gregada Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Marca 2016 Witam. Szukałem ale nie znalazłem informacji. Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź, jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą, w lodówce?W tej chwili jest już drugi dzień, ale chciałbym jeszcze ze trzy dni przeczekać, tak żeby wędzić bliżej świąt. Czy mogę i czy to nie wpłynie na jakość mięsa? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregada Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Marca 2016 Nie, żadnych przypraw nie dodawałem, tylko peklosól i mięso. Już obniżyłem temperaturę i przeciągnę jeszcze ze dwa dni....potem dodam przyprawy i do wędzenia. Bardzo dziękuje za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-484917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Marca 2016 Dlaczego chcesz wedzic "blizej swiat " ?. Kielbase bym zrobil i uwedzil , mnie osobiscie lepiej smakuje jak jest pare dni w lodowce.Taka jak by to powiedziec "przlezana". Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-484926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Marca 2016 jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą, Jeżeli mięso jest już zmielone to nie wróżę mu długiego żywota.Co innego, gdyby było zapeklowane w kawałkach.Zrób tę kiełbasę jak najszybciej. Uwędź i obrób termicznie (parzenie lub podpiekanie) a potem, przed świętami podwędź ją jeszcze zimnym dymem.Będzie prima sort.Nic nie napisałeś, jaka to będzie gatunkowo kiełbasa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-484940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Marca 2016 mięso w kawałkach wielkości śliwki (zapeklowane 18g\1kg) trzymam w lodowce 7 dni tem 4-6*C nigdy nie było skuchy .Kiełbasy tak peklowane mają inny smak jak peklowane bardzo krótko Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-484942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Marca 2016 mięso w kawałkach wielkości śliwki (zapeklowane 18g\1kg) Grzegorzu, w tej "śliwce" diabeł siedzi Pozdrawiam cieplutko i podziwiam wyroby. P.S. Zapomniałam o przyprawach i ich bakteriostatycznej funkcji Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-484943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Marca 2016 mięso w kawałkach wielkości śliwki (zapeklowane 18g\1kg) trzymam w lodowce 7 dni tem 4-6*C nigdy nie było skuchy .Kiełbasy tak peklowane mają inny smak jak peklowane bardzo krótko Tak samo ok. 5-6 dni - temperatura 4*C Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-484950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregada Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Marca 2016 Kiełbaska będzie gruba krakowska , cienka biała i golonkowa. Mielona i peklowana była w niedziele nabijać chciałem w sobote. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-484952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Marca 2016 @gregada,Ta na przyszłość - poczytaj Akademię DZIADKA ze strony głównej: PRODUKCJA_KIEŁBASYGdybyś to mięsko peklował w kawałkach, to jak piszą koledzy, można spokojnie przedłużyć czas peklowania.Jednak w mięsie zmielonym rozwijają się bakterie w tempie proporcjonalnym do powierzchni rozdrobnionych kawałków. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-485007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregada Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Marca 2016 ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-485021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Marca 2016 jak mus to mus... ważna temperatura... jak wcześniej koledzy pisali, to w temp ok 3-5 stopni spokojnie tydzień potrzymasz... ważne też jak zapeklowałeś mięso....Jak nie masz warunków, to po prostu weź i schłodz surowiec do 0 stopni... i nic się nie stanie.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-485030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Marca 2016 Kiełbaska będzie gruba krakowska , cienka biała i golonkowa. Mielona i peklowana była w niedziele nabijać chciałem w sobote. ...golonkowa? - daj przepis albo linka.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-485033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Marca 2016 ...golonkowa? - daj przepis albo linka.... http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/539-kielbasa-golonkowa-wedzona https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1979-moje-wedzonki-i-kielbaski/?do=findComment&comment=46355 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-485058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Marca 2016 jak długo mogę przetrzymać mięso mielone na kiełbasę, zapeklowane solą peklującą, w lodówce? jak wcześniej koledzy pisali, to w temp ok 3-5 stopni spokojnie tydzień potrzymasz... Najwyżej wyrzuci albo z determinacją zje na obiad mielone Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-485089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian2347 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Grudnia 2017 witam kawałki mięsa na kiełbasę swojską ile można peklować i jaki jest najlepszy czas peklowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-579233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Peklosola dwie doby. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-579235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian2347 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Grudnia 2017 dziękuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-579237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Listopada 2019 (edytowane) Odświeżę trochę kotleta.Jak długo mogę trzymać mięso peklowane na sucho, 17g/kg peklosól zapakowane próżniowo? Oczywiście lodówka temp 4 stopnie. Bez przypraw.Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 16 Listopada 2019 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-646076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Listopada 2019 Jak długo mogę trzymać mięso peklowane 17g/kg peklosól zapakowane próżniowo? Oczywiście lodówka temp 4 stopnie. Bez przypraw. To zależy, czy całe mięśnie, czy kawałki na kiełbasę.Te pierwsze - 3 tygodnie spokojnie. Praktykowałam 4 tygodnie.Na kiełbasę - do tygodnia.Mięsa powinny byś przewracane. Wszystko oczywiście zależy od stanu skażenia mięsa w momencie pakowania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-646077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Listopada 2019 Mięso mielone.Pakowane próżniowo-przewracanie raczej niemożliwe chyba że całego woreczka? Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-646078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Listopada 2019 Mięso mielone. 48h, max 3 doby.Przewracamy całe woreczki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12833-peklowanie-na-sucho-jak-d%C5%82ugo-trzyma%C4%87/#findComment-646079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.