tusiaczek Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Wg mnie jest to promocja z rodzaju psychologicznych. Czyli piszemy wyższe się cenę niż obowiązuje, następnie daje się niższą, aby konsument się cieszył. No tutaj akurat kolega dobrze podał bo takie ceny na Anova WiFi to rzadko i na Amazonie przy duuużej promocii bywają. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-616961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 13 Grudnia 2018 w sadach niedaleko tarnowa podgórnego jest hurtowia mięsa Czy to ta hurtownia ? https://bruno-tassi.pl/aktualnosci,news:poznanski-oddzial/ Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-616967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ollo1985 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Czy to ta hurtownia ? https://bruno-tassi....nanski-oddzial/ dokładnie tak. Mają pory otwarcia ranne i nocne, ale osoby indywidualne mogą kupować tylko w tych porannych bo wtedy jest kasa otwarta. Z świeżego mięsa maja wieprzowinę, wołowinę i drób. Dodatkowo sporo mrożonego mięsa, jak dziczyzna, króliki, perliczki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-616975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Czy są tam jakieś wymogi "hurtowe" - np. min. ilość itp ?Czy można zobaczyć i wybrać (jak w sklepie) mięso przed zakupem, czy tylko zamawia się np. asortyment ?Czy przykładowy cennik jest gdzieś dostępny (np. na dziczyznę) ?Z góry dziękuję za odpowiedzi . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-616977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ollo1985 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Grudnia 2018 ilości niekoniecznie hurtowe, ale trzeba kupować całe części tuszy - cała szynka, cały schab, cała polendwica itd.cennika nie mam - dowiaduje się na miejscu - ale może mogliby podesłać na życzenie - musiałbyś do nich napisaćdo mroźni i chłodni nie ma wstępu - tylko po części z wędlinami się chodzi (zapakowanymi póżniowo), ale na życzenie pracownicy mogą przynieść i pokazać jak wygląda coś co chcemy kupić - ogólnie bardzo ogarnięci są, dobrze opiszą co mają i co warto kupić. ja 2 dni temu kupowałem mięso i wyglądało to tak:ligawa - opakowania po ~1,2kg. Cena za kg 26,24zł bruttoszynka kulka - waga 1kg, cena około 13zł bruttowcześniej kupowałem kości wołowe - paczki po 2,5-3kg - cena z tego co pamiętam około 7zł/1kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-616984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Ollo1985 dziękuję bardzo za info . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-617066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Grudnia 2018 No to zapraszam do zabawy... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/?p=617189 Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-617191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ollo1985 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 16 Grudnia 2018 No to zapraszam do zabawy... https://wedlinydomow...yroby/?p=617189 dzięki bardzo za przepis:) Co do samego peklowania pokombinowałem coś sam z tabelą dziadka i przyprawami z mojej kombinacji - będę też wędził, a nie używał "płynnego dymu", ale sous-vide i posypkę chciałem zrobić w odwrotnej kolejności (chciałem dac mięso z posypką do sous-vide) i efekt mógłby być "niezadawalający" a Twój przepis otworzył mi oczy wiec jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-617585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 9 Października 2020 Pastrami ala ja J Ale chyba coś poszło nie tak…Wykonanie inspirowane postem Juliana Karewicza. Mostek kupiony w MAKRO. Przyjechał zawinięty w „roladę”. Tak też postanowiłem go przyrządzić. 10 dni w peklosoli na mokro. Osuszony natarty musztardą. Natarty przyprawami sól, cukier, pieprz, papryka, kumin, kolendra liście suszone na oko J Wędzone na grillu. Temperatura 120-140 stopnii (miałem problem z utrzymaniem temperatury) . Rozpalone węglem drzewnym później dorzucane zrębki ochlowe, bukowe, jabłoń. 74 stopnie w środku i w folię aluminiową do 84 w środku koniec. Całość zajęła około 9 godzin. Podniosłem pokrywę wygasło pokrywa założona i tak został na całą noc na dworze w grillu. Na drugi dzień czyli dziś krojone na zimno. Wnioski:„Rolada” to zły pomysł. W cienkiej części doszedł szybciej niż w grubszej. Jest to w sumie oczywiste. Druga partia mięsa już się pekluje JMostek na początku miał 2.39kg gotowego produktu 1.46kg.W smaku super podgrzany w sous vide w burgerze z ketchupem z wędzonych pomidorów własnej produkcji rewelacja.Nie wiem skąd „szare” oczko po cieńszej stronie „rolady” czyżby nie dopelkowane?Na grillu gazowym było by znacznie łatwiej pod względem temperatury J Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-680142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 9 Października 2020 Nie wiem skąd „szare” oczko po cieńszej stronie „rolady” czyżby nie dopelkowane? 1. Nie dopeklowane, gdyz nie używałeś azotynu lub azotanów Natarty przyprawami sól, cukier, pieprz, papryka, kumin, kolendra liście suszone na oko J Wędzone na grillu. 2. W czasie spalania drewna powstaje CO (tlenek węgla ), który powoduje reakcję z barwnikami mięśniowymi tworząc czerwona barwę mięsa. Wędziłeś 10 godzin a dym nie dotarł do środka rolady. Stąd szare oko. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-680160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 9 Października 2020 (edytowane) "10 dni w peklosoli na mokro".To chyba jednak używał...... ?Może solanka była za słaba i nie dotarło gdzie miało dotrzeć.?Taką roladę bym nastrzyknął na początku peklowania w najgrubsze kawałki,albo peklował przed sznurowaniem.Trzeba ją było rozsznurować i wtedy peklować i zasznurować po peklowaniu Edytowane 9 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-680171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 9 Października 2020 Sznurowanie to nie mój pomysł Taką zasznurowaną kupiłem już wiem że to błąd. W sumie nie błąd bo nie wybrałem tego zamówiłem mostek wołowy przyjechał zasznurowany Peklowane w peklosoli zgodnie z kalkulatorem WB. Tak samo pekluję szynki dużo grubsze i nie zdarzyło mi się "oczko" nawet bez nastrzyku.Pewnie to wina zawijańca rolady. 2. W czasie spalania drewna powstaje CO (tlenek węgla ), który powoduje reakcję z barwnikami mięśniowymi tworząc czerwona barwę mięsa. Wędziłeś 10 godzin a dym nie dotarł do środka rolady. Stąd szare oko. Rozumiem że to przez muszdartę i przyprawy dym nie dostał się bardziej w mięso? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-680183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 10 Października 2020 Rozumiem że to przez muszdartę i przyprawy dym nie dostał się bardziej w mięso? To nie jest wina dymu ani przypraw bo Bagno pisze to w kontekście braku azatanu i azotynu a ten zastosowałeś. Powodem jest ,że solanka nie dotarła do środka wyrobu tym bardziej że w środku była pusta przestrzeń. Nie spotkałem się z tym, żeby peklować zwinięte rolady.Zawsze najpierw pekluje się mięso nie zwinięte (boczek,polędwica zawijana w boczek itd) a później ew. zwija i sznuruje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-680201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 10 Października 2020 Ok. Poczekajmy może Andrzej jeszcze coś napisze.Zamówiłem nowy mostek tym razem z kością. Zobaczymy co tym razem wyjdzie Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-680231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.