EAnna Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 30 Czerwca 2019 jak miałem zamrożone mięso na kiełbasy-wedzę-parzę gotowy wyrób-mrozę już przetwożony-i po rozmnożeniu muszę parzyć? Wprawdzie ja nie Miro ale odpowiem.Wyrób z mrożonego mięsa po parzeniu traktuje się tak, jak wyrób z mięsa świeżego.Parzenie jest wystarczająca obróbką termiczną i po zamrożeniu >rozmrożeniu nie trzeba go już powtórnie parzyć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urz%C4%85dzenie-do-gotowania-pr%C3%B3%C5%BCniowego-sous-vide/page/5/#findComment-634111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 30 Czerwca 2019 (edytowane) Parzenie jest wystarczająca obróbką termiczną i po zamrożeniu >rozmrożeniu nie trzeba go już powtórnie parzyć.Ja to pytanie zrozumiałem nieco inaczej.Wydaje mi się że chodzi o to czy można mięso zamrożone poddane obróbce termicznej odmrozić i ponownie zamrozić bo trzeba go podzielić i jest go za dużo.Moim zdaniem już nie.Gdybyś teoretycznie chciał to ponownie sparzyć musiał byś parzyć już w wysokiej temperaturze i wtedy mięso straci swoją soczystość.Jak byś się nie odwrócił to zawsze z tyłu plecy.Odmroź podziel i zjedz a tego czego nie dasz rady oddaj innym do konsumpcji.[Dodano: 30 cze 2019 - 12:41] ale już obrobione termicznie uważam że można. Robię tak, pod warunkiem że ponownie je poddaje obróbce termicznejCiekawe ,ciekawe.Dwa razy obrabiać termicznie a szczególnie sous-viede, czyli w niskiej temperaturze.Na pewno zabijesz bakterie. Edytowane 30 Czerwca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urz%C4%85dzenie-do-gotowania-pr%C3%B3%C5%BCniowego-sous-vide/page/5/#findComment-634112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 30 Czerwca 2019 MiroCzyli jak miałem zamrożone mięso na kiełbasy-wedzę-parzę gotowy wyrób-mrozę już przetwożony-i po rozmnożeniu muszę parzyć?Tak to wygląda przynajmniej w/g tego co napisałeś.Odniosłem się do wpisu kolegi.Jego wyrób nie był peklowany.Wędliny które mrożimy lepiej i smaczniej jest, sparzyć po rozmrożeniu.Ale jak już były sparzone, to powtórne parzenie jest zbędne. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urz%C4%85dzenie-do-gotowania-pr%C3%B3%C5%BCniowego-sous-vide/page/5/#findComment-634113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Jak by nie patrzyl to wiadomo ze kolejna obrobka termiczna spowoduje jednak zmiane smaku i konsystencji karkowki . ja bym podzielila na mniejsze czesci ile dasz rade konsumowac ..reszta podzielic sie z kims ..zjedzenie 2.5 kg karkowki w kilka dni to stanowczo za duzo moim zdaniem brak roznorodnosci szybko sie znudzi. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urz%C4%85dzenie-do-gotowania-pr%C3%B3%C5%BCniowego-sous-vide/page/5/#findComment-634119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 30 Czerwca 2019 (edytowane) Ciekawe ,ciekawe.Dwa razy obrabiać termicznie a szczególnie sous-viede, czyli w niskiej temperaturze.Na pewno zabijesz bakterie. Znowu zaczynasz?Jakbyś się dokształcił, to byś wiedział, że metoda Sous vide skutecznie zabiją patogeny. Edytowane 30 Czerwca 2019 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urz%C4%85dzenie-do-gotowania-pr%C3%B3%C5%BCniowego-sous-vide/page/5/#findComment-634125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 30 Czerwca 2019 (edytowane) miro, dnia 30 Cze 2019 - 11:52, napisał: ale już obrobione termicznie uważam że można. Robię tak, pod warunkiem że ponownie je poddaje obróbce termicznejCiekawe ,ciekawe.Dwa razy obrabiać termicznie a szczególnie sous-viede, czyli w niskiej temperaturze.Na pewno zabijesz bakterie. I to co zacytowałeś z Mira wypowiedzi bardzo mnie zdziwiło. Zakończyłem swoją wopowiedź pytajnikiem dla podkreślenia zdziwienia.A wyszło że ja zadałem pytanie. Edytowane 30 Czerwca 2019 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urz%C4%85dzenie-do-gotowania-pr%C3%B3%C5%BCniowego-sous-vide/page/5/#findComment-634129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Ciekawe ,ciekawe.Dwa razy obrabiać termicznie a szczególnie sous-viede, czyli w niskiej temperaturze.Na pewno zabijesz bakterie. Znowu zaczynasz?Jakbyś się dokształcił, to byś wiedział, że metoda Sous vide skutecznie zabiją patogeny.W przeciwieństwie do Ciebie wolę czytać i się dokształcać niż się głupio madrzyć.O formach przetrwalnikowych to chyba mądralo nie słyszałeś.To zanim komuś jakąś głupotę doradzisz to rusz tym co nasz między uszami i wtedy doradzaj powtórne parzenie po rozmrożeniu netodą souse- vide.EOT. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urz%C4%85dzenie-do-gotowania-pr%C3%B3%C5%BCniowego-sous-vide/page/5/#findComment-634131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 30 Czerwca 2019 http://addelice.com/docs/html/sous_vide_handbuch.html Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urz%C4%85dzenie-do-gotowania-pr%C3%B3%C5%BCniowego-sous-vide/page/5/#findComment-634132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Bezczelny jesteś i tyle.Poczytaj sobie o Sous vide.Kolega Stefan bardzo dokładnie to opisał.Temperatura i czas, to podstawa prawidłowej obróbki metodą wyżej wymienioną. Ostatni raz z tobą dyskutuję, bo twój poziom traktowania mnie na forum jest niedopuszczalny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urz%C4%85dzenie-do-gotowania-pr%C3%B3%C5%BCniowego-sous-vide/page/5/#findComment-634135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 30 Czerwca 2019 (edytowane) Przeczytalem po raz kolejny i co.?Zauważyłeś żeby kolega szybko chłodził produkt po obróbce przed zamrożeniem bo ja nie.Zastanów się czy przypadkiem nie narażasz kolegi na zatrucie doradzając mu odmrożenie, ponowna obróbkę souse -vide i ponowne zamrożenie bo moim zdaniem tak.Jeśli się mylę to mnie wyprowadź z błędu w sposób merytoryczny a nie mnie obrażając. Po okresie 4 godzin albo jeśli go użyjemy albo zamkniemy w lodówce to nadaje się tylko do wyrzucenia ze względu na wzrost bakterii patologicznych). Jest to szczególnie ważne ze względu na możliwość rozwoju botuliny. Jak już wielokrotnie pisaliśmy na WD jest to bacteria, która ginie w temp. 55*C. Nie giną natomiast prztrwalniki tej bakterii, i tutaj właśnie znów mamy powrót do tych 4 godzin – czasokres, gdy te spory mogą skiełkować szczególnie w warunkach beztlenowych w woreczkach foliowych. Jedynym wyjściem w takim przypadku jest zalecana tzw. kąpiel produktu z woreczkiem w wodzie lodowej (najlepiej 50% woda/50% lod). – Musi być zrobiona dość szybko aby temp. wewnątrz środka kawałka mięsa spadła do poziomu 4.5*C. .P.STwoje chamskie odzywki pominę milczeniem.Możesz mnie dodać do ignorowanych wtedy nie będziesz czytał moich wpisów. Edytowane 30 Czerwca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urz%C4%85dzenie-do-gotowania-pr%C3%B3%C5%BCniowego-sous-vide/page/5/#findComment-634137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 30 Czerwca 2019 I tak zrobię. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urz%C4%85dzenie-do-gotowania-pr%C3%B3%C5%BCniowego-sous-vide/page/5/#findComment-634138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 30 Czerwca 2019 A ja przeciwnie.Z chęcią będę czytał Twoje wpisy i odpowiednio reagował. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urz%C4%85dzenie-do-gotowania-pr%C3%B3%C5%BCniowego-sous-vide/page/5/#findComment-634139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 1 Lipca 2019 Spoko przeniesie dyskusje na poziom sporu merytorycznego i wszyscy skorzystają. Pewnie i ja bo coś mnie kusi kupić przyrząd Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12265-urz%C4%85dzenie-do-gotowania-pr%C3%B3%C5%BCniowego-sous-vide/page/5/#findComment-634161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.