Skocz do zawartości

Nalewki, likiery i inne napitki u Eli K.


Ela K.

Rekomendowane odpowiedzi

Elu szkoda ze wszystkie sliwki przetarlas. One bardzo dobrze smakuja w czekoladzie i jeszcze jak wczesiej nadziejesz je chekolada to juz masz raj dla czekoladowcow

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 206
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Elu szkoda ze wszystkie sliwki przetarlas. One bardzo dobrze smakuja w czekoladzie i jeszcze jak wczesiej nadziejesz je chekolada to juz masz raj dla czekoladowcow

Aniu u mnie śliwki już były bardzo jasne i rozciapciane :) raczej nie chciałabym obtaczać ich w czekoladzie. Z tym musem planuję zrobić pralinki :) . Mam nadzieję, że się uda. Jeśli chodzi o śliwki w czekoladzie to ja lubię suszone namoczone w rumie , zapełnione marcepanem i otoczone czekoladą deserową :D


 

 

Ale prowadzić po nim to chyba nie można co...

No nie da się :) , myślę, że spokojnie ma 50% :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja jeszcze nie mieszam nalewek, ten etap przede mną

 

To jest ciekawe zajęcie, bez smakowania się nie obędzie....  :cool: 

 

 

 

One bardzo dobrze smakuja w czekoladzie i jeszcze jak wczesiej nadziejesz je chekolada to juz masz raj dla czekoladowcow

 

Moje śliwki z nalewek są takie bez smaku, ale za to nalewka.....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest ciekawe zajęcie, bez smakowania się nie obędzie.... :cool:

Domyślam się i chyba muszę zacząć mieszać :D:cool:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elu szkoda ze wszystkie sliwki przetarlas. One bardzo dobrze smakuja w czekoladzie i jeszcze jak wczesiej nadziejesz je chekolada to juz masz raj dla czekoladowcow

Mrożę śliwki i zanurzam w letniej czekoladzie..... niebo w gębie :clap:

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elu  ja mam takie mieszane nalewki co robilam dawno i nie pamietam co bylo ..bo pospadaly etykiety.czesc jest super ale nie do odtworzenia...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Elu ja mam takie mieszane nalewki co robilam dawno i nie pamietam co bylo ..bo pospadaly etykiety.czesc jest super ale nie do odtworzenia...

Electra ja tak myślę, że i ja zacznę mieszać :D Szczególnie nalewkom, które nie bardzo pasują smakiem trzeba będzie dać drugie życie :) Jeśli chodzi o to, że nie wiadomo co jest we flaszce to skąd ja to znam :facepalm:


Wczoraj dotarło do mnie, że weekend majowy już za pasem a ja nie mam żadnego likierku . Postanowiłam coś zamieszać. Ostatnio chodził za mną smak kukułek więc postanowiłam połączyć  przyjemne z przyjemnym ;)

 

Likier kukułkowy

Składniki:

240 g cukierków kukułek

0,5  szklanki wody

0,5 szklanki cukru brązowego

500 g mleka skondensowanego niesłodzonego (w kartoniku)

150 ml spirytusu 96%

 

Sposób wykonania:

Kukułki rozpuściłam w wodzie podgrzewając na gazie i mieszając. Gdy się całkowicie rozpuściły  odstawiłam do ostygnięcia . Do ostudzonej masy dodałam cukier i mleko skondensowane i wymieszałam. Użyłam do tego celu blendera :) . Następnie powolutku dodałam spirytus i mieszałam. Przelałam do butelek i odstawiłam w chłodne miejsce . Postoi tydzień i będzie konsumowany :cool:

Z tego co popróbowałam  jest pysznie .

Z proporcji wyszło mi 900 ml o mocy 16%

post-70567-0-24609800-1461222177_thumb.jpg

 

S M A C Z N E G O ! ! ! ! !

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  1. naklepki zawsze naklejam - ale zdarza mi się opisywać je ołówkiem szczególnie nastawy zbiorcze - ostatnio przy okazji gruntownych przeglądów odkryłem zawiniętą w czarny papier piękną 5 litrową naleweczkę - z naklejką zupełnie wyblakłą  bez napisu ( dziwne pod papierem) . Szczegółowe oględziny lupą pozwoliły wydedukować TARKA 2004 -  Jaka radość - tym bardziej że nalewki z Tarniny najlepsze są po 20 !!! latach - ale trzeba być twardzielem:) a tu proszę kukułeczka i dwa tygodnie - sama radość :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

odkryłem zawiniętą w czarny papier piękną 5 litrową naleweczkę

Takie znaleziska są super. My też odkryliśmy w tym roku zapomniany nastaw ale niestety nie potrafimy zidentyfikować

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

opis i naklejanie - podstawa :)


chyba jedynie niepowtarzalny smak ma cytryniec chiński - :))

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba jedynie niepowtarzalny smak ma cytryniec chiński - )

A masz nalewkę z cytryńca ? Chętnie bym się wymienił na jakąś z np. tarniny, bo cytryńca jeszcze nie smakowałem. A skąd bierzesz cytryńca ?  :)

Jeszcze raz dzięki. Wiesz za co  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Ela K.,zrob likier bananowy  :) dobry dodatek do drinka  Banana Jäger w sam raz na gorace dni :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

JAGRA - sprawdzę co tam  jeszcze mam -  bo o cytryniec trudno - dostałem od przyjacółki  - ( mam u siebie posadzony  - ale jeszcze nie owocuje ma dopiero 3 lata  .)  a jeszcze jedno - po cytryńcu  to zdrowy będziesz następnego dnia:)))).

Przyjaciółka robiła swoją na wzór farmaceutów - dostałem łyżeczkę !!!! do spróbowania  od żony i córki ( one dostały 350 ml) - bez komentarza .....

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O.K. trzeba będzie w takim razie ogłosić chęć kupna owoców cytryńca na naszym nowym portalu giełdowym.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

O.K. trzeba będzie w takim razie ogłosić chęć kupna owoców cytryńca na naszym nowym portalu giełdowym.

Nigdy nie słyszałam o takich owocach, ale jeśli twierdzicie, że warto trzeba będzie się rozejrzeć za owocami

 

 

@Ela K.,zrob likier bananowy :) dobry dodatek do drinka Banana Jäger w sam raz na gorace dni :)

Ja generalnie za bananem nie przepadam ale chyba dla znajomych chętnie bym zrobiła . Będę wdzięczna za przepis :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elu poszukam i podam jak jeszcze nie podawalam ,tylko si eogarne troche z robota ..bo ostatnio nir mam kiedy podrapc sie nawet :tongue:  :D  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wygląd troche porzeczki :))

post-70549-0-79554600-1461241868_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale smak cytryńca chińskiego - jest zupełnie inny od znanych popularnych owoców .......... JaGra - coś tam jeszcze mam .....ale malizną pachnie :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To sobie zostaw na zaś :)  Ja spróbuję w tym roku kupić owoce na aledrogo lub olx i może coś się pokombinuje.

Edytowane przez JaGra

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba znalazłam miejsce na posadzenie cytryńca w ogrodzie :) . Teraz muszę znaleźć ładne sadzonki. Dzięki za nowe odkrycie :) .

Dziś popróbowałam likieru kukułkowego i muszę powiedzieć, że coraz lepszy :D

Edytowane przez Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cytryniec rośnie jako pnącze musi mieć solidne podpory jak winoroślą ale można posadzic przy dużych drzewach - teraz cytryniec bez problemu do kupna - weż od razu 2 rosliny :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

cytryniec rośnie jako pnącze musi mieć solidne podpory jak winoroślą ale można posadzic przy dużych drzewach - teraz cytryniec bez problemu do kupna - weż od razu 2 rosliny :))

No tak właśnie myślałam o 2 roślinkach. Teraz się zastanawiam jeszcze nad miejscem. Mam taką starą jabłonkę, którą myślałam wyciąć no i może zostawię i posadzę przy nim cytryńca . Tylko 2 przy jednym drzewie?

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

trudno radzić nie widząc jabłonki - stara to zwykle duże drzewo z rozłożystymi  gałęziami. Jak miałas wyciąć to zaryzykuj  wyciąć z niej z 1/2 korony     - zostawiając jednocześnie konstrukcje pod cytryńca i odmładzając jabłoń :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zamieszałam jeszcze jeden likierek . W związku z tym, że jest jeden taki osobnik co uwielbia krówki specjalnie dla niego

 

Likier krówkowy

Składniki:

0,5 kg krówek (waga już bez papierków)

0,5 l śmietany 30%

0,5 l wódki 50%

 

Sposób wykonania

Krówki rozpuściłam w śmietanie podgrzewając lekko na gazie . Trzeba pilnować , żeby śmietana się nie zagotowała. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy wlać wódkę , wymieszać. Odstawić do lodówki na 2-3 dni do przegryzienia się smaków. 

 

Masa krówkowa odstawiona do ostygnięcia post-70567-0-21455600-1461839436_thumb.jpg

 

 

Tymczasem w seksownych słoiczkach , łatwiej ustawić w lodówce :)

post-70567-0-79009000-1461839446_thumb.jpg

 

S M A C Z N E G O ! ! !

 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elu fajny ten "muuu" likierek ..ja mam jeszcze gdzies kukulkowy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.