maro1970 Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Cześć.1.Czy do peklowanie boczku polędwicy szynki kotleta karczku stosujemy taką sama zalewe i ten sam czas peklowania2.Czy to dobre przyprawy do zalewy:kminek jałowiec gozdziki lubczyk cukier3.Czy zalewa ma byc przegotowana.4.Czy zapeklowane mięso lepiej parzyc przed wedzeniem i w jaki sposóbZgóry dziekuje za odpowiedż,jestem prawdziwy laik jeśli chodzi o wedzenie ale chce spróbowacdzięęęki Edytowane 5 Listopada 2015 przez maro1970 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onson Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Proponuję zajrzeć tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/Ja do wszystkiego używam tej samej zalewy ale w wersji mniej słonej. Edytowane 5 Listopada 2015 przez Onson Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-454516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onson Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Listopada 2015 Tutaj znajdziesz gotowe tabele do wyboru:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-454519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Listopada 2015 Witam Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytaniaad1. ja stosuję jednakową tylko wersja mniej słona tu będziesz musiał sam sobie dobrać słoność gdyż jak to mawiają jeden lubi córkę a drugi... ad2. i tu znowu rzecz gustu jedni dają inni nie i każdy to co lubi ja nie daję i według mnie po iluś tam latach wędzenia no nie zawsze udanych uważam, że takie wyroby są najlepsze i najsmaczniejsze.ad3. można lecz nie musowoad4 mięso generalnie parzymy po uwędzeniu chociaż są odstępstwa np przy kurczaku, a parzymy w wodzie a czas i temperatury trzeba wziąść z tabeli no i do tego przydałby się termometr. Koledzy podali Ci linki więc poczytaj troszkę cobyś wiedział o co w tym wszystkim kaman a w razie czego pytaj zawsze Ci ktoś pomoże.Powodzenia Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-454580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro1970 Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Listopada 2015 Jak wedziłem kure to parzyłem przed wedzeniem,powód,parzenie zamyka pory i mieso kury jest bardziej soczyste(oczywiscie to teoria specjalistów),sprawdziłem uwedziłem jednego z parzeniem jednego bez i faktycznie ten parzony był lepszy.Czy to samo odnosi sie do mies i co daje parzenie po wedzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-454737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Listopada 2015 Zacznij od czytania ,http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacychjak coś nie rozumiesz to pytaj Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-454740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro1970 Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Listopada 2015 Poczytałem jak pan radził,tyle ze jutro wedzenie a mieso jeszcze sie pekluje.Chciałbym je parzyc rano,czy mieso parzyć a potem w siatke czy raczej na odwrót,chodzi o szynke i karczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Najpierw wędzić potem parzyć ... Ło matko z córką ... "rynce łopadajom" PsKostek zacząłeś edukację adepta to i dokończ ... Tapniete z GT-I9500 Edytowane 13 Listopada 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Listopada 2015 Jak poczytałeś to powinieneś wiedzieć:1. ociekanie2.osuszanie3.wędzenie4. parzenieNajpierw w siatkę a później cała reszta.Szczegóły w postach na forum. Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Listopada 2015 Poczytałem jak pan radził,tyle ze jutro wedzenie a mieso jeszcze sie pekluje. Chciałbym je parzyc rano,czy mieso parzyć a potem w siatke czy raczej na odwrót,chodzi o szynke i karczek. To ja proponuję jutrzejszy dzień poświęcić na czytanie i ociekanie a pojutrze osuszać, wędzić , parzyć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro1970 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) Po jutrze to je niedziela,jak sie cały tydziyń zapir...to w niedziela sie dycho,no mone jaki browar,po za tym pod tymatym obróbka cieplna parzenie nie pisze czy parzyč przed czy po,kurczaka parzyłech przed wyndzyniym i był git.Po za tym wszystkim niy mondrójcie bo jo sie niy znom jestech laik i prosza o proste odpowiedzi,no to dzisioj wyndza najwyżyj pies pojy,miłego wekendu Edytowane 14 Listopada 2015 przez maro1970 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) Jak poczytałeś to powinieneś wiedzieć:1. ociekanie2.osuszanie3.wędzenie4. parzenieNajpierw w siatkę a później cała reszta.Szczegóły w postach na forum.Ot i wszystko w temacie. Aczkolwiek, można zastosować odstępstwa od reguły. Np. na Forum jest przepis na boczek rolowany który najpierw jest parzony, a potem wędzony.Ale ja proponuję Ci żebyś na początku zaczął klasycznie, tzn. najpierw wędzenie, a potem parzenie. Edytowane 14 Listopada 2015 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Listopada 2015 Maro! Masz rację! Najlepiej się obrazić i robić po swojemu, a jak wiadomo w waszych stronach mówią: " jak sie nie psewrócis to sie nie naucys, hej!" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro1970 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Listopada 2015 Dzieki panowie,juz po wszystkim,nima żle jak na początek choc polędwiczki sie spierdo..mietkie extra różowe w srodku ale.za słone,moze dla tego że sparzyłem przed wędzeniem i nic soli nie wyciekło,następnym razem zrobie po waszemu ,nie ma innej opcji.Powiedzcie czy za 5 godzin mozna uwedzić czy robie coś nie tak,np za gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) słone,moze dla tego że sparzyłem przed wędzeniem i nic soli nie wyciekło Gdybyś nie sparzył miałbyś jeszcze bardziej słone, ale po co parzyć polędwiczki i jeśli już to po wędzeniu a nie przed.To bardzo delikatne mięso i wystarczy zapeklować 8% - tową solanka przez 8-10 dni z jednym 3-5 % -towym nastrzykiem, uwędzić z zachowaniem technologi i już można się rozkoszować niebiańskim smakiem.Solankę o tym stężeniu proponuje też do wszystkich wyrobów w których skład wchodzi polędwica. Powiedzcie czy za 5 godzin mozna uwedzić czy robie coś nie tak,np za gorącoWszystko zależy od wędzarni.Wędzi się nie na czas a do uzyskania zadowalającego koloru.W jednej wędzarni będzie to 4 h w innej 6h..Ja w swojej wędzonki wędzę ok.6 h.Polędwiczki nieco krócej, ale zawsze trzymam się zasady "do odpowiedniego koloru." ,następnym razem zrobie po waszemu ,nie ma innej opcji. Rób po naszemu a będziesz zadowolony. Edytowane 14 Listopada 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Listopada 2015 Po jutrze to je niedziela,jak sie cały tydziyń zapir...to w niedziela sie dycho,no mone jaki browar,po za tym pod tymatym obróbka cieplna parzenie nie pisze czy parzyč przed czy po,kurczaka parzyłech przed wyndzyniym i był git.Po za tym wszystkim niy mondrójcie bo jo sie niy znom jestech laik i prosza o proste odpowiedzi,no to dzisioj wyndza najwyżyj pies pojy,miłego wekendu po naszymu to mogesz szrajbnyć na "ślonskim beblaniu ..." bo tukej siem po polsku pisze.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro1970 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Listopada 2015 Po jutrze to je niedziela,jak sie cały tydziyń zapir...to w niedziela sie dycho,no mone jaki browar,po za tym pod tymatym obróbka cieplna parzenie nie pisze czy parzyč przed czy po,kurczaka parzyłech przed wyndzyniym i był git.Po za tym wszystkim niy mondrójcie bo jo sie niy znom jestech laik i prosza o proste odpowiedzi,no to dzisioj wyndza najwyżyj pies pojy,miłego wekendu po naszymu to mogesz szrajbnyć na "ślonskim beblaniu ..." bo tukej siem po polsku pisze.... Bo se jynzor połomiesz słone,moze dla tego że sparzyłem przed wędzeniem i nic soli nie wyciekło Gdybyś nie sparzył miałbyś jeszcze bardziej słone, ale po co parzyć polędwiczki i jeśli już to po wędzeniu a nie przed.To bardzo delikatne mięso i wystarczy zapeklować 8% - tową solanka przez 8-10 dni z jednym 3-5 % -towym nastrzykiem, uwędzić z zachowaniem technologi i już można się rozkoszować niebiańskim smakiem.Solankę o tym stężeniu proponuje też do wszystkich wyrobów w których skład wchodzi polędwica. Powiedzcie czy za 5 godzin mozna uwedzić czy robie coś nie tak,np za gorącoWszystko zależy od wędzarni.Wędzi się nie na czas a do uzyskania zadowalającego koloru.W jednej wędzarni będzie to 4 h w innej 6h..Ja w swojej wędzonki wędzę ok.6 h.Polędwiczki nieco krócej, ale zawsze trzymam się zasady "do odpowiedniego koloru." ,następnym razem zrobie po waszemu ,nie ma innej opcji. Rób po naszemu a będziesz zadowolony. Kurde kolor piykny wszystko miynciutkie ino przesoliłech ,do sie to jakos uratowac,po za bigosym fosolkom po bretońsku czy żurkiym?Maro! Masz rację! Najlepiej się obrazić i robić po swojemu, a jak wiadomo w waszych stronach mówią: " jak sie nie psewrócis to sie nie naucys, hej!" Zwracam honor,przesoliłech,jutro nie bydzie odpoczynku tylko lektura z waszego forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) Kurde kolor piykny wszystko miynciutkie ino przesoliłech ,do sie to jakos uratowac,po za bigosym fosolkom po bretońsku czy żurkiym? Już Jumbo Ci zwracał uwagę, że tu musisz pisać po polsku bo inaczej zgodnie z regulaminem Twoje posty będą usuwane.Gwarę zachowaj na inną stronę. Polędwiczki dodaj do bigosu, albo do fasolki, ale szkoda, że zmarnowałeś tak delikatne mięso.Pośpiech to jest wskazany przy łapaniu pcheł. Edytowane 14 Listopada 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro1970 Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Listopada 2015 (edytowane) Dobre ,niech Wom bydzie,juz niy byda godoł w szkryflaniu.Mięsko wystygło dzisiaj smak się zmienił szynka karczek kotlet boczek pychotka z minimalnym przesoleniem a poledwiczki suchawe,pozdrawiam i dziekuje za zajebiste forum Edytowane 15 Listopada 2015 przez maro1970 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Listopada 2015 a poledwiczki suchawe, Bo parzone, albo źle wędzone, ale stawiam na to pierwsze choć chętnie bym obejrzał ten pierwszy raz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12239-peklowanie/#findComment-456457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.