miro Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 28 Listopada 2011 Przesolone, a szkoda. zbig 12 napisał Witam, szukam pomocy, chyba przesoliłem. W zeszły poniedziałek zapeklowałem mięsko. Na 1 litr wody dałem 0.8 dkg. peklosoli. W czwartek dołożyłem płachciki boczku a dzisiaj wyjąłem jeden boczek, bo był potrzebny do bigosu. Wymoczyłem go w wodzie w misce przez 1 godzinę i okazał się słony jak morze martwe. Co robić? Na 1 litr wody dałem 0.8 dkg. peklosoli. 8 gram peklosoli na 1 l wody i tak mocno słone to dziwne Dziadek odpisał a post kolegi zbig12 znikł ? Zrobiła się w temacie pustka. Nie wiem czy dobrze myślę, ale chyba zamiast 0.8dkg dał 0,8kg i wtedy faktycznie morze martwe. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-187800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Eden Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 29 Listopada 2011 A ja wprost przeciwnie zapeklowałem według Szczepana i wczoraj po uwędzeniu usłyszałem od LP mało słone. Szyneczki jeszcze nie parzone.Czy można poprawić ich smak,parząc w słonej wodzie? Nie chcę przesadzić wystarczy mi kwaśna mina Ślubnej. Cytuj Andreas Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-187945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 29 Listopada 2011 Szyneczki jeszcze nie parzone.Czy można poprawić ich smak,parząc w słonej wodzie? robiłem tak parę razy powierzchniowo trochę pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-187952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 29 Listopada 2011 Szyneczki jeszcze nie parzone.Czy można poprawić ich smak,parząc w słonej wodzie? Przed chwilką sobie pomyślałem , że jeżeli bardzo się upierasz że szynki są za mało słone to można by zrobić delikatną solankę nastrzyknąć pomasować mięso i po paru godzinach sparzyć . Co do solanki ( roztwór na samej soli ) na słoność , to już musisz dobrać do swojego smaku . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-187957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig12 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Już piszę, jak odzyskać utracony smak wędzonek po przesoleniu. Wyczytałem info o moczeniu w mleku. Otóż około 8 kilogramów wędlin, po 1,2 do 1,4 kg, takie porcje miałem, zalałem 5 litrami mleka z woreczków. Po 4 godzinach mleko przejęło na siebie sporo soli, tak, że teraz są za mało słone. Sparzyłem roladę na próbę i się okaże jak wyjdzie po sparzeniu, jeśli faktycznie po sparzeniu będzie za mało słone to dodam do parzenia soli dla pozostałych kawałków, jeszcze się chłodzi. Nie wiem jak będzie po zalaniu mlekiem z kartoników, bo to mleko ma już inne drobnoustroje. Radzę w takich przypadkach próbować smak mleka zawczasu. Cytuj W trzęsawisku trzeszczą trzciny, trzmiel trze w Trzciance trzy trzmieliny a trzy byczki znad Trzebyczki z trzaskiem trzepią trzy trzewiczki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-188282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Przecież o moczeniu w mleku pisałem juz wielokrotnie.Jeśli będziesz miał za mało słonę przed parzeniem, to parz w solance 3 - 3,5%, gdyż taka powinna być zawartość soli w mięsie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-188285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Eden Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Dodałem do wody 2 dkg soli na 1 litr.Poczekam jak ostygną wtedy będzie próba czy to zadziałało.Choć moja LP teraz mówi że na początku to tak było czuć brak soli a teraz jak by mniej.Zobaczymy po parzeniu.Na razie niszczę murzynka wypiek teściowej. Cytuj Andreas Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-188288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milanom Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 10 Października 2012 Witam Wszystkich! To mój pierwszy post. Wszystko jest fajnie, tylko, że podpiekłem 8 kg polędwicy stosując "tabelę dziadka". Wyszła grubo za słona. Dla fachowców jest to może logiczne, że tabela dotyczy wędlin parzonych, ale dla mnie to wynikło dopiero z doświadczenia.Czy nie byłoby wskazane napisać przy tych tabelach, że nie wolno podpiekać wędlin tak peklowanych. Z poważaniem marek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 10 Października 2012 że podpiekłem 8 kg polędwicy stosując "tabelę dziadka". Jestem na tej stronie już kilka lat a pierwszy raz słyszę ,żeby ktoś podpiekał polędwicę :shock: .Po drugie polędwica ze względu na to że to delikatne mięsko wymaga nieco słabszej solanki.Solankę robię wg. solomierza i ma ona 9.5 stopnia do wędzonek a do polędwicy 8 stopni i pekluję 8-10 dni ( tak robi większość z nas).Tabela Dziadka jest dla osób słonolubnych.Teraz już nic nie pozostało jak użyć do bigosu, ale się nie przejmuj.Musisz sam sobie dobrać solankę a to trochę trwa bo innej metody nie ma jak metoda prób i błędów.Teraz już wszystko jasne? :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 10 Października 2012 Możesz jeszcze wymoczyć słoną wędzonkę w mleku, zmieniając je co kilka godzin, 2 lub 3 krotnie (zaleznie od przesolenia). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 10 Października 2012 Jestem na tej stronie już kilka lat a pierwszy raz słyszę ,żeby ktoś podpiekał polędwicę :shock:Chyba nie wszystko czytasz :wink: :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=193840#193840 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 10 Października 2012 Mówimy o polędwicy nie o polędwiczce.Polędwiczki zgoda.Polędwica Twój wymysł. :smile: :tongue: Jak widzisz dobrze czytam :grin: .Z resztą najlepsza jedna i druga jest moim zdaniem tylko wędzona. Możesz jeszcze wymoczyć słoną wędzonkę w mleku, zmieniając je co kilka godzin, 2 lub 3 krotnie :tongue: Z wierzchu trochę odsoli w środku już nie. :sad: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 10 Października 2012 Z wierzchu trochę odsoli w środku już nie.Ale zawsze troche odsoli. Poza tym uważam, że przy takim stężeniu solanki nie powinny być aż tak bardzo słone. A jak już naprawde nie wiesz co z nimi zrobić.... podeslij je do mnie. Ja jestem sololubny i np. szynkową posalam w zakresie 20-22g na kg mięsa. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 10 Października 2012 Ja jestem sololubny Ja też do nich należę ,ale polędwica wg. tabeli Dziadka i jeszcze pieczona to jest odjazd jak dla mnie :grin: .Do mnie nie przysyłaj :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 10 Października 2012 Można skorzystać z tej tabeli b. pomocnej (Excel): Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milanom Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 10 Października 2012 Dziękuje wszystkim za podpowiedzi z pomocą. W/w polędwicę sparzyłem i po tym zabiegu daje się jeść. A peklowałem 4 dni solanką 11,5 %. Podpiekałem ją dlatego, że moi domownicy nie lubią wędlin parzonych. Pozdrawiam marek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 10 Października 2012 milanom mięso trzeba peklować na mokro co najmniej 8-10 dni.4-ro dniowe peklowanie to peklowanie AWARYJNE. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 10 Października 2012 Miro, nie strasz kolegi!Spokojnie można peklować 5 dni, wystarczy tylko dobrze nastrzyknąć. Polędwice można peklować nawet tylko 24 godz i wychodzą znakomite http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/84-schab-wedzony Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 10 Października 2012 Polędwice można peklować nawet tylko 24 godz i wychodzą znakomite Maad . Pekluj minimum 15 dni tak do 20 dni dla porównania smaku . Zobaczysz jaka jest różnica , na plus oczywiście . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 10 Października 2012 Miro, nie strasz kolegi! Spokojnie można peklować 5 dni, wystarczy tylko dobrze nastrzyknąć. Polędwice można peklować nawet tylko 24 godz i wychodzą znakomite http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/84-schab-wedzonyMaad albo peklujesz, albo udajesz że peklujesz ! Po raz kolejny napiszę, że dopiero w 7-8 dniu następuje odwrócenie wymiany przenikania solanki do mięsa ! Tak więc 4-dniowe peklowanie to ...... dowcip. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 10 Października 2012 Im krótszy czas peklowania tym potrzebna słabsza solanka, lepszy surowiec, lepsza kontrola temperatury, większa czystość, ogólnie mówiąc - większe doświadczenie. Jak widać wszystko ma plusy, ujemne i dodatnie edit: idę spać, bo zaraz kolejna wojna wybuchnie :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 10 Października 2012 Tak więc 4-dniowe peklowanie to ...... dowcip.Miro dobrze prawisz,ale po uboju na wsi czekając na wedzonki to by chyba Ciebie zjedli :tongue: :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 10 Października 2012 Miro dobrze prawisz,ale po uboju na wsi czekając na wedzonki to by chyba Ciebie zjedliKostek kłania się peklowanie na "ciepło" ale to inna bajka. Mało który masarz to potrafi. Przy "normalnym" mięsie nie ma zmiłuj 8-10 dni minimum. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 10 Października 2012 bo zaraz kolejna wojna wybuchnie :grin:Prorok jakiś czy co? Zacytuję klasyka Wszyscy którzy prowadzą długie peklowanie w solankach o niskim stężeniu 6-9% doprowadzają do największego wyługowania białka z mięsa .i dalej... Co do poruszanego tematu wyługowania białka rozpuszczalnego w wodzie to jego ubytek w.g materiałów dostępnych na naszej stronie wynosi do 80%, w najpopularniejszej metodzie peklowania preferowanej przez naszą stronę.Więcej w temacie Peklowanie ... całkiem niedawno było. Przyznaje się bez bicia, że ja raczej udaję że pekluję ... przeważnie 5 dni, awaryjnie i spontanicznie nawet 3 dni Pozdrawiam Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 10 Października 2012 Staram się robić 5 dni zalewowo z nakłuwaniem widelcem, bez nastrzyku, stężenie solanki 8,5%. Szynki, karczki a o boczkach nie wspomnę-z nimi najłatwiej. Jeśli 5-ego dnia jest ociekanie to nigdy mi się nie zdarzyło by było niedopeklowane. Używam tylko peklosoli oraz cukru. Staram się codziennie przełożyć lub chociaż zamieszać i poruszyć w wiaderku zawartość. Pekluję w lodówce o temp. ok 5 stopni wewnątrz. Zdarzało mi się, że musiałem skrócić czas i też wychodziło. Wyszły mi ostatnio dwa oczka w szynce która po obróbce miała dużo powyżej 1kg, ale! Zdarzyło się coś co było dość ciężkie do przewidzenia mięso zamarzło w lodówce, resztę udało się uratować i wyszła bez oznak jakichkolwiek problemów a szynka z oczkiem miała pierwszeństwo do wyjścia na stół. Miro, dokładnie pamiętam co mi mówiłeś, by wydłużyć czas peklowania i przekonać się jak wtedy będzie smakowała wędlinka i jestem zdecydowanie zwolennikiem wydłużania czasu ale kiedy czasu brak trzeba sobie jakoś radzić. Teraz planuje zapeklować mięsko 14 dni lub dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.