Ela K. Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Z okazji Nowego Roku życzę wszystkim wszelkiej pomyślności, spełnienia marzeń i wszystkiego co najlepsze.Dziś nie mieliśmy żadnego pomysłu na obiad. Po imprezie sylwestrowej w końcu dopadł nas głód. Wymyśliłam, że zrobię wytrawną tartę . Miałam trochę łososia w plastrach, który został mi po wczorajszych tortillach . No i tak powstało bardzo dobre danie , którym dzielę się z Wami TARTA Z ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki na ciasto:250 g mąki pszennej150 g zimnego masło1 jajko1 łyżeczka soli Ciasto zagniatamy, dzielimy na pół, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę. Jedna porcja ciasta wystarcza do wyklejenia 1 formy do tarty o średnicy 24 cm (z przepisu są2 porcje )Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i przenieść do blachy , wykleić spód i ranty. Spód podziurkować widelcem , przykryć folią aluminiową na którą wysypać ryż lub fasolę. Włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec dalej przez 12 minut na lekko złoty kolor. W tym czasie przygotować nadzienie Składniki na nadzienie:150 g kwaśnej śmietany250 g serka mascarpone 60 g żółtego sera startego na tarce2 jajkasól, pieprz do smaku1 cebula czerwona,słoiczek pomidorów w oleju pokrojonych w kawałkiopakowanie łososia wędzonego Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju do miękkości .Śmietan, mascarpone, jajka, usmażoną cebulkę, żółty ser wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem .Wylać na upieczone ciasto. Na masę wyłożyć pokrojone pomidory i łososia . Trochę wepchnąć w masę .Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180stopni C . Smacznego PS. Tarta w tej wersji jest bardzo dobra, ale myślę, że następnym razem dodam do masy czosnku Edytowane 1 Stycznia 2016 przez Ela K. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Elu zimne ciasto ...maslo chyba Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Elu zimne ciasto ...maslo chyba Hahahaha dzięki - zmęczenie ubiegłej nocy się kłania Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Spruboj dodac posiekany swiezy koperek . Ja czesto robie taki paj Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Spruboj dodac posiekany swiezy koperek . Ja czesto robie taki paj O tak !!! Koperek świetnie się sprawdzi w tej kompozycji Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Pierogi ruskie to ulubione pierogi naszej Rodzinki. Farsz, na który podaję przepis robię już od kilku lat. Ciasto do pierogów wg tego przepisu zrobiłam po raz pierwszy i jest to przepis na ciasto, którego szukałam. Pracuje się z nim rewelacyjnie, przy wałkowaniu nie wymaga podsypywania mąką, rozwałkowane cieniusieńko łatwo się klei. Po ugotowaniu jest mięciutkie. Podsmażone natomiast ma cudowną strukturę dzięki masłu. Przepis ideał. Skończyłam poszukiwania Pierogi ruskie Ciasto:750 g mąki pszennej300 ml wrzącej wody 50 g masła 1 jajkoduża szczypta soliDo miski przesiewamy mąkę , dodajemy sól. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło. Wodę powoli dodajemy do mąki. Mieszamy łyżką . Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto ręką prze 8-10 minut. Ciasto owijamy w ściereczkę i odstawiamy, żeby odpoczęło na 30 minut. Farsz:750 g ziemniaków530 g tłustego twarogu270 g sera typu feta2 średniej wielkości cebule300 g wędzonego boczkuolej, sól i pieprzZiemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, robimy z nich puree (użyłam nakładki na blender ) Boczek i cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju do momentu kiedy cebulka będzie miękka.Puree ziemniaczane miksujemy z serami, dodajemy usmażoną cebulką z boczkiem- mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Od ciasta odrywamy kawałki, rozwałkowujemy bardzo cieniutko, wykrawamy np. szklanką kółka na które łyżką nakładamy farsz .Składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Odkładamy na stolnicę . Przykrywamy ściereczką , żeby nie obsychały. Tak jak pisałam wyżej nie miałam potrzeby podsypywania mąki. Ciasto wspaniale się wałkowało, było plastyczne. Jednak jeśli u Ciebie będzie się kleić do wałka, stolnicy podsyp mąką W garnku gotujemy osoloną wodę, dodajemy odrobinę oleju. Jak będzie wrzała dodajemy partię pierogów 12-15 szt Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierogi przez około 3 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga).Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz. Okrasa:2 cebule pokrojone w kostkę usmażone do miękkości na oleju. Pierogi podajemy na talerzu polane okrasą Wykrawałam szklanką o średnicy 8,5 cm . Wyszło mi 85 szt pierogów, SMACZNEGO Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Elu jesteś niesamowita Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Elu jesteś niesamowita dzięki Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Elu jak będę na Arenie Ostróda w lutym to ma bank na kawie sie spotkamy Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Elu z gotowaniem - jak pierogi mają byś gotowane za kilka dni (mrożone) to obgotowanie powinno trwać do wypłynięcia i wyciągamy rozkładamy na talerzach lub innych półmiskach obsuszamy (można pomóc wiatrakiem) z obu stron i w woreczki. Co do ciasta to u mnie mąka, woda, tłuszcz (olej) i sól - bez jajka - z jajkiem jakoś bardziej twarde wychodzi ciasto - ciężej wałkować - ale to może być moja subiektywna opinia.Taką wersję robi się u mnie w domu. Wyglądają pysznie Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Elu super ,u nas malo smakoszy ruskich ,ja lubie ale reszta nie za bardzo ,a ja wszystko co kluchowate to lubie ..to nawet teraz bym kilka wtrzasnela..a jestem juz po obiedzie ! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Taką wersję robi się u mnie w domu. Artur ja jestem zaskoczona bardzo plastycznością tego ciasta, no i konsystencją, Jest bardzo miękkie . Miałam inny przepis wcześniej , który był ten nr1 .Zobaczę jeszcze ten bez jajka jak wyjdzie .Jeśli chodzi o pierogi, które mają być do spożycia za kilka dni to ja je mrożę na surowo . Elu super ,u nas malo smakoszy ruskich ,ja lubie ale reszta nie za bardzo ,a ja wszystko co kluchowate to lubie ..to nawet teraz bym kilka wtrzasnela..a jestem juz po obiedzie ! Szkoda, że jesteś tak daleko, bo jeszcze kilka zostało Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ciasto: 750 g mąki pszennej 300 ml wrzącej wody 50 g masła 1 jajko duża szczypta soli Elu, ciasto na pierogi robię podobnie jak Artur czyli:- 1 kg mąki- 0,5 l wody ..wrzątek- sól- olejPrzepis mam od Marka z Bielska, robiliśmy pierogi na zlocie w Napoleonowie i do dzisiaj korzystam z niego... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Elu, ciasto na pierogi robię podobnie jak Artur czyli: Halinka ja teżwcześniej robiłam podobnie. Miałam po drodze kilka eksperymentów , np ciasto pierogowe ze śmietaną - masakra . Ten jednak w chwili obecnej jest najlepszy. Kiedyś jadłam gdzieś w jakiejś restauracji pierogi gdzie ciasto było takie mięciutkie i szukałam i znalazłam Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Nie wiem czy główny sekret nie jest w tym odpoczywaniu ciasta - jednak całkiem inaczej wałkuje się ciasto które ma czas na leżakowanie niż takie od ręki robione i wałkowane. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) ja daje tylko make wode goraca ok 55st C bo taka leci w kranie i zoltko , ilosc na oko do ilosci farszu,dawalam kiedys maslo jeszcze ale zaprzestalam bo nie zauwazylam roznicy moje zawsze odpoczywa conajmniej z 15 min w folji Edytowane 3 Stycznia 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Eli K napisała coś w tym rodzaju: Pierogi ruskie to ulubione pierogi naszej Rodzinki. Farsz, na który podaję przepis robię już od kilku lat.... Farsz: 750 g ziemniaków 530 g tłustego twarogu 270 g sera typu feta 2 średniej wielkości cebule 300 g wędzonego boczku olej, sól i pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, robimy z nich puree (użyłam nakładki na blender) Boczek i cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju do momentu kiedy cebulka będzie miękka. Puree ziemniaczane miksujemy z serami, dodajemy usmażoną cebulką z boczkiem- mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Od ciasta odrywamy kawałki, rozwałkowujemy bardzo cieniutko, wykrawamy np. szklanką kółka na które łyżką nakładamy farsz .... NIE, nie, nie tak robi się farsz do pierogów. Wychodzi z tego PAPKA dla niemowlaków. Wybacz i mam nadzieję, że nie weźmiesz tego do siebie. Ziemniaki mają być tłuczone a twaróg pokruszony i potłuczony wraz z ziemniakami. Oczywiście dodatek pieprzu ziołowego potrzebny (prymat) i cebulka przyrumieniona. Farsz ma być grudkowaty, twaróg nie może być miękki, ma mieć strukturę ziarnistą i nie kwaśny. Z żadnego wiaderka a dobry twaróg "cegłówka" Ziemniaki i twaróg mają mieć strukturę ziarnistą a nie mamlatą. Do wykrajania to my stosujemy taki przyrząd do lepienia pierogów. Wykrajanie i "zaciskanie" pierogów z 5kg ziemniaków trwa "odrobinkę" dłużej niż je się je. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Oj Papcio, czepiasz się ale prawdę piszesz, w mojej rodzinie zawsze pierogi tak się robiło jak opisujesz, no i ręcznie się kleiło, i to bez względu na ilość Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Może inaczej. Żona lepi a syn zaciska i współpraca na całego. Razem robią a ja zajadam I jeszcze, z takiej ilości farszu to dużo ciasta trzeba. Wałkowaniem też trzeba się zająć. Wałek typowy to można "ducha" wyzionąć. Więc kupiłem mojej (jeszcze) żonie wałek marmurowy! Jest tak ciężki, że sam wałkuje. Nie trzeba tyle siły, A i nic się do niego nie przykleja. Ja już wiem dlaczego te pierogi nazywają się ruskie. Nie ma to nic wspólnego z "ruskimi" jak śledzie po japońsku czy fasolka po bretońsku! Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Papcio Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Papcio na szczęście z jedzeniem jest tak, że każdy robi jak lubi Jeśli chodzi o twaróg to generalnie nie uznaję twarogu z wiaderka, twarogu mielonego gotowego itd do niczego. Zawsze musi być twaróg taki prawdziwy. Ten farsz nam smakuje . Dodatek seru typu feta zmienia smak nadzieja. Ja nie przepadam za pieprzem ziołowym. Pierogi lepię ręcznie Jak do tej pory z wszelkimi ustrojstwami mi nie po drodze Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Elu, właśnie! Smakuje to dobrze, Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ja już wiem dlaczego te pierogi nazywają się ruskie. Papcio podziel sie odpowiedzia na to pytanie. Bp jak wiem, prawdziwe pierogi z Rosyjskiej kuchni, to ciasto drozdzowe i sa pieczone, Nie lacza ziemniakow z serem jako farsz. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ostatnio w TV znany pan Artur Andrus oprowadzał po Przemyślu. Piękne miasto. Moja ślubna pochodzi z byłego województwa rzeszowskiego. W tym zakątku kraju robi się "prawdziwe pierogi ruskie" Lat temu trochę do tyłu ten rejon Polski należał do województwa którego stolicą był Lwów, a te województwo nazywało się Ruskie. Taką odpowiedź usłyszał pan Andrus na pytanie dlaczego te pierogi nazywają się ruskie - od restauratora który robił te pierogi - tak jak moja (jeszcze) żona. Ile w tym prawdy?, ale ja jestem za taką opcją Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Stycznia 2016 W to uwierze, bo na pewno one nie maja korzeni w kuchni rosyjskiej I wiesz Papcio, najprawdopodobniejsze wyjasnienie. W kuchni rosyjskiej robia cos na wzor naszych pierogow, jednak oryginialnie pochodzi to z mieszania wlasnie z naszymi przepisami i ich orginalnymi Pelmeni, ktorej jak dobrze pamietam, maja korzenie w kuchni Syberyjskiej pomieszane z kuchnia Koreanska, a nadzienie do nich glownie bylo miesne, cos na wzor naszych koldunow. A wiadomo te znowu maja korzenie w kuchni polskiej wschodniej. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Stycznia 2016 No i wszystko jest tak wymieszane jak nasz bigos :) Ale smaczne i to jest najważniejsze. A swoją drogą, to nazwy są ciekawe nie tylko na pierogi. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.