Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Alinko, Twoja ulubiona wersja z polędwiczką i słonecznikiem wygląda przeapetycznie :D . Taką właśnie dziś wykonam, posiadam wszystkie niezbędne składniki, więc nie będzie problemu, a serek, hmmmm, już mi język ucieka :D .

 

sverige rób, rób :D

Proporcje które stosuję to po 10%

Na 500g twarogu po 50 g wędzonki i słonecznika.

Uważaj przy prażeniu bo łatwo można słonecznik przypalić.

Smacznego

 

Tak wygląda przepis z którego korzystam

 

Tak przy niedzieli 

zrobiłam serek topiony

Powstał w tempie światła a właściwie w 1,5 godz. Cudownie kremowy, 

o smaku i zapachu wędzonego oscypka, 

z dodatkiem wędzonej polędwicy łososiowej i prażonego słonecznika.

Użyłam:

500g twarogu

5g soli (1%)

5g sody (1%)

50 -75g masła (10-15%) dałam 50g

50g posiekanej drobno polędwicy (10%)

50g prażonego słonecznika (10%)

Wykonanie:

Twaróg pokruszyłam w misce, dodałam sól z sodą, wymieszałam.

Postawiłam na garnku z gotującą się wodą. Mieszając, rozcierałam aż nie było grudek twarogu.

W między czasie uprażyłam słonecznik i posiekałam polędwicę.

Gdy masa była gładka dodałam masło, słonecznik i wędlinkę.

Porządnie wymieszałam i przelałam szybko do pojemnika.

Jadłam jeszcze ciepły. 

Jest pyszny. Smacznego

 

Uwaga!!!

Osoby cierpliwe mogą wymieszać ser z solą i sodą i zostawić na 24godz w cieple.

Ser sam się rozpuści bez mieszania.

Potem należy go tylko na parze podgrzać, dodać masło i ewentualnie inne dodatki, szybko wymieszać i przelać do pojemnika. Wersja bez roboty. 

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-611716
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moj ser byl bardzo suchy , bo mialam z niego robic cos innego i lezal sobie przez 2 dni na papierowym reczniku , kapiel wodna wiem  co to jest ,miska na 100% nie dotykala wody  i byl podgrzewany i mieszany powoli( nie jestem jakis nowicjusz w kuchni) :) . serek byl pyszny tylko bardziej zwarty ale napewno nie przypominal zoltego :)

slonecznik w serze to nie moja bajka :D opcja poledwicy OK ,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-611721
Udostępnij na innych stronach

Alinko byl pyszny i napewno beda robione , ja jestem uzalezniona od sera wszelakiego , jedynie nie przepadam za takim "serek wiejski "chyba sie nazywa , takie granulki w smietanie , twarog wole raczej przerobiony niz sam , ale taki wlasnie z krewetkami to moj ulubiony , niestety kupny jest tak slony ze nie sposob zjesc wiecej jak jedna kanapke .

Teraz juz mam rozeznanie jak to wyglada i moge zrobic tak zeby mi pasowala odpowiednia konsystencja :)

o serku zgliwialym slyszalam juz dawno ale sama nazwa jakos do mnie nie przemawiala, a nigdy nie jadlam .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-611799
Udostępnij na innych stronach

No i czas na drugie podejscie do serka topionego ...tym razem wedzony twarog a dodatek zielony pieprz z zalewy , redukcja soli do polowy bo pieprz jest lekko slony,maslo ok 15 g.

Serek jeszcze nie wystygl , wiec nie wiem jaka bedzie konsystecja ale na tym etapie sadze ze juz taka jaka chce .

I taki moze tips dla tych co wedza serki twatogowe i nie wiedza co zrobic z tymi zbyt kruszacymi sie ..zrobcie sobie topiony a naprawde nie pozalujecie  :excl:  :)

post-58387-0-82677200-1541679609_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-612360
Udostępnij na innych stronach

 

 

Serek jeszcze nie wystygl , wiec nie wiem jaka bedzie konsystecja

Przecież widać, że dobra   :clap:

@electra,

Ja już, bez pytania o zgodę trochę Ci podjadam   :tongue:


[Dodano: 08 lis 2018 - 13:53]

 

 

Serek jeszcze nie wystygl , wiec nie wiem jaka bedzie konsystecja

Przecież widać, że dobra   :clap:

@electra,

Ja już, bez pytania o zgodę trochę Ci podjadam   :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-612361
Udostępnij na innych stronach

Właśnie wykonałem serek topiony z polędwicą i słonecznikiem.Wieczorkiem fotki w moim temacie.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-612424
Udostępnij na innych stronach

@karolszymczak, smakowales juz? te z wedzonego twarogu jest extra!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-612429
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Byly szwedzkie pitepalt... to teraz mieszanka kroppkakor / knedle w wersji mieszanej 

..ciasto jak na kopytka , maki jak najmniej zeby nie bylo za twardo , w srodku mieso z rosolu dobrze doprawione ... do polania smalec  z gesi i wedzony swojski boczus  :)

Bylo pysznie 

Sverige2 -ziemniaki King Edward :)

post-58387-0-54434800-1543572394_thumb.jpg

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-614802
Udostępnij na innych stronach

Nooo ładniutkie one, aż ślinka cieknie, to takie pyzy z mięsem po szwedzku :D . Fajnie że ziemniaczki Ci podpasowały :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-614826
Udostępnij na innych stronach

no taki mix , bo mialam mieso z rosolu , mialam robic krokiety , ale i kopytka tez  wiec zrobilam kopytka nadziane:-)

ale boczus byl moj peklowany i wedzony osobiscie  :)

Ziemniaki byly w worku  2kg, bo takie na wage sa kiepskie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-614829
Udostępnij na innych stronach

@Woytas, Ja tez , mam chyba to po babci ..tylko ze Jej nie szlo w boczki :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-614841
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
( Sjömansbiff) Marynarski gulasz - klasyka kuchni skandynawskiej  :)

Skladniki na 6 osób:

 

1,2 kg wolowiny (rostbiff ,ligawa)

1 kg ziemniaków takich co sie nie rozsypuja 

3 cebule

0.33l ciemnego piwa

1 lyzka koncentratu pomidorowego 

3 listki laurowe 

1 gozdzik

natka pietruszki

50 g masla

sól, pieprz

 

Mieso i cebule ktoimy w cienkie plasterki, mieso rozbijamy nieco tluczkiem solimy i pieprzymy,obsmazamy z obydwu stron na masle, na tej samej patelni smazymy na zloto cebule.

Ziemniaki kroimy w grubsze plastry,  

 W garnku ukladamy warstwami ziemniaki, mieso i cebule. Kazda warstwe ziemniaków posolic .

Na patelnie ,po smazeniu miesa  dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmazamy lekko i zalewamy ok 200 ml buljonu i calosc wlewamy do garnka, dolewamy piwo, dodajemy listek, gozdzik, przykrywamy pokrywka.

Dusimy conajmniej 1,5 h, gotowa potrawe posypujemy natka pietruszki .

Podajemy z ogorkiem konserwowym badz tzw salatka szwedzka -

 

post-58387-0-89541000-1548862029_thumb.jpg

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-622140
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sobotnie dreptanko ...flaki od podstaw i skrzydelka a'la KFC wg Gonzo

post-58387-0-72491600-1552226193_thumb.jpgpost-58387-0-72491600-1552226193_thumb.jpg

post-58387-0-64232700-1552226220_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-626043
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj robilam kielbase na wielkanoc , jak zawsze zostaje troche w nadziewarce, jak to zagospodarowac ...

zrobilam knedle z miesem z bialej kielbasy

I taki smaczny kaloryczny obiadek dzis byl :)

 post-58387-0-12684900-1552928143_thumb.jpg

Knedle polane smalcem z kaczki i cebulka 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-626869
Udostępnij na innych stronach

Same pyszności tu prezentujesz  :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-626918
Udostępnij na innych stronach

dziekuje  :)  trzeba sobie dogadzac :)  a 4 litery rosna :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-626930
Udostępnij na innych stronach

:D  :D  :D szelesci tylko banknot bo nowy ciuch trza kupowac 

al ja nic nie poradze jak ja kluchowa baba jestem ..moge slodkiego nie jesc ale kluchy uwielbiam ..

ale mojemu TZ tez smakowaly powiedzial ze" rozpywaja sie w ustach bo takie mieciutkie" ...( jak by byly bez miesa to pewnie by nic nie powiedzial bo obiad bez miesa to obiad stracony :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-626939
Udostępnij na innych stronach

Takie knedle to bym wciągnął.  :clap: Z wykształcenia jestem kucharzem i Technologiem żywienia, jednak pyzy, knedle to zawsze była dla mnie mordęga w gotowaniu. Uwielbiam je jeść, ale nie cierpię robić, tym bardzie gratulacje dla Ciebie.

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-627273
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Szybki wczorajszy obiad ...ostatni rostbiff , domowa salatka ziemniaczana i salata 

post-58387-0-30529200-1559113156_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/3/#findComment-632254
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.