arkadiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 To też może pomóc.D. Rola dodanego cukru Bakterie kwasu mlekowego produkują kwas mlekowy z cukru. Ilość cukru w ogórkach, szczególnie w lata chłodne, może być nie wystarczająca do wytworzenia potrzebnej ilości utrwalającego kwasu mlekowego. Ogórki będą psuły się w czasie ich przechowywania. Aby zabezpieczyć się przed tą przykrą ewentualnością, należy przy sporządzaniu zalewy dodać do niej 1 do 2% cukru (sacharozy). Cukier ponadto przyśpiesza tempo fermentacji. Dodatek cukru do ogórków przeznaczonych na długie przetrzymanie jest obowiązkowy. Przezorniej jest zrobić pewien wkład w środek utrwalający (cukier) niż potem wskutek zaniedbania tego zabiegu wyrzucać nieraz tony zepsutych ogórków. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Ogorki z "dobrych sloikow" sa twarde,te zepsute ewidentnie są gazowane. Tak jak pisałem robie tak od lat i to pierwszy taki przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Ogorki z "dobrych sloikow" sa twarde,te zepsute ewidentnie są gazowane. Tak jak pisałem robie tak od lat i to pierwszy taki przypadekkrótko mówiąc, chodzisz po linie, po ogórkowej linie .Proces technologiczny powinien być stabilny.Okazuje się, że nawet nawożenie ogórków ma wpływ na wynik. Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Proces jest taki sam od lat,ogorki również z tego samego pola,wychodowane od nasiona po ogórka,zero nawozu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 zero nawozu Jeżeli nie żartujesz, to znaczy, że wyjałowiłeś i zakwasiłeś ziemię.Nawet przy nawożeniu naturalnym wymagane jest odkwaszanie ziemi wapnem (dolomitowym). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bera Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Wydaje się, że EAnna ma rację. Zdrowych i spokojnych świąt Wielkanocnych dla Wszystkich użytkowników Tapatalk. Bera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Nie wydaje się Tobie tylko ma rację! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 22 Lipca 2023 (edytowane) Gdzieś było tylko gdzie . Poratujcie. . Podpytam co stosujemy i ile do dodać dla zwiększenia twardości wody w warunkach domowych. Edytowane 22 Lipca 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 22 Lipca 2023 38 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a): Gdzieś było tylko gdzie . Poratujcie. . Podpytam co stosujemy i ile do dodać dla zwiększenia twardości wody w warunkach domowych. soda oczyszczona? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 22 Lipca 2023 Godzinę temu, Maciekzbrzegu napisał(a): co stosujemy i ile do dodać dla zwiększenia twardości wody w warunkach domowych Jest coś takiego w sklepach jak woda mineralna ....w 5l taniej... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 22 Lipca 2023 W dniu 10.04.2020 o 18:08, Bagno napisał(a): Do kiszenia ogórków należy stosować twardą wodę. Jeśli używasz wody miękkiej to należy wzbogać ją o sole wapniowe lub magnezowe. Używam chlorku magnezu lub kupuję wodę o najwyższej ilości jonów wapnia i magnezu. Ponadto ziemia, na której rosną ogórki powinna zawierać dużo wapnia. Po zastosowaniu w/w zasad problem z miękki ogórkami został rozwiązany. O jest 😁👍. Dzięki za podpowiedzi Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.