Skocz do zawartości

Urządzenie do gotowania próżniowego "Sous-Vide"

Rekomendowane odpowiedzi

jak miałem zamrożone mięso na kiełbasy-wedzę-parzę gotowy wyrób-mrozę już przetwożony-i po rozmnożeniu muszę parzyć?

Wprawdzie ja nie Miro ale odpowiem.

Wyrób z mrożonego mięsa po parzeniu traktuje się tak, jak wyrób z mięsa świeżego.

Parzenie jest wystarczająca obróbką termiczną i po zamrożeniu >rozmrożeniu nie trzeba go już powtórnie parzyć.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

• Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Parzenie jest wystarczająca obróbką termiczną i po zamrożeniu >rozmrożeniu nie trzeba go już powtórnie parzyć.

Ja to pytanie zrozumiałem nieco inaczej.Wydaje mi się że chodzi o to czy można mięso zamrożone poddane obróbce termicznej  odmrozić i ponownie zamrozić bo trzeba go podzielić i jest go za dużo.Moim zdaniem już nie.

Gdybyś teoretycznie chciał to ponownie sparzyć musiał byś parzyć już w wysokiej temperaturze i wtedy mięso straci swoją soczystość.Jak byś się nie odwrócił to zawsze z tyłu plecy.Odmroź podziel i zjedz a tego czego nie dasz rady oddaj innym do konsumpcji.

[Dodano: 30 cze 2019 - 12:41]

ale już obrobione termicznie uważam że można. Robię tak, pod warunkiem że ponownie je poddaje obróbce termicznej

Ciekawe ,ciekawe.Dwa razy obrabiać termicznie a szczególnie sous-viede, czyli w niskiej temperaturze.Na pewno zabijesz bakterie. :facepalm:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Miro

Czyli jak miałem zamrożone mięso na kiełbasy-wedzę-parzę gotowy wyrób-mrozę już przetwożony-i po rozmnożeniu muszę parzyć?

Tak to wygląda przynajmniej w/g tego co napisałeś.

Odniosłem się do wpisu kolegi.

Jego wyrób nie był peklowany.

Wędliny które mrożimy lepiej i smaczniej jest, sparzyć po rozmrożeniu.

Ale jak już były sparzone, to powtórne parzenie jest zbędne.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Jak by nie patrzyl to wiadomo ze kolejna obrobka termiczna spowoduje jednak zmiane smaku i konsystencji karkowki . ja bym podzielila na mniejsze czesci ile dasz rade konsumowac ..reszta podzielic sie z kims ..zjedzenie 2.5 kg karkowki w kilka dni to stanowczo za duzo moim zdaniem brak roznorodnosci szybko sie znudzi.

Ciekawe ,ciekawe.Dwa razy obrabiać termicznie a szczególnie sous-viede, czyli w niskiej temperaturze.Na pewno zabijesz bakterie. :facepalm:

Znowu zaczynasz?

Jakbyś się dokształcił, to byś wiedział, że metoda Sous vide skutecznie zabiją patogeny.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

miro, dnia 30 Cze 2019 - 11:52, napisał: snapback.png

ale już obrobione termicznie uważam że można. Robię tak, pod warunkiem że ponownie je poddaje obróbce termicznej

I to co zacytowałeś z Mira wypowiedzi bardzo mnie zdziwiło. Zakończyłem swoją wopowiedź pytajnikiem dla podkreślenia zdziwienia.

A wyszło że ja zadałem pytanie.

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Znowu zaczynasz?

Jakbyś się dokształcił, to byś wiedział, że metoda Sous vide skutecznie zabiją patogeny.

W przeciwieństwie do Ciebie wolę czytać i się dokształcać niż się głupio madrzyć.

O formach przetrwalnikowych to chyba mądralo nie słyszałeś.To zanim komuś jakąś głupotę doradzisz to rusz tym co nasz między uszami i wtedy doradzaj powtórne parzenie po rozmrożeniu netodą souse- vide.EOT.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Bezczelny jesteś i tyle.

Poczytaj sobie o Sous vide.

Kolega Stefan bardzo dokładnie to opisał.

Temperatura i czas, to podstawa prawidłowej obróbki metodą wyżej wymienioną.

Ostatni raz z tobą dyskutuję, bo twój poziom traktowania mnie na forum jest niedopuszczalny.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Przeczytalem po raz kolejny i co.?Zauważyłeś żeby kolega szybko chłodził produkt po obróbce przed zamrożeniem bo ja nie.Zastanów się czy przypadkiem nie narażasz kolegi na zatrucie doradzając mu odmrożenie, ponowna obróbkę souse -vide i ponowne zamrożenie bo moim zdaniem tak.Jeśli się mylę to mnie wyprowadź z błędu  w sposób merytoryczny a nie mnie obrażając.

Po okresie 4 godzin albo jeśli go użyjemy albo zamkniemy w lodówce to nadaje się tylko do wyrzucenia ze względu na wzrost bakterii patologicznych). Jest to szczególnie ważne ze względu na możliwość rozwoju botuliny. Jak już wielokrotnie pisaliśmy na WD jest to bacteria, która ginie w temp. 55*C. Nie giną natomiast prztrwalniki tej bakterii, i tutaj właśnie znów mamy powrót do tych 4 godzin – czasokres, gdy te spory mogą skiełkować szczególnie w warunkach beztlenowych w woreczkach foliowych. Jedynym wyjściem w takim przypadku jest zalecana tzw. kąpiel produktu z woreczkiem w wodzie lodowej (najlepiej 50% woda/50% lod). – Musi być zrobiona dość szybko aby temp. wewnątrz środka kawałka mięsa spadła do poziomu 4.5*C.

.

P.S

Twoje chamskie odzywki pominę milczeniem.Możesz mnie dodać do ignorowanych wtedy nie będziesz czytał moich wpisów.

Edytowane przez arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

A ja przeciwnie.Z chęcią będę czytał Twoje wpisy i odpowiednio reagował.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Spoko przeniesie dyskusje na poziom sporu merytorycznego i wszyscy skorzystają. Pewnie i ja bo coś mnie kusi kupić przyrząd
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.