qba-69 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 26 Stycznia 2018 spróbuję też natrzeć chrzanem Tak jeszcze nie kombinowałem Kolejna opcja do popróbowania Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 26 Stycznia 2018 nie będę następnym razem robił, szału nie ma, wolę czyste Dawno mnie rodzina przekonała do czystych Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verbatim1 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Kuba, obok czosnku, chrzan mi pasował w serkach twarogowych, takich surowych do krojenia, czy do smarowania. Tylko przypomniałem sobie o nim dopiero dzisiaj. Nie mam zielonego pojęcia, jak to wyjdzie w wędzarni. A jak ktoś nie jadł z czosnkiem (świeżym z wyciskarki), to polecam, dla mnie bomba, tylko że ja bardzo lubię czosnek pod różnymi postaciami. Dałem też czarnuszkę, ale tych jeszcze nie smakowałem, więcej nie będę robił, bo strasznie się sypie. Jeśli chodzi o paprykę, to raczej się trwale zraziłem, a jeśli bym robił, to na pewno nie z proszkiem, tylko np, z pastą (od mojej ciotki), która jest robiona z mielonych pepperoni + odrobina oliwy. Ale czyste, to podstawa. Czuć smak uwędzonego serka, a kolor jest bardzo ładny. Pozdrawiam. Ps. Jak ktoś nie jadł, a chciałby się w ogóle przekonać, czy mu chrzan w twarożku pasuje, to najlepiej spróbować czegoś takiego: Edytowane 26 Stycznia 2018 przez Verbatim1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Pani Żona z kolei wpadła na pomysł użycia suszonych pomidorów i bazylii. Też całkiem ciekawie Fotka robiona na spontanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Witam.Nadal nie wiem które serki po wędzeniu się nie kruszą.qba-69 może ty wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Sporo osób pisało tu o swoich doświadczeniach. Czytaj temat i wyciągaj wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verbatim1 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 26 Stycznia 2018 paszeko, no włoskie z Sierpca się nie kruszą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 26 Stycznia 2018 paszeko, no włoskie z Sierpca się nie kruszą. Gdzie kupujesz?Może jakies fotki jak wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verbatim1 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 26 Stycznia 2018 paszeko, no włoskie z Sierpca się nie kruszą. Gdzie kupujesz?Może jakies fotki jak wyglądają. CAPRI - serek typu włoskiego, OSM Sierpc, np. w Netto, Tesco, PoloPILOS OSM Sierpc - serek typu włoskiego, w Lidlu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 27 Stycznia 2018 paszeko, no włoskie z Sierpca się nie kruszą. Gdzie kupujesz?Może jakies fotki jak wyglądają. CAPRI - serek typu włoskiego, OSM Sierpc, np. w Netto, Tesco, PoloPILOS OSM Sierpc - serek typu włoskiegoOk.Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Podsumowując. Postępując według podanego sposobu, nigdy nie miałem sytuacji kruszącego się sera, niezależnie od tego czy to był twaróg, czy typu włoskiego. Jeżeli po wędzeniu jest problem, to coś z temperaturą wędzenia jest nie tak i od tego trzeba zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Podsumowując. Postępując według podanego sposobu, nigdy nie miałem sytuacji kruszącego się sera, niezależnie od tego czy to był twaróg, czy typu włoskiego. Jeżeli po wędzeniu jest problem, to coś z temperaturą wędzenia jest nie tak i od tego trzeba zacząć.Powiem tak.Wędziłem dwa rodzaje sera wiadomo w tej samej temperaturze razem z wędzonkami.I jedne serki po przekrojeniu ładne a drugie się kruszyły.A obydwa rodzaje przeszły ta samą droge do żołądka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 27 Stycznia 2018 edne serki po przekrojeniu ładne a drugie się kruszyły Paszeko, a jakie dokładnie marki i tłustości tych serków? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Wszystkie co wędziłem byly tłuste. A chę włśnie się dowiedzieć które sie nie kruszą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verbatim1 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Kuba, a takie pytanie, te klimki, to po uwędzeniu są bardziej twarogowe, czy coś podobnego do włoskiego? Bo ja ich nie próbowałem wędzić właśnie dlatego, że obawiałem się rozpadania, no a nawet jeśli byłyby całe, to wydaje mi się, że to byłby po prostu uwędzony twaróg, o smaku wędzonego twarogu, a nie coś a'la oscypek Z włoskiego robi się fajny serek, to mi bardzo odpowiada.W wątku ktoś też zachwalał mozarellę, chciałem spróbować, ale były tylko te małe w Lidlu. Czy któraś z sieciówek ma w swojej ofercie większe, żeby po uwędzeniu był to większy kawałek sera, a nie kuleczka na dwa gryzy? Paszeko, no te typu włoskiego nie będą Ci się kruszyć. Pisali o tym tutaj, a ja sam sprawdziłem i potwierdzam. Tylko wiesz, może i by się pokruszyły, gdyby ich dobrze nie osuszyć lub przesadzić z temperaturą. Ja się trzymałem porad Kuby i innych, i jest OK. Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Verbatim1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Wszystkie co wędziłem byly tłuste. A chę włśnie się dowiedzieć które sie nie kruszą Tłuste lepsze. Rozpadać to się twarogowe mogły, zależy jaka partia/produkcja.Wędzenie i sposób solenia, moim zdaniem, nie mają żadnego znaczenia...może solone "na sucho" się lepiej odwadniają... obydwa rodzaje przeszły ta samą droge do żołądka ....i literek tak nie zjadaj....jak sera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Paszeko, no te typu włoskiego nie będą Ci się kruszyć. Pisali o tym tutaj, a ja sam sprawdziłem i potwierdzam. 1. Sery twarogowe - kazeina kwasowa - pod wpływem za wysokiej temperatury zaczną sie kruszyć.2. Sery typu włoskiego - czyste białka serwatkowe - odporne na wyższe temperatury3. Sery typu włoskiego rzymskie - mieszane białka serwatkowe i kazeina - może sie kruszyć w zależnosci od wielkości dodatku i jego kwasowości4. sery podpuszczkowe (do takich należy mozzarela, oscypek, gołka)) - nie kruszą sie ale mogą popłynąć w wyższej temp. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 27 Stycznia 2018 1. Sery twarogowe - kazeina kwasowa - pod wpływem za wysokiej temperatury zaczną sie kruszyć. EAnno, możesz napisać jaka temp pobudza kruchość twarogów wędzonych? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 27 Stycznia 2018 jaka temp pobudza kruchość twarogów wędzonych? To zależy od pH twarogu oraz temperatury jego wytwarzania.Im wyższa kwasowość tym większa kurczliwość skrzepu i wyciskanie serwatki.Jak przegrzejemy twaróg w czasie ogrzewania skrzepu to już rozpoczynamy proces kruszenia skrzepu.Najlepsze są twarogi kwasowe niskodogrzewane i prasowane.Te, z samoociekania są najbardziej kruche.Generalnie sery powinny być wędzone zimnym lub zaledwie ciepłym dymem.Rozumiem, że najbardziej praktyczne jest wędzenie serów razem z wędlinami.Ale przy ich przegrzaniu mogą wystąpić efekty, których nie oczekujemy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Najlepsze są twarogi kwasowe niskodogrzewane i prasowane. Te, z samoociekania są najbardziej kruche. Serde(l)cznie dziękuję, wiem czego szukać...Z tego co pamiętam to zachwyt największy budziły twarogi tłuste z firmy (chyba???) Polmlek, dostępne w sieci Stokrotka...Osobiście czynionych nie wędziłem....bo jak ich szukałem to "strażnicy" intensywnie ruszali żuchwami, poliki chomicze licowali i łbami kręcili, że nie wiedzą gdzie są te sery... tak pilnowali Ja nie uparty....darowałem..na zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 27 Stycznia 2018 zachwyt największy budziły twarogi tłuste Bo takie są najmniej kruche i najmniej tuczące. (tę ostatnią uwagę może rozwinę w wolnej chwili w wątku zdrowotnym ) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 27 Stycznia 2018 te klimki, to po uwędzeniu są bardziej twarogowe, czy coś podobnego do włoskiego? Najlepiej jest samemu się przekonać Ser zmienia strukturę i staje się bardziej zwarty, jednocześnie na swój sposób kremowy. Smak delikatnie słonawy, przełamany aromatem słodkiego dymu z malinowych pędów Mistycyzm Panie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 27 Stycznia 2018 solone "na sucho" się lepiej odwadniają... sery podpuszczkowe (do takich należy mozzarela, oscypek, gołka)) - nie kruszą sie ale mogą popłynąć w wyższej temp. płyną Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verbatim1 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Generalnie sery powinny być wędzone zimnym lub zaledwie ciepłym dymem.A jak to się ma do porad z tego wątku, że te sierpcowe powinny być wędzone w 50C, bo przy takiej temperaturze ten serek zmienia swoją konsystencję? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 27 Stycznia 2018 te sierpcowe To są serki typu włoskiego. Nie wiem czy wyłącznie na białakch serwatkowych czy z domieszką kazeiny. 2. Sery typu włoskiego - czyste białka serwatkowe - odporne na wyższe temperatury Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/10/#findComment-586522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.