Skocz do zawartości

Porównanie peklowania - 10% Dziadka do 6,5% Szczepana


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Znalazłem kalkulator peklowania - tabela Dziadka i Szczepana.

Interesuje mnie zapeklowanie 5 kg mięsa (3 szynki) na 6 dni.

Dotychczas stosowałem solenie wg tabeli dziadka (tej bardziej słonej), chciałbym nieco obniżyć poziom soli.

Mam do wyboru wersję Szczepana i wersję Dziadka (mniej słoną). I tak:

- wersja Dziadka - roztwór 10% (225 g peklosoli, 2 litry wody);

- wersja Szczepana - roztwór 6.5% (350 g peklosoli, 5 litrów wody).

Moje pytanie - która wersja będzie mniej słona? Bezpieczniejsza w niezepsuciu mięsa jest z pewnością wersja Dziadka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/
Udostępnij na innych stronach

Moje pytanie - która wersja będzie mniej słona?

 

"- wersja Szczepana - roztwór 6.5% (350 g peklosoli, 5 litrów wody)."

 

Wersje Szczepana znajdziesz  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485557
Udostępnij na innych stronach

Tylko przy 5 dniowym peklowaniu pamiętaj o "nastrzyku".   Nie zapominaj  również   o  odpowiedniej  temperaturze peklowania  4-6 *C. 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485558
Udostępnij na innych stronach

Bezpieczniejsza w niezepsuciu mięsa jest

Obie są bezpieczne jeśli będziesz pilnował temperatury. Ja robię sposobem SZCZEPAN'a (6,5%) i nigdy nic mi się nie zepsuło, ale temperatura to podstawa. No i o nastrzyku nie zapomnij. A poziom słoności to sobie sam dobierzesz metodą prób pod swój smak. Tabele to tylko podstawa do zorientowania się ile za 1-szym razem dać p-soli.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485572
Udostępnij na innych stronach

Proces peklowania nie jest procesem solenia. Jak wychodzą po peklowaniu za słone wędliny to mięso trzeba moczyć w zimnej wodzie po peklowaniu.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485580
Udostępnij na innych stronach

Żadna odpowiedź nie była trafna. Jak należy rozróżnić ilość soli wg tabel Dziadka lub Szczepana. Podsumować wagowo czyli ilość wody i mięsa oraz ilość soli razem policzyć stężenie ( mięso + woda na ilość soli) liczymy wg. Wagi. Okreslimy stężenie soli ogółem w mięsie i pozostałej solance. Na tej podstawie możemy ograniczyć ilość soli. Nie nie będzie to dużą ilość,a policzymy w gramach. Można też dowiedzieć się że pomiędzy Dziadkiem, a Szczepanem różnica wyniesie około 0,7 % średnio. Może nie są to, duże ilości jednak smakowo bardzo wyczuwalne.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485587
Udostępnij na innych stronach

 

 

Można też dowiedzieć się że pomiędzy Dziadkiem, a Szczepanem różnica wyniesie około 0,7 % średnio.

 

Mistrzu, dowody, obliczenia a nie takie bla, bla, bla. 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485607
Udostępnij na innych stronach

Czytam i nic nie rozumiem z tych wywodów, prędzej jajko prawdę powie.....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485617
Udostępnij na innych stronach

wersja dziadka - 225g ps/(2kg wody + 5kg mięsa)=3,21% końcowy stopień zasolenia mięsa

wersja szczepana- 350g ps(5kg wody+5kg mięsa)=3,5% końcowy stopień zasolenia mięsa

 

ergo- stosując metodę dziadka uzyskamy mniejsze zasolenie, ale raptem o 0,3%

To miał na myśli andyandy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485691
Udostępnij na innych stronach

Tu masz jeszcze jeden kalkulator.

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html

Nie ten link.

Tu jest link do kalkulatora peklowania na mokro:

http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html

 

 

Proces peklowania nie jest procesem solenia.

 

Jesteś pewien tego stwierdzenia?  :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485694
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie metoda Dziadka. Mniej peklosoli i wody ( miejsca w lodówce). Choć zawsze odmierzam najmniejszą dawkę wersji mniej słonej. A nawet trochę mniej.

Nie chcę wiedzieć jak smakują wędzonki w wersji słonej....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485727
Udostępnij na innych stronach

Dziadek podaje trzy wartości chyba 9 _ 10% 11 _ 12% i 13 _ 14% Ale wszyscy chyba z wersji mniej słonej korzystają. Ja pekluje jeszcze innym sposobem i nie narzekam. Zasolenie wychodzi od 2,5 do 3%, ale często na życzenie robię 2% Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12841-por%C3%B3wnanie-peklowania-10-dziadka-do-65-szczepana/#findComment-485742
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.