Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, wwmarcus napisał(a):

Witam

Wyroby apetycznie wyglądają. Mam pytanie odnośnie polędwiczki bo przy moim ostatnim wędzeniu peklowałem ją na równi z szynkami i schabem i wyszła trochę słona. Jak to u Ciebie wygląda? Peklowałem na mokro według kalkulatora 8-9dni.

Też się dołączam do pytania zrobiłem podobnie i też lekko za słona. A wyroby bardzo ładne.

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889560
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, wwmarcus napisał(a):

na równi z szynkami i schabem i wyszła trochę słona

Polędwiczka i polędwica / odkostniony schab/ wymaga niższych stężeń solanki - polędwiczki pekluję na sucho 17gram/kg , polędwice na mokro 7 % - 10-12 dni , przy 14 nie było wielkiej różnicy. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889567
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Bardzo dziękuję o to mi chodziło

A ja na mokro jedno i drugie ( solanka 8%) ponieważ suche peklowanie wyciąga wodę z wyrobu i jest w związku z tym mniej soczysty od peklowanego na mokro.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889572
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, arkadiusz napisał(a):

A ja na mokro bo suche peklowanie wyciąga wodę z wyrobu i jest mniej soczysty od peklowanego na mokro.

nawet zamknięte próżniowo?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889574
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, szrekPL napisał(a):

nawet zamknięte próżniowo?

 Nie stosuję metody peklowania próżniowego na sucho jak i na mokro właśnie dlatego ,że sól wyciąga wodę i po drugie nie widzę żadnego sensu żeby pakować się w koszty. Chyba ,że ktoś nie ma miejsca na pojemniki to może tą metodę stosować. Zapomniałem dodać ,że te wyroby pekluję 8 dni. Polędwiczek  nie parzę tylko wędzę do koloru w temp. 40-45C.Polędwice różnie , ale jak parzę to normalnie woda 82-85 C do 58-60 C w środku.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889576
Udostępnij na innych stronach

Ok, rozumiem robiłem wg tabeli Dziadka na mokro i chciałem spróbować na sucho bo się naoglądałem filmików ale może rzeczywiście nie będę kombinował i po prostu zmniejszę ilość soli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889577
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, szrekPL napisał(a):

wg tabeli Dziadka

Jak dobrze pamiętam to przy "Tabeli DZIADKA"  jest uwaga, że nie dotyczy polędwic i polędwiczek.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889647
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Wirus napisał(a):

Jak dobrze pamiętam to przy "Tabeli DZIADKA"  jest uwaga, że nie dotyczy polędwic i polędwiczek.

Matko bosko, czytałem bez zrozumienia, dziękuję za zwrócenie uwagi.😔

korzystałem z tabeli z tej stronki jest excelu , sprawdziłem nic nie ma o rodzajach mięsa(tylko 3 różne tabele, Dziadka , Dziadka zmodyfikowana i Szczepana) tylko należy wpisać wagę mięsa i samo wylicza ...kurcze pogubiłem się już całkiem.😔

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889648
Udostępnij na innych stronach

Się rozpisali  :D 

Z całym szacunkiem dla @DZIADEK, ale z jego tabeli zrezygnowałem już jakiś czas temu ;) Później korzystałem z kalkulatora i wersji "mniej słonej", który nawet obliczał proporcje do ilości podanych dni. 

 

@wwmarcus

Polędwiczki były peklowane razem ze schabami na mokro wg sposobu @chudziak ;) Czyli 85g peklosoli / 1 litr wody. Później 0,4/0,5 litra solanki / 1 kg mięsa. Całość pozostawiona na 10 dni. "Podpiekam" ją w wędzarni do temp 45*C w środku. Polędwiczka jest trochę bardziej słona, ale cieniutko pokrojona ... rewelka ;) 

 

Pozdrawiam Wszystkich ;) 

 

Edytowane przez tomibass

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-889659
Udostępnij na innych stronach

W dniu 28.12.2023 o 12:16, tomibass napisał(a):

Czyli 85g peklosoli / 1 litr wody. Później 0,4/0,5 litra solank

 

Do polędwic a nie schabu i polędwiczek wystarczy moim zdaniem 80gr/l i jeszcze jedna uwaga. Ja wędzę ten asortyment  w 40- 45 C do koloru i już bez obróbki termicznej.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-890005
Udostępnij na innych stronach

58 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Do polędwic a nie schabu i polędwiczek wystarczy moim zdaniem 80gr/l i jeszcze jedna uwaga. Ja wędzę ten asortyment  w 40- 45 C do koloru i już bez obróbki termicznej.

Kwestia smaku. Każdy robi jak mu pasuje ;) 

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-890017
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, szrekPL napisał(a):

napisane że 10 a jak bym chciał szybciej np.5 dni czy mniej...

Ja trzymam 8 dni, ale jak chcesz szybciej musisz zrobić mocniejszą solankę tylko po co się truć nitrytem skracając czas peklowania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12436-misz-masz-tomiego/page/4/#findComment-890023
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.