miro Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Lutego 2017 miro kolega karuzo zamieścił zdjęcia na samym początku wątku tam zerknij Tak, ale zdjęcie przekroju jest pod kątem i niewiele widać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Lutego 2017 Możesz podać czasy dokładnie ? Ile w temp 55 a ile podpiekać łącznie z twojego doświadczenia ile trwa cały proces? Kiełbasy ani wędzonek nie robi się na czas. Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz i podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem.Wystarczy, że zmieni się pogoda i już ustalone parametry czasowe (gdyby one były wyznacznikiem gotowości wyrobu) biorą w łeb. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unio Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Lutego 2017 Możesz podać czasy dokładnie ? Ile w temp 55 a ile podpiekać łącznie z twojego doświadczenia ile trwa cały proces?Kiełbasy ani wędzonek nie robi się na czas. Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz i podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem.Wystarczy, że zmieni się pogoda i już ustalone parametry czasowe (gdyby one były wyznacznikiem gotowości wyrobu) biorą w łeb.OK tak też robię ale czasami warto utwierdzić się w swoim przekonaniu dzięki Cytuj nie ma to jak szyneczki z ogrodowej beczki :-))) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Lutego 2017 I trzeba pamietac ze wedzonki po parzeniu staja sie troszke ciemniejsze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Lutego 2017 Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz i podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem. Mała poprawka, gdyż mój wpis może zostać niewłaściwie odebrany. Powinno być:"...Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz lub podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem..."Dzięki Arku za wyłapanie. Tak to jest, jak co innego robisz i wchodząc na chwilę, chcesz coś człeku napisać. Teraz w każdym razie, już wszystko jasne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Lutego 2017 Dokładnie wędzarnia ma 50lat zbudowana podczas budowy domu mieszcząca się w piwnicy, sam komin ma około 7m . Zdjęcia przekroju wyrobów oraz samej wędzarni wrzucę jutro bo dzisiaj jestem w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Lutego 2017 Jedna szynkę mam w pracy wedzona w taki sam sposób trociny z gruszki [Dodano: 18 lut 2017 - 23:21] Jutro wrzucę zdjęcia wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Lutego 2017 Mam wrażenie , że szynka w środku nieco niedopeklowana jest Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Lutego 2017 Być może takie zdjęcie śmiało zapewniam że jest dopeklowana :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Lutego 2017 Wpół surowa i lekko na zewnątrz podpieczona.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Lutego 2017 Zdjęcia wędzarni [Dodano: 19 lut 2017 - 19:31]jedyne co to drzwiczki zostaly wymienine na nowe, co do szynki to wg mnie surowa nie jest, wedzila sie 3 dni w zimnym dymie, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Lutego 2017 To klasyczna wedzarnia bezpośrednia ... temperatury o jakich pisałeś wcześniej praktycznie nie do osiągnięcia bo to mała komora ... zmień termometr a uzyskasz odpowiedz dlaczego nie są surowe Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Lutego 2017 Roger nie rozumiem twojego posta? O jakich temp ja wspominałem? I dlaczego mam zmienić termometr? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Lutego 2017 Karuzo, pisałeś o wędzeniu zimnym dymem, dlatego roger, po obejrzeniu zdjęć wędzarni poddał to pod wątpliwość, i ma rację, zimny dym w tej wędzarni to będzie wtedy jak zapalisz tam papierosa, za mała powierzchnia, a po szerokości popiołu widać że żaru to tam było sporo, także bez urazy ale jakoś ciężko uwierzyć w Twoje słowa Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Lutego 2017 MariuszB temperatura oscyluje w granicach 20do 30stopni max, w wędzarni usypuje kopiec z trocin rozpalam czubek kopca i kopiec tli się do 16godzin w dość obfitym dymie [Dodano: 19 lut 2017 - 23:00]Wędzonki ponadto wiszą wysoko od paleniska i na tej wysokości jest zamieszczony termometr. [Dodano: 19 lut 2017 - 23:03] . zmień termometr a uzyskasz odpowiedz dlaczego nie są surowe No to wg was są surowe czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) W dziale sprzęt jest jest temat "termometr" jest tego trochę i temat jest obszernie opisany , w skrócie , rzetelność pomiaru zależy od :- miejsca w którym mierzymy powinno być reprezentatywne (w środku przestrzeni wędzonek)- jakości termometru (ma dobrze wskazywać temperaturę bez przekłamań)Koledzy patrząc na wędzarnie, wyrób , czasy skłaniają się ku tezie ze pomiar przez Ciebie temperatury nie oddaje rzeczywistości A wędzarnia klimatyczna Edytowane 20 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SBYSZEG Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 20 Lutego 2017 A z czego składa się mięso. No tak. A z czego składa się wódka? Czyżby jakieś równanie da się z tego utworzyć? Cytuj Gdyby trzmiel znał prawa fizyki nigdy by nie latał. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) A z czego składa się wódka? Z Akcyzy VAT CIT i wódki I dlatego najpierw musisz wypić akcyzę , VAT podatek CIT aby dostać się do wódki i i od togo boli głowa a nie wódka Edytowane 20 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 20 Lutego 2017 @karuzoPoza trocinami z gruszki, na czym jeszcze wędzisz?Szkoda że tak daleko mieszkasz, bo chętnie skosztowałbym Twoich wyrobów.Teoretycznie też mógłbym taki wyrób zrobić, ale lenistwo mnie nie puszcza...... No i sama wędzarnia.....tylko pozazdrościć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Lutego 2017 Miro, wyrób który opisałes jako pół surowy i lekko pod pieczony był wędzony gruszka i olcha. A wędze na różnych trocinach, mam maszynę do robienia trocin tzw rębak, jak w moim lesie lub sądzie znajdzie się jakiś wywrot, czy to olcha czy wiśnia to zaraz idzie na przemial. Teraz po zimie będę miał trochę czasu i trochę drzewa z różnych liściastych i z zrobię sobie materiał do wędzenia, każdy rodzaj drzewa osobno tak żeby mieć możliwości wyboru koloru mięsa podczas wędzenia [Dodano: 20 lut 2017 - 10:49] Zdjęcie wyrobu na pierwszej stronie to efekt wędzenia trocin z buku i delikatnej domieszce jabłka. Te ostatnie tej szynki to głównie gruszka i zapewne dlatego ma tak ciemna barwę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Lutego 2017 Napisałem co widzę na zdjęciu....ale mogę się mylić, bo zdjęcia przekłamują.Mi osobiście wyrób bardzo się podoba. Czy przygotowując zrębki pozbywasz się kory? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Lutego 2017 Z kawałków grubych jeżeli jest możliwość to tak, max grubość walka jakie mogę włożyć do rębaka to około 20cm i jeżeli jest prosty to może mieć długość kilku metrów, a gałęzie wiadomo no z nich korę usunąć to byłby nie lada wyczyn, mniejsze drzewka owocowe wrzucam zwyczajnie z całości :-) a po mieleniu np takiego drzewka wiśni to aż pachnie na całym podwórku ':-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Kora nie jest pożądana przy wędzeniu i podejrzewałem że wędzisz z korą.Ale skoro piszesz, że smak wędlin jest dobry, to nie zamierzam tego podważać.Skłoniłbym się jednak to próby wędzenia na drewnie okorowanym i porównał smaki.No i oczywiście wysuszenie zrębków też ma bardzo duże znaczenie.Świeżymi nie odważyłbym się wędzić. Edytowane 20 Lutego 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Lutego 2017 Kora nie jest pożądana przy wędzeniu i podejrzewałem że wędzisz z korą. brzozy tak, ale owocowe jak wiśnia niby dlaczego nie jest pożądana? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Lutego 2017 Smak jest jak najbardziej w porządku, co do trocin są oczywiście suche, przygotowuje je dużo wcześniej przed wędzeniem, zazwyczaj susze je do dwóch tygodni cienko rozsypując na podłożu i co dziennie przewracając tak ażeby po składowanit nie skisły mi w worku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/2/#findComment-541592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.