Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przesolone, a szkoda.

zbig 12 napisał

 

Witam, szukam pomocy, chyba przesoliłem. W zeszły poniedziałek zapeklowałem mięsko. Na 1 litr wody dałem 0.8 dkg. peklosoli. W czwartek dołożyłem płachciki boczku a dzisiaj wyjąłem jeden boczek, bo był potrzebny do bigosu. Wymoczyłem go w wodzie w misce przez 1 godzinę i okazał się słony jak morze martwe. Co robić?

Na 1 litr wody dałem 0.8 dkg. peklosoli.

8 gram peklosoli na 1 l wody i tak mocno słone to dziwne

Dziadek odpisał a post kolegi zbig12 znikł ?

Zrobiła się w temacie pustka.

Nie wiem czy dobrze myślę, ale chyba zamiast 0.8dkg dał 0,8kg i wtedy faktycznie morze martwe.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-187800
Udostępnij na innych stronach

 

A ja wprost przeciwnie zapeklowałem według Szczepana i wczoraj po uwędzeniu usłyszałem od LP mało słone.

Szyneczki jeszcze nie parzone.Czy można poprawić ich smak,parząc w słonej wodzie?

Nie chcę przesadzić wystarczy mi kwaśna mina Ślubnej.

Andreas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-187945
Udostępnij na innych stronach

Szyneczki jeszcze nie parzone.Czy można poprawić ich smak,parząc w słonej wodzie?

 

Przed chwilką sobie pomyślałem , że jeżeli bardzo się upierasz że szynki są za mało słone to można by zrobić delikatną solankę nastrzyknąć pomasować mięso i po paru godzinach sparzyć . Co do solanki ( roztwór na samej soli ) na słoność , to już musisz dobrać do swojego smaku .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-187957
Udostępnij na innych stronach

Już piszę, jak odzyskać utracony smak wędzonek po przesoleniu. Wyczytałem info o moczeniu w mleku. Otóż około 8 kilogramów wędlin, po 1,2 do 1,4 kg, takie porcje miałem, zalałem 5 litrami mleka z woreczków. Po 4 godzinach mleko przejęło na siebie sporo soli, tak, że teraz są za mało słone. Sparzyłem roladę na próbę i się okaże jak wyjdzie po sparzeniu, jeśli faktycznie po sparzeniu będzie za mało słone to dodam do parzenia soli dla pozostałych kawałków, jeszcze się chłodzi. Nie wiem jak będzie po zalaniu mlekiem z kartoników, bo to mleko ma już inne drobnoustroje. Radzę w takich przypadkach próbować smak mleka zawczasu.
W trzęsawisku trzeszczą trzciny, trzmiel trze w Trzciance trzy trzmieliny a trzy byczki znad Trzebyczki z trzaskiem trzepią trzy trzewiczki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-188282
Udostępnij na innych stronach

Przecież o moczeniu w mleku pisałem juz wielokrotnie.

Jeśli będziesz miał za mało słonę przed parzeniem, to parz w solance 3 - 3,5%, gdyż taka powinna być zawartość soli w mięsie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-188285
Udostępnij na innych stronach

Dodałem do wody 2 dkg soli na 1 litr.Poczekam jak ostygną wtedy będzie próba czy to zadziałało.

Choć moja LP teraz mówi że na początku to tak było czuć brak soli a teraz jak by mniej.

Zobaczymy po parzeniu.

Na razie niszczę murzynka wypiek teściowej.

Andreas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-188288
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Witam Wszystkich! To mój pierwszy post. Wszystko jest fajnie, tylko, że podpiekłem 8 kg polędwicy stosując "tabelę dziadka". Wyszła grubo za słona. Dla fachowców jest to może logiczne, że tabela dotyczy wędlin parzonych, ale dla mnie to wynikło dopiero z doświadczenia.

Czy nie byłoby wskazane napisać przy tych tabelach, że nie wolno podpiekać wędlin tak peklowanych. Z poważaniem marek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242687
Udostępnij na innych stronach

że podpiekłem 8 kg polędwicy stosując "tabelę dziadka".

Jestem na tej stronie już kilka lat a pierwszy raz słyszę ,żeby ktoś podpiekał polędwicę :shock: .Po drugie polędwica ze względu na to że to delikatne mięsko wymaga nieco słabszej solanki.Solankę robię wg. solomierza i ma ona 9.5 stopnia do wędzonek a do polędwicy 8 stopni i pekluję 8-10 dni ( tak robi większość z nas).Tabela Dziadka jest dla osób słonolubnych.Teraz już nic nie pozostało jak użyć do bigosu, ale się nie przejmuj.Musisz sam sobie dobrać solankę a to trochę trwa bo innej metody nie ma jak metoda prób i błędów.Teraz już wszystko jasne? :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242691
Udostępnij na innych stronach

Możesz jeszcze wymoczyć słoną wędzonkę w mleku, zmieniając je co kilka godzin, 2 lub 3 krotnie (zaleznie od przesolenia).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242693
Udostępnij na innych stronach

Jestem na tej stronie już kilka lat a pierwszy raz słyszę ,żeby ktoś podpiekał polędwicę :shock:

Chyba nie wszystko czytasz :wink: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=193840#193840

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242696
Udostępnij na innych stronach

Mówimy o polędwicy nie o polędwiczce.Polędwiczki zgoda.Polędwica Twój wymysł. :smile: :tongue:

Jak widzisz dobrze czytam :grin: .Z resztą najlepsza jedna i druga jest moim zdaniem tylko wędzona.

 

Możesz jeszcze wymoczyć słoną wędzonkę w mleku, zmieniając je co kilka godzin, 2 lub 3 krotnie

:tongue:

 

Z wierzchu trochę odsoli w środku już nie. :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242717
Udostępnij na innych stronach

Z wierzchu trochę odsoli w środku już nie.

Ale zawsze troche odsoli. Poza tym uważam, że przy takim stężeniu solanki nie powinny być aż tak bardzo słone.

A jak już naprawde nie wiesz co z nimi zrobić.... podeslij je do mnie. Ja jestem sololubny i np. szynkową posalam w zakresie 20-22g na kg mięsa. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242726
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem sololubny

Ja też do nich należę ,ale polędwica wg. tabeli Dziadka i jeszcze pieczona to jest odjazd jak dla mnie :grin: .Do mnie nie przysyłaj :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242734
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi z pomocą. W/w polędwicę sparzyłem i po tym zabiegu daje się jeść. A peklowałem 4 dni solanką 11,5 %. Podpiekałem ją dlatego, że moi domownicy nie lubią wędlin parzonych. Pozdrawiam marek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242773
Udostępnij na innych stronach

milanom mięso trzeba peklować na mokro co najmniej 8-10 dni.

4-ro dniowe peklowanie to peklowanie AWARYJNE.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242775
Udostępnij na innych stronach

Miro, nie strasz kolegi!

Spokojnie można peklować 5 dni, wystarczy tylko dobrze nastrzyknąć.

 

Polędwice można peklować nawet tylko 24 godz i wychodzą znakomite http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/84-schab-wedzony

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242777
Udostępnij na innych stronach

Polędwice można peklować nawet tylko 24 godz i wychodzą znakomite

 

Maad . Pekluj minimum 15 dni tak do 20 dni dla porównania smaku . Zobaczysz jaka jest różnica , na plus oczywiście .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242778
Udostępnij na innych stronach

Miro, nie strasz kolegi!

Spokojnie można peklować 5 dni, wystarczy tylko dobrze nastrzyknąć.

 

Polędwice można peklować nawet tylko 24 godz i wychodzą znakomite http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/84-schab-wedzony

Maad albo peklujesz, albo udajesz że peklujesz !

Po raz kolejny napiszę, że dopiero w 7-8 dniu następuje odwrócenie wymiany przenikania solanki do mięsa !

Tak więc 4-dniowe peklowanie to ...... dowcip.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242779
Udostępnij na innych stronach

Im krótszy czas peklowania tym potrzebna słabsza solanka, lepszy surowiec, lepsza kontrola temperatury, większa czystość, ogólnie mówiąc - większe doświadczenie. Jak widać wszystko ma plusy, ujemne i dodatnie ;)

 

edit: idę spać, bo zaraz kolejna wojna wybuchnie :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242781
Udostępnij na innych stronach

Tak więc 4-dniowe peklowanie to ...... dowcip.

Miro dobrze prawisz,ale po uboju na wsi czekając na wedzonki to by chyba Ciebie zjedli :tongue: :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242782
Udostępnij na innych stronach

Miro dobrze prawisz,ale po uboju na wsi czekając na wedzonki to by chyba Ciebie zjedli

Kostek kłania się peklowanie na "ciepło" ale to inna bajka.

Mało który masarz to potrafi.

Przy "normalnym" mięsie nie ma zmiłuj 8-10 dni minimum.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242786
Udostępnij na innych stronach

bo zaraz kolejna wojna wybuchnie :grin:

Prorok jakiś czy co?

Zacytuję klasyka

Wszyscy którzy prowadzą długie peklowanie w solankach o niskim stężeniu 6-9% doprowadzają do największego wyługowania białka z mięsa .

i dalej...

Co do poruszanego tematu wyługowania białka rozpuszczalnego w wodzie to jego ubytek w.g materiałów dostępnych na naszej stronie wynosi do 80%, w najpopularniejszej metodzie peklowania preferowanej przez naszą stronę.

Więcej w temacie Peklowanie ... całkiem niedawno było.

Przyznaje się bez bicia, że ja raczej udaję że pekluję ... przeważnie 5 dni, awaryjnie i spontanicznie nawet 3 dni

Pozdrawiam

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242787
Udostępnij na innych stronach

Staram się robić 5 dni zalewowo z nakłuwaniem widelcem, bez nastrzyku, stężenie solanki 8,5%. Szynki, karczki a o boczkach nie wspomnę-z nimi najłatwiej. Jeśli 5-ego dnia jest ociekanie to nigdy mi się nie zdarzyło by było niedopeklowane. Używam tylko peklosoli oraz cukru. Staram się codziennie przełożyć lub chociaż zamieszać i poruszyć w wiaderku zawartość. Pekluję w lodówce o temp. ok 5 stopni wewnątrz.

 

Zdarzało mi się, że musiałem skrócić czas i też wychodziło.

 

Wyszły mi ostatnio dwa oczka w szynce która po obróbce miała dużo powyżej 1kg, ale!

Zdarzyło się coś co było dość ciężkie do przewidzenia mięso zamarzło w lodówce, resztę udało się uratować i wyszła bez oznak jakichkolwiek problemów a szynka z oczkiem miała pierwszeństwo do wyjścia na stół.

 

Miro, dokładnie pamiętam co mi mówiłeś, by wydłużyć czas peklowania i przekonać się jak wtedy będzie smakowała wędlinka i jestem zdecydowanie zwolennikiem wydłużania czasu ale kiedy czasu brak trzeba sobie jakoś radzić. Teraz planuje zapeklować mięsko 14 dni lub dłużej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-242789
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.