dyzio Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Marca 2016 może ktoś mi coś zaproponować bo się na tym nie znam, jaka byłaby najlepsza? Tu masz temat https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/ Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-481356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Marca 2016 Fotka z przekroju kabanosa wyraźnie przedstawia wewnętrzne przebarwienia przy skórce. Sam wygląd również wskazuje na nie właściwe wędzenie i utrzymanie temperatury. Nie zmieniałbym przepisu tylko powtórzył kontrolnie i zweryfikował proces wędzenia. Uważam za optymalną temperaturę wędzenia max 57 st. 70 st jest zbyt duża i za szybko ścina białko utrudniając wędzenie. W wyższej temperaturze pozbawia się wody i tłuszczu, wędliny zaczynają się spać, są trocinowate, tracą kolor. Smak również pozostaje do oceny. Dopiekać należy po uwędzeniu, a czas dopiekania dostosowany do typu wędliny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-481374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Października 2016 Witam -pytanie wielokrotnie czytałem na forum o delikatnym mieszaniu farszu na kabanosy by nie był kleisty --ale na stronie Głównej w przepisie na kabanosy domowe -mieszać do uzyskania kleistości ? proszę o wyjaśnienie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-524553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Października 2016 Muski, nie wiem, ktory przepis bierzesz pod uwage, ale tutaj : http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy jest napisane, zeby: Mieszanie: Wieprzowinę kl. I miesza się z wieprzowiną kl. II, dodaje resztę soli i przyprawy i miesza aż do wymieszania wszystkich składników. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-524556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/705-kabanosy-domowe ? masę bardzo starannie wyrabiamy dotąd, aż stanie się kleista Edytowane 30 Października 2016 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-524566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Bo jedne to "kabanosy domowe" i te mają się pewnie "ciągnąć" a drugie to "kabanosy" te prawdziwe kabanosy i robić jak się zgina "pyk" i złamać się (jak sprawdzisz w 16 jest "do wymieszania")Bo innego wytłumaczenia nie znajduję Edytowane 30 Października 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-524568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Października 2016 Farsz na kabanosy w sumie to prawie się nie miesza,po peklowaniu a przed mieleniem,dodajesz przyprawy i mielisz .potem trochę przemieszasz i jest gotowe,ważna sprawa mięso użyte do produkcji kabanosów nie może być ścięgniste. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-524576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) mieszać do uzyskania kleistości ? proszę o wyjaśnienie Jak widać strona główna też zawiera trochę podstawowych błędów. Edytowane 31 Października 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-524597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.