Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Tsosna


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 16 lut 2016 - 22:08

W końcu

Trochę zwlekałem z tym wyrobem, a szczególnie ze wstawieniem informacji, bo czasu nie było.

SALCESON - prawie mnie przerósł psychicznie, stresa miałem niesamowitego. To pierwszy mój salceson, więc nie ma się co dziwić.

Ale jest.

Krótko mówiąc, udało się.

Udało się przede wszystkim dzięki Arkadiuszowi, który starał się jak mógł, żeby mi na bieżąco doradzać i korygował moje błędy.

Arkadiuszu, jesteś wielki i dziękuję Ci bardzo za pomoc i wszystkie wskazówki !!!!!!

Błędów nie uniknąłem, ale te małe potknięcia zapamiętam.

Salceson wyszedł super.

W szczegół nie bede się wdawał.

Skład:

2 połówki głów wieprzowych, golonka, 2 serca, 2 ozorki, skórki

Pakowane w osłonki barierowe i poliamidowe.

 

Zdjęcia jak zwykle słabe (komórka)

 

Krytykę przyjmuję na klatę jak trzeba.

 

Załączony plik  2016-02-16 17.08.46.jpg   40,45 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  2016-02-16 21.53.51.jpg   37,31 KB   12 Ilość pobrań

 

PS. Arkadiuszu, nie dosalałem, wyszło ok



#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 17 lut 2016 - 15:43

Krytykę przyjmuję na klatę jak trzeba.

 

 

Co tu krytykować jak niewiele widać  :D.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 17 lut 2016 - 15:44


#3 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2227 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 17 lut 2016 - 16:04

Tsosna, na 100% jest smaczny, tego jestem pewien bo to własny wyrób, ale nie obraź się lecz na wygląd to na ostatnim zdjęciu przypomina mi salceson robiony za komuny w państwowej masarni w poniedziałek rano :D  (przynajmniej w mojej mieścinie)


Użytkownik MariuszB edytował ten post 17 lut 2016 - 16:05


#4 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2730 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 17 lut 2016 - 16:23

w poniedziałek rano :D

:D :D no tak w poniedziałek człek zmęczony jest  :devil: :D :D po sobocie i niedzieli 


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 17 lut 2016 - 16:24


#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 17 lut 2016 - 18:11

salceson robiony za komuny w państwowej masarni

 

Jak jeszcze obowiązywała polska norma to takie z Żerania albo ze Służewca z dodatkiem wołowinki były najlepsze. :tongue:   


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 17 lut 2016 - 18:15


#6 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2227 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 17 lut 2016 - 18:14

Tak, tylko ten wygląd :tongue: :D



#7 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 17 lut 2016 - 18:16

Tak, tylko ten wygląd

 

Bardzo kiepskie zdjęcie i dlatego tak wygląda.



#8 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 17 lut 2016 - 19:07

Musze odgrzebać gdzieś stary aparat, może liepiej będzie robił zdjęcia, jeszcze mam co pstrykać :)



#9 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 18 lut 2016 - 18:54

nowe zdjecia, tez nie najlepsze, ale lepsze może

Załączony plik  SIMG0004.JPG   37,67 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  SIMG0005.JPG   82,76 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  SIMG0007.JPG   77,56 KB   3 Ilość pobrań



#10 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 02 mar 2016 - 11:18

Dwa ostatnie zdjęcia przyprawiają mnie o ślinotok. Uwielbiam dobry salceson. I jeszcze jajeczka z majonezem. Domowy majonezik ? :) Kurde muszę kiedyś podejść do salcesonu. Problemem jest to, że u mnie tylko ja go jem :(



#11 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 02 mar 2016 - 11:25

majonezik kupny, ale muszę pomyśleć też o własnym.

salceson pracochłonny była dla mnie bardzo, ale warto było :)



#12 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 02 mar 2016 - 11:29

Majonez się banalnie robi. A ja żałuję, że na naszej Spółdzielni nie widziałem jak chłopaki robią salceson bo obrabiałem mleko lepiąc gołki. A wyszedł im prima sort. Kiedyś podejdę na 100%. Nawet dla siebie tylko.


Jeszcze chleb na zakwasie upiecz to będziesz szczęśliwym człowiekiem :) Polecam ten : http://www.mojewypie...d-milwaukee-rye

Ostatnio robiłem - mega fajny tylko zmniejszyłbym ilość melasy do 1 łyżki ...



#13 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 02 mar 2016 - 11:47

Chleby na zakwasie piekłem, jak mieszkałem w Białymstoku, teraz na prowincji mam tani pyszny chlebek, więc zaprzestałem.

Za mało mam czasu na to żeby robić wszystko samemu :) a do emerytury jeszcze trochę brakuje.

Jakiś przepisik na dobry majonezik ?



#14 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 02 mar 2016 - 11:53

Nie mam. Robię : łyżeczka musztardy, jedno żółtko, 250 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka oleju słonecznikowego, do zabielenia i kremowej konsystencji łyżka/2 łyżki wody z domowych kiszonych ogórków (albo dobry ocet jabłkowy, winny) - to na koniec. Moja żona marudzi na zabielanie ogórkami a mnie smakuje.



#15 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 02 mar 2016 - 11:55

Jakiś przepisik na dobry majonezik ?

Ja mam dwa.

 

Załączony plik  Majonez domowy SUPER SZYBKO.pdf   73,24 KB   29 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Majonez domowy.pdf   81,1 KB   28 Ilość pobrań



#16 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 02 mar 2016 - 11:58

no właśnie brakuje mi takiej końcówki do blendera :)



#17 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 02 mar 2016 - 12:01

Kurde zapomniałem o doprawieniu solą i cukrem. MUSOWO. Nie trzeba blendera. Pięknie trzepaczką się w dużej misce ubija. Naprawdę banał. 1 robiłem z blenderem a teraz już tylko trzepaczką moją do mieszania skrzepu :)



#18 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 02 mar 2016 - 12:10

 

Jakiś przepisik na dobry majonezik ?

Ja mam dwa.

 

attachicon.gifMajonez domowy SUPER SZYBKO.pdf

 

attachicon.gifMajonez domowy.pdf

 

Dyzio, ale to są babuni czy dziadunia?  :D  ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 02 mar 2016 - 13:57

DYZIUNIA Pawle DYZIUNIA :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych