Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 29 Stycznia 2023 (edytowane) Włodek podsmażasz sam grubszy plaster z obu stron na smalcu lub bez, może być w towarzystwie cebulki lub jak ktoś lubi kapuchy.Słoiki na chleb te duże 750 czy litrowe proste u góry Edytowane 29 Stycznia 2023 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Dzięki Marku, ale przecież operuję w gramach, 18g/1kgdla parówek, serdelków czy mortadeli, oraz 10g/1kg pieczeni niemieckiej. różnica jest prawie dwukrotna, a taką pieczeń konsumuję również z bułką na zimno, tak jak mortadelę dokładnie, i dla tego było moje pytanie, ale wypróbuję obydwie ilości, tak czy inaczej dzięki bardzo Marku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Na dziś dość pisania harleqinów,tylko foto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 29 Stycznia 2023 pieczeni niemieckiej Niemcy dają 20 - 21 g/1 kg mięsa bez wody. A wody dają 20 -25 % masy mięsa. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 29 Stycznia 2023 (edytowane) Piękny ten chlebuś słoikowy , ale jak długo można go przechowywać w tym słoiku po upieczeniu, tak aby był w stanie nadającym się do konsumpcji ? Niemcy dają 20 - 21 g/1 kg mięsa bez wody. A wody dają 20 -25 % masy mięsa. No właśnie Todku, 20 - 21g. to jest prawie drugie tyle, i stąd były moje wątpliwości oraz pytania, ale te ilości które podajesz są dla mnie zrozumiałe, dzięki . Edytowane 29 Stycznia 2023 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 29 Stycznia 2023 (edytowane) ale jak długo można go przechowywać w tym słoiku po upieczeniu,w postach o chlebie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-mój-chleb/?p=810006 i dalej Edytowane 29 Stycznia 2023 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 29 Stycznia 2023 (edytowane) Sverige podobno 3 lata,przepis jest od starego mistrza piekarza, który robił takie cuda dla potrzeb wojska.Todek dla mnie podkreślam 20-21g soli jest nieakceptowalne chyba że obok będą kwiaty w wazonie, których pozbawie wody:-) Edytowane 29 Stycznia 2023 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 29 Stycznia 2023 A ten przepis na chlebek od "Starego Piekarza", to również gdzieś można znaleźć Marku ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Przepis wrzucę nie dziś,na dziś dość pisania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Dzięki Marku, czekamy, bo chlebuś wygląda zacnie, a i wygoda byłaby duża piekąc sobie kilkanaście takich słoiczków i spokój . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 29 Stycznia 2023 salceson Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 29 Stycznia 2023 salcesonChleb miał być. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-811792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Chleb miał być. No niby miał być ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-812107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 1 Lutego 2023 (edytowane) Przepis kolegi na chleb: Porcja na 4 słoiki typu Weck 3/4l pojemność robocza około 700-750 ml pojemność całkowita 850ml. Prażeni sezamu lub innych nasion. Na blachę wsypac nasiona piekarnik 180 stopni, prażenie 3 do 5 min w zależności od upodobań.Nie mogą być brązowe bo są gorzkie. 50g prażonego sezamu50 g słonecznika łuskanego Zalać 130 ml wodą zakryć i odstawić. 100 ml wody20 g zakwasu pszennego Madra, lub ewentualnie żytniego wg uznania100 g mąki pszennejWymieszać i odstawić na 8 do 12 hPo tym czasie 200ml wodyDodać namoczone nasionaDodać zrobiony wcześniej zakwas z mąķą+200g mąki pszennej 550100g mąki pszennej pełnoziarnistej100g mąki żytniej6 do 8 g drożdży świerzych4 g Bachmalz - nie wiem jak to jest po Polsku czytaj słód piekarniczy10 g masłaMieszać 3 do 5 min mikserem.Następnie dodać12 g soliMieszać dalej 15 - 20 min.Odstawić na 60 -90 minW połowie czasu przemieszać.Następnie podzielić na 4 kulkiDo wyparzonych i posmarowanych oliwą sloików wsadzić i dobrze upchnąć ciasto.Nie więcej a jeżeli 1/3 qysokości stika !!!!Nakryć luźno dekielkiem i zostawić do wyrosniecia.Wyrastać max do 2/3 wysokości słoika . Piekarnik rozgrzać na 230 - 250 stopniWsadzić słoiki bez dekielków do piekarnika a na dno piekarnika wstawić szalkę z gorącą wodą aby przez pierwsze 7 - 8 min wytwarzała sie para wodna zredukować temperaturę do 210 stopni.Po 7-8 min wyciągnąć szalkę z wodą i kontynułoqac pieczenie. Łączny czas pieczenia 25 - 30 .W rdzeniu chleba musisz osiągnąć 92-94 stopnie C.Sposób mierzenia taki sam jak w batonach mięsnych. Gorące słoiki !!!! Około 5 max 10 min po wyciągnięciu z pieca zamykamy dekielkami i wsadzamy spowrotem do piekarnika z blachą napełnioną wrzącą wodą około 2 cm.Temperatura 120 - 130 stopni / termoobiegCzas 20 min. Wyciągnąć i schłodzić w naturalny sposób.. Czas przechowywania oficjalnie 3 miesiące, jednak wytrzymuje wiele lat, o ile zostały zachowane reżimy czystości / higieny / temperatury rdzenia chleba. Smacznego[Dodano: 01 lut 2023 - 21:08]Co to jest słód piekarski?Używany jest do wypieku chleba i bułek, a powstaje ze skiełkowanego ziarna, które najpierw jest suszone, prażone, a następnie drobno mielone. Przy prawidłowym użyciu słód piekarski może poprawić teksturę miękiszu i skórki, a także smak wypieków.[Dodano: 01 lut 2023 - 21:13]Konsumpcja chleba na 3 sposoby:1.wyciągnięcie chleba ze słoika na kratkę w celu odparowania na 30 min..2.podgrzanie słoika w wodzie przez 10 min. w celu szybszego odparowania.3.włożenie do piekarnika na 10min.w celu pozbawienia się wilgoci Edytowane 1 Lutego 2023 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-812508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 1 Lutego 2023 Dzięki Marku ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-812514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 3 Lutego 2023 (edytowane) Witam dziś zrobiłem takie większe 'szpyrki'ze świeżej słoniny do zjedzenia, tak bez niczego tylko z solą. Obsmażona po bokach słoninka a w środku po przekrojeniu rosołek,ach omaściłem kaciana aż się po brodzie lało :-) Świetny dodatek do pierogów,zup, ziemniaków,lub na ciepło,jemy bez chlebaPolecamProdukt uboczny mamy smalec. Edytowane 3 Lutego 2023 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-812852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 3 Lutego 2023 Witam dziś zrobiłem takie większe 'szpyrki'ze świeżej słoniny do zjedzenia, tak bez niczego tylko z solą. Obsmażona po bokach słoninka a w środku po przekrojeniu rosołek,ach omaściłem kaciana aż się po brodzie lało :-) Świetny dodatek do pierogów,zup, ziemniaków,lub na ciepło,jemy bez chlebaPolecamProdukt uboczny mamy smalec.IMG_20230203_182525.jpg Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-812853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 3 Lutego 2023 Tylko dla prawdziwych tygrysków,już nie manic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-812855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 5 Lutego 2023 Witam chciałem pokazać jak po rozmrożeniu prezentuje się fleischkäse, usmażone na patelni w formie plastrów,bez rozmrażania wstępnego,smak konsystencja ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-813180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 5 Lutego 2023 Bardzo apetycznie i smakowicie wygląda takie odsmażane mięsiwko . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-813206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 11 Lutego 2023 WitamDziś takie późne śniadanko no i dla gości też coś zostanie:-)Francuskie kopertki z pasztetową podwędzaną i łososiem wędzonym (jest tani w stokrotce teraz w super jakość)Paszteciki są pyszne wyszło 21 sztuk,jak miło się je szama tak na trzy gryzki z kawusią są takie cudowne....Powiedzcie dziewczęta czym smarujecie ciasto francuskie z góry....ja smarowałem żółtkiem z solą?Następna opcja będzie z kaszanką i pasztetową ,ale to już zrobimy z Heńkiem z Brwinowa w Zakopanem,potrzebne ładne dziewczęta do pomocy z długimi paznokciami:-) (lepiej podrywa się ciasto od papieru hehehaha) Okejas dość tutusrutu tak to wyglądaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-814422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 11 Lutego 2023 Superowe te zawijaski, następnym razem posmaruj białkiem.Od dzisiaj zaczynam zapuszczać paznokcie ...ha ha ha. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-814428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 11 Lutego 2023 Przygotowania do obiado-kolacji są:-) Rosołku trochę zrobiłem na dziś i na inne dnie ,surówkę z kapusty gotowanej z kminkiem,no i skrzydełka wieprzowe na materacyku z kapuchy siedzą w piekarniku,jeszcze trochę i goście będą jeść,nie wiem czy podołamy takie kopyta tylne zjeść....no cóż noc jest długa heheTo na tyle idę jeszcze skórę zgrillowaćna skrzydełkach :-) [Dodano: 11 lut 2023 - 18:00]Skrzydełka wieprzowe prawe i lewe tylne już można podawać, skórka jest megaśna. One są takie urocze :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-814455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 11 Lutego 2023 Jak to smakuje tak jak wygląda Dobrej zabawy Marku Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-814479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 11 Lutego 2023 No to jedziemy do Bielska. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/12/#findComment-814482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.