Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Wg mnie jest to promocja z rodzaju psychologicznych. Czyli piszemy wyższe się cenę niż obowiązuje,  następnie daje się niższą, aby konsument się cieszył.
No tutaj akurat kolega dobrze podał bo takie ceny na Anova WiFi to rzadko i na Amazonie przy duuużej promocii bywają. 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-616961
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

w sadach niedaleko tarnowa podgórnego jest hurtowia mięsa

 

Czy to ta hurtownia ? 

 https://bruno-tassi.pl/aktualnosci,news:poznanski-oddzial/

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-616967
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to ta hurtownia ?   https://bruno-tassi....nanski-oddzial/
 

 

dokładnie tak. Mają pory otwarcia ranne i nocne, ale osoby indywidualne mogą kupować tylko w tych porannych bo wtedy jest kasa otwarta. Z świeżego mięsa maja wieprzowinę, wołowinę i drób. Dodatkowo sporo mrożonego mięsa, jak dziczyzna, króliki, perliczki itd. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-616975
Udostępnij na innych stronach

Czy są  tam jakieś  wymogi "hurtowe" - np. min. ilość  itp ?

Czy można zobaczyć  i wybrać (jak w sklepie) mięso przed zakupem, czy tylko zamawia się np. asortyment ?

Czy przykładowy cennik jest gdzieś dostępny (np. na dziczyznę) ?

Z góry dziękuję  za  odpowiedzi  :thumbsup: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-616977
Udostępnij na innych stronach

ilości niekoniecznie hurtowe, ale trzeba kupować całe części tuszy - cała szynka, cały schab, cała polendwica itd.

cennika nie mam - dowiaduje się na miejscu - ale może mogliby podesłać na życzenie - musiałbyś do nich napisać:)

do mroźni i chłodni nie ma wstępu - tylko po części z wędlinami się chodzi (zapakowanymi póżniowo), ale na życzenie pracownicy mogą przynieść i pokazać jak wygląda coś co chcemy kupić - ogólnie bardzo ogarnięci są, dobrze opiszą co mają i co warto kupić. 

 

ja 2 dni temu kupowałem mięso i wyglądało to tak:

ligawa - opakowania po ~1,2kg. Cena za kg 26,24zł brutto

szynka kulka - waga 1kg, cena około 13zł brutto

wcześniej kupowałem kości wołowe - paczki po 2,5-3kg - cena z tego co pamiętam około 7zł/1kg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-616984
Udostępnij na innych stronach

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-617191
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to zapraszam do zabawy...    https://wedlinydomow...yroby/?p=617189
 

 

dzięki bardzo za przepis:) Co do samego peklowania pokombinowałem coś sam z tabelą dziadka i przyprawami z mojej kombinacji - będę też wędził, a nie używał "płynnego dymu", ale sous-vide i posypkę chciałem zrobić w odwrotnej kolejności (chciałem dac mięso z posypką do sous-vide) i efekt mógłby być "niezadawalający" a Twój przepis otworzył mi oczy :) wiec jeszcze raz dzięki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-617585
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Pastrami ala ja J Ale chyba coś poszło nie tak…

Wykonanie inspirowane postem Juliana Karewicza. Mostek kupiony w MAKRO. Przyjechał zawinięty w „roladę”. Tak też postanowiłem go przyrządzić.  10 dni w peklosoli na mokro. Osuszony natarty musztardą. Natarty przyprawami sól, cukier, pieprz, papryka, kumin, kolendra liście suszone na oko J Wędzone na grillu. Temperatura 120-140 stopnii  (miałem problem z utrzymaniem temperatury)  . Rozpalone węglem drzewnym później dorzucane zrębki ochlowe, bukowe, jabłoń. 74 stopnie w środku i w folię aluminiową do 84 w środku koniec. Całość zajęła około 9 godzin. Podniosłem pokrywę wygasło pokrywa założona i tak został na całą noc na dworze w grillu. Na drugi dzień czyli dziś krojone na zimno.

 

Wnioski:

„Rolada” to zły pomysł. W cienkiej części doszedł szybciej niż w grubszej. Jest to w sumie oczywiste. Druga partia mięsa już się pekluje J

Mostek na początku miał 2.39kg gotowego produktu 1.46kg.

W smaku super podgrzany w sous vide w  burgerze z ketchupem z wędzonych pomidorów własnej produkcji rewelacja.

Nie wiem skąd „szare” oczko po cieńszej stronie „rolady” czyżby nie dopelkowane?

Na grillu gazowym było by znacznie łatwiej pod względem temperatury J

post-57505-0-31674100-1602244964_thumb.jpg

post-57505-0-63127000-1602244965_thumb.jpg

post-57505-0-99351800-1602244966_thumb.jpg

post-57505-0-94970200-1602244968_thumb.jpg

post-57505-0-55799100-1602244970_thumb.jpg

post-57505-0-98513700-1602244972_thumb.jpg

post-57505-0-47179300-1602244974_thumb.jpg

post-57505-0-07682700-1602244976_thumb.jpg

post-57505-0-85460400-1602244977_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-680142
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem skąd „szare” oczko po cieńszej stronie „rolady” czyżby nie dopelkowane?

1. Nie dopeklowane, gdyz nie używałeś azotynu lub azotanów

 

 

  Natarty przyprawami sól, cukier, pieprz, papryka, kumin, kolendra liście suszone na oko J Wędzone na grillu. 

2. W czasie spalania drewna powstaje CO (tlenek węgla ), który powoduje reakcję z barwnikami mięśniowymi tworząc czerwona barwę mięsa. Wędziłeś 10 godzin a dym nie dotarł do środka rolady. Stąd szare oko.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-680160
Udostępnij na innych stronach

"10 dni w peklosoli na mokro".

To chyba jednak używał...... :D ?

Może solanka była za słaba i nie dotarło gdzie miało dotrzeć.?

Taką roladę bym nastrzyknął na początku peklowania w najgrubsze kawałki,albo peklował przed sznurowaniem.Trzeba ją było rozsznurować i wtedy peklować i zasznurować po peklowaniu

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-680171
Udostępnij na innych stronach

Sznurowanie to nie mój pomysł :) Taką zasznurowaną kupiłem już wiem że to błąd. W sumie nie błąd bo nie wybrałem tego zamówiłem mostek wołowy przyjechał zasznurowany :)

Peklowane w peklosoli zgodnie z kalkulatorem WB. Tak samo pekluję szynki dużo grubsze i nie zdarzyło mi się "oczko" nawet bez nastrzyku.

Pewnie to wina zawijańca rolady.

 

 

2. W czasie spalania drewna powstaje CO (tlenek węgla ), który powoduje reakcję z barwnikami mięśniowymi tworząc czerwona barwę mięsa. Wędziłeś 10 godzin a dym nie dotarł do środka rolady. Stąd szare oko.

 

Rozumiem że to przez muszdartę i przyprawy dym nie dostał się bardziej w mięso?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-680183
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rozumiem że to przez muszdartę i przyprawy dym nie dostał się bardziej w mięso?

To nie jest wina dymu ani przypraw bo Bagno pisze to w kontekście braku azatanu i azotynu a ten zastosowałeś. Powodem jest ,że solanka nie dotarła do środka wyrobu tym bardziej że w środku była pusta przestrzeń. Nie spotkałem się z tym, żeby peklować zwinięte rolady.Zawsze najpierw pekluje się mięso nie zwinięte (boczek,polędwica zawijana w boczek itd) a później ew. zwija i sznuruje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11888-pierwsze-pastrami/page/3/#findComment-680201
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.