Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

miro kolega karuzo zamieścił zdjęcia na samym początku wątku tam zerknij :)

Tak, ale zdjęcie przekroju jest pod kątem i niewiele widać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541294
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Możesz podać czasy dokładnie ? Ile w temp 55 a ile podpiekać łącznie z twojego doświadczenia ile trwa cały proces?

Kiełbasy ani wędzonek nie robi się na czas. Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz i podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem.

Wystarczy, że zmieni się pogoda i już ustalone parametry czasowe (gdyby one były wyznacznikiem gotowości wyrobu) biorą w łeb.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541303
Udostępnij na innych stronach

 

Możesz podać czasy dokładnie ? Ile w temp 55 a ile podpiekać łącznie z twojego doświadczenia ile trwa cały proces?

Kiełbasy ani wędzonek nie robi się na czas. Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz i podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem.

Wystarczy, że zmieni się pogoda i już ustalone parametry czasowe (gdyby one były wyznacznikiem gotowości wyrobu) biorą w łeb.

OK tak też robię ale czasami warto utwierdzić się w swoim przekonaniu dzięki
nie ma to jak szyneczki z ogrodowej beczki :-)))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541307
Udostępnij na innych stronach

I trzeba pamietac ze wedzonki po parzeniu staja sie troszke ciemniejsze

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541311
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz i podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem.

Mała poprawka, gdyż mój wpis może zostać niewłaściwie odebrany. Powinno być:

"...Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz lub podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem..."

Dzięki Arku za wyłapanie. Tak to jest, jak co innego robisz i wchodząc na chwilę, chcesz coś człeku napisać. Teraz w każdym razie, już wszystko jasne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541312
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie wędzarnia ma 50lat zbudowana podczas budowy domu mieszcząca się w piwnicy, sam komin ma około 7m . Zdjęcia przekroju wyrobów oraz samej wędzarni wrzucę jutro bo dzisiaj jestem w pracy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541319
Udostępnij na innych stronach

Jedna szynkę mam w pracy wedzona w taki sam sposób trociny z gruszki

[Dodano: 18 lut 2017 - 23:21]

Jutro wrzucę zdjęcia wędzarni

post-85554-0-10698000-1487460037_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541389
Udostępnij na innych stronach

Mam wrażenie , że szynka w środku nieco niedopeklowana jest :(

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541392
Udostępnij na innych stronach

Wpół surowa i lekko na zewnątrz podpieczona....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541409
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcia wędzarni

[Dodano: 19 lut 2017 - 19:31]

jedyne co to drzwiczki zostaly wymienine na nowe, 

co do szynki to wg mnie surowa nie jest, wedzila sie 3 dni w zimnym dymie, 

post-85554-0-49882800-1487532473_thumb.jpg

post-85554-0-29496500-1487532504_thumb.jpg

post-85554-0-19582900-1487532524_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541488
Udostępnij na innych stronach

To klasyczna wedzarnia bezpośrednia ... temperatury o jakich pisałeś wcześniej praktycznie nie do osiągnięcia bo to mała komora ... zmień termometr a uzyskasz odpowiedz dlaczego nie są surowe ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541517
Udostępnij na innych stronach

 

Karuzo, pisałeś o wędzeniu zimnym dymem, dlatego roger, po obejrzeniu zdjęć wędzarni poddał to pod wątpliwość, i ma rację, zimny dym w tej wędzarni to będzie wtedy jak zapalisz tam papierosa, za mała powierzchnia, a po szerokości popiołu widać że żaru to tam było sporo, także bez urazy ale jakoś ciężko uwierzyć w Twoje słowa :hmm:

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541521
Udostępnij na innych stronach

MariuszB temperatura oscyluje w granicach 20do 30stopni max, w wędzarni usypuje kopiec z trocin rozpalam czubek kopca i kopiec tli się do 16godzin w dość obfitym dymie

[Dodano: 19 lut 2017 - 23:00]

Wędzonki ponadto wiszą wysoko od paleniska i na tej wysokości jest zamieszczony termometr.

[Dodano: 19 lut 2017 - 23:03]

 

. zmień termometr a uzyskasz odpowiedz dlaczego nie są surowe ;)

 

No to wg was są surowe czy nie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541523
Udostępnij na innych stronach

W dziale sprzęt jest  jest temat "termometr" jest tego trochę i temat jest obszernie opisany ,  w skrócie , rzetelność pomiaru zależy od :

- miejsca w którym mierzymy powinno być reprezentatywne (w środku przestrzeni wędzonek)

- jakości termometru (ma dobrze wskazywać temperaturę bez przekłamań)

Koledzy patrząc na wędzarnie, wyrób , czasy skłaniają się ku tezie ze pomiar przez Ciebie temperatury nie oddaje rzeczywistości 

A wędzarnia klimatyczna

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541536
Udostępnij na innych stronach

A z czego składa się mięso. ;)

No tak. :yes: 

A z czego składa się wódka?  :)

Czyżby jakieś równanie da się z tego utworzyć?  :D

Gdyby trzmiel znał prawa fizyki nigdy by nie latał.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541544
Udostępnij na innych stronach

 

 

A z czego składa się wódka?  :)

 

 

 

Z Akcyzy  VAT  CIT i wódki :D

I dlatego najpierw musisz wypić akcyzę , VAT podatek CIT aby dostać się do wódki i i od togo  boli głowa  a nie wódka :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541549
Udostępnij na innych stronach

@karuzo

Poza trocinami z gruszki, na czym jeszcze wędzisz?

Szkoda że tak daleko mieszkasz, bo chętnie skosztowałbym Twoich wyrobów.

Teoretycznie też mógłbym taki wyrób zrobić, ale lenistwo mnie nie puszcza...... :D

No i sama wędzarnia.....tylko pozazdrościć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541563
Udostępnij na innych stronach

Miro, wyrób który opisałes jako pół surowy i lekko pod pieczony był wędzony gruszka i olcha. A wędze na różnych trocinach, mam maszynę do robienia trocin tzw rębak, jak w moim lesie lub sądzie znajdzie się jakiś wywrot, czy to olcha czy wiśnia to zaraz idzie na przemial. Teraz po zimie będę miał trochę czasu i trochę drzewa z różnych liściastych i z zrobię sobie materiał do wędzenia, każdy rodzaj drzewa osobno tak żeby mieć możliwości wyboru koloru mięsa podczas wędzenia

[Dodano: 20 lut 2017 - 10:49]

Zdjęcie wyrobu na pierwszej stronie to efekt wędzenia trocin z buku i delikatnej domieszce jabłka. Te ostatnie tej szynki to głównie gruszka i zapewne dlatego ma tak ciemna barwę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541565
Udostępnij na innych stronach

Napisałem co widzę na zdjęciu....ale mogę się mylić, bo zdjęcia przekłamują.

Mi osobiście wyrób bardzo się podoba.

 

Czy przygotowując zrębki pozbywasz się kory?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541566
Udostępnij na innych stronach

Z kawałków grubych jeżeli jest możliwość to tak, max grubość walka jakie mogę włożyć do rębaka to około 20cm i jeżeli jest prosty to może mieć długość kilku metrów, a gałęzie wiadomo no z nich korę usunąć to byłby nie lada wyczyn, mniejsze drzewka owocowe wrzucam zwyczajnie z całości :-) a po mieleniu np takiego drzewka wiśni to aż pachnie na całym podwórku ':-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541570
Udostępnij na innych stronach

Kora nie jest pożądana przy wędzeniu i podejrzewałem że wędzisz z korą.

Ale skoro piszesz, że smak wędlin jest dobry, to nie zamierzam tego podważać.

Skłoniłbym się jednak to próby wędzenia na drewnie okorowanym i porównał smaki.

No i oczywiście wysuszenie zrębków też ma bardzo duże znaczenie.

Świeżymi nie odważyłbym się wędzić.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541589
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kora nie jest pożądana przy wędzeniu i podejrzewałem że wędzisz z korą.

brzozy tak, ale owocowe jak wiśnia niby dlaczego nie jest pożądana? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541591
Udostępnij na innych stronach

Smak jest jak najbardziej w porządku, co do trocin są oczywiście suche, przygotowuje je dużo wcześniej przed wędzeniem, zazwyczaj susze je do dwóch tygodni cienko rozsypując na podłożu i co dziennie przewracając tak ażeby po składowanit nie skisły mi w worku
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541592
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.