Skocz do zawartości

*** Marek z Bielska ***


Rekomendowane odpowiedzi

Włodek podsmażasz sam grubszy plaster z obu stron na smalcu lub bez, może być w towarzystwie cebulki lub jak ktoś lubi kapuchy.

Słoiki na chleb te duże 750 czy litrowe proste u góry

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811765
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Marku, ale przecież operuję w gramach, 18g/1kgdla parówek, serdelków czy mortadeli, oraz 10g/1kg pieczeni niemieckiej. różnica jest prawie dwukrotna, a taką pieczeń konsumuję również z bułką na zimno, tak jak mortadelę dokładnie, i dla tego było moje pytanie, ale wypróbuję obydwie ilości, tak czy inaczej dzięki bardzo Marku :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811767
Udostępnij na innych stronach

Piękny ten chlebuś słoikowy  :thumbsup: , ale jak długo można go przechowywać w tym słoiku po upieczeniu, tak aby był w stanie nadającym się do konsumpcji ?


 

 

Niemcy dają 20 - 21 g/1 kg mięsa bez wody. A wody dają 20 -25 % masy mięsa. :)

 

 

No właśnie Todku, 20 - 21g. to jest prawie drugie tyle, i stąd były moje wątpliwości oraz pytania, ale te ilości które podajesz są dla mnie zrozumiałe, dzięki :D:thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811770
Udostępnij na innych stronach

ale jak długo można go przechowywać w tym słoiku po upieczeniu,

w postach o chlebie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-mój-chleb/?p=810006 i dalej

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811773
Udostępnij na innych stronach

Sverige podobno 3 lata,przepis jest od starego mistrza piekarza, który robił takie cuda dla potrzeb wojska.

Todek dla mnie podkreślam 20-21g soli jest nieakceptowalne chyba że obok będą kwiaty w wazonie, których pozbawie wody:-)

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811778
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Marku, czekamy, bo chlebuś wygląda zacnie, a i wygoda byłaby duża piekąc sobie kilkanaście takich słoiczków i spokój :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811788
Udostępnij na innych stronach

salceson

Chleb miał być.  :tongue:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811792
Udostępnij na innych stronach

Przepis kolegi na chleb:

 

Porcja na 4 słoiki typu Weck 3/4l pojemność robocza około 700-750 ml pojemność całkowita 850ml.

 

Prażeni sezamu lub innych nasion. Na blachę wsypac nasiona piekarnik 180 stopni, prażenie 3 do 5 min w zależności od upodobań.

Nie mogą być brązowe bo są gorzkie.

50g prażonego sezamu

50 g słonecznika łuskanego

Zalać 130 ml wodą zakryć i odstawić.

 

100 ml wody

20 g zakwasu pszennego Madra, lub ewentualnie żytniego wg uznania

100 g mąki pszennej

Wymieszać i odstawić na 8 do 12 h

Po tym czasie

200ml wody

Dodać namoczone nasiona

Dodać zrobiony wcześniej zakwas z mąķą

+

200g mąki pszennej 550

100g mąki pszennej pełnoziarnistej

100g mąki żytniej

6 do 8 g drożdży świerzych

4 g Bachmalz - nie wiem jak to jest po Polsku czytaj słód piekarniczy

10 g masła

Mieszać 3 do 5 min mikserem.

Następnie dodać12 g soli

Mieszać dalej 15 - 20 min.

Odstawić na 60 -90 min

W połowie czasu przemieszać.

Następnie podzielić na 4 kulki

Do wyparzonych i posmarowanych oliwą sloików wsadzić i dobrze upchnąć ciasto.

Nie więcej a jeżeli 1/3 qysokości stika !!!!

Nakryć luźno dekielkiem i zostawić do wyrosniecia.

Wyrastać max do 2/3 wysokości słoika .

 

Piekarnik rozgrzać na 230 - 250 stopni

Wsadzić słoiki bez dekielków do piekarnika a na dno piekarnika wstawić szalkę z gorącą wodą aby przez pierwsze 7 - 8 min wytwarzała sie para wodna zredukować temperaturę do 210 stopni.

Po 7-8 min wyciągnąć szalkę z wodą i kontynułoqac pieczenie.

Łączny czas pieczenia 25 - 30 .

W rdzeniu chleba musisz osiągnąć 92-94 stopnie C.

Sposób mierzenia taki sam jak w batonach mięsnych.

 

Gorące słoiki !!!! Około 5 max 10 min po wyciągnięciu z pieca zamykamy dekielkami i wsadzamy spowrotem do piekarnika z blachą napełnioną wrzącą wodą około 2 cm.

Temperatura 120 - 130 stopni / termoobieg

Czas 20 min.

 

Wyciągnąć i schłodzić w naturalny sposób..

 

Czas przechowywania oficjalnie 3 miesiące, jednak wytrzymuje wiele lat, o ile zostały zachowane reżimy czystości / higieny / temperatury rdzenia chleba.

 

Smacznego

[Dodano: 01 lut 2023 - 21:08]

Co to jest słód piekarski?

Używany jest do wypieku chleba i bułek, a powstaje ze skiełkowanego ziarna, które najpierw jest suszone, prażone, a następnie drobno mielone. Przy prawidłowym użyciu słód piekarski może poprawić teksturę miękiszu i skórki, a także smak wypieków.

[Dodano: 01 lut 2023 - 21:13]

Konsumpcja chleba na 3 sposoby:

1.wyciągnięcie chleba ze słoika na kratkę w celu odparowania na 30 min..

2.podgrzanie słoika w wodzie przez 10 min. w celu szybszego odparowania.

3.włożenie do piekarnika na 10min.w celu pozbawienia się wilgoci

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-812508
Udostępnij na innych stronach

Witam dziś zrobiłem takie większe 'szpyrki'ze świeżej słoniny do zjedzenia, tak bez niczego tylko z solą.

 

Obsmażona po bokach słoninka a w środku po przekrojeniu rosołek,ach omaściłem kaciana aż się po brodzie lało :-)

 

Świetny dodatek do pierogów,zup, ziemniaków,lub na ciepło,jemy bez chleba

Polecam

Produkt uboczny mamy smalec.

post-40148-0-51716800-1675446079_thumb.jpg

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-812852
Udostępnij na innych stronach

Witam dziś zrobiłem takie większe 'szpyrki'ze świeżej słoniny do zjedzenia, tak bez niczego tylko z solą.

 

Obsmażona po bokach słoninka a w środku po przekrojeniu rosołek,ach omaściłem kaciana aż się po brodzie lało :-)

 

Świetny dodatek do pierogów,zup, ziemniaków,lub na ciepło,jemy bez chleba

Polecam

Produkt uboczny mamy smalec.

attachicon.gifIMG_20230203_182525.jpg

:thumbsup::clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-812853
Udostępnij na innych stronach

Witam chciałem pokazać jak po rozmrożeniu prezentuje się fleischkäse, usmażone na patelni w formie plastrów,bez rozmrażania wstępnego,smak konsystencja ok

post-40148-0-36570500-1675595379_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-813180
Udostępnij na innych stronach

Witam

Dziś takie późne śniadanko no i dla gości też coś zostanie:-)

Francuskie kopertki z pasztetową podwędzaną i łososiem wędzonym (jest tani w stokrotce teraz w super jakość)

Paszteciki są pyszne wyszło 21 sztuk,jak miło się je szama tak na trzy gryzki z kawusią są takie cudowne....

Powiedzcie dziewczęta czym smarujecie ciasto francuskie z góry....ja smarowałem żółtkiem z solą?

Następna opcja będzie z kaszanką i pasztetową ,ale to już zrobimy z Heńkiem z Brwinowa w Zakopanem,potrzebne ładne dziewczęta do pomocy z długimi paznokciami:-) (lepiej podrywa się ciasto od papieru hehehaha)

Okejas dość tutusrutu tak to wygląda

Pozdrawiam

post-40148-0-09716000-1676112347_thumb.jpgpost-40148-0-40980400-1676112447_thumb.jpgpost-40148-0-78626900-1676112511_thumb.jpgpost-40148-0-41979000-1676112569_thumb.jpgpost-40148-0-82443900-1676112615_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-814422
Udostępnij na innych stronach

Superowe te zawijaski, następnym razem posmaruj białkiem.

Od dzisiaj zaczynam zapuszczać paznokcie ...ha ha ha.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-814428
Udostępnij na innych stronach

Przygotowania do obiado-kolacji są:-)

 

Rosołku trochę zrobiłem na dziś i na inne dnie ,surówkę z kapusty gotowanej z kminkiem,no i skrzydełka wieprzowe na materacyku z kapuchy siedzą w piekarniku,jeszcze trochę i goście będą jeść,nie wiem czy podołamy takie kopyta tylne zjeść....no cóż noc jest długa hehe

To na tyle idę jeszcze skórę zgrillować

na skrzydełkach :-)

 

post-40148-0-56468200-1676133390_thumb.jpgpost-40148-0-84765100-1676133439_thumb.jpgpost-40148-0-71011200-1676133495_thumb.jpgpost-40148-0-15314000-1676133588_thumb.jpg

[Dodano: 11 lut 2023 - 18:00]

Skrzydełka wieprzowe prawe i lewe tylne już można podawać, skórka jest megaśna.

 

One są takie urocze :-)

 

 

post-40148-0-92613400-1676134762_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-814455
Udostępnij na innych stronach

Jak to smakuje tak jak wygląda :w00t:  :clap: 

Dobrej zabawy Marku :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-814479
Udostępnij na innych stronach

No to jedziemy do Bielska.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-814482
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.