Tomuś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Marku T E N salseson wykonała Ania i jej należą się gratulacje.I masz rację ,że nadaje się na wystawę. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Anno, salcesonik piękny, ślinka leci :tongue: :grin: Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Tomus dzieki za sprostowanie. Aniu jestem niesamowicie zaskoczony.klaniam sie tak nisko jak mi brzuszekpozwalapozdrawiamwasMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Ja niedawno robiłem to żołądek pękłPodejrzewam jednak, że Andrzej trochę pomógłTak, sympatyczny kolega Andrzej "Bagno" zwrócił mi uwagę na fakt, że salceson w żołądkach często pęka. Poradził mi również, żeby przygotowac na tę okoliczność jakąś inną osłonkę i trochę żelatyny. Biorąc pod uwagę jego wskazówki nie napychałam żołądków do pełna i dodatkowo mocno je spłaszczyłam. Po takim "płaskim " uformowaniu dopiero zostały przycięte i zaszyte. W czasie parzenia faktycznie mocno je wybombiło, ale na szczęście nic złego się nie stało. Te moje pierwsze dwa salcesoniki zawdzieczam zbiorowej wiedzy udostępnionej na stronce i na tym forum przez życzliwych ludzi . Wszystkim Wam serdecznie dziękuję w imieniu własnym i pozostałych zapalonych amatorów wędlin domowych. :wink: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Cieszę się, że są całe. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Piękny, ale dacie radę teraz go zjesć ? :shock: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Grudnia 2007 I rada gdy "maciek " się nadyma wystarczy nakłuć go iglicą lub czymś takim ,i po problemie. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Piękny salcesonik Jednym ze sposobów by żołądek nam nie pękł w czasie gotowania jest również owinięcie jego w ścierkę lub cóż podobnego i zawiązanie brzegów materiału jakiego użyliśmy do owinięcia. Najczęstszą przyczyną może być za ściśle nadzianie. zbyt wysoka temperatura lub po prostu słaby żołądek. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Aniu gratulacje, mój ostatni salceson pękł bo manciołek nie był zbyt świeży. gdy go kupiłem. już nie był zbyt aromatyczny, a po dwóch dniach di rozleciał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 18 Grudnia 2007 EAnno ! Narobiłaś smaków. :tongue: Chyba znowu spróbujemy zrobić salcesonik ,ale to już chyba po świętach. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 19 Grudnia 2007 dacie radę teraz go zjesć ?Jak poprzednio napisałam, salceson był tylko przystawką przed świątecznymi daniami zasadniczymi, na które składają się kiełbasy w trzech gatunkach i sześć rodzajów wędzonek. Wszystko jest jeszcze w trakcie produkcji. Po salcesonie pozostało tylko wspomnienie. Jako przystawka spełnił wspaniale swoje zadanie, bo skutecznie zaostrzył apetyty. Moje wędliniarskie poczynania mają grupę wiernych i licznych kibiców, którzy są w stanie zdegustować każdą ilość wyrobów z olimpijską prędkością :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 19 Grudnia 2007 No nie dziwię się , że ich tylu jest!No to teraz upiecz im chleb, zrób masełko , oscypka i kindziuk!I będziesz załatwiona, czego szczerze Ci nie życzę... :wink: :wink: :wink: Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Grudnia 2007 A może taka propozycja na świąteczny stół? Jest to polędwica łososiowa z lat 60-tych. Najlepiej porcjować ją po lekkim zmrożeniu. Polędwica była nastrzyknięta solanką 0,80 kg peklosoli na 10 l wody. Następnie obłożona płatami słoniny peklowanej na sucho. Całość włożona w siatkę i zasznurowana, wędzona zimnym dymem dwa razy po 5 h. Polędwica wyszła bardzo soczysta, aromatyczna, ma tylko dwa mankamenty: szybko znika i po pokrojeniu odpada od niej słoninka którą była obłożona. Może ktoś wie jak to zrobić ,żeby słonina się trzymała przy polędwicy? Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Z tą słoninka to tak będzie, chyba, że posmarujesz ją od wewątrz oraz powierzchnie polędwicy, emulsją ze skórek.Słonina ma za zadanie uchronić polędwicę przed powstawaniem tzw. drugiej skórki, czyli obsuszonej powierzchni, która jest z reguły twardsza. Poza tym zapewnia jej pełną soczystość nawet po kilkunastu wędzeniach w zimnym dymie.Bardzo mi się podoba i prosze o przesłanie całej procedury produkcyjnej oraz zdjęć.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Wosiu,wspaniały wyrób. Aż ślinka cieknie :tongue: Gratuluję. Widać tę soczystość mięsa a owędzenie słoninki aż "krzyczy" aromatem. W mojej opinii ten sposób wędzenia polędwicy należy do najlepszych. Dobrze, że zadałeś pytanie dotyczące odpadania słoninki. Miałam ten sam problem przy produkcji łososiowej. :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Słonina nie zawiera kolagenu, czyli substancji żelujących - wiążących. Trzeba zatem zrobić ją tak, jak robiło sie słoninke wojskową, rolowaną w szynkowaqrze.Słonina ta pełni głównie rolę osłonową dla polędwicy i po wędzeniu może być zdjęta i podana jako odrębny frykas. Aby jednak tradycji stało się zadość, można zrobić tak, jak pisałem w poście poprzednim. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 20 Grudnia 2007 O Jezu! Dajcie spokój!Jestem po by-passach! Ale robię wszystko! Jeszcze się muszę odważyć na salceson którego w życiu nie jadłem. Ta polędwica powaliła mnie!A może skleić Dziadka skórkami? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Grudnia 2007 A może skleić Dziadka skórkami?...małe faux pas. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Dlaczego?Czy Wiesz o czym piszę?Jeśli nie to poproś-wytłumaczę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Strampek, nie "Dziadka skórkami", tylko skórkami, na które przepis dał Dziadek. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Kumaty zrozumie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Wosiu...super!..tyle powiem :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majus Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Witam Wszystkich! Korzystając z chwili oddechu po przedświątecznym i świątecznym (goście) kieracie, chciałam wkleić parę fotek z przedświątecznego dymienia. :blush: Cytuj majushttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-26132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Majus Gratulacje! A gdzież się chłopie nauczył robić takie pyszności ? :shock: P.S. Źle trafiłeś z tymi fotkami, bo na tym forum po Świętach są sami jarosze :tongue: pzdr. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-26135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 27 Grudnia 2007 A gdzież się chłopieFentel upss!! :wink: Wyroby super :tongue: :tongue: Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-26136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.