Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 352
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie wiem na jaki adres emailowy mam wysłać namiary .

Kilka postów wyżej Jumbo coś pisał. Kliknij na jego nazwie użytkownika i będziesz miał opcje do wysłania wiadomości prywatnej.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13169-szynkowar-prostok%C4%85tny-ok-1-kg/page/13/#findComment-655595

Kliknij na górze strony obok tematu "Szynkowar prostokątny.."w awatara Jumbo - taki z perłą.

Otworzy Ci się profil, po prawej stronie u góry jest przycisk "Napisz wiadomość"

--

Romii

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13169-szynkowar-prostok%C4%85tny-ok-1-kg/page/13/#findComment-655596

Ja tez jestem zainteresowany praska 1kg ale nie wiem w jaki sposob moge kupic    tade200@wp.pl

O 12 napisałem Ci wiadomość na PW

Teraz o 19 również 

Otwórz moje oba PW

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13169-szynkowar-prostok%C4%85tny-ok-1-kg/page/13/#findComment-655612

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Powstało 5 sztuk prasek - następne będę robił dopiero po świętach .

post-44876-0-04932500-1584170375_thumb.jpg

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13169-szynkowar-prostok%C4%85tny-ok-1-kg/page/13/#findComment-659948

Z racji zagospodarywowania czasu zrobiłem w mojej prasce takie cóś.

Napęd świniecy, czyli goloneczka z praski..

Wytrybować, ponacinać mięśnie od wewnątrz, tak aby błony mieśniowe były pocięte - zapeklować 18g/kg i na 3 - 4 dni do chłodnego.

Po tym czasie porozbijać kotleciakiem ile się da, wyłożyć praskę skórą z golonki, i poukładać rozbite mięśnie włóknami wzdłuż praski

Docisnąć na max, pozostawić na kilka godzin, włożyć praskę do wrzątku i powoli czekać aż temperatura wody zejdzie do 80 - 85*.

I tutaj już słyszę wielu oponentów, bo parzy się do osiągnięcia żądanej temperatury w mięsie - i koniec.

Założenie to nie dotyczy jednak mięs ścięgnistych i zawierających przyczepy, a do których golonka niiewątpliwie należy.

Praskę trzymam w garze w sumie 5 GODZIN, co rozbijając na element czasowy - od momentu osiągnięcia wewnątrz wsadu 78* - 3 godziny

Mięciutka jest i nawet własną galaretkę wytrąciła (troszeńkę)

I ŻADNYCH PRZYPRAW - MIĘSO MA SMAKOWAĆ MIĘSEM, A NIE SKŁADEM ZIELARSKIM.

post-44876-0-80318600-1584628468_thumb.jpg

post-44876-0-29268100-1584628494_thumb.jpg

post-44876-0-87606300-1584628757_thumb.jpg

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13169-szynkowar-prostok%C4%85tny-ok-1-kg/page/13/#findComment-660483

I ŻADNYCH PRZYPRAW - MIĘSO MA SMAKOWAĆ MIĘSEM, A NIE SKŁADEM ZIELARSKIM.

Każdy ma prawo do własnego zdania, szczególnie we własnym temacie  :thumbsup: 

Mięso ma smakować mięsem, jeżeli smak tego mięsa nam odpowiada.

Kurczaki już od dawna nie mają smaku kurczaków; bywało, że miały smak rybi  :facepalm:

Współczesna wieprzowina trąci jakimś "hodowlanym" (dla mnie nieprzyjemnym) posmakiem wyczuwalnym dla osób, które jadają i inne mięsa, np. jagnięcinę, dziczyznę. I dotyczy to bardzo świeżych mięs, więc jest związane ze sposobem chowu  :thumbsup:

Umiejętne stosowanie ziół i przypraw pozwala uzyskać ciekawe, interesujące nas aromaty i smaki oraz przykrywa te niekorzystne.

Nie do przecenienia jest fakt trawiennego działania przypraw korzennych i ziół, które ochraniają i wspomagają pracę naszej wątroby.

Ludzie od wieków zauważyli ten związek i dlatego też zdecydowani byli na finansowanie poszukiwania "nowej drogi do Indii" aby te przyprawy zdobyć.

Goloneczka technicznie bardzo ładna  :clap:

Z szacunku dla własnej wątroby potraktowałabym ją pieprzem, thymiankiem i musztardą  :D

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13169-szynkowar-prostok%C4%85tny-ok-1-kg/page/13/#findComment-660492

EAniu - ja napisałem swoje własne subiektywne zdanie, w którym zresztą nie jestem odosobniony, i nie mam zamiaru robić z tego g....burzy.

Dorabianie ideologii do tego, że mam takie a nie inne zdanie, jest stricte biciem piany - mam swoje zdanie i absolutnie nie chciałbym się o mój indywidualizm spierać - tym bardziej z Tobą, bo za bardzo Cie cenię...

Tak na marginesie, pisząc to zdanie, już widziałem oczyma wyobraźni ....no, hmm -  cuda wianki... :devil:  :angel:  :D

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13169-szynkowar-prostok%C4%85tny-ok-1-kg/page/13/#findComment-660502

pisząc to zdanie, już widziałem oczyma wyobraźni ....no, hmm -  cuda wianki...    

:hug:  

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13169-szynkowar-prostok%C4%85tny-ok-1-kg/page/13/#findComment-660504

Zgodnie z obietnicą poczyniłem  golonkę wg przepisu mocno wędzoną ale .......przygodę opiszę w następnym poście.

Pzdr

Tomasz

Ps.

Po 15 latach wracam na forum. Mam dom z piwnicą 40 m2 dla siebie, wędzarkę, dwa lata do emerytury, zagraconą piwnicę i 1000 pomysłów

Pzdr

PSS

Tomek

Koronowirus dał mi trochę czasu na realizowanie prac zaplanowanych od lat 

Edytowane przez Tomisław
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13169-szynkowar-prostok%C4%85tny-ok-1-kg/page/13/#findComment-661113

Szynkowar  już w domu  :)

To mój drugi wyrób zakupiony od prawdziwego Rzemieślnika jakim jest jumbo

Z dużej litery Rzemieślnika, bo na taką zasługuje

robienie interesów z jumbo to prawdziwa przyjemność

Nie znamy się w realu, ale może kiedyś na małe conieco - zapraszam 

Wiem że bywasz w okolicy  ;)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13169-szynkowar-prostok%C4%85tny-ok-1-kg/page/13/#findComment-661639

• 1 miesiąc temu...

Dzieki eMKa za zaproszenie - mam od ciotki tylko fik przez płot do Ciebie ...

A tak poza tym chciałbym poinformować, że rodzinka się rozrasta i osiem prasek, młodych i pięknych, aż przebiera nogami ...

post-44876-0-10003500-1589306799_thumb.jpg

post-44876-0-73186600-1589306840_thumb.jpg

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13169-szynkowar-prostok%C4%85tny-ok-1-kg/page/13/#findComment-666519

A ja też się pochwalę, że mam praskę, wczoraj dotarła i właśnie parzę kurczakową z kolendrą. Lejek też się sprawdził :)2e85cfe5669ad303b844ee6b3a19fcab.jpg0b43c70f42ade17079915e318692bcce.jpg011fdc13d9811422c9173ab1f3d56bca.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka\

ojtamojjtam - dziekuję miłej nowicjuszce

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13169-szynkowar-prostok%C4%85tny-ok-1-kg/page/13/#findComment-666543

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.