Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od pół roku zacząłem swoją przygodę wędzarniczą i byłoby wszystko ok bo wyroby są smacze i pachnące gdyby nie pojawiające się w niektórych miejscach po przekrojeniu kiełbasy dziurki. Nie wiem od czego to zależy bo występują one w kiełbasie cienkiej jak i grubszej np szynkowej. Nie występują na całej długośći kawałka a tylko w niektórych miejscach,są mniejsze ale trafiają sie większe i wyglądają jak ser szwajcarski. Pomóżcie w czym jest problem , czy wina leży w słabej jakości mięsa( próbowałem na mięsie z marketu jak również kupowałem u rzeżnika i dalej to samo) Pomóżcie bo niezbyt apetycznie to wygląda po przekrojeniu wędliny na talerzu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Moim zdaniem może być to wina złego wkładania farszu do nadziewarki, lub nadziewanie maszynką i powietrze w farszu.

Przy wkładaniu farszu do nadziewarki trzeba go bardzo mocno ubijać żeby właśnie nie było powietrza..... 

Ale może i inni wpadną na pomysł dlaczego?!

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-445855
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pomóżcie bo niezbyt apetycznie to wygląda po przekrojeniu wędliny na talerzu

 

A można prosić o zdjęcie przekroju.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-445937
Udostępnij na innych stronach

A można prosić o zdjęcie przekroju.? 

To podstawa. ;)

Przyczyną może być zarówno niewłaściwe napełnianie jelit, jak i np. działalność niektórych rodzajów bakterii. O braku wykłuwania powietrza spod osłonki juz nie wspomnę.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-445945
Udostępnij na innych stronach

Napisz jakiego mięsa używasz (klasy) i jakich sitek, bo coś mi tu "pachnie" rozdrobnieniem.

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-446062
Udostępnij na innych stronach

To nie jest od rozdrobnienia. Nie jestem pewien ale chyba napowietrzony farsz. Ja kiedyś też miałem takie dziurki, od kiedy zacząłem robić kule z mięsa i wrzucać do nadziewarki problem zniknął. Arek się pytał o przekrój, to myślę że powie coś więcej na ten temat.

Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-446104
Udostępnij na innych stronach

Chude mięsso na sitku 8mm, a tłuste na sitku 4mm

 

A gdzie klej.?Przy tym składzie by się zdało.Tłuste mięso mielił bym na sitku 6 mmlub większym, ale to nie jest powód.Moim zdaniem tej kiełbasie brakuje kleju i takim mało sklejonym nabijasz jelita i stąd te rozwarstwienia.Jeśli robisz kiełbasę bez III wp lub II woł. o takim składzie ( przypuszczam,że to chude to I wp.) to najpierw trzeba dobrze i długo mieszać po mieleniu mięso chude czyli I wp. z dodatkiem niewielkiej ilości  wody, żeby puściło klej i dopiero później dodawać tłuste i mieszać do wymieszania składników (anielskich włosów).Kula mięsa nie powinna oderwać się od odwróconej otwartej dłoni.Wtedy mięso jest dobrze wyrobione.Sitka i może też powinny być naostrzone a wydaje mi się , że z tym też jest problem.Reasumując.Powodem jest zły skład i złe wyrobienie.Obróbka cieplna tej cienkiej też mi się nie podoba, ale może ten ciemny kolor to wina zdjęcia.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-446181
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam!

Proszę Fachowców o pomoc. Mam podobne problem jak Kapiszon. Zrobiłem Kiełbasę wg nw proporcji:

1. Wołowina (policzek) - 0,39 kg (sitko 4 dwa razy)

2. Schab - 1,88 kg (szarpak)

3. Podgardle obrobione - 0,74 kg (sitko 10)

4. Łopatka (chude) - 1,13 kg (sitko 13)

5. Ścięgniste z łopatki - 0,89 kg (sitko 4)

Dalsze postępowanie zgodnie z zaleceniami z przepisu. Zasolone każdy rodzaj oddzielnie – dwie doby w lodówce. Rano mielenie, przyprawy i mieszanie i znów do lodówki do wieczora.

Wieczorem nabijanie (starałem się dość ściśle, nawet dwa razy pękło mi jelito) i na noc na kije do spiżarni na osadzanie i ociekanie. Rano wędzenie a po 4 godz. parzenie zgodnie z zaleceniami ze stronki. Niestety kiełbasa w smaku niespecjalna a w przekroju jak widać na zdjęciach.

Podpowiedzcie, proszę, co zrobiłem źle?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za rady.

post-39960-0-43769400-1510317454.jpg

post-39960-0-53811300-1510317472.jpg

post-39960-0-96062600-1510317667.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-574918
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć większe zdjęcia.

Wygląda na źle wymieszany farsz.

Jak długo go  mieszałeś?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-574921
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wygląda na źle wymieszany farsz.

Plus słabo nabite jelita. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-574924
Udostępnij na innych stronach

....tak jak koledzy prawią...

Plus moje (subiektywne) zdanie - smaki schabu i podgardla się kłócą - zamiast schabu mogłeś dać karkówkę.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-574925
Udostępnij na innych stronach

A jakie przyprawy dawałeś?

Ile cukru?

Mogło Ci trochę przez noc podfermentować.

Podaj temperaturę spiżarni.

O jakim ociekaniu piszesz?

Może peklowałeś na mokro?

Napisz jeszcze w jakiej kolejności mieszałeś poszczególne klasy mięs.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12071-dziurki-w-w%C4%99dlinach/#findComment-574950
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.