Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

może ktoś mi coś zaproponować bo się na tym nie znam, jaka byłaby najlepsza?

Tu masz temat https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-481356
Udostępnij na innych stronach

Fotka z przekroju kabanosa wyraźnie przedstawia wewnętrzne przebarwienia przy skórce. Sam wygląd również wskazuje na nie właściwe wędzenie i utrzymanie temperatury. Nie zmieniałbym przepisu tylko powtórzył kontrolnie i zweryfikował proces wędzenia. Uważam za optymalną temperaturę wędzenia max 57 st. 70 st jest zbyt duża i za szybko ścina białko utrudniając wędzenie. W wyższej temperaturze pozbawia się wody i tłuszczu, wędliny zaczynają się spać, są trocinowate, tracą kolor. Smak również pozostaje do oceny. Dopiekać należy po uwędzeniu, a czas dopiekania dostosowany do typu wędliny.   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-481374
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Witam -pytanie wielokrotnie czytałem na forum o delikatnym mieszaniu farszu na kabanosy  by nie był kleisty --ale na stronie Głównej w przepisie na kabanosy domowe -mieszać do uzyskania kleistości ? proszę o wyjaśnienie

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-524553
Udostępnij na innych stronach

Muski, nie wiem, ktory przepis bierzesz pod uwage, ale tutaj : 

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy

 jest napisane, zeby:  Mieszanie: 

Wieprzowinę kl. I miesza się z wieprzowiną kl. II, dodaje resztę soli i przyprawy i miesza aż do wymieszania wszystkich składników.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-524556
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/705-kabanosy-domowe ? masę bardzo starannie wyrabiamy dotąd, aż stanie się kleista Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-524566
Udostępnij na innych stronach

Bo jedne to "kabanosy domowe" i te mają się pewnie "ciągnąć"  a drugie to "kabanosy" te prawdziwe kabanosy  :D i robić jak się zgina "pyk" i złamać się   (jak sprawdzisz w 16 jest "do wymieszania")

Bo innego wytłumaczenia nie znajduję :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-524568
Udostępnij na innych stronach

Farsz na kabanosy w sumie to prawie się nie miesza,po peklowaniu a przed mieleniem,dodajesz przyprawy i mielisz .potem trochę przemieszasz i jest gotowe,ważna sprawa mięso użyte do produkcji kabanosów nie może być ścięgniste.:)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-524576
Udostępnij na innych stronach

mieszać do uzyskania kleistości ? proszę o wyjaśnienie

 

Jak widać strona główna też zawiera trochę podstawowych błędów. :)  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12759-kabanosy-wieprzowe-halusi-co-robi%C4%99-nie-tak/page/2/#findComment-524597
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.