kapiszon Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Września 2015 WitamOd pół roku zacząłem swoją przygodę wędzarniczą i byłoby wszystko ok bo wyroby są smacze i pachnące gdyby nie pojawiające się w niektórych miejscach po przekrojeniu kiełbasy dziurki. Nie wiem od czego to zależy bo występują one w kiełbasie cienkiej jak i grubszej np szynkowej. Nie występują na całej długośći kawałka a tylko w niektórych miejscach,są mniejsze ale trafiają sie większe i wyglądają jak ser szwajcarski. Pomóżcie w czym jest problem , czy wina leży w słabej jakości mięsa( próbowałem na mięsie z marketu jak również kupowałem u rzeżnika i dalej to samo) Pomóżcie bo niezbyt apetycznie to wygląda po przekrojeniu wędliny na talerzu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Września 2015 Moim zdaniem może być to wina złego wkładania farszu do nadziewarki, lub nadziewanie maszynką i powietrze w farszu.Przy wkładaniu farszu do nadziewarki trzeba go bardzo mocno ubijać żeby właśnie nie było powietrza..... Ale może i inni wpadną na pomysł dlaczego?! Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-445855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Września 2015 Pomóżcie bo niezbyt apetycznie to wygląda po przekrojeniu wędliny na talerzu A można prosić o zdjęcie przekroju.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-445937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) A można prosić o zdjęcie przekroju.? To podstawa. Przyczyną może być zarówno niewłaściwe napełnianie jelit, jak i np. działalność niektórych rodzajów bakterii. O braku wykłuwania powietrza spod osłonki juz nie wspomnę. Edytowane 21 Września 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-445945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapiszon Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Września 2015 Oto fotki z przekroju wędlin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-446055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) Napisz jakiego mięsa używasz (klasy) i jakich sitek, bo coś mi tu "pachnie" rozdrobnieniem. Edytowane 22 Września 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-446062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapiszon Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Września 2015 Chude mięsso na sitku 8mm, a tłuste na sitku 4mm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-446099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Września 2015 To nie jest od rozdrobnienia. Nie jestem pewien ale chyba napowietrzony farsz. Ja kiedyś też miałem takie dziurki, od kiedy zacząłem robić kule z mięsa i wrzucać do nadziewarki problem zniknął. Arek się pytał o przekrój, to myślę że powie coś więcej na ten temat. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-446104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) Chude mięsso na sitku 8mm, a tłuste na sitku 4mm A gdzie klej.?Przy tym składzie by się zdało.Tłuste mięso mielił bym na sitku 6 mmlub większym, ale to nie jest powód.Moim zdaniem tej kiełbasie brakuje kleju i takim mało sklejonym nabijasz jelita i stąd te rozwarstwienia.Jeśli robisz kiełbasę bez III wp lub II woł. o takim składzie ( przypuszczam,że to chude to I wp.) to najpierw trzeba dobrze i długo mieszać po mieleniu mięso chude czyli I wp. z dodatkiem niewielkiej ilości wody, żeby puściło klej i dopiero później dodawać tłuste i mieszać do wymieszania składników (anielskich włosów).Kula mięsa nie powinna oderwać się od odwróconej otwartej dłoni.Wtedy mięso jest dobrze wyrobione.Sitka i może też powinny być naostrzone a wydaje mi się , że z tym też jest problem.Reasumując.Powodem jest zły skład i złe wyrobienie.Obróbka cieplna tej cienkiej też mi się nie podoba, ale może ten ciemny kolor to wina zdjęcia. Edytowane 22 Września 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-446181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Września 2015 Mialem podobny problem po przejsciu z maszynki na nadziewarke...musisz naprawde dobrze ubic mieso w nadziewarce.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-446225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Listopada 2017 Witam! Proszę Fachowców o pomoc. Mam podobne problem jak Kapiszon. Zrobiłem Kiełbasę wg nw proporcji: 1. Wołowina (policzek) - 0,39 kg (sitko 4 dwa razy) 2. Schab - 1,88 kg (szarpak) 3. Podgardle obrobione - 0,74 kg (sitko 10) 4. Łopatka (chude) - 1,13 kg (sitko 13) 5. Ścięgniste z łopatki - 0,89 kg (sitko 4) Dalsze postępowanie zgodnie z zaleceniami z przepisu. Zasolone każdy rodzaj oddzielnie – dwie doby w lodówce. Rano mielenie, przyprawy i mieszanie i znów do lodówki do wieczora. Wieczorem nabijanie (starałem się dość ściśle, nawet dwa razy pękło mi jelito) i na noc na kije do spiżarni na osadzanie i ociekanie. Rano wędzenie a po 4 godz. parzenie zgodnie z zaleceniami ze stronki. Niestety kiełbasa w smaku niespecjalna a w przekroju jak widać na zdjęciach. Podpowiedzcie, proszę, co zrobiłem źle? Pozdrawiam i z góry dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-574918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Listopada 2017 Wrzuć większe zdjęcia.Wygląda na źle wymieszany farsz.Jak długo go mieszałeś? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-574921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Listopada 2017 Wygląda na źle wymieszany farsz. Plus słabo nabite jelita. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-574924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Listopada 2017 ....tak jak koledzy prawią...Plus moje (subiektywne) zdanie - smaki schabu i podgardla się kłócą - zamiast schabu mogłeś dać karkówkę. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-574925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Listopada 2017 A jakie przyprawy dawałeś?Ile cukru?Mogło Ci trochę przez noc podfermentować.Podaj temperaturę spiżarni.O jakim ociekaniu piszesz?Może peklowałeś na mokro?Napisz jeszcze w jakiej kolejności mieszałeś poszczególne klasy mięs. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-574950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.