Jump to content

Recommended Posts

W końcu

Trochę zwlekałem z tym wyrobem, a szczególnie ze wstawieniem informacji, bo czasu nie było.

SALCESON - prawie mnie przerósł psychicznie, stresa miałem niesamowitego. To pierwszy mój salceson, więc nie ma się co dziwić.

Ale jest.

Krótko mówiąc, udało się.

Udało się przede wszystkim dzięki Arkadiuszowi, który starał się jak mógł, żeby mi na bieżąco doradzać i korygował moje błędy.

Arkadiuszu, jesteś wielki i dziękuję Ci bardzo za pomoc i wszystkie wskazówki !!!!!!

Błędów nie uniknąłem, ale te małe potknięcia zapamiętam.

Salceson wyszedł super.

W szczegół nie bede się wdawał.

Skład:

2 połówki głów wieprzowych, golonka, 2 serca, 2 ozorki, skórki

Pakowane w osłonki barierowe i poliamidowe.

 

Zdjęcia jak zwykle słabe (komórka)

 

Krytykę przyjmuję na klatę jak trzeba.

 

post-46258-0-55219100-1455656874_thumb.jpg

post-46258-0-51361000-1455656749_thumb.jpg

 

PS. Arkadiuszu, nie dosalałem, wyszło ok

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12683-tsosna/
Share on other sites

Krytykę przyjmuję na klatę jak trzeba.

 

 

Co tu krytykować jak niewiele widać  :D.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12683-tsosna/#findComment-476582
Share on other sites

Tsosna, na 100% jest smaczny, tego jestem pewien bo to własny wyrób, ale nie obraź się lecz na wygląd to na ostatnim zdjęciu przypomina mi salceson robiony za komuny w państwowej masarni w poniedziałek rano :D  (przynajmniej w mojej mieścinie)

Edited by MariuszB

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12683-tsosna/#findComment-476589
Share on other sites

w poniedziałek rano :D

:D :D no tak w poniedziałek człek zmęczony jest  :devil::D :D po sobocie i niedzieli 

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12683-tsosna/#findComment-476597
Share on other sites

salceson robiony za komuny w państwowej masarni

 

Jak jeszcze obowiązywała polska norma to takie z Żerania albo ze Służewca z dodatkiem wołowinki były najlepsze. :tongue:   

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12683-tsosna/#findComment-476625
Share on other sites

 

 

Tak, tylko ten wygląd

 

Bardzo kiepskie zdjęcie i dlatego tak wygląda.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12683-tsosna/#findComment-476630
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dwa ostatnie zdjęcia przyprawiają mnie o ślinotok. Uwielbiam dobry salceson. I jeszcze jajeczka z majonezem. Domowy majonezik ? :) Kurde muszę kiedyś podejść do salcesonu. Problemem jest to, że u mnie tylko ja go jem :(

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12683-tsosna/#findComment-481353
Share on other sites

Majonez się banalnie robi. A ja żałuję, że na naszej Spółdzielni nie widziałem jak chłopaki robią salceson bo obrabiałem mleko lepiąc gołki. A wyszedł im prima sort. Kiedyś podejdę na 100%. Nawet dla siebie tylko.


Jeszcze chleb na zakwasie upiecz to będziesz szczęśliwym człowiekiem :) Polecam ten : http://www.mojewypieki.com/przepis/old-milwaukee-rye

Ostatnio robiłem - mega fajny tylko zmniejszyłbym ilość melasy do 1 łyżki ...

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12683-tsosna/#findComment-481355
Share on other sites

Chleby na zakwasie piekłem, jak mieszkałem w Białymstoku, teraz na prowincji mam tani pyszny chlebek, więc zaprzestałem.

Za mało mam czasu na to żeby robić wszystko samemu :) a do emerytury jeszcze trochę brakuje.

Jakiś przepisik na dobry majonezik ?

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12683-tsosna/#findComment-481366
Share on other sites

Nie mam. Robię : łyżeczka musztardy, jedno żółtko, 250 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka oleju słonecznikowego, do zabielenia i kremowej konsystencji łyżka/2 łyżki wody z domowych kiszonych ogórków (albo dobry ocet jabłkowy, winny) - to na koniec. Moja żona marudzi na zabielanie ogórkami a mnie smakuje.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12683-tsosna/#findComment-481370
Share on other sites

Jakiś przepisik na dobry majonezik ?

Ja mam dwa.

 

Majonez domowy SUPER SZYBKO.pdf

 

Majonez domowy.pdf

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12683-tsosna/#findComment-481373
Share on other sites

Kurde zapomniałem o doprawieniu solą i cukrem. MUSOWO. Nie trzeba blendera. Pięknie trzepaczką się w dużej misce ubija. Naprawdę banał. 1 robiłem z blenderem a teraz już tylko trzepaczką moją do mieszania skrzepu :)

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12683-tsosna/#findComment-481377
Share on other sites

 

Jakiś przepisik na dobry majonezik ?

Ja mam dwa.

 

attachicon.gifMajonez domowy SUPER SZYBKO.pdf

 

attachicon.gifMajonez domowy.pdf

 

Dyzio, ale to są babuni czy dziadunia?  :D  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12683-tsosna/#findComment-481380
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.