Brudno Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lutego 2016 Witam wszystkich. W wędzeniu to dopiero moje pierwsze podrygi , dla tego postaram się opisać dokładnie jaki mam problem. Otóż kilka miesięcy temu zakupiłem wędzarnie z allego od mimara - dokładnie taką. http://www.floks.pl/img/products/17/89/7_max.jpg Biorąc sobie do serca porady ,które tu znalazłem postanowiłem uwędzić pierwsze wyroby. Wczoraj zrobiłem 2gie podejście i zaczynałem od karkówki i schabu, ale za każdym razem mam okopconą - a raczej powiedział bym wyglądającą jak bym opalał mięso palnikiem, skórę. Do tego rzeczona skóra ma grubość ok 2-3 mm i jest bardzo twarda ale zjadliwa. Zacząłem wędzić o godzinie 19 a skończyłem o 5,30 rano. (więc kilka godzin). Drewna jakiego używam to Olcha, którym paliłem przez 8 godzin. na ostatnie dwie godziny wrzuciliśmy do pieca wiśnie.Temperatura na wędzarni oscylowała w granicach 30-35 stopnie przez pierwsze 3 godziny, Potem podniosła się do ok 40 stopni. Drewno olchowe było bardzo mokre. Dym był tak intensywny że kół w oczy. Po 8 godzinach od początku wędzenia kolega stwierdził że dorzucimy wiśni dla koloru. tak też zrobiliśmy. Temperatura na wędzarni skoczyła do 65 stopni i taka się utrzymywała do końca wędzenia. Przez cały proces wędzenia schab był ubrany w pończochę by zbytnio nie osadzało się na nim pył z paleniska. W wędzarni skraplała się duża ilość wody. - Wcześniej schab sechł po peklowaniu około 30 godzin. Co wiec robię źle. Dla czego wędzonki są tak osmolone, czy to wina temperatury, sprzętu, drewna ? Proszę o porady i pozdrawiamAleksander Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Witaj, to zacznij tu: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Co wiec robię źle. Dla czego wędzonki są tak osmolone, czy to wina temperatury, sprzętu, drewna ? Proszę o porady i pozdrawiamAleksander Sprzętu przede wszystkim. To coś strasznie kopci. Temperatury i czasu też. Wystarcza 3-4 godziny w temp. 50-55 st. do osiągnięcia odpowiedniego koloru, po ociekaniu 12 godzinnnym i osuszeniu wędzonek przed wędzeniem (1-1,5 h - generalnie do suchej powierzchni). Drewno olchowe było bardzo mokre.To kolejny błąd. Może wywal tę rurę i wędź jak ja. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=403622 Powodzenia. Edytowane 27 Lutego 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-480345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) ....wędzarka - no żeby nie kląć - proszę ciebie.- weź beczkę ze złomu i już będzie lepiej - te coś , co masz na zdjęciu ....to ....... wędzonki spalone - wyrzuć kolegę z zawartością , jak się naumiesz to niech przytarga skrzynkę. Paweł zdążył cię skomentować przede mną.... Edytowane 27 Lutego 2016 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-480352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Lutego 2016 Widac, ze szkolenie przydalo by sie tez na terenie niemiec... Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-480357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brudno Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Widac, ze szkolenie przydalo by sie tez na terenie niemiec... daleko do Dortmund nie mam niecałe 100 km ....wędzarka - no żeby nie kląć - proszę ciebie.- weź beczkę ze złomu i już będzie lepiej - te coś , co masz na zdjęciu ....to ....... wędzonki spalone - wyrzuć kolegę z zawartością , jak się naumiesz to niech przytarga skrzynkę. Paweł zdążył cię skomentować przede mną.... na beczkę nie mam miejsca - Mieszkam jak kolega @ Gregtom zauwarzył w Niemczech i tutaj nie można mieć takich instalacji jak nie ma się własnego podwórka . Dla tego sprzęt mam taki jaki mam. Kolego @ paweljack - wędzić bez rury ?? tzn. palenisko zaraz za kolankiem ? czy wtedy temperatura nie będzie za wysoka ? ---- P.S. Mój kolega z którym wędzę zachowuje się jak by pozjadał wszystkie rozumy- gdzieś przeczytał że trzeba tak robić i tak zrobiliśmy- a efekt jest kijowy jak widać. Nie dociera do nie go żadne tłumaczenie :/ Edytowane 27 Lutego 2016 przez Brudno Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-480365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Lutego 2016 czoraj zrobiłem 2gie podejście i zaczynałem od karkówki i schabu, ale za każdym razem mam okopconą - a raczej powiedział bym wyglądającą jak bym opalał mięso palnikiem, skórę. Do tego rzeczona skóra ma grubość ok 2-3 mm i jest bardzo twarda ale zjadliwa. Wkładaj osuszone elementy- prawie suche w dotyku. Tym sprzętem wędź przy lekko uchylonych drzwiczkach, mniej paliwa w palenisku, max 3-4 godziny... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-480368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Lutego 2016 ...przepraszam , że nie poparzyłem , gdzie mieszkasz ,pisu i paweł najlepiej Ci radzą.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-480371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Lutego 2016 Poszedłbym tropem Pisa, bardzo ciężka w obsłudze wędzarnia , ale jak sie postarasz dasz radę , co się narobisz to twoje Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-480374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brudno Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Lutego 2016 No a drewno - Kolega @paweljack pisał że jak jest za mokre to nie dobrze. Jak to kontrolować?. - Podpatrywałem jak inni wędzą to wrzucali drewno do wiader z wodą żeby nasiąkło albo wyciągali drewno z pod płacht śniegu w zimie.Z kolei dziadek zawsze mawiał , że liczy się gęsty dym-a dym otrzymam tylko z mokrego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-480382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Daj spokój drewno jest temat na forum , powietrznie suche 18 % wilgotność.Jak masz leżakowane pod wiatą nie musisz kontrolować , kontrola jak chcesz lub nie sezonujesz przyrząd lub próba suszarkowa , Edytowane 27 Lutego 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-480384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Lutego 2016 Dziadki robili to na swój sposób. Dużo możemy się od nich nauczyć, ale oni od nas też czegoś mogą.Poszukaj tematu wędzarnia według Andy-Andy, czy jakoś tak.Tam jest sporo wiadomości które powinieneś przeczytać, zapamiętać i stosować się do nich, a będziesz mógł świat dziadka postawić na głowie . Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-480385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samosia Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Lutego 2016 drzewo musi byc bez kory ,jak za duzo dymu to uchylic drzwi ,ja wedze zawsze drzewem bukowym ,poczatki byly podobne ,teraz wyroby wychodza supeer. :) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-480388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Lutego 2016 drzewo musi byc bez kory Jedynie drewno brzozowe. Kora innych gatunków liściastych, a szczególnie owocowych, zawiera wiele korzystnych dla wędzonek związków. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-480407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Lutego 2016 @Brudno, nawet nie potrzeba uchylac bo te skrzynki nie sa az tak szczelne ,ja otwieram luft z gory ,i jak do tej pory nic nie wyszlo okopcone ,oczywiscie trzymam sie temperatur osuszania itp. Palenisko mam na samym dole. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-480413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Można szukać i pisać poematy na temat dlaczego i jaki jest powód okopconych wędzonek. Sam tytuł jest odpowiedzią. Należy przykręcić z trzech stron i spodu po kwadracie blachy do nóżek wędzarni i jedna stronę zrobić w połowie otwieraną - drzwiczki. Powstanie palenisko bezpośrednie. Wywalić rurę i ten pojemnik zwany paleniskiem. Nagrzanie od spodu wędzarni zapobiegnie dodatkowo skroplinom. Delikatnie opalać zgodnie ze sztuką wędzenia i problem rozwiązany. Skróci się czas wędzenia i osuszania, a wędzonki będą odpowiednio uwędzone. Edytowane 28 Lutego 2016 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-480422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Producent Wędzarni Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Po pierwsze ta wędzarnia to szajs jak ich wiele i w chłodniejsze dni będzie się skraplała para wodna w środku na ściankach jak i na wędlinach ( będą mokre i usmolisz wędliny a nie uwędzisz ).Po drugie jak nie obsuszyłeś dobrze to też to usmolisz a nie uwędzisz.Po trzecie mokre drewno.Po czwarte jak podkładasz do tego paleniska i masz dużo popiołu a wędzonki mokre to ten popiół przykleja się do wędzonek.Po piąte takie wędzarnie są dobre ale w lecie a nie w lutym gdzie jest minusowa temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12748-okopconeosmolone-mi%C4%99so-ci%C4%85g%C5%82y-problem/#findComment-561533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.