Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.


 


Szukałem ale nie znalazłem informacji. Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź, jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą, w lodówce?


W tej chwili jest już drugi dzień, ale chciałbym jeszcze ze trzy dni przeczekać, tak żeby wędzić bliżej świąt. Czy mogę i czy to nie wpłynie na jakość mięsa?   Będę wdzięczny za pomoc.


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Nie, żadnych przypraw nie dodawałem, tylko peklosól i mięso. Już obniżyłem temperaturę i przeciągnę jeszcze ze dwa dni....potem dodam przyprawy i do wędzenia.   Bardzo dziękuje za pomoc! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-484917
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego chcesz wedzic "blizej swiat " ?. Kielbase bym zrobil i uwedzil , mnie osobiscie lepiej smakuje jak jest pare dni w lodowce.

Taka jak by to powiedziec "przlezana".

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-484926
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą,
 

Jeżeli mięso jest już zmielone to nie wróżę mu długiego żywota.

Co innego, gdyby było zapeklowane w kawałkach.

Zrób tę kiełbasę jak najszybciej. Uwędź i obrób termicznie (parzenie lub podpiekanie) a potem, przed świętami podwędź ją jeszcze zimnym dymem.

Będzie prima sort.

Nic nie napisałeś, jaka to będzie gatunkowo kiełbasa. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-484940
Udostępnij na innych stronach

:) mięso w kawałkach wielkości śliwki (zapeklowane 18g\1kg) trzymam w lodowce 7 dni tem 4-6*C nigdy nie było skuchy .Kiełbasy tak peklowane mają inny smak jak peklowane bardzo krótko :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-484942
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięso w kawałkach wielkości śliwki (zapeklowane 18g\1kg)

Grzegorzu, w tej "śliwce" diabeł siedzi :D

Pozdrawiam cieplutko i podziwiam wyroby. 


P.S. Zapomniałam o przyprawach i ich bakteriostatycznej funkcji

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-484943
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięso w kawałkach wielkości śliwki (zapeklowane 18g\1kg) trzymam w lodowce 7 dni tem 4-6*C nigdy nie było skuchy .Kiełbasy tak peklowane mają inny smak jak peklowane bardzo krótko

 

Tak samo ok. 5-6 dni - temperatura 4*C

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-484950
Udostępnij na innych stronach

@gregada,

Ta na przyszłość - poczytaj Akademię DZIADKA ze strony głównej:  PRODUKCJA_KIEŁBASY

Gdybyś to mięsko peklował w kawałkach, to jak piszą koledzy, można spokojnie przedłużyć czas peklowania.

Jednak w mięsie zmielonym rozwijają się bakterie w tempie proporcjonalnym do powierzchni rozdrobnionych kawałków.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-485007
Udostępnij na innych stronach

jak mus to mus... ważna temperatura... jak wcześniej koledzy pisali, to w temp ok 3-5 stopni spokojnie tydzień potrzymasz... ważne też jak zapeklowałeś mięso....

Jak nie masz warunków, to po prostu weź i schłodz surowiec do 0 stopni... i  nic się nie stanie....

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-485030
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska będzie gruba krakowska , cienka biała i golonkowa. Mielona i peklowana była w niedziele nabijać chciałem w sobote.

 

...golonkowa? - daj przepis albo linka....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-485033
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą, w lodówce?
 

 

 

jak wcześniej koledzy pisali, to w temp ok 3-5 stopni spokojnie tydzień potrzymasz...

Najwyżej wyrzuci albo z determinacją zje na obiad mielone  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-485089
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Peklosola dwie doby.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-579235
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Odświeżę trochę kotleta.

Jak długo mogę trzymać mięso peklowane na sucho, 17g/kg peklosól zapakowane próżniowo? Oczywiście lodówka temp 4 stopnie. Bez przypraw.

Pozdrawiam Krzysztof

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-646076
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak długo mogę trzymać mięso peklowane 17g/kg peklosól zapakowane próżniowo? Oczywiście lodówka temp 4 stopnie. Bez przypraw.

To zależy, czy całe mięśnie, czy kawałki na kiełbasę.

Te pierwsze - 3 tygodnie spokojnie. Praktykowałam 4 tygodnie.

Na kiełbasę - do tygodnia.

Mięsa powinny byś przewracane. 

Wszystko oczywiście zależy od stanu skażenia mięsa w momencie pakowania. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-646077
Udostępnij na innych stronach

Mięso mielone.

Pakowane próżniowo-przewracanie raczej niemożliwe chyba że całego woreczka?

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-646078
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso mielone.

48h, max 3 doby.

Przewracamy całe woreczki. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-646079
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.