Jerzykowski Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Witam jako nowy na forum. Otóż mam pewien problem a może jestem przewrażliwiony? Ósmego Grudnia kupiłem około 4.5 kg szynki w trzech kawałkach oraz około 1,5 kg kiełbasy która się nazywa Kiełbasa Polska surowa. Kiełbasa kosztowała 18.99 zł za kg, jedna z szynek 15 zł za kg, dwie pozostałe po około 13 zł za kg. Zrobiłem do tego zalewę z około 2,5 litra wody. Dodałem do tego niestety tylko około 50 gram soli peklowej, zrobiłem wywar z czosnku, ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego, liścia laurowego i łyżki cukru oraz kilku kropel magi. Każdą szynkę pekluje do dzisiaj w trzech osobnych garnkach z tym że w jednym garnku jest również kiełbasa. Codziennie to przewracam, woda jest koloru czerwonego, trochę mętnawa. Jednak niepokoi mnie zapach. Nie mogę powiedzieć że śmierdzi albo może jestem przewrażliwiony naczytając się o jadzie kiełbasianym. Druga rzecz która mnie niepokoi to w końcówkach kiełbasy zbiera się taka jakby mętna biała ciecz, ciecz ta nie śmierdzi. Jedną z kiełbas wziąłem dzisiaj i ugotowałem. Smak miała normalny jak to gotowana kiełbasa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Po pierwsze nie wiem czym się kierowałeś wrzucając kiełbasę do peklowania ? Nigdy nie spotkałam się by gotową kiełbasę peklować Po drugie do solanki dałeś taką dawkę peklosoli taką jaką mniej więcej stosujemy do peklowania suchego - do mokrego dajemy ok 85 gramów na litr wody .Skąd taki pomysł na peklowanie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-463651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzykowski Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Nie wiem skąd pomysł na wrzucenie myślałem że będzie lepsza. Soli dałem tyle bo obawiam się jej nadmiaru. W tamtym roku też tak robiłem i wszystko było dobrze. Co mam zrobić Wyrzucić kiełbase czy wszystko? Jednak jak pisałem nie śmierdzi to tylko ma jakiś dziwny zapach. Co z ta cieczą w kiełbasie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-463652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Naprawdę nie wiem co Ci poradzić tak odbiegłeś od przyjętych norm. Co zamierzałes dalej robic z ta kiełbasą ?? W tamtym roku też tak robiłem i wszystko było dobrze. Tak to znaczy jak - napisz dokładnie.Co do mięsa to bym czym prędzej zmieniła solankę choć minęło już 10dni od nastawienie - to dość długo ( ile zamierzałeś trzymać w tym roztworze?) . Obawiam się , że nikt nie zagwarantuje Ci co zrobić w tym wypadku z mięsem by zapewnić bezpieczeństwo osobom ,które będą je spożywać Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-463653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzykowski Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Szynke i kiełbasę zamierzałem wędzić w te sobotę. W tamtym roku tez tak robiłem tylko że krócej peklowałem bo około 5 dni. Solankę już zlałem. Owinełęm to dratwą i się obsusza. Jeszcze dodam że w ten wtorek dokupiłem jeszcze około 1.5kg szynki, tak samo pekluje jednak zapach jest chyba ten sam. Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Jerzykowski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-463654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) @Jerzykowski,Witaj ziomku aleś brachu nawywijał jak już Ci pisano Naprawdę nie wiem co Ci poradzić W tamtym roku tez tak robiłem tylko że krócej peklowałem bo około 5 dni.To było zbliżone do normy no i było dobre a teraz dla mnie osobiście zonk , może bieglejsi w sztuce coś poradzą Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-463657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2015 .....naczytałeś się o jadzie kiełbasianym.... A o recepturach na peklowanie to już nie....? Umyj to wszystko , sprawdź smak surowego i jak jest o smaku mięsa to do lodówki na dół i jutro wędź kiełbasy się nie gotuje , lecz PARZY.. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-463660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Możesz przepłukać, przemyć w wodzie z octem na litr wody pół-3/4 szklanki octu, wyciąga zapach,tylko zapach Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-463665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Jak trzymasz w lodowce to nie na "kupie" niech mięso ma przepływ powietrza osusza się , ale szczerze to trudno powiedzieć jak to się skończy (smak zapach itp ) bo : tak odbiegłeś od przyjętych norm Daj znać (po wszystkim) jak wyszło Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-463673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzykowski Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Z samego rana przyprowadziłem znajomego żeby powąchał mięso i mówił że zapach ma normalny. Nie wiem? Może ja mam zepsute powonienie? Na chwilę obecną wszystko się wędzi prócz kiełbasy. Dam znać o efektach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-463682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) No coś sie tam działo bo odstępstw trochę jest, Np nie stosuję się peklosolanek poniżej 5 % do peklowania (to jest graniczne minimalne stężenie ) Twoje 2 % . Może niska a raczej na pewno niska temperatura Cię "uratowała". Jak rozumie dostałeś bakcyla aby poczytać forum i zaoszczędzić sobie "nerwówki" w przyszłości Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-463686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Grudnia 2015 dostałeś bakcyla aby poczytać forumi stronę główną, gdzie masz komplet wiedzy by nie zepsuć wyrobów. Czy aby na pewno nie pomyliłeś Kiełbasę Polską z Kiełbasą białą surową? Kiełbasa Polska wędzona jest wyrobem gotowym do spożycia, a Biała surowa do dalszej obróbki jak komu pasuje. Zasadniczo pomyślana do parzenia bez wędzenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby ją upiec na grillu czy w piekarniku albo uwędzić i potem sparzyć. A że jest na samej soli to będzie miała kolor szary. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-463731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzykowski Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Mniejsza z kiełbasą. Niedawno wyciągłem wędzonki z wędzarni. Zapach mają taki że ślinka leci, odkrojone kawałeczki też maja dobry smak. Zastanawiam się czy to sparzyć czy jeść tak jak jest? Jakoś zawsze smakowała mi szynka wędzona nie parzona. wędziłem drewnem wiśnia-jabłoń. Następnym razem dokładnie poczytam stronę główną. Teraz to tak robiłem na szybkiego. Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Jerzykowski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-463741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Ja bym sparzył , poddał obróbce cieplnej, będzie bezpieczniejsza, ( trochę posolił wodę tak abym miał wrażenie że mięso jest tak słone jak woda ) dla mnie przy takim stężeniu solanki jest za mało słone. Parzenie odsala trochę wyrób. Chyba że są jakieś uwarunkowania których nie znam że stosujesz tak mało peklosoli i Ci smakuje , jeżeli tak to bym stosował "normalną" dawkę a przed wędzeniem wymoczył mięso. Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-463742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Następnym razem dokładnie poczytam stronę główną. Jak tak dalej będziesz robił, to "następnej razy" już nie będzie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-463743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzykowski Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lutego 2016 Wszystkie szynki zostały zjedzone ze smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-472524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Lutego 2016 to powinieneś podziękować najwyższemu za cudowne ocalenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-472693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzykowski Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Lutego 2016 E tam. Przesadzacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-473015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Lutego 2016 ...na przyszłość rób sztukę po kolei , a nie na łapu capu.. może przesadzamy , może dmuchamy na zimne , ale jak pokosztujesz jadu kiełbasianego (on nie ma smaku)to żaden znajomy ci nie pomoże wąchając mięso zapamiętaj telefony 112 i 999może też poczytasz forum zanim skorzystasz Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-473020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzykowski Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Listopada 2016 No nic. W tamtym roku mnie skrytykowaliście. W Grudniu kupuje pół świni , więc trzeba będzie coś powędzić. Teraz ściśle zastosuje się do przepisów na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-528694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Listopada 2016 W Grudniu kupuje pół świni skocz expresem na kurs do Łaz - po pierwsze NAPRAWDĘ warto po drugie zrobisz tą połówke z uśmiechem - a jaki będzie smak Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-528705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Listopada 2016 skocz expresem na kurs do Łaz - po pierwsze NAPRAWDĘ warto po drugie zrobisz tą połówke z uśmiechem To jak będę miał połówkę do rozbioru to mogę na Ciebie liczyć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-528712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Listopada 2016 To jak będę miał połówkę do rozbioru Połówka na dwóch to pikuś . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-528713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Listopada 2016 Połówka na dwóch to pikuś . Było o rozbiorze nie o czytaniu. Ja tylko popatrzę jak to się robi z uśmiechem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-528714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzykowski Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Listopada 2016 A co wy tacy złośliwi? Chyba czytacie za dużo Elektrody.pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-528715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.