andrzej k Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Lipca 2016 Na razie nie chcę nic pisać bo to "prototypy" Niedługo szersze grono będzie miało możliwość degustacji Napisz co jest spierdzielone bo nie wiem jakie medykamenty mam zabrać - czyli antidotum jakie . Pozdrawiam Dziś zrobiłem trochę (24kg) kaszanki i Ze zdjęcia to parówa wyszła :frantics: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Lipca 2016 (edytowane) Ze zdjęcia to parówa wyszła Wakacje, a jak wakacje to urlopy, a jak urlopy to wczasy, a jak wczasy to PAPRYKARZ Skład:ryba parowana - 600gryba wędzona - 400gcebula - 600gmarchew - 200gprzecier pom. - 360gryż - 300gwoda - 600golej - 100g Przyprawy:sól - 18g/kg ( do posolenia odliczyłem rybę wędzoną i przecier)cukier - 2g/kgchili - 1g/kgpapryka sł. - 2g/kgpieprz - 1g/kg Wykonanie - kolejność dowolna 1. Obranie z ości ryby wędzonej (makrela) i parowanej (mintaj i nototenia) 2. Podsmażenie cebuli, marchewki + przecier 3.Rybę + warzywa zmełłem na sitku fi4 i po dodaniu przypraw wymieszałem (zdjęcie tylko zmielonych produktów) 4.Rozpuściłem sól w 100g wody i dodałem razem z ryżem do wymieszanej ryby z warzywami i przyprawami. 5. Napełnianie konserw i zamykanie. Po napełnieniu konserw (weszło 360g) przed zamknięciem wlałem trochę oleju, który miał za zadanie usunąć powietrze z konserwy. Następnie do szybkowara i od momentu gdy zawór bezpieczeństwa zaczął syczeć, sterylizowałem 35min.Temperaturę mierzyłem przykładająć sondę termometru do garnka.Aby osiągnąć większą temperaturę wodę posoliłem.Najwyższą temperaturę miałem 130*C Po wypuszczeniu pary, konserwy zalałem zimną wodą na 30min, kilkukrotnie ją zmieniając.Konserwa zaraz po wypuszczeniu pary. Teraz są w chłodziarce. Edytowane 21 Lipca 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Lipca 2016 ryba parowana - 600g Po co parować rybę jak i tak będziesz pasteryzował słoiki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Lipca 2016 Arku chyba zapuszkuje Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Lipca 2016 (edytowane) Arku chyba zapuszkuje To i tak nie ma znaczenia.W puszce czy w słoiku i tak będzie pasteryzował.Chyba, że tego nie zrobi , ale wątpię.Czas i temperatura potrzebna do pasteryzacji wystarczy aby ryba się uparowała i nie była surowa. Edytowane 21 Lipca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Lipca 2016 Po co parować rybę jak i tak będziesz pasteryzował słoiki. Była zamrożona i żeby ją odwodnić, lepiej obrać z ości (nototenia) i zamiast wody z ryby dałem potem 100g, w której rozpuściłem sól. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Lipca 2016 (edytowane) Była zamrożona i żeby ją odwodnić, lepiej obrać z ości (nototenia) Nototenię rzeczywiście lepiej obiera się z ości jak jest uparowana, ale to czy była mrożona czy nie nie ma znaczenia.Robię z mrożonych surowych filetów mintaja i jest ok.Jak widać każdy ma swoja technikę na ten wyrób, ale ponowne parzenie ryby to tak jak dodawanie parzonej wątróbki do kaszanki.Żadnej korzyści w tym nie ma a wręcz przeciwnie. Edytowane 21 Lipca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Lipca 2016 (edytowane) Nototenię rzeczywiście lepiej obiera się z ości jak jest uparowana, ale to czy była mrożona czy nie nie ma znaczenia.Robię z mrożonych surowych filetów mintaja i jest ok. Wodę z uparowania wykorzystałem do ugotowania ryżu, i jak pisałem pózniej dodałem wodę, w której rozpuściłem sól (lepiej rozprowadzić) .Jak robiłem w słoikach też nie parowałem.Poszedłem tropem składu z puszki paprykarza - ryba parowana X% Edytowane 21 Lipca 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Lipca 2016 Wynika że mona parowaną i mona surową - żeby życie miało smaczek..... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Lipca 2016 dodawanie parzonej wątróbki do kaszanki.Żadnej korzyści w tym nie ma a wręcz przeciwnie. Ja do kaszany z niespodzianką zawsze mam parowaną wątrobę , bo jak surową pokroić w kostkę , do innych podrobowych to w stanie sórowym mielona i blenderowana ( takie ładne żyły mam na blenderze ) Proszę o kaganek oświaty czemu nie ma żadnej korzyści , a wręcz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Lipca 2016 Wynika że mona parowaną i mona surową - żeby życie miało smaczek..... Tak ale wtedy trzeba dopasować stopień ugotowania ryżu, którym można skorygować zawartość wody w paprykarzu żeby nam za suchy nie wyszedł albo za wodnisty Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Lipca 2016 (edytowane) bo jak surową pokroić w kostkę Henio już tyle razy było to omawiane .A jak? .Nożem Henio nożem. Proszę o kaganek oświaty czemu nie ma żadnej korzyści , a wręcz przeciwnie Jeśli idzie o wątróbkę i rybę to ją dwa razy parzysz.To chyba po to żeby były bardziej suche.W paprykarzu można to uzupełnić dodając wody i nie będzie to takie odczuwalne, ale powtórne parzenie wątroby powoduje, że staje się sucha i wiórowata a tego już się nie da naprawić. Edytowane 21 Lipca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Lipca 2016 http://pb21.de/wp-content/uploads/2011/06/facebook-daumen-hoch-200x200.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Lipca 2016 Nożem Henio nożem i ostrym Heniu ostrym ( co by skórke pomidora cioł) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Lipca 2016 W sumie z temi puszeczkami to akurat idealnie się wpasowywujesz mister w konwencję namiotową... Będziem tejstować już za tydzień Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-507594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Małe co nieco na śniadanka i parę kostek na zupę Kiełbasa bezprzepisowa Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-509947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Patrząc na haki to ładne te rybki... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-509948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Małe co nieco Dobre ale te boczusie to nie za słone? bo się trochę wyciągnęły a może ich ciągnie do zakąszania Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-509952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 a może ich ciągnie do zakąszania I tego się trzymajmy A tak na poważnie, to nie powinny być za słone.Solanka 8% przez 6 dni w 4*C Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-509954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 solidne te wędzonki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-509967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Solanka 8% przez 6 dni w 4*C super parametry Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-509976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Super :clap: Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-509993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Gonzowe małe co nie co na święta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-532470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Bardzo ładne, jak zwykle. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-532481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Ja nie wiem, gdzie Ty to zmieścisz. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12868-gonzowe-ma%C5%82e-co-nieco/page/2/#findComment-532482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.