gosman Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 7 Maja 2017 Wyobraś sobie dwie identyczne komory w jednej pal bezpośrednio pod nią a w drugiej 4m dalej ciepło doprowadzaj kanałem. Aby utrzymać temperature 50°C w komorach w palenisku oddalonym o 4m musisz spalić więcej opału i palić intensywnym ogniem. Jeśli ta sama ilość spalonego opału wydziela tą samą ilość weglowodorów aromatycznych ( WWA) to w kanałowej wydzieli sie więcej. Dotego dochodzi temperatura palenia w wysokiej temperaturze wytwarza sie więcej WWA, a podczas delikatnego tlenia jest mniej szkodliwych substancji Jeśli to Cie nie przekonało to ja niemam nic do powiedzenia ja wysiadam i życze Tobie i Twojej rodzinie smacznego i zdrowia bo będzie Wam potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 7 Maja 2017 Ewidencja Ty czasem nie jesteś z ministerstwa jakiegoś? Obniżają wiek emerytalny, bo dzięki takim ja Ty nikt go nie dożyje . Więcej szkodzi kibelek niż kanałowa, w której trzeba ostro jarać? Weź Ty się chłopie i Nie namawiaj ludzi do złego . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Maja 2017 Spokojniej Panowie, spokojniej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 7 Maja 2017 Jak tu być spokojnym Maxell ? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 7 Maja 2017 Oooo "jego ewidencja" się uaktywnił ... musi pełnia się zbliża albo wojna ... "przed wojną tysz był" Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Maja 2017 To dlatego palenisko ma być duże, ciepłe i minimalne straty ciepła. To samo komora duża, stabilna ciepła zeby nie zachodziły dodatkowe reakcje chemiczne. Brak komina, aby uniknąć refluksu. Ilośćc drewna i temperatura utleniania sie opału decyduje o WWA. Konstrukcja wedzarni decyduje o jakosci wyrobów, sposobie wedzenia i osadzania konserwantow w wędlinach jak i też o ilości WWA. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 8 Maja 2017 Panowie dlaczego na głównej stronie są zdjęcia projektów wędzarni z szamotem i pomnikowych, ludzie jak wchodzą to pierwsze jest widoczna ta strona,i myśla a ładny projekt super wygląda, a dopiero potem można wejść na forum i ludzie są przekonani ze te wędzarnie są okej.Nie powinne być usunięte a np.że wędzarnicza brać poleca dla nie doświadczonych którzy chcą wybudować wędzarnie np. taką i taką .Masz rację.To trzeba zmienić.Na forum mają być tylko fotografie kibelków i informacje o innych wędzarniach winny być przez admina usuwane.Tylko patrzeć, jak lotne brygady kibelkowe będą odwiedzać wędzarników pośrednio-szamotowych i wysadzać ich "pomniki" w powietrze.A czy przy tym nie będzie się ich pozbawiało obywatelstwa?To kilbelkarze na pewno biorą pod uwagę w następnej kolejności.PS. Opamiętajcie się....To napisałem ja> odyn06 pomnikowiec szamotowy, zadowolony ze swojej wędzarni jak jasna cholera. Pozdrawiam szczególnie Andyandy' ego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 8 Maja 2017 To napisałem ja> odyn06 pomnikowiec szamotowy, zadowolony ze swojej wędzarni jak jasna cholera. i Dobrze że zadowolony jest tak dużo różnych fajnych wynalazków wędzarniczych - od zwykłych beczek - po full wypasy - ja mam np. zwykłego Borniaka 150 - i uważam , że mógłby być 250 - ale co tam najważniejsze by nasze wyroby były smaczne - prawidłowo uwędzone i możliwie jak najzdrowsze - moje są wędzone na słomkę - taka moda , ale My różnowedzarnicy łączmy się Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 8 Maja 2017 To napisałem ja> odyn06 pomnikowiec szamotowy, zadowolony ze swojej wędzarni jak jasna cholera. Pozdrawiam szczególnie Andyandy' ego. Więc jesteś użytkownikiem wędzarni "Bogdanki" z moją modyfikacją na prośbę Bogdana. Też szczególnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 8 Maja 2017 Chyba ze śmiechu ..... raka mózgu... Przywołuję Cię do obiektywizmu, Mirosławie. Wiesz tak samo, jak ja, że wędzarnia kanałowa w niczym nie ustępuje bezpośredniej. A wklejać badań, czy prowadzić kolejnej bezsensownej sprzeczki z rogerami i innymi biniami, nie zamierzam. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Maja 2017 Wcześniej napisałeś co innego...Wędzarnia swoją drogą, ale sposób wędzenia to najważniejsze czego trzeba się nauczyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Maja 2017 Ustępuje. Najbardziej namacalnym jest ilość drewna jaką trzeba przepuścić przez palenisko. Dalej już mi się nie chce wymieniać, W kibelku naręcz w kanale taczka. Ot takie spostrzeżenie, No ale w sumie to nie ustępuje Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Maja 2017 Można spieprzyć w budowie bezpośrednią i zrobić super kanałową...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 8 Maja 2017 W kibelku naręcz w kanale taczka. Nie można tak uogólniać . Pierwsza moja wędzarnia była z kanałem i wcale tak nie jest z tą ilością opału . Tydzień temu bylem u kolegi gdzie wędził łososia w beczce z kanałem . Przy wędzeniu kilkugodzinnym spalił dobre wiaderko drewna no może z półtora wiaderka 10litrowego . Umiejętność palenia zgodnie ze sztuką wyznacza ilość spalonego drewna . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) Masz rację , ale tutaj w większości pytania zadają młodzi adepci. A ty mówisz o mistrzu , który dymi zgodnie ze sztuką , a "młody" nawet nie wie co to ta sztuka W zimę kumpel pokazał mi fotki swojego pomnika ( władował kupę kasy - teraz jak wędzi ładuje kupę drewna - teść mu murował i oczywiście z szamotem - a jak , nie oszczędzał na materiale - o jakości wędzonek chyba nie muszę mówić :facepalm: ) Edytowane 8 Maja 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 8 Maja 2017 ale tutaj w większości pytania zadają młodzi adepci. A mistrzowie mówią o taczce drewna :D Pozdrowionka Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Maja 2017 Mówisz o kanale i beczce ok. A jak masz do rozbujania tonę, czy więcej (raczej więęęęcej) pięknego pomnika? i temp. poniżej 0 ? Wtedy nawet wędzarz może byś doświadczony a swoje musi upalić, żeby taki parowóz rozbujać. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 9 Maja 2017 binio,rozumiem że idzie nowe ☺. Ale drażni mnie jak wrzucamy wszystko do jednego wora. W Napoleonowie jest tzw pomnik z kanałem ponad dwa metry wiem ile na zlotach było wędzonek i kiełbasek i wiem również ile było spalonego drewna ☺☺ Pozdrawiam cieplutko Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 9 Maja 2017 Zlot w Napoleonowie jest w sierpniu Wtedy temperatura nie spada poniżej zera Wędzarnia stoi w rogu sporej wiaty i w lecie raczej nie jest przesiąknięta wilgocią Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 9 Maja 2017 Wędzarnia stoi w rogu sporej wiaty i w lecie raczej nie jest przesiąknięta wilgocią Kubusiu wędzarnia jest z kamienia sam wiesz . Trudno żeby Kamień nabrał wilgoci . Pozdrowionka Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Kamień ciężko nasiąka, szczególnie latem, zadaszony taką sporą wiatą Więc sam widzisz, że nie ma co porównywać do typowych, murowanych kanałówek, czy choćby wędzarni przedstawionej przez autora tematu, z blaszanym paleniskiem wielkości pudełka zapałek i taką też, nieocieploną rurą Uwędź coś w czymś takim zimą, przy niesprzyjającej aurze Porównując, wędzenie w drewnianym kibelku to bułka z masłem Nikomu jednak nie zabraniam być masochistą, skoro lubi Też pozdrawiam Edytowane 9 Maja 2017 przez qba-69 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sempajers Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 9 Maja 2017 jeśli chodzi o ta moją wędzarnie która tak przeklinacie:) to podczas wedzenia u mnie temperatura szybko idzie w górę a drewna bardzo mało mi sie wydaje że poszło na 4h wedzenia poszło może tyle drewna co sam plecyk ma wymiary tyle drewna się zaopatrzylem bo kolega tez mowil ze troszke tefo potrzeba a konto chyba na rok starczy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 9 Maja 2017 Ktoś to w ogóle czyta? https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=forums&module=extras§ion=boardrules Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 9 Maja 2017 Tak kolego sampajers, tylko zależy właśnie jak opalasz tą wędzarnię. Drewno nie powinno palić się płomieniem, a z tym jest problem w wędzarni z kanałem, zwłaszcza jeśli nie jest odpowiednio zbudowana A temperatura na dworze niska.Nie twierdzę że się nie da wędzić w takiej wędzarni, ale po co komplikować sobie życie, jak można prościej.Jakość dymu tutaj ma znaczenie na smak itd.Sądząc po trudności utrzymania niskiej temperatury w takiej wędzarni, można się domyślić jak przebiegało wędzenie. Tak powinno wyglądać wędzenie. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-550988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 10 Maja 2017 Tak powinno wyglądać wędzenie. Brawo Piotrek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/4/#findComment-551025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.