Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

...ale ja uwielbiam stosować dojrzewająca do takich wynalazków.
 

 

Ale ja też tylko nie katuję ich pod grzałkami a nakładam na gotowy "produkt"

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziś trafiłem na wkładkę z JALAPENO - oj znacznie lepsze niż z pieczarkami. Miało tego pazura. A do tego fasolka szparagowa z ogródka znajomków.

Żyje żyje - widzę, że nikt nie zatęsknił 1f641.png :( Wczoraj jak zwykle za dużo naraz i jeszcze wizytacja z USA 1f642.png :) Dwa sery wysoko dogrzewane z 50 litrów mleka (jeden bez dodatków a drugi z kozieradką która daje smaki orzechowe). Jeden korycin z 20l mleka. Oraz po raz  pierwszy 11 kg kaszanki. Razem z Wojciech Błaszków i Aneta Policha. Przy okazji Aneta się załapała na 4 miesięczny serek, małą degustację i mieszanie w garach.

Odnośnie kaszanki: po parzeniu wydawało się, że jest za mało słona (18g/kg). Ale dziś już wszystko w punkt. Dwa błędy: bałem się, że będzie pękać i nadziewałem dość luźno - spokojnie można mocniej. Drugi błąd to za krótkie parzenie - pierwsza partia 30 min a druga 40 min. Druga fajna , bardziej zwarta. Ale ogólnie wyrób dość łatwy i bardzo szybki w wykonaniu. 1:10 przy hemoglobinie było za mało i dosypywałem z łapy susz aż mi się zaczął kolor podobać.

 

 

post-67697-0-54296600-1528664272_thumb.jpg

post-67697-0-56723400-1528664283_thumb.jpg

post-67697-0-03423800-1528664305_thumb.jpg

post-67697-0-86638800-1528664320_thumb.jpg

post-67697-0-94978200-1528664334_thumb.jpg

post-67697-0-54640100-1528664348_thumb.jpg

post-67697-0-83777100-1528664361_thumb.jpg

post-67697-0-65374500-1528664426_thumb.jpg

post-67697-0-56292600-1528664437_thumb.jpg

post-67697-0-47967700-1528664450_thumb.jpg

post-67697-0-97393200-1528664475_thumb.jpg

post-67697-0-63587800-1528664483_thumb.jpg

post-67697-0-35847500-1528664503_thumb.jpg

post-67697-0-38547700-1528664511_thumb.jpg

post-67697-0-59926000-1528664521_thumb.jpg

post-67697-0-26475500-1528664530_thumb.jpg

post-67697-0-05537500-1528664545_thumb.jpg

post-67697-0-81075000-1528664549_thumb.jpg

post-67697-0-34870200-1528664556_thumb.jpg

Dziś mniej kulinarnie ale dalej w temacie. Całą zimę i wiosnę się nie mogłem zebrać. Wreszcie zamontowałem blachy i wędzarnia mi się nie zjara. Dodałem jedną niezależną grzałkę i teraz mamy sumarycznie 3kW (druga grzałka między dwoma deflektorami) - mogę grzać albo jedną albo drugą albo dwoma na raz. Grzałka dodatkowa zamontowana przed wentylatorem aby ładnie rozpraszało ciepło. Mamy też przekładkę - redukcję poziomów aby wędzić w zimie na lenia przy "mniejszej kubaturze". Spód z kwasiaka -czyści się świetnie. Boki - zwykła blaszka która z czasem sczernieje.

 

 

post-67697-0-53948800-1528920886_thumb.jpg

post-67697-0-45866700-1528920896_thumb.jpg

post-67697-0-70253000-1528920902_thumb.jpg

post-67697-0-76382700-1528920909_thumb.jpg

post-67697-0-72292700-1528920917_thumb.jpg

post-67697-0-48494900-1528920925_thumb.jpg

post-67697-0-46570200-1528920932_thumb.jpg

 

 

Dziś mniej kulinarnie ale dalej w temacie.

Czowiek - orkiestra  :thumbsup:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

A dziękuję :) został mi jeszcze do zrobienia blat po prawo. I nie wiem z czego......albo "płyta nagrobna" albo decha dębowa klejona. Albo nie wiem co.

macie jakiś pomysł ? z tym że tam będzie stał taboret gazowy i odbywać się będzie parzenie :)

 

 

albo "płyta nagrobna" albo decha dębowa klejona.

Najlepiej będzie harmonizować z całością dąb.

J. płyta kamienna to wyłącznie matowa i ciemna.

Ja bym zrobiła płytę z betonu szczotkowanego płukanego, na bazie żwirku o kolorze brązowo-ceglanym.

Wtedy będzie grało zarówno z drewnem komory jak i cegłą paleniska. 

Mogę Ci podać technologię - jeżeli będziesz zainteresowany - kiedyś robiłam osobiście gzymsy na dach naszego domu.

Jednak powierzchnia tak robionej płyty nie jest gładka i czyści się ją wyłacznie metodą zamiatania.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Pasuje mi. Brzmi ciekawie. Poproszę o technologię.

Na pewno będzie trwałe. Na pewno będzie można na tym smalić - bo też chcę w WOK smażyć na taborecie więc temperatury wysokie.

Dziś wpadła do mojej córki koleżanka...żona wymyśliła, że oglądniemy wspólnie Master Cheff Junior. No i wszystkich od razu po odcinku "włoskim" wzięło na gotowanie. Kuchnia zaroiła się od Kucharzy małych i tych dużych. A córka powiedziała - TATA ja chcę pizzę bez sera. No to musiałem podołać i w 1,5 godziny całkiem niezłą pizzę skręciłem. Sebastian Pustelnik kindziuk robi ZAJE BISTĄ robotę ...... w ogóle mi go nie szkoda do pizzy......Mozarelli nigdzie nie było więc wziąłem jakiś tam Tylżycki - nie ma źle ale dupy nie urywa. Za to ciasto niezłe - ale to także zasługa pieczenia na płycie żeliwnej w 300C...... Dziewczyny dziergały zamek księżniczki i fajnie im to wychodziło....Żona jeszcze ostatniego słowa na dziś nie powiedziała - STAY TUNED ..........

 

 


[Dodano: 17 cze 2018 - 17:51]

A wczoraj czyszczenie lodówki. Śledzie w pomidorach - sterylizowane w szybkowarze. Rosół z kociołka warzony z 6h. Zaginiona szynka z zamrażarki - parzona po rozmrożeniu. I omlet z resztek - z dodatkiem mojego ostatniego sera.

post-67697-0-91864800-1529250327_thumb.jpg

post-67697-0-37675100-1529250334_thumb.jpg

post-67697-0-99341700-1529250369_thumb.jpg

post-67697-0-22008400-1529250378_thumb.jpg

post-67697-0-06156000-1529250389_thumb.jpg

post-67697-0-35509200-1529250396_thumb.jpg

post-67697-0-97968800-1529250403_thumb.jpg

post-67697-0-28821000-1529250412_thumb.jpg

post-67697-0-89468900-1529250422_thumb.jpg

post-67697-0-54448600-1529250429_thumb.jpg

post-67697-0-89824200-1529250434_thumb.jpg

post-67697-0-31999200-1529250447_thumb.jpg

post-67697-0-84929500-1529250580_thumb.jpg

post-67697-0-01014300-1529250588_thumb.jpg

post-67697-0-96325500-1529250594_thumb.jpg

post-67697-0-47127100-1529250604_thumb.jpg

post-67697-0-99254800-1529250637_thumb.jpg

post-67697-0-29937300-1529250661_thumb.jpg

post-67697-0-60620200-1529250669_thumb.jpg

Wprawiaj wprawiaj młode pokolenie kgoś musi zdolności odziedziczyć!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Rodzina MENCÓW jeszcze nie powiedziała ostatniego zdania....teraz będzie HIT. Tydzień temu została nam z produkcji serów fajna serwatka o zapachu orzechów (dzięki kozieradce). To machnąłem prawie kg ricotty. Poszła do zamrożenia i dziś nastała na nią pora. Zarąbista tarta z musem truskawkowym. Oj to jest HIT 1f642.png :) mówię wam - żona się postarali.

 

 

post-67697-0-12332400-1529266209_thumb.jpg

post-67697-0-98630600-1529266215_thumb.jpg

post-67697-0-86946200-1529266221_thumb.jpg

post-67697-0-53962400-1529266231_thumb.jpg

post-67697-0-03562100-1529266237_thumb.jpg

post-67697-0-83238800-1529266244_thumb.jpg

Zmniejszenie kubatury :thumbsup: -dobry pomysł aby prądu stykło. No to po modernizacji straż może udać się na urlop :):thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

  • 2 tygodnie później...

Za dużo za dużo za dużo......nie zmieściliśmy na 1 rozdanie....i dlatego dopiero teraz kończę dopiekać......dziś jakoś pod górkę....ale pracowało się jak zwykle fajnie... polędwice, indyki, boczki, 1 szynka na zamówienie, kurczak 7UP wg sebarod, 26 kg Krasieckiej, 5 kg Indyczej inspirowanej Filip Filipon...... i tak sobie mija czwarteczek....

 

 

post-67697-0-51936300-1530223182_thumb.jpg

post-67697-0-38097000-1530223193_thumb.jpg

post-67697-0-14468100-1530223199_thumb.jpg

post-67697-0-07312300-1530223205_thumb.jpg

post-67697-0-20381100-1530223213_thumb.jpg

post-67697-0-99675200-1530223219_thumb.jpg

post-67697-0-42709000-1530223229_thumb.jpg

post-67697-0-06743800-1530223237_thumb.jpg

post-67697-0-82452000-1530223244_thumb.jpg

post-67697-0-99975700-1530223274_thumb.jpg

post-67697-0-02041700-1530223286_thumb.jpg

post-67697-0-24251200-1530223294_thumb.jpg

Małe co nieco po ponad 2h podpiekania. Teraz 3-4 dni podsuszania i będzie ogień. Te ciemne to INDYKOWA - powinna być parzona ale nie miałem ani siły ani weny. Zobaczymy czy nie będzie za sucha.....

 

 

post-67697-0-78193200-1530263698_thumb.jpg

post-67697-0-68042700-1530263705_thumb.jpg

post-67697-0-31472800-1530263715_thumb.jpg

post-67697-0-06821300-1530263731_thumb.jpg

post-67697-0-29473300-1530263737_thumb.jpg

 

 

Teraz 3-4 dni podsuszania i będzie ogień.

Aleś tego naprodukował....szacun!

Dasz skosztować?  ;)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Ano nie zginę :) moi znajomi też :) zostało mi ino 5 szt Krasieckiej i 2 szt. Indyczej :) jutro dojrzewalnie trza odpalić na stopniowe podsuszanie..wrócę z wakacji i będzie gotowa :) czy też gotowe...

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

 

 

Biała w zalewie Kiełbasę potnij na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni z dodatkiem spr oszkowanej papryki i ulubionych ziół.

 

Mam pytanie. Podsmażamy kiełbasę już sparzoną czy surową?

Lepiej surową. Ale powiem szczerze, że biała w zalewie nie powala. Wolę parówki z zalewy.

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

 

 

Wolę parówki z zalewy.

Czyli mówisz, żeby do tej zalewy włożyć parówki? Czy masz jakąś inną zalewę?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.