Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wyobraś sobie dwie identyczne komory w jednej pal bezpośrednio pod nią a w drugiej 4m dalej ciepło doprowadzaj kanałem. Aby utrzymać temperature 50°C w komorach w palenisku oddalonym o 4m musisz spalić więcej opału i palić intensywnym ogniem. Jeśli ta sama ilość spalonego opału wydziela tą samą ilość weglowodorów aromatycznych ( WWA) to w kanałowej wydzieli sie więcej. Dotego dochodzi temperatura palenia w wysokiej temperaturze wytwarza sie więcej WWA, a podczas delikatnego tlenia jest mniej szkodliwych substancji

Jeśli to Cie nie przekonało to ja niemam nic do powiedzenia ja wysiadam i życze Tobie i Twojej rodzinie smacznego i zdrowia bo będzie Wam potrzebne

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550675
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ewidencja Ty czasem nie jesteś z ministerstwa jakiegoś? Obniżają wiek emerytalny, bo dzięki takim ja Ty nikt go nie dożyje :facepalm: . Więcej szkodzi kibelek niż kanałowa, w której trzeba ostro jarać? Weź Ty się chłopie i :facepalm:  Nie namawiaj ludzi do złego .

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550680
Udostępnij na innych stronach

Spokojniej Panowie, spokojniej. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550683
Udostępnij na innych stronach

Oooo "jego ewidencja" się uaktywnił ... musi pełnia się zbliża albo wojna ... "przed wojną tysz był" ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550688
Udostępnij na innych stronach

To dlatego palenisko ma być duże, ciepłe i minimalne straty ciepła. To samo komora duża, stabilna ciepła zeby nie zachodziły dodatkowe reakcje chemiczne. Brak komina, aby uniknąć refluksu. Ilośćc drewna i temperatura utleniania sie opału decyduje o WWA. Konstrukcja wedzarni decyduje o jakosci wyrobów, sposobie wedzenia i osadzania konserwantow w wędlinach jak i też o ilości WWA.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550720
Udostępnij na innych stronach

Panowie dlaczego na głównej stronie są zdjęcia projektów wędzarni z szamotem i pomnikowych, ludzie jak wchodzą to pierwsze jest widoczna ta strona,i myśla a ładny projekt super wygląda, a dopiero potem można wejść na forum i ludzie są przekonani ze te wędzarnie są okej.Nie powinne być usunięte a np.że wędzarnicza brać poleca dla nie doświadczonych którzy chcą  wybudować wędzarnie np. taką i taką .

Masz rację.

To trzeba zmienić.

Na forum mają być tylko fotografie kibelków i informacje o innych wędzarniach winny być przez admina usuwane.

Tylko patrzeć, jak lotne brygady kibelkowe będą odwiedzać wędzarników pośrednio-szamotowych i wysadzać ich "pomniki" w powietrze.

A czy przy tym nie będzie się ich pozbawiało obywatelstwa?

To kilbelkarze na pewno biorą pod uwagę w następnej kolejności.

PS. Opamiętajcie się....

To napisałem ja> odyn06 pomnikowiec szamotowy, zadowolony ze swojej wędzarni jak jasna cholera.

:D

Pozdrawiam szczególnie Andyandy' ego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550726
Udostępnij na innych stronach

 

 

To napisałem ja> odyn06 pomnikowiec szamotowy, zadowolony ze swojej wędzarni jak jasna cholera.
i Dobrze że zadowolony :thumbsup:   jest tak dużo różnych fajnych wynalazków wędzarniczych - od zwykłych beczek - po full wypasy - ja mam np. zwykłego Borniaka  150 - i uważam , że mógłby być 250 - ale co tam ;)  najważniejsze by nasze wyroby były smaczne - prawidłowo uwędzone i możliwie jak najzdrowsze - moje są wędzone na słomkę - taka moda ;)  :D , ale My różnowedzarnicy łączmy się  :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550730
Udostępnij na innych stronach

 

 

To napisałem ja> odyn06 pomnikowiec szamotowy, zadowolony ze swojej wędzarni jak jasna cholera. Pozdrawiam szczególnie Andyandy' ego.
  Więc jesteś użytkownikiem wędzarni "Bogdanki" z moją modyfikacją na prośbę Bogdana. Też szczególnie pozdrawiam :D   
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550762
Udostępnij na innych stronach

Chyba ze śmiechu ..... raka mózgu... :D

Przywołuję Cię do obiektywizmu, Mirosławie. Wiesz tak samo, jak ja, że wędzarnia kanałowa w niczym nie ustępuje bezpośredniej. A wklejać badań, czy prowadzić kolejnej bezsensownej sprzeczki z rogerami i innymi  biniami,  nie zamierzam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550803
Udostępnij na innych stronach

Wcześniej napisałeś co innego...

Wędzarnia swoją drogą, ale sposób wędzenia to najważniejsze czego trzeba się nauczyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550819
Udostępnij na innych stronach

Ustępuje. Najbardziej namacalnym jest ilość drewna jaką trzeba przepuścić przez palenisko. Dalej już mi się nie chce wymieniać, W kibelku naręcz w kanale taczka. Ot takie spostrzeżenie, No ale w sumie to nie ustępuje :facepalm:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550832
Udostępnij na innych stronach

Można spieprzyć w budowie bezpośrednią i zrobić super kanałową......

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550833
Udostępnij na innych stronach

 

 

W kibelku naręcz w kanale taczka.

 

 

 Nie można tak uogólniać . Pierwsza moja wędzarnia była z kanałem i wcale tak nie jest z tą ilością opału .  Tydzień temu bylem u kolegi gdzie wędził łososia w beczce z kanałem . Przy wędzeniu kilkugodzinnym spalił dobre wiaderko drewna no może z półtora wiaderka 10litrowego . Umiejętność palenia zgodnie ze sztuką wyznacza ilość spalonego drewna . 

 

Pozdrawiam  :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550837
Udostępnij na innych stronach

Masz rację , ale tutaj w większości pytania zadają młodzi adepci. A ty mówisz o mistrzu , który dymi zgodnie ze sztuką , a "młody" nawet nie wie co to ta sztuka :)

W zimę kumpel pokazał mi fotki swojego pomnika ( władował kupę kasy - teraz jak wędzi ładuje kupę drewna - teść mu murował i oczywiście z szamotem - a jak , nie oszczędzał na materiale :facepalm:  - o jakości wędzonek chyba nie muszę mówić :facepalm: :facepalm: :facepalm: )

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550838
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale tutaj w większości pytania zadają młodzi adepci.
 

 

 

A mistrzowie mówią o taczce drewna :D :D

 

 

Pozdrowionka

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550840
Udostępnij na innych stronach

Mówisz o kanale i beczce ok. A jak masz do rozbujania tonę, czy więcej (raczej więęęęcej) pięknego pomnika? i temp. poniżej 0 ? Wtedy nawet wędzarz  może byś doświadczony a swoje musi upalić, żeby taki parowóz rozbujać. 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550851
Udostępnij na innych stronach

binio,rozumiem że idzie nowe ☺. Ale drażni mnie jak wrzucamy wszystko do jednego wora. W Napoleonowie jest tzw pomnik z kanałem ponad dwa metry wiem ile na zlotach było wędzonek i kiełbasek i wiem również ile było spalonego drewna ☺☺

 

Pozdrawiam cieplutko

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550856
Udostępnij na innych stronach

Zlot w Napoleonowie jest w sierpniu :) Wtedy temperatura nie spada poniżej zera :) Wędzarnia stoi w rogu sporej wiaty i w lecie raczej nie jest przesiąknięta wilgocią :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550859
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzarnia stoi w rogu sporej wiaty i w lecie raczej nie jest przesiąknięta wilgocią :)

 

 

Kubusiu :D  wędzarnia jest z kamienia sam wiesz :D  .  Trudno żeby Kamień nabrał wilgoci :D  .

 

 

Pozdrowionka  :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550916
Udostępnij na innych stronach

Kamień ciężko nasiąka, szczególnie latem, zadaszony taką sporą wiatą :D Więc sam widzisz, że nie ma co porównywać do typowych, murowanych kanałówek, czy choćby wędzarni przedstawionej przez autora tematu, z blaszanym paleniskiem wielkości pudełka zapałek i taką też, nieocieploną rurą  :) Uwędź coś w czymś takim zimą, przy niesprzyjającej aurze :D Porównując, wędzenie w drewnianym kibelku to bułka z masłem :) Nikomu jednak nie zabraniam być masochistą, skoro lubi ;) Też pozdrawiam :)

Edytowane przez qba-69
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550919
Udostępnij na innych stronach

jeśli chodzi o ta moją wędzarnie która tak przeklinacie:) to podczas wedzenia u mnie temperatura szybko idzie w górę a drewna bardzo mało mi sie wydaje że poszło na 4h wedzenia poszło może tyle drewna co sam plecyk ma wymiary tyle drewna się zaopatrzylem bo kolega tez mowil ze troszke tefo potrzeba a konto chyba na rok starczy...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550958
Udostępnij na innych stronach

Tak kolego sampajers, tylko zależy właśnie jak opalasz tą wędzarnię. Drewno nie powinno palić się płomieniem, a z tym jest problem w wędzarni z kanałem, zwłaszcza jeśli nie jest odpowiednio zbudowana A temperatura na dworze niska.

Nie twierdzę że się nie da wędzić w takiej wędzarni, ale po co komplikować sobie życie, jak można prościej.

Jakość dymu tutaj ma znaczenie na smak itd.

Sądząc po trudności utrzymania niskiej temperatury w takiej wędzarni, można się domyślić jak przebiegało wędzenie.

 

Tak powinno wyglądać wędzenie.

5fa6405ba22680fd2b072ec7c7b59392.jpg

 

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550988
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.