojaczek do wieszania serków

Widzę Sękacz, że nauka w las nie poszła.... :cool: i stojak, i sery....

No wiesz Pis uczę się od najlepszych ☺to i nauka w Las nie idzie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-518534
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
No to w tym tyg bardziej sękaczowo niż serowo,chociaż nie wykluczam, że może w czwartek przygotuję jakieś serki do wedzenia ☺post-65773-0-17133500-1476162009_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-521783
Udostępnij na innych stronach

Niby forma na 2 kg niby mniej niż 20 l mleka niby przelicznik 20l mleka 2kg sera a do formy ni cit zabrakło post-65773-0-02122500-1477446176_thumb.jpgjednak same ciężarki nie dały rady o 3 wszystko lubudu i żona i matka na równe nogi ale jakoś deskami wyrownaleM i nie jest źle stoi nie przewala się pierwsza gouda ????post-65773-0-02122500-1477446176_thumb.jpgpost-65773-0-02122500-1477446176_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-523798
Udostępnij na innych stronach

 

 

niby przelicznik 20l mleka 2kg sera

:) Sękacz, niby tak ale to w późniejszej fazie, jak obcieknie serwatka i trochę odparuje w czasie.... :thumbsup:

Karkołomne są próby z ciężarkami ale chyba każdy tak miał  :laugh: 

Następny krok to praska, kiedyś to były powszechnie dostępne, nawet w kioskach.... Prasa Książka Ruch :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/8/#findComment-523813
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.