antałek Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Marca 2016 Witam,Znalazłem kalkulator peklowania - tabela Dziadka i Szczepana.Interesuje mnie zapeklowanie 5 kg mięsa (3 szynki) na 6 dni.Dotychczas stosowałem solenie wg tabeli dziadka (tej bardziej słonej), chciałbym nieco obniżyć poziom soli.Mam do wyboru wersję Szczepana i wersję Dziadka (mniej słoną). I tak:- wersja Dziadka - roztwór 10% (225 g peklosoli, 2 litry wody);- wersja Szczepana - roztwór 6.5% (350 g peklosoli, 5 litrów wody).Moje pytanie - która wersja będzie mniej słona? Bezpieczniejsza w niezepsuciu mięsa jest z pewnością wersja Dziadka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Moje pytanie - która wersja będzie mniej słona? "- wersja Szczepana - roztwór 6.5% (350 g peklosoli, 5 litrów wody)." Wersje Szczepana znajdziesz https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/ Edytowane 18 Marca 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Marca 2016 Tylko przy 5 dniowym peklowaniu pamiętaj o "nastrzyku". Nie zapominaj również o odpowiedniej temperaturze peklowania 4-6 *C. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Marca 2016 Tu masz jeszcze jeden kalkulator. http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Marca 2016 Tu masz jeszcze jeden kalkulator. Ale to jest kalkulator do "Peklowania na sucho" !!! Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Marca 2016 Bezpieczniejsza w niezepsuciu mięsa jestObie są bezpieczne jeśli będziesz pilnował temperatury. Ja robię sposobem SZCZEPAN'a (6,5%) i nigdy nic mi się nie zepsuło, ale temperatura to podstawa. No i o nastrzyku nie zapomnij. A poziom słoności to sobie sam dobierzesz metodą prób pod swój smak. Tabele to tylko podstawa do zorientowania się ile za 1-szym razem dać p-soli. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Marca 2016 Proces peklowania nie jest procesem solenia. Jak wychodzą po peklowaniu za słone wędliny to mięso trzeba moczyć w zimnej wodzie po peklowaniu. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Marca 2016 Żadna odpowiedź nie była trafna. Jak należy rozróżnić ilość soli wg tabel Dziadka lub Szczepana. Podsumować wagowo czyli ilość wody i mięsa oraz ilość soli razem policzyć stężenie ( mięso + woda na ilość soli) liczymy wg. Wagi. Okreslimy stężenie soli ogółem w mięsie i pozostałej solance. Na tej podstawie możemy ograniczyć ilość soli. Nie nie będzie to dużą ilość,a policzymy w gramach. Można też dowiedzieć się że pomiędzy Dziadkiem, a Szczepanem różnica wyniesie około 0,7 % średnio. Może nie są to, duże ilości jednak smakowo bardzo wyczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Marca 2016 Można też dowiedzieć się że pomiędzy Dziadkiem, a Szczepanem różnica wyniesie około 0,7 % średnio. Mistrzu, dowody, obliczenia a nie takie bla, bla, bla. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Marca 2016 Czytam i nic nie rozumiem z tych wywodów, prędzej jajko prawdę powie..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Marca 2016 I jak wyczaić ,ze mięso po wyjęciu z zalewy jest za słone?... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Marca 2016 wersja dziadka - 225g ps/(2kg wody + 5kg mięsa)=3,21% końcowy stopień zasolenia mięsawersja szczepana- 350g ps(5kg wody+5kg mięsa)=3,5% końcowy stopień zasolenia mięsa ergo- stosując metodę dziadka uzyskamy mniejsze zasolenie, ale raptem o 0,3%To miał na myśli andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Marca 2016 Tu masz jeszcze jeden kalkulator. http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.htmlNie ten link.Tu jest link do kalkulatora peklowania na mokro:http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html Proces peklowania nie jest procesem solenia. Jesteś pewien tego stwierdzenia? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Marca 2016 Nie. Źle to napisałem ale już poprawiać nie będę. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Marca 2016 Ale to jest kalkulator do "Peklowania na sucho" !!! Tu jest na mokrohttp://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Marca 2016 Zdecydowanie metoda Dziadka. Mniej peklosoli i wody ( miejsca w lodówce). Choć zawsze odmierzam najmniejszą dawkę wersji mniej słonej. A nawet trochę mniej.Nie chcę wiedzieć jak smakują wędzonki w wersji słonej.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Marca 2016 (edytowane) Dziadek podaje trzy wartości chyba 9 _ 10% 11 _ 12% i 13 _ 14% Ale wszyscy chyba z wersji mniej słonej korzystają. Ja pekluje jeszcze innym sposobem i nie narzekam. Zasolenie wychodzi od 2,5 do 3%, ale często na życzenie robię 2% Edytowane 19 Marca 2016 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Marca 2016 I jak wyczaić ,ze mięso po wyjęciu z zalewy jest za słone?... języczkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-487516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.