Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje , caly wic lezy w sledziu bo to on jest calym smakiem  :)

EAnno tutaj akurat jest ukwaszona smietana a nie maskarpone, no i juz wiem ze po polsku to "masła orzechowe "

wczesniej kojarzylo mi sie to z nutella :) 

Matjessill . jest to sledz ktoremu blizej do tego hollenderskiego dziewiczego  i jest przyprawiony cukrem gozdzikami , cynamonem ,zielem angielskim i przyprawa z drzewa sandalowego co dajemu charakterystyczny smak.

 

W Szwecji  jest to typowa potrawa ktora sie je w weekend najblizszy nocy  Swietojanskiej , (szwedzki "Midsommar") oraz na wielkanoc Oczywiscie nie moze brakowac do niej naszej przyslowiowej  "setki"  :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-629027
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

przyprawa z drzewa sandalowego

A to ciekawostka  :thumbsup: 

A jak się nazywa ta przyprawa? Może jest gdzieś u nas do kupienia? 

Uwielbiam zapach drzewa sandałowego. Kiedyś bywały u nas przedmioty z tego drewna - teraz nie do kupienia.

Mam takie orientalne korale, pachniały 20 lat. Teraz nadal je od czasu do czasu noszę ale już nie pachną.

Creme fraiche również u nas nie do dostania. Dlatego napisałam o "zakwaszonym mascarpone" jako ew. zamienniku.

Bardzo apetyczna ta Twoja śledziowa kompozycja @electro  :tongue: 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-629054
Udostępnij na innych stronach

 

przyprawa z drzewa sandalowego

A to ciekawostka  :thumbsup:

A jak się nazywa ta przyprawa? Może jest gdzieś u nas do kupienia? 

Uwielbiam zapach drzewa sandałowego. Kiedyś bywały u nas przedmioty z tego drewna - teraz nie do kupienia.

Mam takie orientalne korale, pachniały 20 lat. Teraz nadal je od czasu do czasu noszę ale już nie pachną.

Creme fraiche również u nas nie do dostania. Dlatego napisałam o "zakwaszonym mascarpone" jako ew. zamienniku.

Bardzo apetyczna ta Twoja śledziowa kompozycja @electro  :tongue: 

 

Można zrobić samemu ze śmietany 36% i maślanki. Oba składniki nie mogą mieć w składzie składników "funkcyjnych". Do śmietany dodajemy troche maślanki i pozwalamy jej działać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-629056
Udostępnij na innych stronach

 @EAnna, taka smietane mozna zrobic samemu w domu dodajac maslanki do slodkiej smmietany i zostawiajac w temp pokojowej temp na ok 12h.

Ja kupuje gotowe sledzie dobrej jakosci , 

przyprawa nazywa sie sandalwood pulver napewno jest do kupienia w w jakims internetowym sklepie, u nas kiedys byla do kupienia w aptece teraz nie widzialam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-629064
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzis byl klasyk na obiad ..przedsmak wielkanocy ..

 

 

To co pamiętam śledzie i ryby to się u nas wcina na Boże Narodzenie a na Wielkanoc to mięsiwa typu kiełbacha i szynki wszelakie . :facepalm::)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-629118
Udostępnij na innych stronach

@andrzej k, Ja zyje tak na pograniczu 2 swiatow kulturowych.. Boze Narodzenie , wiadomo szwedzkiej szynki nie jemy na wigilje ( chociaz pamietam ze tez bywala gdy szwedzi goscili u nas na Wigilje. ale na wielkanoc jemy i biala kielbae i duzo sledzi, jaj, tak samo jak popularny tutaj udziec barani . Laczymy tradycje polskie i szwedzkie .

Polska jest moja ojczyzna , natomiast Szwecja jest moim domem :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-629120
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polska jest moja ojczyzna , natomiast Szwecja jest moim domem :)

 

 

:thumbsup::clap:     Pozdrawiam prawie świątecznie :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-629122
Udostępnij na innych stronach

 

przyprawa z drzewa sandalowego

A to ciekawostka  :thumbsup: 

A jak się nazywa ta przyprawa? Może jest gdzieś u nas do kupienia? 

Uwielbiam zapach drzewa sandałowego. Kiedyś bywały u nas przedmioty z tego drewna - teraz nie do kupienia.

Mam takie orientalne korale, pachniały 20 lat. Teraz nadal je od czasu do czasu noszę ale już nie pachną.

Creme fraiche również u nas nie do dostania. Dlatego napisałam o "zakwaszonym mascarpone" jako ew. zamienniku.

Bardzo apetyczna ta Twoja śledziowa kompozycja @electro  :tongue: 

 

https://allegro.pl/oferta/szczotka-drzewo-sandalowe-100-lux-pachnaca-7133479487;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-629234
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję z link.

Chyba kupię te szczotkę.

Lubię ładne, dobrej jakości rzeczy.

W dodatku pachnące  :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-629243
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, Ja mam taka szczotke co prawda nie z takiego drewna ale ma drewniane kolce , ale nie potrafie sie nia czesac , uczucie jak bym sie deska gladzila :mad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-629267
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Proste salatki do lasagne .

na styl wloski z mzzarella,  suszonymi pomidorami i caparami koktajlowymi i styl grecki z feta , czarnymi oliwkami .

post-58387-0-15375600-1566133072_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-638201
Udostępnij na innych stronach

Proste salatki

:thumbsup: Im prostsze  ;) tym smaczniejsze  , jest w tych prostych sałatkach jedna tajemnica szefów kuchni - SOS  :D

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-638204
Udostępnij na innych stronach

@Muski, sos tez najprostrzy oliva z oliwek i ocet winny oregano pieprz i sol , a do drugiej oliwa spod suszonych pomidorow i ocet balsamiko, bazylja i utarte suszone pomidory  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-638207
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Kupilam caly plat boczku , i postanowilam zrobic troche roznych wersji 

post-58387-0-36951000-1639642259_thumb.jpg

 

 

Tutaj przygotowane do peklowania na sucho, przyprawione mieszanka przypraw wedlug Halusi 

post-58387-0-13916700-1639642453_thumb.jpg

Boczek ten mam zamiar zrobic w piekarniku ...malowany dymem wedzarniczym .

 

Zrobilam jeszcze wersje z gotowa mieszanka pikatna Huzarska , boczek ten bedizie parzony 

i wersja pieczona nie peklowana .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-738159
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kupilam caly plat boczku

Piękny boczek !

Osobiście przedkładam boczek ponad wszelkie, inne wyroby .:D

Mam nadzieję, że pokażesz nam efekty swoich zabiegów  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-738186
Udostępnij na innych stronach

Piękny boczek !

:) wybieral moj TZ bo to on robi zakupy, juz sie wyspecjalizowal .

Oczywiscie ze pokaze ...u nas boczek raczej jest zadko , najtlusciejsze kawalki ,  ( te 2 z tylu) zamrozilam przydadza sie do jakiejs kielbasy  

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-738195
Udostępnij na innych stronach

Czekamy na wyniki. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-738197
Udostępnij na innych stronach

@Maxell, narazie sie pekluje i marynuje w przyprawach .

Maxell wlasnie tez maeynuje cebule z Twojego przepisu do koreczkow sledziowych bo beda sledzie po kolobrzesku :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-738199
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis na cebulę powstał zupełnie przypadkowo, podczas marynowania surowców na rolmopsy. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-738206
Udostępnij na innych stronach

@Maxell, no wlasnie, nie koreczkow a rolmopsow , pokielbasilo mi sie  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/page/6/#findComment-738211
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.