Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W tym przypadku są dwa termometry jeden z boku i drugi z tyłu niżej tak że jest przegąd temperatur w wędzarni . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43342
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 455
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Odpowiadając na pytanie zamieszczone na zdjęciu to: mam wrażenie, że do wykonania szynek zostały użyte mięśnie; dwugłowy wraz z m. półściegnistym, chyba mało prawdopodobne, mięśnie pośladkowe (szynki - kształt kwadratu), półbłoniasty i półścięgnisty oraz m. czterogłowy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43359
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Technika prosta prosto z lejka po odkręceniu na kij ii do wędzarni tak dowieszamy aż do zapełnienia wędzarni. Po zapełnieniu zależnie od tępa , praktycznie możemy już zacząć przewieszanie

A co z osadzaniem, osuszaniem ?

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43361
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, to jest właśnie wiejskie wędzenie, mam wrażenie :wink: że gdyby DZIADEK opisał jeszcze parę innych rzeczy to przewróciło by to podstawy technologii :grin: - tak jak przewrotem było peklowanie SZCZEPANA

Gonzo - czasem trzeba przyjąć do wiadomości że wymagania zleceniodawców są "święte", a czas jeden nieubłagany

- tak na dobrą sprawę przemyśl produkcję zlotową i wypisz sobie "nieścisłosci" z technologią które popełniliśmy... :lol: :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43362
Udostępnij na innych stronach

Gonzo wszystko w jednym czasie . Ten wyjątkowy typ wędzarń tak ma , że możesz zastosować od razu osuszanio -wędzenie . Co do osadzania robiona jest zawsze próba na biało a dodatkowa dodawana jest solanka w czasie mieszania która szybko wyrównuje kolor. Taka robota to nie jest zabawa z 5-oma kg w domu .Dlatego nie ma się innego wyjścia bo liczy się czas. Odpowiedz na zadane pytanie na zdjęciu . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43363
Udostępnij na innych stronach

Witam.

No właśnie tak czytam czasami i widzę, że "cel uświęca środki".

 

Odpowiedz na zadane pytanie na zdjęciu

 

Za mało mam doświadczenia.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43364
Udostępnij na innych stronach

Rozwiązanie i zarazem następne pytanie które szyneczki są najsmaczniejsze
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43372
Udostępnij na innych stronach

które szyneczki są najsmaczniejsze

Zależy dla kogo, osobiście dla mnie wszystkie są smaczne jeśli będą soczyste a nie suche.

Z mięśni pośladkowych. Na III zlocie Andrzej Bagno chyba? coś napominał.

Jeśli, mnie pamięć nie myli to mówiłem o mięśniu czterogłowym, który rzadko jest dotknięty wadą PSE a tym samym charakteryzującym się dużą wodnistością , chociaż bywają wyjątki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43377
Udostępnij na innych stronach

Druga wędzarnia wiejska stojąca z paleniskiem bez pośrednio pod produktami. Zbita na stałe wewnątrz obita blachą . Wędzenie w niej to przyjemność ]

 

Dziadku pięknie piszesz na temat wędzarni z paleniskiem bezpośrednim (wędzenie w takiej wędzarni to przyjemność) tak i ja się zgadzam z taką opinią.

Wnioski możemy wyciągnąć, iż kanały dymne są zbędne.

Co do szynek to rzecz gustu ja uważam, że najlepsze są z mięśnia czterogłowego.

Pozdr.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43404
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z wędzarniczej braci poza Dziadkiem i Szczepanem, potrafi odpowiedzieć na pytanie. Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze od wędzarni z kanałami dymnymi?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43413
Udostępnij na innych stronach

Może temperatura lepiej rozprowadzana, rzadszy dym, łatwe osuszanie. :question: :rolleyes: :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43415
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze od wędzarni z kanałami dymnymi?

Do głowy przychodzą mi jedynie względy ekonomiczne.

 

1. Mniejsze i lepsze (bez strat ciepła) zużycie paliwa (drewna, zrebków).

2. Zajmują mniej miejsca.

3. Mobilność.

4. Koszt budowy.

 

Mimo wszystko wydaje mi się, że dla amatorów lepsze są wędzarnie z osobnym paleniskiem ze względu na bezpieczeństwo naszych wyrobów, bo przy takiej wędzarni z paleniskiem bezpośrednim chwila nieuwagi grozi zwęgleniem wędzonek. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43418
Udostępnij na innych stronach

Mimo wszystko wydaje mi się, że dla amatorów lepsze są wędzarnie z osobnym paleniskiem ze względu na bezpieczeństwo naszych wyrobów, bo przy takiej wędzarni z paleniskiem bezpośrednim chwila nieuwagi grozi zwęgleniem wędzonek.

Witaj pedro

No i tu kolego się mylisz!

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43419
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z wędzarniczej braci poza Dziadkiem i Szczepanem, potrafi odpowiedzieć na pytanie. Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze od wędzarni z kanałami dymnymi?

Brak wilgoci.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43420
Udostępnij na innych stronach

No wiem :blush: , że w takich wędzarniach też można spalić wyroby co przytrafiło się mojemu znajomemu. Ale ten więcej zajmował sie spożywaniem % niż pilnowaniem ognia w wędzarni. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43421
Udostępnij na innych stronach

Mimo wszystko wydaje mi się, że dla amatorów lepsze są wędzarnie z osobnym paleniskiem ze względu na bezpieczeństwo naszych wyrobów, bo przy takiej wędzarni z paleniskiem bezpośrednim chwila nieuwagi grozi zwęgleniem wędzonek.

No i tu kolego się mylisz!

Właśnie dzisiaj przydarzyła nam się sytuacja potwierdzająca słowa SZCZEPANA. Rozpalając w wędzarni Witek (wcale nie spożywając % , a kanał ma około 2 m) dał sporo suchego drewna ,odszedł na chwilę i temperatura była tak wysoka ,że pękł od gorąca termometr. Na szczęscie wędzonek jeszcze w niej nie było :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43424
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze od wędzarni z kanałami dymnymi?

Ze względów sanitarnych.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43425
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze od wędzarni z kanałami dymnymi?

Gonzo, ile dałeś za kozę ? :lol:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43428
Udostępnij na innych stronach

BonAir całość kosztów przedstawiłem w temacie wędzarka. Tak sobie myślę, że moją wędzarnię można "podciągnąć" pod wiejskie bo jak trzeba to cały dach ma otwierany jak w wiejskich :rolleyes: :grin: .A latem jak trzeba wędzić zimnym dymem to dokładam ze 3 - 4 rury i mam zimny dym.Zomą mogę dać rurę 0,5 m i nie muszę jej ocieplać(rury). No i jest mobilna :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43432
Udostępnij na innych stronach

Mimo wszystko wydaje mi się, że dla amatorów lepsze są wędzarnie z osobnym paleniskiem ze względu na bezpieczeństwo naszych wyrobów, bo przy takiej wędzarni z paleniskiem bezpośrednim chwila nieuwagi grozi zwęgleniem wędzonek.

No i tu kolego się mylisz!

Właśnie dzisiaj przydarzyła nam się sytuacja potwierdzająca słowa SZCZEPANA. Rozpalając w wędzarni Witek (wcale nie spożywając % , a kanał ma około 2 m) dał sporo suchego drewna ,odszedł na chwilę i temperatura była tak wysoka ,że pękł od gorąca termometr. Na szczęscie wędzonek jeszcze w niej nie było :grin:

No tak, ale to wcale nie znaczy, że wędzarnia z bezpośrednim paleniskiem zapobiegłaby takiej sytuacji.

Niestety, kolega SZCZEPAN zwyczajowo swoją lakoniczną wypowiedzią nie wniósł wiele do wyjaśnienia problemu :???:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43437
Udostępnij na innych stronach

Vtec śledzę wszystkie wypowiedzi i odpowiedzi na pytanie zadane przez Bagno aczkolwiek moja wypowiedz pojawi się z czasem.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43439
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnie stojące z paleniskiem pod wyrobami, to tradycyjne wędzarnie lata 60-te w zakładach mięsnych istniały, paliło się szczapami metrowej długości a gdy był za duży ogień zasypywało się go trocinami nie mylić z zrębkami. Te wiejskie to to samo tylko trochę mniejsze i inna konstrukcja szczególnie ta szmata z przodu . Zachęcam do odpowiedzi na zadane pytanie czyżby nie było masarzy z GS-ów. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43460
Udostępnij na innych stronach

Ja mam taką małą wędzrkę z paleniskiem od dołu. Początkowo było mi trudno wędzić bo temperatura momentalnie mi wzrastała przy dokładaniu drewna. Teraz mam taką wprawę, że rozpalam jeden mały kawałek drewna i dorzucam zrębki bukowe. I wydje mi się, żę wędzenie na zimno jest w tej wędzrce rewelwcyjne. Gorzej jak mam wędzić na gorąco czy kiełbasę podpiec, ale też można i to robię tylko trzeba więcej uwagi i pilnowania. JK
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43463
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.