kostek61 Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 10 Października 2012 spontanicznie nawet 3 dniSzczepan przewiduje też jednodniowe. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 10 Października 2012 Macie tutaj klasyczną tabelę peklowania, określającą ile dni i jak. w moich początkach zawodu obowiążujacąhttp://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela3.htm Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 10 Października 2012 spontanicznie nawet 3 dniSzczepan przewiduje też jednodniowe. Nastrzyknięte i wymasowane w domowych warunkach, kawałek do 1kg, jest to do zrobienia przy użyciu samej peklosoli. Jednak nie odważyłbym się samemu przygotować tak więcej niż 10kg wędzonek. Trochę się trzeba namęczyć by to wymasować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 10 Października 2012 Jeszcze jedna tabela Gdzie są różne dni peklowania ani awaryjne ani przyśpieszone -tylko normalne zależnie od rodzaju peklowanego rodzaju wędzonek http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela5.htm Im krótszy czas peklowania tym potrzebna słabsza solanka Takie posty powinni być od razu wyjaśniane lub kasowane . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 10 Października 2012 Dziadku, czy orientujesz się na jakim poziomie była sól w gotowym produkcie w czasach w których te tabele były stosowane (http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela3.htm). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 11 Października 2012 Im krótszy czas peklowania tym potrzebna słabsza solanka, Nie pomyliłeś się ?? Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 11 Października 2012 Polędwica Twój wymysł. :smile: :tongue:Jak dobrze popatrzysz na fotki to i polędwicę zobaczysz :tongue: :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 11 Października 2012 No cóż czytajmy uważnie . materiał z naszej strony .,,Wszystko o peklowaniu'' Solanka peklująca powoduje wyługowywanie białka z mięsa. W słabych (6 do 9-procentowych) roztworach soli kuchennej wyługowaniu może ulec do 80% białek rozpuszczalnych w wodzie, przy czym ilość białka zawartego w takim roztworze może dochodzić do 4% ciężaru roztworu. Pozostała ilość białek przechodzi w postać nierozpuszczalną. Ilość białek, które mogą się rozpuścić w solance, zależy od stężenia soli kuchennej.Dziadku, czy orientujesz się na jakim poziomie była sól w gotowym produkcie w czasach w których te tabele były stosowane . Odpowiadam w.g wymagań jakościowych z przepisów wewnętrznych nr 21 Wędzonki wędzone a więc surowe zawartość soli w gotowym wyrobie 2,5- 5.0% w parzonych 2,5- 3,5 % w niektórych do 4,0 % Aby takie wyniki uzyskać należy przestrzegać procedurę produkcji w szczególności . Wpierw ociekanie później moczenie i dalej zgodnie z zaleceniami. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 11 Października 2012 Wniosek z tego jest taki, że większość białek zawartych w mięsie jest nierozpuszczalna w wodzie. Coś tam na pewno tracimy, ale to nie jest argument, żeby pisać kategorycznie, że mięso trzeba peklować na mokro co najmniej 8-10 dni Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 11 Października 2012 Dziś wędzonki parzone robimy na ok 2%, dla mnie i moich znajomych których miałem zaszczyt częstować wyższa dawka niż 2,5% jest nie akceptowalna. Kiedyś też lodówki i łańcuch chłodniczy to nie były tak oczywiste pojęcia jak dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 11 Października 2012 mięso trzeba peklować na mokro co najmniej 8-10 dni W związku z różnymi opiniami co do ilości dni peklowania . Pozwoliłem wkleić skany , Produkcji wędlin '' by co nieco naświetlić sprawę. Co do słoności wynikających z tabel peklowania dołączam tabele które co prawda już są w procesie produkcji a nie peklowania ale są uzupełnieniem tych od peklowania ponieważ taki sposób peklowania wymusza te czynności by nadać produktom odpowiednią przewidzianą słoność lecz niestety nie gwarantowaną Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 11 Października 2012 ciekawe, ciekawe .... szczególnie uwaga o peklowaniu w większej ilości solanki, nawet do 60% wagi mięsa, oraz o ....wielogodzinnym moczeniu w bieżącej wodzie ... czyli nieuniknionym dalszym wypłukiwaniu białek Dziadku, podaj proszę źródło tych skanów. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 11 Października 2012 Produkcja Wędlin -1955r Podam jeszcze tabele peklowania w innym wykonaniu Proszę zwrócić uwagę na dopisek na ostatniej planszy on dużo wyjaśnia Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 11 Października 2012 Im krótszy czas peklowania tym potrzebna słabsza solanka Chyba kolega popełnił małą gafę.Powinno być moim zdaniem odwrotnie.Im krótszy czas peklowania tym mocniejsza solanka Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 11 Października 2012 arkadiusz, kolega alehar już wyłapał to przejęzyczenie ponownie proszę moderatorów o korektę [ Dodano: Czw 11 Paź, 2012 17:26 ]Produkcja Wędlin -1955rto jakiś branżowy, wewnętrzny druk? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 11 Października 2012 http://archiwumallegro.pl/produkcja_wdlin_kgoslawski_i_inni-316845145.html Żeby zrozumieć te tabele trzeba znać jeszcze procesy produkcyjne w tamtych czasach . Dopiero później wprowadzono peklowanie szynek bez kości . Myślę że teraz wszystko zostało wyjaśnione . Wniosek -teraz to peklujemy kawałki szynek a czasy chcemy stosować z peklowania szynek . Ale nic nie stoi na przeszkodzie by to połączyć Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 11 Października 2012 Myślę że teraz wszystko zostało wyjaśnioneDla mnie dalej nie. Nie znam podstaw, tabel, opracowań w których stwierdza się że podniesienie ilości peklosli wpływa na przyśpieszenie peklowania. Co zaś się tyczy wspomnianych przez mnie 8-10 dni, taka ilość dni peklowania wynika z materiałów zgromadzonych na naszej stronie oraz własnych doświadczeń w peklowaniu. I teraz mamy problem ...... bo jeśli jestem w błędzie, co również muszę założyć, prezentowane podstawy peklowania ..... zaznaczam swojskiego peklowania należy jak najszybciej usunąć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 11 Października 2012 miro, jeśli masz rację, to trzeba wywalić większość przepisów z mięśniem podłużnym grzbietu w roli głównej Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 11 Października 2012 to trzeba wywalić większość przepisów z mięśniem podłużnym grzbietu w roli głównejTrzeba czytać uważnie i przy tym myśleć . W recepturze podanej o polędwicy jest bardzo znaczący błąd - Kto go wychwyci - Czekam na odpowiedź Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 11 Października 2012 Dziadku strasznie słabe te skany - chociaż nie mam problemów z wzrokiem - to słabo widzę . Może za dużo czytanek na dzisiaj :rolleyes: Ps: próba powiększenia nie działa :grin: Uffffffffff - udało mi się to powiększyć teraz o niebo lepiej - idę szukać błędu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 11 Października 2012 w opisie technologicznym napisano 2kg saletry , a powinno byc co najwyzej 0,20 kg , ilosc soli tez spora .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 11 Października 2012 50kg/100kg polędwic. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 11 Października 2012 może 65 lat temu świnie nie były przepoławiane na półtusze , i dlatego jest podane w cytacie wewnątrz tuszy :rolleyes: a Moja odp po wyżej nie trafiona.T :rolleyes: ak teraz to liczę ,ze chodzi chyba o litry , a nie kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 12 Października 2012 Błąd w drukarni chodzi oczywiście o polędwiczki wp. A polędwiczki wiadomo gdzie są. Gdyby się uważnie czytało . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 12 Października 2012 chodzi oczywiście o polędwiczki Teraz to już będzie totalny bałagan - do jednego wora wrzucamy dyskusję o peklowaniu mięsa na wędzonki (w znaczeniu szynka, boczek), o polędwicach i o polędwiczkach. Każde z tych mięs jest inne, wymaga innej solanki, innych czasów peklowania. Nie da się tego tematu podsumować jednym zdaniem. @Miro Wracam do problemu peklowania polędwic. Miro, jeśli uważasz, że peklowanie 4 czy 5 dniowe to żart, to jak w takim razie peklujesz polędwice? Ile dni, w jakim stężeniu, jaki nastrzyk? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.