Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jako , że ostatnio przesiadłem się z wędzarni 10 kg na 60-80kg to i potrzeby się zmieniły. A gwóźdź do trumny dobiła wybuchająca strzykawka......obecnie nastrzyk to czysta przyjemność.....dziś 18 kg padliny się poszło peklować 1f642.png :) Igła 10 otworów bocznych i Kwazar 2-3 l.....

 

post-67697-0-19512100-1506376042_thumb.jpgpost-67697-0-21521700-1506376043_thumb.jpgpost-67697-0-17325000-1506376052_thumb.jpg


[Dodano: 26 wrz 2017 - 00:04]

Kończymy z robakami....ale jest akcent naszej pięknej blondyny.....Kalmary faszerowane mięsem mielonym z szynki...z różnymi dziwnymi przyprawami i ziołami. Grillowane a potem podduszone w sosie pomidorowym z czosnkiem....na górze mój parmezan 2 letni...pachnie obłędnie-ale czy dobre ???? się przekonamy jutro......

 

post-67697-0-37294100-1506377050_thumb.jpgpost-67697-0-46262400-1506377051_thumb.jpgpost-67697-0-29110400-1506377052_thumb.jpgpost-67697-0-08668000-1506377053_thumb.jpg


[Dodano: 26 wrz 2017 - 00:14]

No i nie wytrzymałem. Spróbowałem poczwarkę....o dziwo mega dobre......kolejne dziwne żarcie wchodzi do MENU.....

post-67697-0-31537200-1506377635_thumb.jpgpost-67697-0-11633000-1506377636_thumb.jpg

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wygląda bardzo apetycznie!Podziwiam za pomaysly!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

 

 

Spróbowałem poczwarkę....o dziwo mega dobre......kolejne dziwne żarcie wchodzi do MENU.....
Też to lubie -  :thumbsup:  :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

heheh next time bo już skończyłem z robalami :) teraz będzie wędzenie w sobotę. Znowu jakieś 40-50 kg wsadu........masakra :)

W tym 16 kg ala Lisieckiej ale na polędwicy - bo tak nam zasmakowała :)

 

 

jakieś 40-50 kg wsadu
no to na jakieś dwa tygodnie styknie ;)  :thumbsup: Widać ,że jak większość z nas też jesteś trochę porąbany :facepalm:  :thumbsup: pozytywnie naturalnie :D 

Muskie - to ryba 🙃

 

 

Co zrobić. To choroba. Nieuleczalna....

 

Ja bym powiedziała inaczej- NAŁÓG  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Dziś na poprawę humoru postanowiłem sobie odpalić 3 dłuższe projekty. 3 miesięczny kindziuk - dla mnie bajera. 5 tygodniowy ala bekon marynowany w peklo i syropie z granatów (bardzo ciekawy smaczek) - podwędzany ale nie parzony ani nie podpiekany. No i gouda z kminkiem - dojrzewana dłużej bez vacu niż w vacu. Smak super. No to dobry humor na wieczór jest po ostatnich 2 porażkach serowarskich.....

 

post-67697-0-39210300-1506532026_thumb.jpgpost-67697-0-18338500-1506532027_thumb.jpgpost-67697-0-04313000-1506532028_thumb.jpgpost-67697-0-93063100-1506532028_thumb.jpgpost-67697-0-64844600-1506532029_thumb.jpgpost-67697-0-38980700-1506532030_thumb.jpg

Projekt blat zakończony. Wyszedł mega. 1 mm blachy z kwasiaka. Dobrze, że się nie walnąłem w wymiarach bo byłaby niezła wtopa. Drogie to to. Przy okazji zakupiłem specjalne słody do wypieku - może wreszcie uda mi się odtworzyć w 100% chleb litewski z bakaliami.....

 

post-67697-0-19016000-1506709371_thumb.jpgpost-67697-0-94224700-1506709371_thumb.jpgpost-67697-0-63469700-1506709372_thumb.jpgpost-67697-0-47515000-1506709373_thumb.jpgpost-67697-0-62630700-1506709393_thumb.jpg

 

 

Wyszedł mega. 1 mm blachy z kwasiaka. Dobrze, że się nie walnąłem w wymiarach
Będzie czysto :yes: łatwiej :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Porobione. Z przygodami heheh Szynki, polędwice, indyki, boczki. Szkoda nam było kości z golonki to poszły do solanki i do wędzenia - na zupy. Ala lisiecka znowu na polędwicach - została ochrzczona EMERYCKA . 3 kg testowo zrobione z chilli. Reszta 15 kg po standardzie.... Poparzone, dopieczone.....chłodzi się........

 

post-67697-0-37542200-1506788166_thumb.jpgpost-67697-0-35526300-1506788167_thumb.jpgpost-67697-0-24637300-1506788168_thumb.jpgpost-67697-0-04788800-1506788169_thumb.jpgpost-67697-0-97414800-1506788169_thumb.jpgpost-67697-0-71127200-1506788173_thumb.jpgpost-67697-0-57638100-1506788174_thumb.jpgpost-67697-0-37320200-1506788175_thumb.jpg

post-67697-0-75654700-1506788216_thumb.jpgpost-67697-0-79365700-1506788217_thumb.jpgpost-67697-0-66423400-1506788218_thumb.jpg

Widzę, że nie tylko  wędlinki  :thumbsup:   , ale  i  zdjęcia  .....   robisz  po  mistrzowsku  :clap:  .

Pozdrawiam Wirus.

A dziękuję szanownym Kolegom :)

Termometry wszystkie działają oprócz tych kotłowych. Przy wędzeniu dobrze pokazują. Przy dopiekaniu przekłamują strasznie.

Sterownik mi pokazuje 90 C a kotłowe 75 C. Dziwne. Kiedyś je wymienię. Ale nie ma dramatu bo zawsze odpalam sterownik i on mi dobrze wskazuje. Okazało się że po naprawie ten bezprzewodowy też dobrze wskazuje. Tak więc i tanie i drogie wskazują to samo :)

A ja dziś piekę. Old Milwaukee Rye - 1,6 kg. Pierwszy raz na słodzie jęczmiennym ciemnym (płynnym). Oprócz niego cukier muscovado (ciemny), miód gryczany (ciemny) - zrobiły dobrą robotę - skórka bardzo ciemna, chrupka, mega aromatyczna.....Kminek też w punkt. Drugi chleb nie wygląda i jak się go kupuje na festynach to także się nie wyróżnia - Litewski z bakaliami. Mam nadzieję, że dzięki odpowiedniemu słodowi wreszcie mi wyjdzie w punkt. Nie mogę dziś kroić. Musi do jutra czekać. No to poczekamy.....w międzyczasie dostałem opieńki - to se 4 słoiczki machnąłem. Jutro za flaszkę mam mieć dwa duże wiaderka..

 

 


[Dodano: 07 paź 2017 - 23:36]

post-67697-0-42429500-1507412166_thumb.jpgpost-67697-0-29585600-1507412167_thumb.jpgpost-67697-0-03516400-1507412168_thumb.jpgpost-67697-0-84867100-1507412168_thumb.jpgpost-67697-0-64687200-1507412169_thumb.jpgpost-67697-0-42292700-1507412170_thumb.jpgpost-67697-0-24769000-1507412171_thumb.jpgpost-67697-0-03806900-1507412172_thumb.jpgpost-67697-0-88580500-1507412172_thumb.jpgpost-67697-0-68791800-1507412173_thumb.jpg


[Dodano: 07 paź 2017 - 23:39]

post-67697-0-27499400-1507412368_thumb.jpgpost-67697-0-11915600-1507412369_thumb.jpg

 

 

Litewski z bakaliami
Dobry jest ?  ,Bo jeszcze w sklepach Litewskich go nie widziałem,czarny zytni i inne to tak ,w sumie za słodkie i za dużo kminku,ale jak kto lubi :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Do tego nie idzie kminek. Ja przyznam szczerze, że jak kupuję to jem go samego. Albo z masłem. Tak dobry jest ten chleb że z niczym innym go nie jadam. Przypuszczam, że byłby dobry z wędlinami suszonymi lub  dojrzewającymi. Kindziuk, sudżuk, wędliny włoskie.....ale cholernie drogi więc jak kupuję kawałek to go zjadamy z żoną bez niczego.......


[Dodano: 07 paź 2017 - 23:45]

Już widzę że go trochę za słabo przyjarałem. Za szybko dałem folię ALU na górę. Musi mieć ciemniejszą skórkę. Tak jak OLD M. Ale dojdę do wprawy. Najważniejsze by uzyskać ten niepowtarzalny smak. Wyczytałem, że za to jest odpowiedzialny ten słód palony. Jak otworzyłem paczkę to aromat mnie powalił - coś fantastycznego. Pierniki albo chleby żytnie na zakwasie - albo piernik staropolski dojrzewający - to będzie to :)

Z takiego chlebka można przyrzadzić pyszną przekaskę do piwa  smażąc paseczki chleba na oleju . Po odsaczeniu nadmiaru tłuszczu można posypać czosnkiem lub maczać w majonezie z czosnkiem,lub w wersji na bogato posypać jeszcze tartym serem i do mikrofali do rozpuszczenia sera. Pychota :)

beata

Z takiego chlebka można przyrzadzić pyszną przekaskę do piwa  smażąc paseczki chleba na oleju . Po odsaczeniu nadmiaru tłuszczu można posypać czosnkiem lub maczać w majonezie z czosnkiem,lub w wersji na bogato posypać jeszcze tartym serem i do mikrofali do rozpuszczenia sera. Pychota :)

No popatrz....nie wpadłbym :) kalorycznie ale brzmi bardzo smacznie.....trza poczynić będzie :)

Nie musi być kalorycznie. Typowa ich przekaska to paseczki[paluszki] chleba opieczone na tłuszczu [odsaczone ] . Posypują to czosnkiem . Nie próbowałam opiekać razem z czosnkiem ,bo gorzknieje.

W wersji faktycznie kalorycznej można zrobić taki dip-majonez ,czosnek i starty ser . Polewamy nim przypieczony chlebek ,mieszamy i na chwilę do piekarnika.

Do tego piwo koniecznie :)

beata

 ŁAŁ...Ja jakoś ostatnio nie mam weny ,ale jak się uporam z przetworami [zostały mi jeszcze buraki] to może coś" przybrowarze..."

beata

 

 

No jasne że piwo. I to koniecznie swoj
 Jak dla mnie to mało,chyba że masz więcej  :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.