Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ja niedawno robiłem to żołądek pękł

Podejrzewam jednak, że Andrzej trochę pomógł

Tak, sympatyczny kolega Andrzej "Bagno" zwrócił mi uwagę na fakt, że salceson w żołądkach często pęka. Poradził mi również, żeby przygotowac na tę okoliczność jakąś inną osłonkę i trochę żelatyny. Biorąc pod uwagę jego wskazówki nie napychałam żołądków do pełna i dodatkowo mocno je spłaszczyłam. Po takim "płaskim " uformowaniu dopiero zostały przycięte i zaszyte. W czasie parzenia faktycznie mocno je wybombiło, ale na szczęście nic złego się nie stało.

Te moje pierwsze dwa salcesoniki zawdzieczam zbiorowej wiedzy udostępnionej na stronce i na tym forum przez życzliwych ludzi . Wszystkim Wam serdecznie dziękuję w imieniu własnym i pozostałych zapalonych amatorów wędlin domowych.

:wink:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25581
Udostępnij na innych stronach

Piękny, ale dacie radę teraz go zjesć ? :shock:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25596
Udostępnij na innych stronach

Piękny salcesonik Jednym ze sposobów by żołądek nam nie pękł w czasie gotowania jest również owinięcie jego w ścierkę lub cóż podobnego i zawiązanie brzegów materiału jakiego użyliśmy do owinięcia. Najczęstszą przyczyną może być za ściśle nadzianie. zbyt wysoka temperatura lub po prostu słaby żołądek. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25606
Udostępnij na innych stronach

dacie radę teraz go zjesć ?

Jak poprzednio napisałam, salceson był tylko przystawką przed świątecznymi daniami zasadniczymi, na które składają się kiełbasy w trzech gatunkach i sześć rodzajów wędzonek. Wszystko jest jeszcze w trakcie produkcji. Po salcesonie pozostało tylko wspomnienie. Jako przystawka spełnił wspaniale swoje zadanie, bo skutecznie zaostrzył apetyty. Moje wędliniarskie poczynania mają grupę wiernych i licznych kibiców, którzy są w stanie zdegustować każdą ilość wyrobów z olimpijską prędkością :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25693
Udostępnij na innych stronach

No nie dziwię się , że ich tylu jest!

No to teraz upiecz im chleb, zrób masełko , oscypka i kindziuk!

I będziesz załatwiona, czego szczerze Ci nie życzę... :wink: :wink: :wink:

marcomm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25756
Udostępnij na innych stronach

A może taka propozycja na świąteczny stół?

Jest to polędwica łososiowa z lat 60-tych.

Najlepiej porcjować ją po lekkim zmrożeniu.

Polędwica była nastrzyknięta solanką 0,80 kg peklosoli na 10 l wody. Następnie obłożona płatami słoniny peklowanej na sucho. Całość włożona w siatkę i zasznurowana, wędzona zimnym dymem dwa razy po 5 h. Polędwica wyszła bardzo soczysta, aromatyczna, ma tylko dwa mankamenty: szybko znika i po pokrojeniu odpada od niej słoninka którą była obłożona. Może ktoś wie jak to zrobić ,żeby słonina się trzymała przy polędwicy?

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25770
Udostępnij na innych stronach

Z tą słoninka to tak będzie, chyba, że posmarujesz ją od wewątrz oraz powierzchnie polędwicy, emulsją ze skórek.

Słonina ma za zadanie uchronić polędwicę przed powstawaniem tzw. drugiej skórki, czyli obsuszonej powierzchni, która jest z reguły twardsza. Poza tym zapewnia jej pełną soczystość nawet po kilkunastu wędzeniach w zimnym dymie.

Bardzo mi się podoba i prosze o przesłanie całej procedury produkcyjnej oraz zdjęć.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25771
Udostępnij na innych stronach

Wosiu,

wspaniały wyrób. Aż ślinka cieknie :tongue: Gratuluję. Widać tę soczystość mięsa a owędzenie słoninki aż "krzyczy" aromatem. W mojej opinii ten sposób wędzenia polędwicy należy do najlepszych.

Dobrze, że zadałeś pytanie dotyczące odpadania słoninki. Miałam ten sam problem przy produkcji łososiowej. :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25789
Udostępnij na innych stronach

Słonina nie zawiera kolagenu, czyli substancji żelujących - wiążących. Trzeba zatem zrobić ją tak, jak robiło sie słoninke wojskową, rolowaną w szynkowaqrze.

Słonina ta pełni głównie rolę osłonową dla polędwicy i po wędzeniu może być zdjęta i podana jako odrębny frykas. Aby jednak tradycji stało się zadość, można zrobić tak, jak pisałem w poście poprzednim.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25790
Udostępnij na innych stronach

O Jezu! Dajcie spokój!

Jestem po by-passach! Ale robię wszystko! Jeszcze się muszę odważyć na salceson którego w życiu nie jadłem. Ta polędwica powaliła mnie!

A może skleić Dziadka skórkami?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25792
Udostępnij na innych stronach

Strampek, nie "Dziadka skórkami", tylko skórkami, na które przepis dał Dziadek. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-25799
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich! Korzystając z chwili oddechu po przedświątecznym i świątecznym (goście) kieracie, chciałam wkleić parę fotek z przedświątecznego dymienia. :blush:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-26132
Udostępnij na innych stronach

Majus

Gratulacje!

A gdzież się chłopie nauczył robić takie pyszności ? :shock:

 

P.S.

Źle trafiłeś z tymi fotkami, bo na tym forum po Świętach są sami jarosze :tongue:

pzdr.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1207-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/3/#findComment-26135
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.