Muski Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 27 Stycznia 2018 powinny być wędzone w 50C, bo przy takiej temperaturze ten serek zmienia swoją konsystencję? typ włoski testowałem do 60 - natomiast tofu -do 70 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-586526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) ...W wątku ktoś też zachwalał mozarellę, chciałem spróbować, ale były tylko te małe w Lidlu. Czy któraś z sieciówek ma w swojej ofercie większe, żeby po uwędzeniu był To chyba ja:)Wędziłem mozzarellę razem z serkami twarogowymi (około 4 godz. w temp.mniej więcej 50 stopni plus na koniec jakieś 45 minut w 65 stopniach). Kupiona w Kauflandzie 250g za 6,99 zł. (chyba w promocji) Jest pyszna - zdjęcie w wątku powyżej. W następnym tygodniu planuję uwędzić ich więcej. Albo nawet więcej niż więcej Edytowane 27 Stycznia 2018 przez tysovia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-586566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verbatim1 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 30 Stycznia 2018 (edytowane) 2. Sery typu włoskiego - czyste białka serwatkowe - odporne na wyższe temperatury Edytowane 30 Stycznia 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-586927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 30 Stycznia 2018 W składzie jest serwatka + mleko. Więc w serze jest również kazeina. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-586943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brystal Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 26 Marca 2018 Zrobiłem taką konstrukcję z dębowych listewek i sprawdziła się doskonale Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-593552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 26 Marca 2018 Zrobiłem taką konstrukcję Niezły patent Dzisiaj wędziłem sery twarogowe, a przy okazji trochę oscypków i korbaczy na zimno. Konstrukcja mojego reaktora wędzarniczego na to pozwala Maliny poszły w ruch i znowu w domu można kroić nożem słodki aromat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-593561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 26 Marca 2018 A moja żonka robiła porządki na działce i mi pędy mali spaliła w ognisku - Bo - " zaśmiecały" ( a miałem je zdymić w środę ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-593605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 26 Marca 2018 A moja żonka robiła porządki na działce i mi pędy mali spaliła w ognisku - Bo - " zaśmiecały" ( a miałem je zdymić w środę ) No to pewnie zajączek małżonce nic nie przyniesie .... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-593616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 27 Marca 2018 a miałem je zdymić w środę ) wpadnij to dam Ci worek zszatkowanych malin i worek zszatkowanych pędów winorośli ...... a jak będzie mało to przyjaciel jeszcze ma jakiś pęk malin a i róze.....mam zszatkowane pędy róż Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-593629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 27 Marca 2018 worek zszatkowanych malin i worek zszatkowanych pędów winorośli ...... a jak będzie mało to przyjaciel jeszcze ma jakiś pęk malin a i róze.....mam zszatkowane pędy róż Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-593668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) Dziękuję bardzo za szczere chęci Muski, ale już się nie wyrobię. Doba ma niestety tylko 24h. a roboty mam jeszcze sporo. Jak się ogarnę to z chęcią Cię odwiedzę. Tak , że trzymaj jak możesz. PozdrawiamPS. Powiedziałem żonie , że możemy pojechać do Ciebie bo są pędy - żona się spytała : " a co ? trzeba je spalić ? " Sorry Qba za zaśmiecanie Edytowane 27 Marca 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-593696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamus_23_as Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 31 Marca 2018 Przy okazji świątecznych wędzonek serki zagościły i u mnie. Super wyszły i połowy już nie ma. Dzięki qba-69 za inspiracje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-594237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimimlody Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 31 Marca 2018 I ja tez co nie co uwędziłem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-594334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 co nie co zaczyna iść w dobrym kierunku Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-594503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Przepraszam, że w tym temacie, ale pytanie do jimimlodyTen ruszt na którym wędziłeś serki to samoróbka czy gdzieś kupowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-594712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Widzę że serki wędzisz na kratkach z lodówek lub zamrażarek,czy farba którą są pomalowane nie przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-595679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 W temperaturze max. 50 stopni C, nic się z nimi nie dzieje. Jednak dla spokojności można zakupić z nierdzewki, choćby te na grill. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-595693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johan007 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Wczoraj i mi się udało, serki z Lidla Pilos i mozzarella kulka. Przerabiałem dymogenerator i nie chciałem sprawdzać na sucho 12godzin w solance, później 12 suszenie. Mozzarella trochę popłynęła. Nauczka na przyszłość zawinąć kulkę w folię celulozową.Teraz tylko na niej leżała i od spodu też ładnie się zadymiła. Dzięki Qba za inspirację Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-596253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angiee Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 o nigdy nie myślałam o tym, żeby zawinąć mozarellę w folię celulozową Cytuj Nie możesz poradzić sobie z trądzikiem? Wejdź na acnerose.pl/czerwona-twarz-przyczyny-i-skuteczne-sposoby-na-niwelowanie-czerwonej-twarzy/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-596266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) Taka folia przepuszcza dym. Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-596272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Cieszy mnie, że moje eksperymenty kulinarne wnoszą powiew świeżości do Waszych poczynań, bo przecież o to chodzi, by nie ograniczać się do już oklepanych od dziesięcioleci receptur, tylko poszerzać ciągle swoje horyzonty Równocześnie witam na naszym forum "nowoprzybyłych" i także liczę na zainspirowanie przez Was Pozdrowionka ślę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-596335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 5 Maja 2018 A ja mam pytanie: Jakiego drewna używacie do wędzenia serków?Ja do tej pory używałem mieszanki buk/olcha/dąb (takie zrębki miałem zakupione), ale się obecnie kończą i tak się zastanawiam czy do serków jakieś konkretne wybrać?qba-69 pisał w temacie, że pędów malin dodaje "... Oczywiście nieodzownym elementem wędzenia serków, jest dokładanie na żar ususzonych pędów malin ..." -ile tego dodajesz? cały czas po trochę czy raczej pod koniec wędzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-597326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 5 Maja 2018 Najczęściej wędzę na olcha/buk. Co jakiś czas dodaję suche pocięte gałązki malin i czarnej porzeczki. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-597328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Witajcie Mój pierwszy w życiu wędzony ser wybór padł na typ włoski kupionybył w zakładach chemicznych /czytaj biedronka/ nie było czasu na wyjazd do lidla po pilasa ponoc najlepszegoPrzesuszony ile trzeba było wszystko wg. jak tu napisane było Smak wilgotność struktura wszystko super; tylko ta barwa :facepalm: Jest brunatna nie złocista, okropnie mnie to zasmuciło.Dymiłem czystą olchą około 50 stopni. razme z serami była pierś z kurczakai trzy mozarelki które trochę popłyneły.. ale kolor był ZŁOTYCo się mogło stać ten kolor mnie lekko załamał Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-603962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Wg mnie serek był nieosuszony. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/11/#findComment-603967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.