Skocz do zawartości

Kuchenne rozmaitości Eli K.


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Elu nie tylko Kubusie bo ja tez bardzo lubie .

Electro ja też ją lubię . Składniki w tej są takie, bo po pierwsze Kubuś lubi po drugie akurat były w domu ;) , jakbym miała orzechy też bym dodała :).

 

 

Elu czy uzycie banana i jablka nie powoduje szybszego psucia ?ile postoi bo licze ze dosc szybko nie zjem takiej ilosci.

Electro ten mus jest upieczony więc jeśli będziesz trzymała w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie złapało wilgoci powinno stać długo. Przy czekoladowej niestety nie potrafię powiedzieć ile stoi , bo znika niesamowicie szybko. Ja swoją pierwszą granolę robiłam z tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/granola. Ta stała dosyć długo i nic się nie działo - jeden słoiczek się schował przed chłopakami :)

Zrób, bo pracy przy tym praktycznie nie ma :) a jedzenia sporo

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-472356
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak lubisz cynamon albo kardamon to mozesz dodac ,ja czasem z takimi dodatkami moje kupuje. Zrobie jak tylko zjem ta co mam i chyba juz nie bede kupowac ...bo ws umie zdrowiej i smaczniej moze byc .

A ja ogolnie jestem straszny sniadanio niejadek .. Latem to jem chiapudding :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-472359
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak lubisz cynamon albo kardamon to mozesz dodac

Electra zazwyczaj dawałam . Dziś jak robiłam po prostu zapomniałam :) . Wysypał mi się z torebki na podłogę  sezam , piekarnik już się nagrzał i chciałam szybko skończyć, żeby posprzątać no i umkło :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-472363
Udostępnij na innych stronach

no tak to jest " jak sie czlowiek spieszy  to sie djabel cieszy" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-472366
Udostępnij na innych stronach

 

 

no tak to jest " jak sie czlowiek spieszy to sie djabel cieszy" :)

hahaha to prawda. Szkoda, że nie zrobiłam zdj,ęcia podłogi - wyglądała przepięknie w ziarenkach sezamu ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-472367
Udostępnij na innych stronach

Elu ziarenka sezamu na podlodze to przyszcz ,sufit w jajkach na twardo to jest widok :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-472374
Udostępnij na innych stronach

 

 

sufit w jajkach na twardo to jest widok :)

Nawet sobie tego nie potrafię wyobrazić :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-472378
Udostępnij na innych stronach

Elu pracowalam kiedys na cateringu ,dziewczyny z nocy zapomnialy wylaczyc jajka ,jak przyszlam do pracy 60 jaj na suficie, no to co sie oderwalo lezalo na podlodze ,masakra :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-472400
Udostępnij na innych stronach

 

 

Elu pracowalam kiedys na cateringu ,dziewczyny z nocy zapomnialy wylaczyc jajka ,jak przyszlam do pracy 60 jaj na suficie, no to co sie oderwalo lezalo na podlodze ,masakra :)

:D :D :D widok musiał być bezcenny

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-472404
Udostępnij na innych stronach

 

 

widok musiał być bezcenny

 Zapach jeszcze lepszy :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh: 

 

 Ela, co do granoli,  rowniez ja robie, omijam suszone owoce, bo u mnie kazda z dziewczyn co innego chce. Mieszam wiecej orzechow. Robie tez czasem takie batony. Wiesz wszytko zlepione i po upieczeniu-wysuszeniu krojone i osobno kazdy zawijany w papier. Dpbre do szkoly do lunch'u. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-472407
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dpbre do szkoly do lunch'u.

No właśnie Kubusiowi mówiłam, że za tydzień robimy batony, żeby miał do szkoły. Jeszcze tydzień ferii :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-472419
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Ela, poproszę o przepis na Twoje "ciasto mięsne". Bardzo mi smakowało na Mazowszance.

 

Dziękuję Gen :) Przepis poniżej . Na Mazowszankę robiłam masę mięsną x 2 (czyli z 2 kg mięsa mielonego z łopatki) , sos x1 .

Tym razem robiłam wersję taką żeby Prezes mógł spróbować, więc bułki i mąkę pszenną zastąpiłam 2 czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej na 2 kg mięsa . Nie próbowałam w tej wersji, Spółdzielcy mogą się wypowiedzieć jak smakowała w obydwu wersjach :) Z podwójnej porcji piekłam trochę dłużej około 45 min zamiast 30 minut.

 

Ciasto z mięsa mielonego

Ciasto wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam

Składniki:

- 2 bułki

- 1 pęczek zielonej pietruszki

- 1 kg mięsa mielonego

- 2 ząbki czosnku

- 3 łyżki mąki pszennej

- 3 jajka

- mały koncentrat pomidorowy

- 1-2 łyżki majeranku

- sól, pieprz do smaku

- 350 g cukinii

- 350 g pomidorów

- 3 cebulki szalotki

Bułki namoczyć odcisnąć . Pietruszkę umyć drobno posiekać. Czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki (bez warzyw)dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Masę mięsną wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Warzywa pokroić w plasterki. Na masie ułożyć po kolei cukinię , pomidory , cebulkę.Włożyć do piekarnika na 30 minut

Sos:

- 200 g kwaśniej śmietany np, 18%

- 150 g śmietany 30%

- 2 jajka

- oregano, świeżo mielony pieprz, odrobinę soli

Wszystko dokładnie wymieszać.

Po 30 minutach wylać na upieczone ciasto i włożyć do piekarnika by polewa stężała. U mnie było to około 20 minut.

post-70567-0-23601700-1473695757_thumb.jpg

post-70567-0-06768100-1473695770_thumb.jpg

Smacznego!

Edytowane przez Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-515999
Udostępnij na innych stronach

Ale Elu narobiłaś apetytu !-z czym to podawać ?-z chlebkiem i sałatką??

[Już notuję przepis]

Acha i jakie te śmietany -kwaśna ,czyli 12-24% i słodka -30%?

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-516011
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale Elu narobiłaś apetytu !

:D

 

 

z czym to podawać ?-z chlebkiem i sałatką??

Dowolnie :) Samo też dobre ;) Tak jak pisałam jest dobre i na ciepło i na zimno .

Zapisz , bo na prawdę warto :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-516019
Udostępnij na innych stronach

Acha i jakie te śmietany -kwaśna ,czyli 12-24% i słodka -30%?

Beatko a więc tak powinna być kwaśna i słodka, ale ostatnio miałam tylko kwaśną 18% i też było ok :)

JUż dopisałam w przepisie :)

Edytowane przez Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-516025
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja podobnym sosem zalewam makarony,dodaję jeszcze do tego szklankę startego sera żółtego. Ciekawe jakby tu wyszła ta kombinacja?

Ja myślałam o tym, żeby dodać mascarpone :D zamiast słodkiej śmietany . Nie wiem czy z dodatkiem żółtego sera nie będzie "za bogato" w smaki

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-516071
Udostępnij na innych stronach

Ja nie lubie tego sera mascarpone ,ale może się pokuszę o ten ser robiąc najpierw Twoją wersję [bo tą wersję z serem to mi się przypomniało ,ze tylko mieszam i trzymam trochę pod przykryciem ,wtedy ser jest ciągnący  a u Ciebie tą śmietanę z jajkiem trzeba zapiekać 20 min...]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-516085
Udostępnij na innych stronach

Zrób najpierw wg pierwotnego przepisu a potem będziesz modyfikowała :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12482-kuchenne-rozmaito%C5%9Bci-eli-k/page/3/#findComment-516088
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.