Woytas Opublikowano 2 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 2 Lutego 2020 Wczoraj zrobiliśmy kiełbasę z tego przepisu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16791-kie%C5%82basa-wieprzowa-parzona/?do=findComment&comment=655786 szczerze polecam, super dobór przypraw.Przez nieuwagę kupiłem mniejszą paczkę jelit i trochę zabrakło. Resztę farszu poszła do osłonki fi 55.Po wędzeniu. Po parzeniu. Kiełbasę w cienkim jelicie parzyłem w bezpośrednio w wodzie, w grubszym w workach próżniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 2 Lutego 2020 Pysznie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 2 Lutego 2020 . Kiełbasę w cienkim jelicie parzyłem w bezpośrednio w wodzie, w grubszym w workach próżniowych. Jak sprawdzałeś temperaturę w środku zafoliowanej kiełbasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 2 Lutego 2020 Dzięki. @quadro555Ustawiam na cyrkulatorze 78 stopni i parzę ok 30 minut, trzeba to robić na czuja. Kwestia wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 2 Lutego 2020 Wczoraj zrobiliśmy kiełbasę z tego przepisu Bardzo ładnie wygląda, będzie trzeba wypróbować Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 3 Lutego 2020 Apetyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 3 Lutego 2020 Po wędzeniu. Apetycznie wygląda. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 3 Lutego 2020 Woytas, ta gruba po nikczemnym, "chwilowem" podsuszeniu to "kiełbasofilska Furrora"...Letko spękana, wręcz wyzywająca, obłędnie nieregularna.... Taka ma być...wypracowana...i smaczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 4 Lutego 2020 Piękne dzięki, staram się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 W tym roku skromnie z racji sytuacji. Zrobiliśmy trochę białej dla najbliższych. Wędzonek nie przewiduję, jeszcze będzie czas. Próba wypieku bułek, muszę przyznać że udana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Czyli jeszcze tylko buteleczka i będzie komplecik. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Do tej pory nie można było jeździć na rybki więc trzeba było się czymś zająć.Bułki z czarnuszką i dodatkiem mąki pełnoziarnistej I pszenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Apetyczne te bułeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 3 Maja 2020 (edytowane) Przystań mam zamkniętą, na ryby nie ma jak wypłynąć to jakoś czas wypełniam.Chleb tostowy, przepis wygrzebany w sieci.1 i 1/3 wody (300 ml)50 g miękkiego masła1 opakowanie suchych drożdży (25 g drożdży świeżych*) cukru 10 g4 szklanki mąki pszennej (600 g)1 łyżeczka soli (5 g)Wodę wlewamy do rondelka i ustawiamy na kuchence. Następnie dodajemy suche drożdże, masło i cukier. Całość lekko podgrzewamy i mieszamy, do momentu aż masło się rozpuści (uwaga: drożdży nie można podgrzać za mocno, całość powinna być ciepła, ale nie może być gorąca, bo to spowoduje, że drożdże nie zadziałają, a całość będzie do wyrzucenia). Rozpuszczone drożdże odstawiamy na 5-10 minut. W tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę (użyłam mąki luksusowej, typ 550) oraz sól. Całość mieszamy, po czym dodajemy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wyrabiamy przez około 10 minut (na początku ciasto może być lekko klejące, ale wraz z wyrabianiem powinno stać się sprężyste i elastyczne). Gdy ciasto jest już gotowe wkładamy je do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Podłużną blaszkę smarujemy dokładnie masłem. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i dzielimy na 4-5 części. Każdą formujemy w kulkę i układamy jedną obok drugiej w foremce. Następnie odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu). Edytowane 3 Maja 2020 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 25 Maja 2020 Dawno nic nie wędziłem, przyszła pora na kiełbasę kanapkową wg Pawła.Przy okazji szynka też pyknięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 31 Maja 2020 No fajnie sobie to pyknąłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 6 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 6 Października 2020 (edytowane) Długo się zabierałem do kiełbasy z dziczyzny, w końcu ją zrobiłem. 70% mięsa z sarny (koziołka) I i II20% boczku wp10% mięsa z golonki wp.przyprawy jak z tego przepisu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5493-kielbasa-ala-zywiecka-z-dziczyzny/ Po wędzeniu i sparzeniu metodą Sous-vide Po trzydniowym podsuszeniu. Edytowane 6 Października 2020 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 6 Października 2020 Zjadła bym. Ślinka leci jak się na nią patrzy. Mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 6 Października 2020 Długo się zabierałem do kiełbasy z dziczyzny, w końcu ją zrobiłem. Wygląda tak . I zapewne też tak smakuje . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 6 Października 2020 (edytowane) i sparzeniu metodą Sous-vide Jaka temperatura i czas ? Jeśli możesz powiedzieć. Kiełbaska ładna i zapewne smaczna. Edytowane 6 Października 2020 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 6 Października 2020 eeeech kiełbasofilski chochlik połoszony muchami powoli się w SiBaskach rozbudza...Fajna robota Wojtas Wkrótce ruszą wszyscy...Na razie w blokach startowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 6 Października 2020 Po wędzeniu i sparzeniu metodą Sous-vide Piękne wędzenie i super metoda parzenia, która pozwala zachować aromaty i panować nad niebezpieczeństwem ew. podcieków. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 6 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 6 Października 2020 Dzięki wielkie za miłe słowa. Parzone w 75 stopniach 30 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 7 Października 2020 Wyrób wygląda smakowicie ale jak pozyskałeś z koziołka kl II ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 8 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 8 Października 2020 (edytowane) Wyrób wygląda smakowicie ale jak pozyskałeś z koziołka kl II ?To mięso z wykrawania boczku (nie wiem jak nazywa się ten element w tuszy sarny ) z elementami tłuszczu i mięśnia przeponowego i żeber. Szkoda że nie zrobiłem zdjęć mięs. Przyjąłem to za II że względu na obecność tłuszczu. Edytowane 8 Października 2020 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.