DZIADEK Opublikowano 18 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 18 Października 2008 W tym przypadku są dwa termometry jeden z boku i drugi z tyłu niżej tak że jest przegąd temperatur w wędzarni . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 18 Października 2008 Odpowiadając na pytanie zamieszczone na zdjęciu to: mam wrażenie, że do wykonania szynek zostały użyte mięśnie; dwugłowy wraz z m. półściegnistym, chyba mało prawdopodobne, mięśnie pośladkowe (szynki - kształt kwadratu), półbłoniasty i półścięgnisty oraz m. czterogłowy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 18 Października 2008 Witam. Technika prosta prosto z lejka po odkręceniu na kij ii do wędzarni tak dowieszamy aż do zapełnienia wędzarni. Po zapełnieniu zależnie od tępa , praktycznie możemy już zacząć przewieszanie A co z osadzaniem, osuszaniem ? Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 18 Października 2008 Gonzo, to jest właśnie wiejskie wędzenie, mam wrażenie :wink: że gdyby DZIADEK opisał jeszcze parę innych rzeczy to przewróciło by to podstawy technologii :grin: - tak jak przewrotem było peklowanie SZCZEPANA Gonzo - czasem trzeba przyjąć do wiadomości że wymagania zleceniodawców są "święte", a czas jeden nieubłagany - tak na dobrą sprawę przemyśl produkcję zlotową i wypisz sobie "nieścisłosci" z technologią które popełniliśmy... :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 18 Października 2008 Gonzo wszystko w jednym czasie . Ten wyjątkowy typ wędzarń tak ma , że możesz zastosować od razu osuszanio -wędzenie . Co do osadzania robiona jest zawsze próba na biało a dodatkowa dodawana jest solanka w czasie mieszania która szybko wyrównuje kolor. Taka robota to nie jest zabawa z 5-oma kg w domu .Dlatego nie ma się innego wyjścia bo liczy się czas. Odpowiedz na zadane pytanie na zdjęciu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 18 Października 2008 Witam. No właśnie tak czytam czasami i widzę, że "cel uświęca środki". Odpowiedz na zadane pytanie na zdjęciu Za mało mam doświadczenia. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 18 Października 2008 Rozwiązanie i zarazem następne pytanie które szyneczki są najsmaczniejsze Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 18 Października 2008 Z mięśni pośladkowych. Na III zlocie Andrzej Bagno chyba? coś napominał. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 18 Października 2008 które szyneczki są najsmaczniejszeZależy dla kogo, osobiście dla mnie wszystkie są smaczne jeśli będą soczyste a nie suche.Z mięśni pośladkowych. Na III zlocie Andrzej Bagno chyba? coś napominał. Jeśli, mnie pamięć nie myli to mówiłem o mięśniu czterogłowym, który rzadko jest dotknięty wadą PSE a tym samym charakteryzującym się dużą wodnistością , chociaż bywają wyjątki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 19 Października 2008 Druga wędzarnia wiejska stojąca z paleniskiem bez pośrednio pod produktami. Zbita na stałe wewnątrz obita blachą . Wędzenie w niej to przyjemność ] Dziadku pięknie piszesz na temat wędzarni z paleniskiem bezpośrednim (wędzenie w takiej wędzarni to przyjemność) tak i ja się zgadzam z taką opinią. Wnioski możemy wyciągnąć, iż kanały dymne są zbędne. Co do szynek to rzecz gustu ja uważam, że najlepsze są z mięśnia czterogłowego. Pozdr. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 19 Października 2008 Czy ktoś z wędzarniczej braci poza Dziadkiem i Szczepanem, potrafi odpowiedzieć na pytanie. Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze od wędzarni z kanałami dymnymi? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 19 Października 2008 Może temperatura lepiej rozprowadzana, rzadszy dym, łatwe osuszanie. :question: :rolleyes: :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 19 Października 2008 Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze od wędzarni z kanałami dymnymi? Do głowy przychodzą mi jedynie względy ekonomiczne. 1. Mniejsze i lepsze (bez strat ciepła) zużycie paliwa (drewna, zrebków). 2. Zajmują mniej miejsca. 3. Mobilność. 4. Koszt budowy. Mimo wszystko wydaje mi się, że dla amatorów lepsze są wędzarnie z osobnym paleniskiem ze względu na bezpieczeństwo naszych wyrobów, bo przy takiej wędzarni z paleniskiem bezpośrednim chwila nieuwagi grozi zwęgleniem wędzonek. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 19 Października 2008 Mimo wszystko wydaje mi się, że dla amatorów lepsze są wędzarnie z osobnym paleniskiem ze względu na bezpieczeństwo naszych wyrobów, bo przy takiej wędzarni z paleniskiem bezpośrednim chwila nieuwagi grozi zwęgleniem wędzonek. Witaj pedro No i tu kolego się mylisz! Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 19 Października 2008 Czy ktoś z wędzarniczej braci poza Dziadkiem i Szczepanem, potrafi odpowiedzieć na pytanie. Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze od wędzarni z kanałami dymnymi? Brak wilgoci. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 19 Października 2008 No wiem :blush: , że w takich wędzarniach też można spalić wyroby co przytrafiło się mojemu znajomemu. Ale ten więcej zajmował sie spożywaniem % niż pilnowaniem ognia w wędzarni. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 19 Października 2008 Mimo wszystko wydaje mi się, że dla amatorów lepsze są wędzarnie z osobnym paleniskiem ze względu na bezpieczeństwo naszych wyrobów, bo przy takiej wędzarni z paleniskiem bezpośrednim chwila nieuwagi grozi zwęgleniem wędzonek.No i tu kolego się mylisz!Właśnie dzisiaj przydarzyła nam się sytuacja potwierdzająca słowa SZCZEPANA. Rozpalając w wędzarni Witek (wcale nie spożywając % , a kanał ma około 2 m) dał sporo suchego drewna ,odszedł na chwilę i temperatura była tak wysoka ,że pękł od gorąca termometr. Na szczęscie wędzonek jeszcze w niej nie było :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 19 Października 2008 Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze od wędzarni z kanałami dymnymi? Ze względów sanitarnych. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 19 Października 2008 Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze od wędzarni z kanałami dymnymi? Gonzo, ile dałeś za kozę ? :lol: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 19 Października 2008 BonAir całość kosztów przedstawiłem w temacie wędzarka. Tak sobie myślę, że moją wędzarnię można "podciągnąć" pod wiejskie bo jak trzeba to cały dach ma otwierany jak w wiejskich :rolleyes: :grin: .A latem jak trzeba wędzić zimnym dymem to dokładam ze 3 - 4 rury i mam zimny dym.Zomą mogę dać rurę 0,5 m i nie muszę jej ocieplać(rury). No i jest mobilna :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 19 Października 2008 Mimo wszystko wydaje mi się, że dla amatorów lepsze są wędzarnie z osobnym paleniskiem ze względu na bezpieczeństwo naszych wyrobów, bo przy takiej wędzarni z paleniskiem bezpośrednim chwila nieuwagi grozi zwęgleniem wędzonek.No i tu kolego się mylisz!Właśnie dzisiaj przydarzyła nam się sytuacja potwierdzająca słowa SZCZEPANA. Rozpalając w wędzarni Witek (wcale nie spożywając % , a kanał ma około 2 m) dał sporo suchego drewna ,odszedł na chwilę i temperatura była tak wysoka ,że pękł od gorąca termometr. Na szczęscie wędzonek jeszcze w niej nie było :grin: No tak, ale to wcale nie znaczy, że wędzarnia z bezpośrednim paleniskiem zapobiegłaby takiej sytuacji. Niestety, kolega SZCZEPAN zwyczajowo swoją lakoniczną wypowiedzią nie wniósł wiele do wyjaśnienia problemu :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 19 Października 2008 Vtec śledzę wszystkie wypowiedzi i odpowiedzi na pytanie zadane przez Bagno aczkolwiek moja wypowiedz pojawi się z czasem. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 19 Października 2008 OK, trzymam za słowo :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 19 Października 2008 Wędzarnie stojące z paleniskiem pod wyrobami, to tradycyjne wędzarnie lata 60-te w zakładach mięsnych istniały, paliło się szczapami metrowej długości a gdy był za duży ogień zasypywało się go trocinami nie mylić z zrębkami. Te wiejskie to to samo tylko trochę mniejsze i inna konstrukcja szczególnie ta szmata z przodu . Zachęcam do odpowiedzi na zadane pytanie czyżby nie było masarzy z GS-ów. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 19 Października 2008 Ja mam taką małą wędzrkę z paleniskiem od dołu. Początkowo było mi trudno wędzić bo temperatura momentalnie mi wzrastała przy dokładaniu drewna. Teraz mam taką wprawę, że rozpalam jeden mały kawałek drewna i dorzucam zrębki bukowe. I wydje mi się, żę wędzenie na zimno jest w tej wędzrce rewelwcyjne. Gorzej jak mam wędzić na gorąco czy kiełbasę podpiec, ale też można i to robię tylko trzeba więcej uwagi i pilnowania. JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/5/#findComment-43463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.