szrekPL Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 27 Grudnia 2023 (edytowane) 4 minuty temu, wwmarcus napisał(a): Witam Wyroby apetycznie wyglądają. Mam pytanie odnośnie polędwiczki bo przy moim ostatnim wędzeniu peklowałem ją na równi z szynkami i schabem i wyszła trochę słona. Jak to u Ciebie wygląda? Peklowałem na mokro według kalkulatora 8-9dni. Też się dołączam do pytania zrobiłem podobnie i też lekko za słona. A wyroby bardzo ładne. Edytowane 27 Grudnia 2023 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 27 Grudnia 2023 40 minut temu, wwmarcus napisał(a): na równi z szynkami i schabem i wyszła trochę słona Polędwiczka i polędwica / odkostniony schab/ wymaga niższych stężeń solanki - polędwiczki pekluję na sucho 17gram/kg , polędwice na mokro 7 % - 10-12 dni , przy 14 nie było wielkiej różnicy. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 27 Grudnia 2023 10 minut temu, Muski napisał(a): polędwiczki pekluję na sucho 17gram/kg Bardzo dziękuję o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 27 Grudnia 2023 (edytowane) 3 minuty temu, szrekPL napisał(a): Bardzo dziękuję o to mi chodziło A ja na mokro jedno i drugie ( solanka 8%) ponieważ suche peklowanie wyciąga wodę z wyrobu i jest w związku z tym mniej soczysty od peklowanego na mokro. Edytowane 27 Grudnia 2023 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 27 Grudnia 2023 11 minut temu, Muski napisał(a): polędwice na mokro 7 % 7% do obróbki termicznej metodą SV, jak w garze to 8-8,5% (peklowanie 12-14 dni). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 27 Grudnia 2023 1 minutę temu, arkadiusz napisał(a): A ja na mokro bo suche peklowanie wyciąga wodę z wyrobu i jest mniej soczysty od peklowanego na mokro. nawet zamknięte próżniowo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 27 Grudnia 2023 (edytowane) 12 minut temu, szrekPL napisał(a): nawet zamknięte próżniowo? Nie stosuję metody peklowania próżniowego na sucho jak i na mokro właśnie dlatego ,że sól wyciąga wodę i po drugie nie widzę żadnego sensu żeby pakować się w koszty. Chyba ,że ktoś nie ma miejsca na pojemniki to może tą metodę stosować. Zapomniałem dodać ,że te wyroby pekluję 8 dni. Polędwiczek nie parzę tylko wędzę do koloru w temp. 40-45C.Polędwice różnie , ale jak parzę to normalnie woda 82-85 C do 58-60 C w środku. Edytowane 27 Grudnia 2023 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Ok, rozumiem robiłem wg tabeli Dziadka na mokro i chciałem spróbować na sucho bo się naoglądałem filmików ale może rzeczywiście nie będę kombinował i po prostu zmniejszę ilość soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 28 Grudnia 2023 13 godzin temu, szrekPL napisał(a): wg tabeli Dziadka Jak dobrze pamiętam to przy "Tabeli DZIADKA" jest uwaga, że nie dotyczy polędwic i polędwiczek. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 28 Grudnia 2023 (edytowane) 5 minut temu, Wirus napisał(a): Jak dobrze pamiętam to przy "Tabeli DZIADKA" jest uwaga, że nie dotyczy polędwic i polędwiczek. Matko bosko, czytałem bez zrozumienia, dziękuję za zwrócenie uwagi.😔 korzystałem z tabeli z tej stronki jest excelu , sprawdziłem nic nie ma o rodzajach mięsa(tylko 3 różne tabele, Dziadka , Dziadka zmodyfikowana i Szczepana) tylko należy wpisać wagę mięsa i samo wylicza ...kurcze pogubiłem się już całkiem.😔 Edytowane 28 Grudnia 2023 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 28 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 28 Grudnia 2023 (edytowane) Się rozpisali Z całym szacunkiem dla @DZIADEK, ale z jego tabeli zrezygnowałem już jakiś czas temu Później korzystałem z kalkulatora i wersji "mniej słonej", który nawet obliczał proporcje do ilości podanych dni. @wwmarcus Polędwiczki były peklowane razem ze schabami na mokro wg sposobu @chudziak Czyli 85g peklosoli / 1 litr wody. Później 0,4/0,5 litra solanki / 1 kg mięsa. Całość pozostawiona na 10 dni. "Podpiekam" ją w wędzarni do temp 45*C w środku. Polędwiczka jest trochę bardziej słona, ale cieniutko pokrojona ... rewelka Pozdrawiam Wszystkich Edytowane 28 Grudnia 2023 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 28 Grudnia 2023 48 minut temu, szrekPL napisał(a): Do tej pory robiłem wg tabeli ale bardzo chętnie wypróbuje inną sprawdzoną metodę zwłaszcza że chcę się doedukować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 30 Grudnia 2023 (edytowane) W dniu 28.12.2023 o 12:16, tomibass napisał(a): Czyli 85g peklosoli / 1 litr wody. Później 0,4/0,5 litra solank Do polędwic a nie schabu i polędwiczek wystarczy moim zdaniem 80gr/l i jeszcze jedna uwaga. Ja wędzę ten asortyment w 40- 45 C do koloru i już bez obróbki termicznej. Edytowane 30 Grudnia 2023 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-890005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 30 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 30 Grudnia 2023 58 minut temu, arkadiusz napisał(a): Do polędwic a nie schabu i polędwiczek wystarczy moim zdaniem 80gr/l i jeszcze jedna uwaga. Ja wędzę ten asortyment w 40- 45 C do koloru i już bez obróbki termicznej. Kwestia smaku. Każdy robi jak mu pasuje Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-890017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Ok 80-85g/L do tego 0,4-0,5 L solanki na 1kg mięsa i teraz pytanie o ilość dni, napisane że 10 a jak bym chciał szybciej np.5 dni czy mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-890020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 30 Grudnia 2023 33 minuty temu, szrekPL napisał(a): napisane że 10 a jak bym chciał szybciej np.5 dni czy mniej... Ja trzymam 8 dni, ale jak chcesz szybciej musisz zrobić mocniejszą solankę tylko po co się truć nitrytem skracając czas peklowania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-890023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.