radzio Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Ja w dni kiedy nie mam możliwości peklowania w lodówce na wsi, bo nie mam czasu tam jechać, to pekluję w domu w lodówce turystycznej Temperatura wewnątrz to 6 stopni Celsjusza przy wykorzystaniu zamrożonej bytelki z wodą. Butelkę wymieniam na nową raz na dzień. Sposób działa nawet przy wysokiej temperaturze na zewnątrz (28-30 stopni). Sama lodówka obniża tempetaturę o około 10 stopni w stosunku do panującej w pomieszczeniu temperatury. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-72129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Witam to pekluję w domu w lodówce turystycznej Mam pytanko : solanka nie ma negatywnego wpływu na lodóweczkę turystyczną :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-72131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Andrzeju, już Ci odpowiadam.Nie zauważyłem żadnych zmian w jej działaniu, wyglądzie, zapachu czy innych cechach. Peklowałem w ten sposób już kilkanaście razy i do dnia dzisiejszego nic się nie dzieje złego. No może oprócz rachunków za prąd, ale cóż zrobić, to są koszta tzw. uzasadnione. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-72133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Andrzeju, już Ci odpowiadam. :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-72135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Możesz zwiększyć „moc” a tak naprawdę wydajność chłodniczą tej lodóweczki. Musisz tylko zwilżać element oddający ciepło do powietrza. Możesz to wykonać np. z butelki z wodą, z której delikatnie kapie woda, tylko tyle żeby wilgotny radiator – to prosty sposób. Jest bardziej zaawansowany. http://www.allegro.pl/item647764174_ocz_vendetta_ii_chlodzenie_procesora_amd_intel.html Wywalasz oryginalny wentylator + radiator) po stronie ciepłej, czyli na górnej stronie pokrywy. Osiągniesz wtedy do 15 - 20 st. C różnicy pomiędzy temperaturą zewnętrzną, a wewnętrzną. Lub kupić, a raczej zrobić coś podobnego, bo cena jest lekko wysoka ten element, który idzie bezpośrednio do źródła ciepła można kupić w miarę tanio osobno. Tą ładną elektronikę można zastąpić tanim termostatem. Różnica do osiągnięcia to 20 - 25 stC, a przy zwilżanym elemencie zewnętrznym nawet 30 stC! http://www.allegro.pl/item664357007_zalman_reserator_xt_czarny_chlodzenie_wodne_w_wa.html Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-72143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Jeśli ktoś ma warunki warto poszukać małej lodówki, która będzie służyć do peklowania mięsa i ewentualnie przechowywania gotowych wyrobów. Sam poszukuje czegoś w tym stylu: Używana nie jest droga ok 100 zł, więc warto zainwestować. Gdyby ktoś z okolic Bielska posiadał podobny sprzęt i chciałby się go pozbyć, proszę o info na PW. Będę miał w końcu spokój w domu z żonką. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-72150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Mam dokładnie takie same plany. Tylko wcześniej muszę zrobić porządek w jednym z pomieszczeń piwnicy.A swoją drogą, żona na wieść, że mógłbym się wyprowadzić z lodówki mocno zaczęła mnie wspierać w moich planach :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-72152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Wejdź do sklepu typu „używany sprzęt z zachodu” kupisz tam to co chcesz. Koło Poznania, jest cała wioska, która zajmuje się właśnie handlem wszystkim co zostało wystawione na ulice „wystawki” z całej europy. „Zwiedzenie” całej tej wioski zajmuje ponad dzień, kupisz wszystko (meble, zabawki, RTV AGD, ciuchy itd. Jako tereny wystawne zaadoptowane są wszelkie pomieszczenia – stodoły, szklarnie, tunele foliowe, jakieś komórki, namioty lub po prostu stoi na podwórkach, ulicy i chodnikach. Pewnie w innych częściach kraju też są podobne wioski. Ceny śmiesznie niskie i w dodatku można się handlować. Wiele z tego sprzętu trafia właśnie na Allegro – drożej oczywiście. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-72153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Będę miał w końcu spokój w domu z żonką....moja "Żonka"( jak Ją zwał, tak zwał :lol: )...nie zmiesci się niestety do takiej lodówki :sad: ...a i przy większym rozmiarze chłodziarki ,pewnie wymyśliłaby sobie jakąś...klaustrofobię...byleby mi tylko, nie dać spokoju... :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-72158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Obrazek A że mam ich w firmie od groma to problem mam z głowy. :grin: Farciarz to i podokuczać lubi ludziom :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-72793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Ja pekluję w garnkach emaliowanych (brytwanny), lub w szklanych,bo do plastikowych pojemników nie mam zaufania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-72800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Witam!Toshiba, gdzie dokładnie jest ta wioska koło Poznania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-72887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Jeśli dobrze pamiętam to - tu wpisz Czacz http://maps.google.pl/maps Chociaż nigdy tam nie byłem. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-72891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Ja pekluję w pojemnikach plastikowych 30 litrowych. W takich samych jak fermentuję piwo i wino. Pojemniki są po śledziach z odzysku. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-72925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aposa Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Października 2009 WitamJestem nowy i zielony jak trawa na wiosne.Szukalem przez 7 dni odpowiedzi na pytanie w jakich pojemnikach mozna peklowac mieso.Wiem ze w kamionce i emaliowanych kotlach.Moje pytanie brzmi:mozna peklowac w pojemnikach plasikowych,jezeli tak to na co musze zwrocic uwage (gatunek plastiku?) czy to nie gra roli.Dlaczego chce peklowac w pojemnikach? ,bo bardziej wykozystam zamrazarke.Dziekuje za podpowiedziPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-82692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Października 2009 Możesz peklować w plastikowych pojemnikach, które są dopuszczone do kontaktu z produktami spożywczymi. Pozdrawiam :wink:P.S.A o co chodzi z tą zamrażarką :rolleyes: pamiętaj proces peklowania ustaje w okolicach 0*C Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-82693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Października 2009 mozna peklowac w pojemnikach plasikowych,jezeli tak to na co musze zwrocic uwageJa pekluję w plastikowych, oczywiście dopuszczonych do kontaktu z żywnością. A o co chodzi z tą zamrażarkąKwadratowe lub prostokątne pojemniki sa bardziej ustawne :wink: Tylko bardziej chodzi tu o lodówkę, a nie o zamrażarkę. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-82694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Października 2009 Pojemnik musi miec oznaczenie w postaci symbolu widelca lub cos w tym stylu : http://www.domino2.com.pl/weze/poliuretanowe/ikony/big/dopuszczenie-do-kontaktu-z-zywnoscia-white.ico.jpg Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-82696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aposa Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Października 2009 Możesz peklować w plastikowych pojemnikach, które są dopuszczone do kontaktu z produktami spożywczymi. Pozdrawiam :wink: P.S.A o co chodzi z tą zamrażarką :rolleyes: pamiętaj proces peklowania ustaje w okolicach 0*CDzeki sa blyskawiczna odpowiedz. Co do zamrazarki,to chodzi mi o utrzymanie temp pomiedzy 4 a 8 stopni ,bo w piwnicy mam 15 do 16 a to napewno za duzo. [ Dodano: Pią Paź 02, 2009 12:27 ] Pojemnik musi miec oznaczenie w postaci symbolu widelca lub cos w tym stylu : ObrazekDzieki za pomoc "W zyciu piekne sa tylko chwile" Znam osobiscie zalozycieli tego zespolu :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-82698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 2 Października 2009 Aposa, jak nazwa wskazuje "zamrażarka" służy do zamrażania :lol: - no... chyba że masz ją przerobioną i tylko chłodzi Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-82702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aposa Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 2 Października 2009 Aposa, jak nazwa wskazuje "zamrażarka" służy do zamrażania :lol: - no... chyba że masz ją przerobioną i tylko chłodziMasz w 100% racje sluzy do zamrazania,ale jak zastosujesz wlacznik czasowy to mozna podnies temperature. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-82703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 2 Października 2009 Aposa, jak nazwa wskazuje "zamrażarka" służy do zamrażania :lol: - no... chyba że masz ją przerobioną i tylko chłodziMasz w 100% racje sluzy do zamrazania,ale jak zastosujesz wlacznik czasowy to mozna podnies temperature. Ale nie będziesz mógł dokładnie kontrolować temperatury, która będzie skakała. Pozdrawiam :wink: P.S. Chyba, że pod pojęciem włącznik czasowy kryje się termostat z innym zakresem temp. :rolleyes: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-82705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aposa Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 2 Października 2009 Jestem w trakcie testow.Konkretnie chodzi mi o wylacznik czasowy ktory zalacza sie na 10min i moge przerwe ustawic dowolnie,po ktorej znowu sie zalaczy na tak dlugo jak ja ustawie jednak nie krocej jak 10 min."Jakos w zyciu trzeba sobie radzic,powiedzial baca zawiazujac buta ddzownica" :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-82707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 2 Października 2009 to już lepiej jednak załatwić sobie termostat - nawet mechaniczny od lodówki...czujnik zazwyczaj ma spory przewód( czy rurkę) i na tyle cienką że bez problemów będzie leżeć pod uszczelką..do tego gniazdko i już...wybacz ale sterowanie czasem pracy to pomyłka, różnice w zapotrzebowaniu na chłód - np. różne ilości mięsa o różnej temperaturze... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-82710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 2 Października 2009 W lipcu kiedy były dosyć ciepłe dni zastosowałem peklowanie w zamrażarce 300 L z zastosowaniem zwykłego wyłącznika czasowego, przez pierwsze 12 godzin na pokrętle na przemian jeden ząbek załączony jeden wyłączony, po 12 godzinach kiedy temperatura się ustabilizowała zmieniłem 15 minut pracy 30 przerwy, cały czas robiłem pomiary cały czas było w granicach 4 - 8 0C [ Dodano: Pią Paź 02, 2009 15:05 ] peklowałem w pojemnikach plastikowych Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/2/#findComment-82711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.