Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

1.Czy do peklowanie boczku polędwicy szynki kotleta karczku stosujemy taką sama zalewe i ten sam czas peklowania

2.Czy to dobre przyprawy do zalewy:

kminek jałowiec gozdziki lubczyk cukier

3.Czy zalewa ma byc przegotowana.

4.Czy zapeklowane mięso lepiej parzyc przed wedzeniem i w jaki sposób

Zgóry dziekuje za odpowiedż,jestem prawdziwy laik jeśli chodzi o wedzenie ale chce spróbowac

dzięęęki

Edytowane przez maro1970
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/
Udostępnij na innych stronach

Proponuję zajrzeć tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/

Ja do wszystkiego używam tej samej zalewy ale w wersji mniej słonej.

Edytowane przez Onson
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-454516
Udostępnij na innych stronach

Witam  :) Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania

ad1. ja stosuję jednakową tylko wersja mniej słona tu będziesz musiał sam sobie dobrać słoność gdyż jak to mawiają jeden lubi córkę a drugi... :facepalm:

ad2. i tu znowu rzecz gustu jedni dają inni nie i każdy to co lubi ja nie daję i według mnie po iluś tam latach wędzenia no nie zawsze udanych uważam, że takie wyroby są najlepsze i najsmaczniejsze.

ad3. można lecz nie musowo

ad4 mięso generalnie parzymy po uwędzeniu chociaż są odstępstwa np przy kurczaku, a parzymy w wodzie a czas i temperatury trzeba wziąść z tabeli no i do tego przydałby się termometr. Koledzy podali Ci linki więc poczytaj troszkę cobyś wiedział o co w tym wszystkim kaman a w razie czego pytaj zawsze Ci ktoś pomoże.

Powodzenia :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-454580
Udostępnij na innych stronach

Jak wedziłem kure to parzyłem przed wedzeniem,powód,parzenie zamyka pory i mieso kury jest bardziej soczyste(oczywiscie to teoria specjalistów),sprawdziłem uwedziłem jednego z parzeniem jednego bez i faktycznie ten parzony był lepszy.

Czy to samo odnosi sie do mies i co daje parzenie po wedzeniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-454737
Udostępnij na innych stronach

Zacznij od czytania ,http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacychjak coś nie rozumiesz to pytaj

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-454740
Udostępnij na innych stronach

Poczytałem jak pan radził,tyle ze jutro wedzenie a mieso jeszcze sie pekluje.

Chciałbym je parzyc rano,czy mieso parzyć a potem w siatke czy raczej na odwrót,chodzi o szynke i karczek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456223
Udostępnij na innych stronach

Najpierw wędzić potem parzyć ... Ło matko z córką ... "rynce łopadajom" :(

 

Ps

Kostek zacząłeś edukację adepta to i dokończ ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456224
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poczytałem jak pan radził,tyle ze jutro wedzenie a mieso jeszcze sie pekluje. Chciałbym je parzyc rano,czy mieso parzyć a potem w siatke czy raczej na odwrót,chodzi o szynke i karczek.

 

To ja proponuję jutrzejszy dzień poświęcić na czytanie i ociekanie a pojutrze osuszać, wędzić , parzyć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456230
Udostępnij na innych stronach

Po jutrze to je niedziela,jak sie cały tydziyń zapir...to w niedziela sie dycho,no mone jaki browar,po za tym pod tymatym obróbka cieplna parzenie nie pisze czy parzyč przed czy po,kurczaka parzyłech przed wyndzyniym i był git.Po za tym wszystkim niy mondrójcie bo jo sie niy znom jestech laik i prosza o proste odpowiedzi,no to dzisioj wyndza najwyżyj pies pojy,miłego wekendu Edytowane przez maro1970
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456319
Udostępnij na innych stronach

Jak poczytałeś to powinieneś wiedzieć:

1. ociekanie

2.osuszanie

3.wędzenie

4. parzenie

Najpierw w siatkę a później cała reszta.

Szczegóły w postach na forum.

Ot i wszystko w temacie. :)

Aczkolwiek, można zastosować odstępstwa od reguły. Np. na Forum jest przepis na boczek rolowany który najpierw jest parzony, a potem wędzony.

Ale ja proponuję Ci żebyś na początku zaczął klasycznie, tzn. najpierw wędzenie, a potem parzenie.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456322
Udostępnij na innych stronach

Dzieki panowie,juz po wszystkim,nima żle jak na początek choc polędwiczki sie spierdo..mietkie extra różowe w srodku ale.za słone,moze dla tego że sparzyłem przed wędzeniem i nic soli nie wyciekło,następnym razem zrobie po waszemu ,nie ma innej opcji.

Powiedzcie czy za 5 godzin mozna uwedzić czy robie coś nie tak,np za gorąco

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456370
Udostępnij na innych stronach

słone,moze dla tego że sparzyłem przed wędzeniem i nic soli nie wyciekło

 

Gdybyś nie sparzył miałbyś jeszcze bardziej słone, ale po co parzyć polędwiczki i jeśli już to po wędzeniu a nie przed.To bardzo delikatne mięso i wystarczy zapeklować 8% - tową solanka przez 8-10 dni z jednym 3-5 % -towym nastrzykiem, uwędzić z zachowaniem technologi i już można się rozkoszować niebiańskim smakiem.Solankę o tym stężeniu proponuje też do wszystkich wyrobów w których skład wchodzi polędwica.

 

 

 

Powiedzcie czy za 5 godzin mozna uwedzić czy robie coś nie tak,np za gorąco

Wszystko zależy od wędzarni.Wędzi się nie na czas a do uzyskania zadowalającego koloru.W jednej wędzarni będzie to 4 h w innej 6h..Ja w swojej wędzonki wędzę ok.6 h.Polędwiczki nieco krócej, ale zawsze trzymam się zasady "do odpowiedniego koloru."

 

 

,następnym razem zrobie po waszemu ,nie ma innej opcji.

 

Rób po naszemu a będziesz zadowolony. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456373
Udostępnij na innych stronach

Po jutrze to je niedziela,jak sie cały tydziyń zapir...to w niedziela sie dycho,no mone jaki browar,po za tym pod tymatym obróbka cieplna parzenie nie pisze czy parzyč przed czy po,kurczaka parzyłech przed wyndzyniym i był git.Po za tym wszystkim niy mondrójcie bo jo sie niy znom jestech laik i prosza o proste odpowiedzi,no to dzisioj wyndza najwyżyj pies pojy,miłego wekendu

 

 

po naszymu to mogesz szrajbnyć na "ślonskim beblaniu ..." bo tukej siem po polsku pisze....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456375
Udostępnij na innych stronach

 

Po jutrze to je niedziela,jak sie cały tydziyń zapir...to w niedziela sie dycho,no mone jaki browar,po za tym pod tymatym obróbka cieplna parzenie nie pisze czy parzyč przed czy po,kurczaka parzyłech przed wyndzyniym i był git.Po za tym wszystkim niy mondrójcie bo jo sie niy znom jestech laik i prosza o proste odpowiedzi,no to dzisioj wyndza najwyżyj pies pojy,miłego wekendu

 

 

po naszymu to mogesz szrajbnyć na "ślonskim beblaniu ..." bo tukej siem po polsku pisze....

 

Bo se jynzor połomiesz

 

słone,moze dla tego że sparzyłem przed wędzeniem i nic soli nie wyciekło

 

Gdybyś nie sparzył miałbyś jeszcze bardziej słone, ale po co parzyć polędwiczki i jeśli już to po wędzeniu a nie przed.To bardzo delikatne mięso i wystarczy zapeklować 8% - tową solanka przez 8-10 dni z jednym 3-5 % -towym nastrzykiem, uwędzić z zachowaniem technologi i już można się rozkoszować niebiańskim smakiem.Solankę o tym stężeniu proponuje też do wszystkich wyrobów w których skład wchodzi polędwica.

 

 

 

Powiedzcie czy za 5 godzin mozna uwedzić czy robie coś nie tak,np za gorąco

Wszystko zależy od wędzarni.Wędzi się nie na czas a do uzyskania zadowalającego koloru.W jednej wędzarni będzie to 4 h w innej 6h..Ja w swojej wędzonki wędzę ok.6 h.Polędwiczki nieco krócej, ale zawsze trzymam się zasady "do odpowiedniego koloru."

 

 

,następnym razem zrobie po waszemu ,nie ma innej opcji.

 

Rób po naszemu a będziesz zadowolony. 

 

Kurde kolor piykny wszystko miynciutkie ino przesoliłech ,do sie to jakos uratowac,po za bigosym fosolkom po bretońsku czy żurkiym?

Maro! Masz rację! Najlepiej się obrazić i robić po swojemu, a jak wiadomo w waszych stronach mówią: " jak sie nie psewrócis to sie nie naucys, hej!" :D

Zwracam honor,przesoliłech,jutro nie bydzie odpoczynku  tylko lektura z waszego forum

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456378
Udostępnij na innych stronach

Kurde kolor piykny wszystko miynciutkie ino przesoliłech ,do sie to jakos uratowac,po za bigosym fosolkom po bretońsku czy żurkiym?

 

Już Jumbo Ci zwracał uwagę, że tu musisz pisać po polsku bo inaczej zgodnie z regulaminem Twoje posty będą usuwane.Gwarę zachowaj na inną stronę. Polędwiczki dodaj do bigosu, albo do fasolki, ale szkoda, że zmarnowałeś tak delikatne mięso.Pośpiech to jest wskazany przy łapaniu pcheł.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456381
Udostępnij na innych stronach

Dobre ,niech Wom bydzie,juz niy byda godoł w szkryflaniu.

Mięsko wystygło dzisiaj smak się zmienił szynka karczek kotlet boczek pychotka z minimalnym przesoleniem a poledwiczki suchawe,pozdrawiam i dziekuje za zajebiste forum

Edytowane przez maro1970
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456455
Udostępnij na innych stronach

 

 

a poledwiczki suchawe,

 

Bo parzone, albo źle wędzone, ale stawiam na to pierwsze choć chętnie bym obejrzał ten pierwszy raz. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456457
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.