paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Wg receptury z PW 16 Składniki na 5 kg wp kl. II nie peklowana (1/4 można zastąpić mózgami) - 1 kgwątroba cielęca lub wieprzowa niesolona - u mnie cielęca - 1,25 kgtłuszcz drobny niesolony- 2 kgsłonina niesolona pokrojona w kostkę 5 x 6 mm- 0,25 kgkasza manna - 0,5 kg Przyprawy (na 1 kg): Sól - 20 g/kgpieprz - 1 g/kgmajeranek - 0,2 g/kgcebula - 0,25 g/kg Materiały pomocnicze:Krzyżówki wieprzowe i jelita grube wieprzowe, lub osłonki celofanowe fi 65 - u mnie jelita wieprzowe grube.Przędza nr 6 Postać gotowego produktu:Długość w jelitach naturalnych 35-50 cm, średnica przekroju 4 - 8 cm. U mnie trochę krótsze. Przygotowanie: Wątroba parzona a wieprzowina, mózgi oraz tłuszcz, surowe zmielone na sitku 2 i kutrowane. U mnie całośc zmielona na sitku 2mm Słonina krojona w kostkę 5 x 6 mm i parzona. Wątrobę moczy się w zimnej wodzie przez godzinę, po czym żyłuje się i tnie na pasy. Natępnie zalewa się wodą o temp. 90 st. Parzenie trwa 8-10 minut. Podobnie trwa parzenie słoniny.Po sparzeniu wątrobę i słoninę studzi sie przez 5 minut w zimnej wodzie i rozkłada do ocieknięcia. Kaszę manną kutruje się z dodatkiem 100% wody Następnie kutruje się wątrobę i dodaje sól i przyprawy, później mięso a na koniec tłuszcz. U mnie wszystko zmielone na wilku, raz na sitku 2 mm. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Do wykutrowanej masy dodajemy sloninę. Po wymieszaniu luźno napełniamy jelita. Końce wiążemy przędzą. Kiszki wrzuca się do wrzącej wody, następnie parzy się w temp. 80-85 st. C przez 50 - 90 minut, do osiągnięcia w środku68-70 st Kiszki studzi się w bieżącej zimnej wodzie przez 10 minut następnie rozwiesza i studzi do temperatury 6 st. C. Smacznego! Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Stycznia 2016 :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) :thumbsup: :clap: :clap:Dziękuję. Trenuję wytrwale. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Trenuję wytrwale.Trenuj dalej może kiedyś zrobisz coś swojego Lepiej nie, bo stanie sie monotematyczny jak Ty z psia mazurska.... Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamdariusz Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Bazyl ja lubię relacje Pawła z jego produkcji.Fajny, czytelny opis + fotki są dla mnie bardziej zachęcające do wypróbowania niż te same z 16 czy innych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Stycznia 2016 ....a Ty zmień na ŁKS.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-470459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Ja chociaż coś swojego robię, jedno ale swoje To musisz jeszcze poćwiczyć, bo ja robię kilka: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10486-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=349166 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=349182 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=423615 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-pawła/?p=422027 Więc na razie pozostają Ci głupie wpisy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-471416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Paweljack, Twoja "szpachlówka" wygląda apetycznie.Po powrocie do domciu porwę się na jej wykonanie.Tylko gdzie ja te kiszki kupię? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-471428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Paweljack, Twoja "szpachlówka" wygląda apetycznie.Po powrocie do domciu porwę się na jej wykonanie.Tylko gdzie ja te kiszki kupię? PozdrawiamWitaj, dziękuję. Kiszki grube jak i pozostałe jelita ostatnio głównie tutaj: http://swojskiwyrob.pl/61-jelita-wieprzowePozdrawiam Edytowane 27 Stycznia 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-471434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Trenuję wytrwale. Do jakiegoś tam Naszego spotkania będziesz miał opanowane [perfekcyjnie Pozdrowionka ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-471435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrewko Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) tłuszcz drobny niesolonyTłuszczu drobny nie solony - podgardle? Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Grudnia 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-579201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Tłuszcz drobny nie solony - podgardle?Podgardle to nie sam tłuszcz, trzeba go odkroić od reszty czyli od II wp. Przy okazji, dla uzupełnienia wiedzy: Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-579203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrewko Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Dziękuję Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-579204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Tłuszczu drobny nie solony - podgardle? Jak chcesz mieć taką kosteczkę w pasztetowej to jedynie słonina twarda karkowa . Podgardle po usunięciu gruczołów gotujemy i mielimy bez klasyfikacji . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-579270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrewko Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Tak, zgadza się. Na razie muszę zobaczyć gdzie mogę kupić podgardle, bo ostatnio policzyli mi 8.99e za kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-579292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Jak chcesz mieć taką kosteczkę w pasztetowej to jedynie słonina twarda karkowa . słonina niesolona pokrojona w kostkę 5 x 6 mm- 0,25 kg Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-579294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Oj, to trzeba zaopatrzyć się w suwmiarkę Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12560-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-579295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.