Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ma pytanko dostałem dzisiaj 10 kg łopatki mam pytanie czy jest jakiś sposób by mięcho zapeklowalo się do jutra do wieczora w 24H. W piątek mam wędzić kiełbasy na które mięso pekluje się od wczoraj, w czwarek chcę nabijać w jelita czy to mięsko z dzisiaj będę mógł również nadziewać i w piątek wędzić?

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/nie próbowałem(aż taki turbo jednodniowy to nie jestem  :D ) ale ponoć można lub według sposobu szanownego przedmówcy (tz. tabeli :) )

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476690
Udostępnij na innych stronach

@Maciekzbrzegu.

Dałeś link do peklowania na mokro?

Dziadek nie prowokuje, bo tak robią i to nawet bez jednego dnia, tylko od razu do jelit i do wędzarni.

Jednak po takiej kiełbasie mam sensacje żołądkowe + zgagę, więc odradzam.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476697
Udostępnij na innych stronach

Czyli normalnie mam zapeklowac 18 20 gram na kilogram?

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Potrzymać to w ciepłym na chwilę czy od razu do lodówki? mam w niej 6 stopni.

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476699
Udostępnij na innych stronach

Miro Sajmon55556 mea culpa :facepalm: fakt chyba nie doczytałem , i " se" dopowiedziałem że kolega chce zrobić wędzonki z tej łopatki . Sorry wpakowałbym kolegę na minę. Dobrze że wyłapałeś :thumbsup:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476702
Udostępnij na innych stronach

 

Czyli normalnie mam zapeklowac 18 20 gram na kilogram?

Tak.

Do lodówki od razu czy potrzymac w temp wyższej?

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476705
Udostępnij na innych stronach

Lodówka

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476711
Udostępnij na innych stronach

I weź tu co  poradź, od razu kontrowersje- lepiej nie doradzać.  Proszę policzyć - dzisiaj jest środa - to ile jest godzin do piątku  do wędzenia.  ok. 36- 40 godz.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476716
Udostępnij na innych stronach

Ojj.. Jak dobrze ze odwiedzisz nas w Zakopcu.. :D

Jeśli tylko się uda to spróbuję. Zależy to od tego kiedy moją LP urodzi dzidzię.

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

I weź tu co poradź, od razu kontrowersje- lepiej nie doradzać. Proszę policzyć - dzisiaj jest środa - to ile jest godzin do piątku do wędzenia. ok. 36- 40 godz.

Dziadku ja dziękuję ślicznie za twoje porady bo są one dla mnie bardzo cenne. Będę wedził w piątek z rana. Wolę się zapytać niż później mieć kogoś na sumieniu.

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476717
Udostępnij na innych stronach

Godzinowo Dziadku jest ok, ale już jutro nadziewa w jelita, dlatego nie napisałem, że nie można, tylko z czym się może liczyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476720
Udostępnij na innych stronach

A w jelitach to już się nie pekluje. A w wędzarni  w początkowej fazie.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476721
Udostępnij na innych stronach

Dziadek, nie przejmuj się, niektórzy już tak mają że krytyka sama się im pisze ;):)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476728
Udostępnij na innych stronach

@Mariusz.

Jak już coś to napisz wprost do mnie, a nie że "niektórzy".

Nigdzie nie skrytykowałem Dziadka, więc przemyśl co piszesz!

Forum jest od tego, żeby wymieniać się zdaniami i każdy ma prawo zająć własne stanowisko.


A w jelitach to już się nie pekluje. A w wędzarni  w początkowej fazie.

Pewno że się pekluje, nie neguje tego.

Mam po takiej kiełbasie sensacje i to napisałem wcześniej.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476729
Udostępnij na innych stronach

Widzisz Mirku, tak się składa że zanim napisałeś to powinieneś dokładnie przeczytać wszystkie posty, zastanowić się nad ich sensem  a nie rzucać oskarżenia, nie miałem tylko Ciebie na myśli ale to już szczegół bo nie mam zamiaru kłócić się i wdawać w polemikę skoro już  uznałeś że to Ty masz rację.... miłej nocki i mniej napinki życzę a będzie Ci wybaczone ;):)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476742
Udostępnij na innych stronach

To mnie teraz kolega zaskoczył.... :angel:

Też ci będzie wybaczone i również miłej nocki życzę. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476743
Udostępnij na innych stronach

Miruś, i to mi się podoba, wymiana zdań lub poglądów i wszystko OK,  trzymaj tak dalej :clap:

Również miłej nocki i do jutra :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476745
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedyś peklowałem na sucho 2 godziny. I dało się zjeść :D


 

Dziadek jak zwykle prowokuje :D

 

Żeby nie było wątpliwości, mam na myśli sarkazm ;)

Czemu tak myślisz ?

 

Tak myślę, bo trochę poczytałem wypowiedzi Dziadka. Oczywiście, że się da. Ale czy to jest to, o co nam chodzi?

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12686-peklowanie-na-sucho-w-24h-czy-mo%C5%BCna/#findComment-476748
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.