Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dyskusja o skórce na chlebie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

#41 waldek55

waldek55

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 403 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 23 sie 2017 - 09:29

Nie napisałaś jeszcze jakie chleby pieczesz . Czy pękają wszystkie , czy tylko jakiś rodzaj . Brakuje mi pomysłów . Może kwestia wyrobienia ciasta , słaba siatka glutenowa ?


Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#42 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 23 sie 2017 - 10:08

Dyskusji pewnie było kilka na ten temat:  https://wedlinydomow...iasta/?p=379917



#43 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 23 sie 2017 - 12:08

Moim skromnym zdaniem Twój chleb pękł na miejscu składania.

Z mojej niewielkiej praktyki:
- za dużo mąki na stole przy składaniu
- za słabo ściśnięte składanie
- jeżeli ciasto jest bardzo sprężyste, to ewentualnie można zwiększyć czas odpoczynku między wstępnym a finalnym formowaniem/zaokrąglaniem

A w ogóle, jeżeli jest ciasto z znaczną dominacją mąki pszennej, to dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto daje się formować nawet bez podsypywania.

@paweljack
Nacinanie nie zawsze jest remedium. Moja LP uwielbia bułki z ciężkiego ciasta: 50% graham i 50% żytnia razowa(w całości ukwaszona).
A ja nienawidziłem ich robić, bo zawsze obrzydliwie pękały. Nieważne czy nacinałem, wygniatałem rowek czy tylko kulałem. Konsystencja ciasta też nie miała wpływu, aż nagle wczoraj wyszły przepiękne kuliste bułki.

Co na to finalnie wpłynęło to nie wiem, bo za dużo zmieniłem:
- z ok. 1/3 mąki graham zrobiłem podmłodę 3 godz.
- rozpłaszczone kęsy odpoczywały przed formowaniem 30 min
- zwiększyłem temperaturę wypieku

Użytkownik mikami edytował ten post 23 sie 2017 - 12:32


#44 Ola.G

Ola.G

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćŁodzia

Napisano 24 sie 2017 - 05:48

Witam .. miejsce składania jest po środku, po upieczeniu ciasta na odwrocie idzie kreska, czyli nie to. Co do formowania podsypuję naprawdę mało mąki bo ciasto jest dobrze wyrobione (wyrabiam mieszalnikiem do ciasta) ale co do składania to już taka dokładna nie jestem. Zwijam je jak zwykłe bułki i toczę wałek ale robię tak za każdym razem i tylko niektóre chleby pękają.


[Dodano: 24 sie 2017 - 06:48]

Po przeczytaniu Waszych postów poprawię składanie ciasta i natnę chleby. 

Napiszcie mi proszę jak i kiedy dobrze jest naciąć chleb.

Pozdrawiam



#45 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4996 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 sie 2017 - 10:01

Mnie uczono, ze przed samym wlozeniem do pieca.BArdzo odtrym i cienkim ostrzem, my mielismy do dyspozycji takie same ostrza bez raczek, aby rowno ciac. W domul po porstu wyjelam ostrze z noza takiego plastykowego i tez daje rade nim robic. Nigdy nie ciagnij zwyklym noze, bo zniszczyc mozesz strukture ciasta.



#46 Aguś96

Aguś96

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćpodkarpacka wieś

Napisano 24 sie 2017 - 10:18

Moje chleby zawsze pękały "po swojemu" i nie ważne czy były nacinane z wierzchu czy nie. Ostatnim razem do piekarnika wstawiłam naczynie z wodą, chleb pięknie wyrósł i nie popękał. 



#47 Ola.G

Ola.G

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćŁodzia

Napisano 24 sie 2017 - 14:09

Waldek55 piekę właściwie każdy rodzaj chleba, pękają mi te mieszane. Razowe nie, bułki też nie.



#48 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7047 postów

Napisano 24 sie 2017 - 16:49

pękają mi te mieszane

Olu droga - jak są smaczne to bym nie się bardzo nie zastanawiał - to jak u mnie z kiełbaskami - staram się by były równe - a wychodzą jak wychodzą :) ;) Najważniejsze, że rodzina zadowolona (przyjaciele też)

#49 Ola.G

Ola.G

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćŁodzia

Napisano 24 sie 2017 - 17:29

Muski, że mnie to się wszyscy śmieją że mam obsesję 😉 a smaczne są nieskromnie powiem bo chętnych na nie nie brakuje.
[Dodano: 24 sie 2017 - 18:29]
Pozdrawiam
[Dodano: 24 sie 2017 - 18:29]
Pozdrawiam

#50 waldek55

waldek55

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 403 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 24 sie 2017 - 17:34

Olu wiem , że zależy Ci na rozwiązaniu problemu , ale chyba jestem "za cienki" żeby Ci pomóc . Spróbuj jeszcze parowania piekarnika rozpylaczem takim do roślin . Ja przed włożeniem pieczywa zraszam piekarnik bardzo obficie ( ok. 10 psiknięć ) . W trakcie pieczenia powtarzam to jeszcze trzykrotnie , ale już nie tak obficie . Zraszam cały piekarnik łącznie z chlebem . Chleb jest wtedy błyszczący .
Wszczyscy chcielibyśmy , aby nasze wyroby były perfekcyjne , ale tak jak pisze Muski , ważne jest żeby smakowało bliskim . Taki pęknięty chlebek ma swój urok i smak i od razu poznać , że to swojski wyrób .
Pozdrawiam .

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#51 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4996 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 sie 2017 - 18:12

Ola, u mnie w domu, to nawet lubia pekniecia, bo zwykle jak tylko wyjdzie z piekarnika, a jakis ma pekniecie, od razu w tym miejscu jest obrywany. Nie  patrza na moje uwagi i tak tam skubia :D



#52 Ola.G

Ola.G

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćŁodzia

Napisano 24 sie 2017 - 18:12

Dziękuję Wam Wszystkim:) przeanalizuję Wasze rady zastosuję się do nich ,dopracuję to co jeszcze mogę , będę próbowała. Mam nadzieję, że w końcu sie uda

Pozdrawiam



#53 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4996 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 sie 2017 - 18:28

Wiesz, ja sie spotkalam z takim chlebem w jednej malej piekarence, ze laczenie daja na gorze. Pozniej cheb sie jakby otwieral( nie pekal) w tym miejscu i ladnie to wygladalo. Moze to bedzie dla ciebie wyjscie.



#54 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7047 postów

Napisano 24 sie 2017 - 18:47

od razu w tym miejscu jest obrywany. Nie patrza na moje uwagi i tak tam skubia

Aniu u nas takie same myszki grasują - te typy tak mają ;)

#55 Ola.G

Ola.G

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćŁodzia

Napisano 24 sie 2017 - 18:50

To jest jakieś rozwiązanie ale mi się marzą piękne bochenki 😃 uzbrojona jestem w cierpliwość i wytrwałość - będę próbowała. A jak mi się nie uda to wybiotę się do ZSZ na piekarstwo😉

#56 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 sie 2017 - 19:29

mi się marzą piękne bochenki

To pojęcie jest względne.

Pęknięty chleb jest nie tylko klimatyczny ale przede wszystkim smaczny.

Kupuję chleb pieczony w małej piekarni, jeszcze z przedwojennym, ceramicznym piecem.

Specjalnie wybieram bochenki z grubymi, popękanymi skórami.

Tak naprawdę to wystarczą mi same skórki :D (chleb jadam okazjonalnie  :facepalm: ).



#57 Ola.G

Ola.G

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćŁodzia

Napisano 24 sie 2017 - 20:43

Kochani:)

Wysłałam Męża po świeżutkie drożdże:) dodałam zakwas ,, włożyłam ciasto do worka i podczas wyrastania I a potem II w tym worku siedział. Wstawiłam garnek z wodą nastawiłam piekarnik na 250 st. Sprawdziłam dokładnie czy już gotowy. był miękki po naciśnięciu palcem wolniutko wracał po odkształceniu to mu jeszcze 3 min dołożyłam, włożyłam na gorącą blaszkę nacięłam spryskałam wodą i wstawiłam i jeszcze spryskałam. 

JEST PIĘKNY BEZ PĘKNIĘCIA:) 

DZIĘKUJĘ  WSZYSTKIM


[Dodano: 24 sie 2017 - 21:43]

aaa jeszcze obniżyłam go o jeden stopień:)



#58 Ola.G

Ola.G

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćŁodzia

Napisano 24 sie 2017 - 21:51

Poszłam za ciosem i upiekłam jeszcze jeden z makiem . JEST CAŁY:) 



#59 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4996 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 sie 2017 - 22:12

No to zdjecia kochana wstawiaj , bo nie uwierzymy  ;)



#60 Ola.G

Ola.G

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćŁodzia

Napisano 24 sie 2017 - 22:28

Wstawię wstawię :)

Jeden już jest pokrojony na kanapkach ( Mężowi do pracy zrobiłam bo jutro odsypiam :))) )a drugi jeszcze w piekarniku ..Dzisiaj już mi nic snu z powiek nie spędzi:) Nie wiem co dokładnie zadziałało - myślę że wszystkiego po trochu:) ale to już nie ważne bo wiem jak zrobiłam te dwa:) Spokojnej nocy życzę Wszystkim :) a Tobie Aniu wspaniałego dnia;) Gorąco Was pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych