Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

spontanicznie nawet 3 dni

Szczepan przewiduje też jednodniowe.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242790
Udostępnij na innych stronach

Macie tutaj klasyczną tabelę peklowania, określającą ile dni i jak. w moich początkach zawodu obowiążujacą

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela3.htm

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242792
Udostępnij na innych stronach

spontanicznie nawet 3 dni

Szczepan przewiduje też jednodniowe.

 

Nastrzyknięte i wymasowane w domowych warunkach, kawałek do 1kg,

jest to do zrobienia przy użyciu samej peklosoli. Jednak nie odważyłbym się samemu przygotować tak więcej niż 10kg wędzonek. Trochę się trzeba namęczyć by to wymasować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242793
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedna tabela Gdzie są różne dni peklowania ani awaryjne ani przyśpieszone -tylko normalne zależnie od rodzaju peklowanego rodzaju wędzonek

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela5.htm

Im krótszy czas peklowania tym potrzebna słabsza solanka

Takie posty powinni być od razu wyjaśniane lub kasowane .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242797
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, czy orientujesz się na jakim poziomie była sól w gotowym produkcie w czasach w których te tabele były stosowane (http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela3.htm).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242818
Udostępnij na innych stronach

Polędwica Twój wymysł. :smile: :tongue:

Jak dobrze popatrzysz na fotki to i polędwicę zobaczysz :tongue: :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242850
Udostępnij na innych stronach

No cóż czytajmy uważnie . materiał z naszej strony .,,Wszystko o peklowaniu''

Solanka peklująca powoduje wyługowywanie białka z mięsa. W słabych (6 do 9-procentowych) roztworach soli kuchennej wyługowaniu może ulec do 80% białek rozpuszczalnych w wodzie, przy czym ilość białka zawartego w takim roztworze może dochodzić do 4% ciężaru roztworu. Pozostała ilość białek przechodzi w postać nierozpuszczalną. Ilość białek, które mogą się rozpuścić w solance, zależy od stężenia soli kuchennej.

Dziadku, czy orientujesz się na jakim poziomie była sól w gotowym produkcie w czasach w których te tabele były stosowane

.

Odpowiadam w.g wymagań jakościowych z przepisów wewnętrznych nr 21

Wędzonki wędzone a więc surowe zawartość soli w gotowym wyrobie 2,5- 5.0%

w parzonych 2,5- 3,5 % w niektórych do 4,0 %

Aby takie wyniki uzyskać należy przestrzegać procedurę produkcji w szczególności . Wpierw ociekanie później moczenie i dalej zgodnie z zaleceniami.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242869
Udostępnij na innych stronach

Wniosek z tego jest taki, że większość białek zawartych w mięsie jest nierozpuszczalna w wodzie. Coś tam na pewno tracimy, ale to nie jest argument, żeby pisać kategorycznie, że

 

mięso trzeba peklować na mokro co najmniej 8-10 dni

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242872
Udostępnij na innych stronach

Dziś wędzonki parzone robimy na ok 2%, dla mnie i moich znajomych których miałem zaszczyt częstować wyższa dawka niż 2,5% jest nie akceptowalna.

 

Kiedyś też lodówki i łańcuch chłodniczy to nie były tak oczywiste pojęcia jak dziś.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242882
Udostępnij na innych stronach

mięso trzeba peklować na mokro co najmniej 8-10 dni

W związku z różnymi opiniami co do ilości dni peklowania . Pozwoliłem wkleić skany , Produkcji wędlin '' by co nieco naświetlić sprawę.

Co do słoności wynikających z tabel peklowania dołączam tabele które co prawda już są w procesie produkcji a nie peklowania ale są uzupełnieniem tych od peklowania ponieważ taki sposób peklowania wymusza te czynności by nadać produktom odpowiednią przewidzianą słoność lecz niestety nie gwarantowaną

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242884
Udostępnij na innych stronach

ciekawe, ciekawe .... szczególnie uwaga o peklowaniu w większej ilości solanki, nawet do 60% wagi mięsa, oraz o ....wielogodzinnym moczeniu w bieżącej wodzie ... czyli nieuniknionym dalszym wypłukiwaniu białek

 

Dziadku, podaj proszę źródło tych skanów.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242887
Udostępnij na innych stronach

Produkcja Wędlin -1955r

Podam jeszcze tabele peklowania w innym wykonaniu

Proszę zwrócić uwagę na dopisek na ostatniej planszy on dużo wyjaśnia

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242893
Udostępnij na innych stronach

Im krótszy czas peklowania tym potrzebna słabsza solanka

Chyba kolega popełnił małą gafę.Powinno być moim zdaniem odwrotnie.Im krótszy czas peklowania tym mocniejsza solanka

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242894
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, kolega alehar już wyłapał to przejęzyczenie

 

ponownie proszę moderatorów o korektę

 

[ Dodano: Czw 11 Paź, 2012 17:26 ]

Produkcja Wędlin -1955r

to jakiś branżowy, wewnętrzny druk?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242899
Udostępnij na innych stronach

http://archiwumallegro.pl/produkcja_wdlin_kgoslawski_i_inni-316845145.html

Żeby zrozumieć te tabele trzeba znać jeszcze procesy produkcyjne w tamtych czasach . Dopiero później wprowadzono peklowanie szynek bez kości .

Myślę że teraz wszystko zostało wyjaśnione . Wniosek -teraz to peklujemy kawałki szynek a czasy chcemy stosować z peklowania szynek . Ale nic nie stoi na przeszkodzie by to połączyć

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242909
Udostępnij na innych stronach

Myślę że teraz wszystko zostało wyjaśnione

Dla mnie dalej nie.

Nie znam podstaw, tabel, opracowań w których stwierdza się że podniesienie ilości peklosli wpływa na przyśpieszenie peklowania.

 

Co zaś się tyczy wspomnianych przez mnie 8-10 dni, taka ilość dni peklowania wynika z materiałów zgromadzonych na naszej stronie oraz własnych doświadczeń w peklowaniu.

 

I teraz mamy problem ...... bo jeśli jestem w błędzie, co również muszę założyć, prezentowane podstawy peklowania ..... zaznaczam swojskiego peklowania należy jak najszybciej usunąć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242939
Udostępnij na innych stronach

miro, jeśli masz rację, to trzeba wywalić większość przepisów z mięśniem podłużnym grzbietu w roli głównej

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242943
Udostępnij na innych stronach

to trzeba wywalić większość przepisów z mięśniem podłużnym grzbietu w roli głównej

Trzeba czytać uważnie i przy tym myśleć . W recepturze podanej o polędwicy jest bardzo znaczący błąd - Kto go wychwyci - Czekam na odpowiedź
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242956
Udostępnij na innych stronach

Dziadku strasznie słabe te skany - chociaż nie mam problemów z wzrokiem - to słabo widzę . Może za dużo czytanek na dzisiaj :rolleyes:

 

Ps: próba powiększenia nie działa :grin:

 

Uffffffffff - udało mi się to powiększyć teraz o niebo lepiej - idę szukać błędu :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242960
Udostępnij na innych stronach

może 65 lat temu świnie nie były przepoławiane na półtusze , i dlatego jest podane w cytacie wewnątrz tuszy :rolleyes:

 

a Moja odp po wyżej nie trafiona.T :rolleyes: ak teraz to liczę ,ze chodzi chyba o litry , a nie kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242969
Udostępnij na innych stronach

Błąd w drukarni chodzi oczywiście o polędwiczki wp. A polędwiczki wiadomo gdzie są. Gdyby się uważnie czytało .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242976
Udostępnij na innych stronach

chodzi oczywiście o polędwiczki

Teraz to już będzie totalny bałagan - do jednego wora wrzucamy dyskusję o peklowaniu mięsa na wędzonki (w znaczeniu szynka, boczek), o polędwicach i o polędwiczkach. Każde z tych mięs jest inne, wymaga innej solanki, innych czasów peklowania. Nie da się tego tematu podsumować jednym zdaniem.

 

@Miro

Wracam do problemu peklowania polędwic. Miro, jeśli uważasz, że peklowanie 4 czy 5 dniowe to żart, to jak w takim razie peklujesz polędwice? Ile dni, w jakim stężeniu, jaki nastrzyk?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-242990
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.