Skocz do zawartości

Wyroby Woytasa


Woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zrobiliśmy kiełbasę z tego przepisu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16791-kie%C5%82basa-wieprzowa-parzona/?do=findComment&comment=655786 szczerze polecam, super dobór przypraw.

Przez nieuwagę kupiłem mniejszą paczkę jelit i trochę zabrakło. Resztę farszu poszła do osłonki  fi 55.

Po wędzeniu.

post-59149-0-03844300-1580646973_thumb.jpg

 

Po parzeniu. Kiełbasę w cienkim jelicie parzyłem w bezpośrednio w wodzie, w grubszym w workach próżniowych.

post-59149-0-05764800-1580647058_thumb.jpgpost-59149-0-00748300-1580647069_thumb.jpg

 

post-59149-0-73976100-1580647172_thumb.jpgpost-59149-0-63334700-1580647181_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Przystań mam zamkniętą, na ryby nie ma jak wypłynąć to jakoś czas wypełniam.

Chleb tostowy, przepis wygrzebany w sieci.

  • 1 i 1/3 wody (300 ml)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie suchych drożdży (25 g drożdży świeżych*)
  •  cukru 10 g
  • 4 szklanki mąki pszennej (600 g)
  • 1 łyżeczka soli (5 g)
  • Wodę wlewamy do rondelka i ustawiamy na kuchence. Następnie dodajemy suche drożdże, masło i cukier. Całość lekko podgrzewamy i mieszamy, do momentu aż masło się rozpuści (uwaga: drożdży nie można podgrzać za mocno, całość powinna być ciepła, ale nie może być gorąca, bo to spowoduje, że drożdże nie zadziałają, a całość będzie do wyrzucenia). Rozpuszczone drożdże odstawiamy na 5-10 minut. W tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę (użyłam mąki luksusowej, typ 550) oraz sól. Całość mieszamy, po czym dodajemy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wyrabiamy przez około 10 minut (na początku ciasto może być lekko klejące, ale wraz z wyrabianiem powinno stać się sprężyste i elastyczne). Gdy ciasto jest już gotowe wkładamy je do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Podłużną blaszkę smarujemy dokładnie masłem. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i dzielimy na 4-5 części. Każdą formujemy w kulkę i układamy jedną obok drugiej w foremce. Następnie odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).
    1. post-59149-0-05259200-1588519263_thumb.jpg

 

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Długo się zabierałem do kiełbasy z dziczyzny, w końcu ją zrobiłem. 

70% mięsa z sarny (koziołka) I i II

20% boczku wp

10% mięsa z golonki wp.

przyprawy jak z tego przepisu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5493-kielbasa-ala-zywiecka-z-dziczyzny/

post-59149-0-35024900-1601992703_thumb.jpg

 

Po wędzeniu i sparzeniu metodą Sous-vide 

post-59149-0-22517900-1601992785_thumb.jpg

 

Po trzydniowym podsuszeniu.

post-59149-0-94920000-1601992837_thumb.jpgpost-59149-0-57740600-1601992831_thumb.jpg

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Długo się zabierałem do kiełbasy z dziczyzny, w końcu ją zrobiłem.

Wygląda tak :clap:. I zapewne też tak smakuje :clap::thumbsup:.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po wędzeniu i sparzeniu metodą Sous-vide 

Piękne wędzenie i super metoda parzenia, która pozwala zachować aromaty i panować nad niebezpieczeństwem ew. podcieków.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyrób wygląda smakowicie ale jak pozyskałeś z koziołka kl II ?

To mięso z wykrawania boczku (nie wiem jak nazywa się ten element w tuszy sarny :)) z elementami tłuszczu i mięśnia przeponowego i żeber. Szkoda że nie zrobiłem zdjęć mięs. Przyjąłem to za II że względu na obecność tłuszczu.

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.