tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 24 Listopada 2013 To wina Tusiaczka. On mnie sprowokował do zakupu Tam zaraz sprowokował.... Ja tylko pokazałem Ci drogę Szkoda, że nie daliście znać na forum (a była o tym mowa) bo może w kilka osób zrobilibyśmy zamówienie Ale przecież my nie robiliśmy jakiegoś forumowego grupona czy coś. Ja pokazałem że jest opcja a dyzio sobie kupił Każdy przecież może, w opisie podane jest że wysyłkę można zamówić też do polski w dokładnie takiej samej cenie..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 24 Listopada 2013 Moja rada do wszystkich-zainwestujcie 30-40 zł w nóż choćby polkars już nie mówię o Dicku czy Victorinoxie ale miękki tzw.flexible bo takim nożem zrobisz wszystko,a tu ciągle czytam jak ludziska kupują jakieś mega twarde kosmiczne noże lub japońskie cuda i potem problem z naostrzeniem.Kombinuje godzinę i nic Całkowicie się z tobą zgadzam,używam noży polkars i zwykłą osełkę i to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 24 Listopada 2013 dwustronny kamien piaskowy naktorym robie z kazdej strony rowne fazy az do momentupowstania tz.drutu na calej dlugosci ostrza,nastepnie drutwygladzam na kamieniuMożesz wyjaśnić o co chodzi z tymi fazami i drutem?Trochę to dla mnie jest niejasne.faze to masz kąt na nożu który powstaje od jego ostrzenia chodzi o to żeby były takie same z oby dwóch stron,w pewnym momencie ostrze noża zrobi się takie cienkie że będzie wyglądało jak drut wtedy ostrzysz na gładkim kamieniu raz jedną stronę noża raz drugą aż drut całkiem odpadnie wtedy spróbuj na stalceKąty mogą być różne dla każdej ze stron. Używam takiego 26 centymetrowego japończyka w pracy i bardzo go sobie chwalę. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 24 Listopada 2013 Apex z Chin kosztuje 25 dolców, przesyłka free. To jest chyba taniej niż 20+7 euro za apexa z ebaya, który też jedzie z Chin. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 24 Listopada 2013 Tylko z jebaja jakoś tak bezpieczniej kupować.... Ryzyko wtopienia kasy znikome. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 24 Listopada 2013 Moje przesyłki dwa razy zatrzymali na cle Raz, jak dwa noże zamawiałem z Japonii wówczas vat + cło wyniósł mnie ponad 250 zł a drugi raz gdy ściągałem goniometry od chińczyka - dwa razy na 30 nie jest źle . Pamiętajcie że towary spoza uni mogą zatrzymać na cle i żądać dodatkowych opłat Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 24 Listopada 2013 oj tam zaraz wtopienia kasy ... całe 80złno risk no fun Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 24 Listopada 2013 oj tam zaraz wtopienia kasy ... całe 80złno risk no fun Ponad 250 to ja im zapłaciłem Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) jak w końcu przyjedzie to zrobię zdjęcia i dopiero się okaże, co kupiłem Edytowane 24 Listopada 2013 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 24 Listopada 2013 Kolego majchal dawno większej bzdury nie usłyszałem,większość ludzi 300 noży przez całe życie nie zjedzie.Ja rocznie zużywam niecałe 100 a zapewniam,że są dość intensywnie użytkowane.Zamiast rozpiprzyć 300 sztuk-przyjmij się do masarni na rozbiór,jak na fajrant Ci ręka będzie chciała odpaść i ze 7 odcisków sobie zrobisz to się w dwa dni nauczysz ostrzyć Harnaś. Taką tezę usłyszałem to od Ludzi „z branży” i nie mnie ją oceniać. Człowiek, który to mówił, w zasadzie powinien być już dawno na emeryturze, jednak trzyma „w ruchu” nasz zakład i dla mnie jest moim GURU. Pewnie masz rację z uczeniem się z odciskami na dłoni w dwa dni. Ja z moimi potrzebami mam szansę się zbliżyć do zajechania 100 sztuk noży, ale… na całe moje życie. Nie mam zamiaru przekonywać Cię, że wiem lepiej, bo nigdy nie stałem na taśmie. Ludzie, którzy pracują na rozbiorze na akordzie, to dla mnie czarodzieje – SZACUN. Niemniej jednak wiem, że nadal nie umiem dobrze ostrzyć noże, choć „zmarnowałem” na szlifierce już "kilka" sztuk. I tu jest sedno sprawy. Dla „zwykłego zjadacza chleba” z mojej rodziny są ostre jak diabli, ale ja nadal nie jestem zadowolony, pomimo, że noże tną bez problemu kartkę papieru.W dużej mierze pogląd ostrości zależy, od tego, kto czego oczekuje i gdzie jest obiektywny punkt „ostrości”. Maad. Jestem amatorem chyba większym niż Ty. Mogę nie mieć jakiegoś składnika, mogę improwizować podczas produkcji, eksperymentować ze sprzętem, ale nic bardziej mnie nie wkurza, jak tępe noże. Ja nie przejmuję się czy kąt ma 15, 13 czy 20 stopni, staram się go ostrzyć jak najbardziej „płasko” i tyle. Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 24 Listopada 2013 majchal, mnie też nie robi większej różnicy, czy kąt jest 15 czy 20 stopni ... ale chciałbym żeby ten kąt był taki sam za każdym razem jak biorę osełkę, kamień czy stalkę do rękiale nie potrafię utrzymać stałego kąta w kolejnych ostrzeniach i na całej długości ostrza Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 24 Listopada 2013 Tylko z jebaja jakoś tak bezpieczniej kupować.... Ryzyko wtopienia kasy znikome.Kupowales kiedys na Aliexpres? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 24 Listopada 2013 Nie, ale z jebaja "parę" razy się zdarzyło. I bardzo miło to wspominam... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 24 Listopada 2013 http://www.telchina.pl/ kompendium wiedzy o zakupach na aliexpress Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodziaksos Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 24 Listopada 2013 kamień plus filc z pasta polerską.Wszelkie ostrzenie noża bez polerowania to efekt starych szkół które już dawno powinny upaść.Nóż po ostrzeniu na kamieniu powinien być wy filcowany (polerowany z dodatkiem pasty) aby usunąć tzw drut oraz wygładzić powierzchnię noża która miała kontakt z kamieniem gdyż są tam małe ryski generujące opory podczas krojenia mięcha.Nóż powinien być świecący na tej powierzchni ostrzonej tak samo jak na pozostałej części. Inaczej efekty uboczne są następujące: źle wytrybowane kości(mięso został na nich) źle zdjęta skóra. zmęczenie rak po pokrojeniu , wytrybowaniu niewielkiej ilości towaru. Zerwane nadgarstki, ścięgna itpNatomiast o do kątów to każdy dobiera je sobie sam i jak znam ludzi robiących nożem to nikt nie myśli o tym pod jakim kątem ma nóż naostrzony.Twardośc noża to tez pojęcie względne gdyż tu też działają czynniki indywidualne ( jeśli oczywiście możliwość wyboru istnieje. bo niekiedy firma ma tylko takie noże jakie zakupił jakiś baran z biura. Nie mający pojęcia o niczym zresztą )Podobnie jest z przeznaczeniem noży, Niekiedy jest tak że cechy indywidualne osoby używającej nóż są takie że noże teoretycznie zaprojektowane do danej techniki są używane przy całkowicie innym procesie krojenia niż wynikało to z projektu.Naszczęście każdy z nas jest inny i ma ciut inne wymagania czy potrzeby niż inni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 24 Listopada 2013 Warunki zakupu na Aliexpres sa bardzo podobne do zakupow na ebay. Sprzedawca dostaje pieniadze dopiero po otrzymaniu towaru przez Ciebie, a do tego czasu sa przetrzymywane na koncie Aliexpres. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 25 Listopada 2013 Marek, a Ty gdzie kupowałeś. Podaj linka jeśli możesz. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 25 Listopada 2013 http://www.aliexpress.com/item/Fixed-Angle-Suitable-for-all-knife-Professional-sharpener/494661579.html Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 25 Listopada 2013 Wydaje mi sie ze zrobiles dobry wybor, jest jeszcze torba do ostrzalki czego nie zauwazylem przy ostrzalce z ebay Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-315997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 25 Listopada 2013 Majchal zainwestuj-szlifierka,tarcza z papieru ściernego typu słoneczko,filc polerski,pasta i finito Naprawdę trzeba być "specjalnie" uzdolnionym,żeby sobie z takim sprzętem nie poradzićhttp://www.gastrosilesia.pl/ostrzalka-elektryczna-do-nozy-dick-sm-,18,2,12665 tu masz jak to wygląda profesjonalnie.Obecnie właśnie taki sprzęt mamy na zakładzie i zapewniam że nawet największe tumany z Rumunii,którzy się czasami nawet do tarcia chrzanu nie nadają,po kilku razach mają noże jak brzytwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-316200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Majchal zainwestuj-szlifierka,tarcza z papieru ściernego typu słoneczko,filc polerski,pasta i finitoPamiętaj, ze pracuję w/na Masarni. Nie muszę inwestować w zakup, bo taki, a nawet jeszcze lepezy sprzęt, mam do użytku za free. To nie kwestia braku sprzętu, ale braku wprawy. Ja muszę zjechac jeszcze kilka noży, aby być zadowolonym z efektów swojej pracy. Mamy w firmie taśmę "na mokro", mamy filc, mamy pastę, mamy stalki Dick'a, mamy kamienie, skórę ale mamy też Majchal'a, który nie da nikomu ostrzyć, tylko sam chce szlifować balchę. Kiedyś nastapi taki dzien, że będę zadwolony z efektów mojej pracy. Na razie ten moment jeszcze nie nastapił.Stare przysłowie pszczól mówi: to jest proste jak rypanie... tylko trzeba się nauczyć Edytowane 25 Listopada 2013 przez majchal Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-316227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 26 Listopada 2013 Majchal no to pozazdrośćić od taśmy na mokro jeszcze nic lepszego nie wynaleźli.Tam jest bardzo łatwo kąty wyprowadzić.Jak już tę blachę poostrzysz to odwróć nóż i delikatnie zeszlifuj sam czubeczek noża,poprostu jakbyś tylko delikatnie chciał szpic na nożu zrobić,wtedy Ci się pokaże na nożu czy równo zebrałeś z obu stron.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-316377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 26 Listopada 2013 To chyba wystarczająco ostry nóż: http://www.liveleak.com/view?i=fa9_1385437534 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-316410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mumin232 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 26 Listopada 2013 mumin - Ty chyba w archiwum x pracujesz ja ostrze noże na papierze ściernym listkowym potem na filcu i na stalce. Chciałem jakoś innym to wytłumaczyć, nie ważne Cytuj Mumin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-316421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) Dla tych co chcą kupić APEX'a bezpośrednio na "chińskim" allegro http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-Edge-pro-Professional-kitchen-knife-sharpeners-system-effective-send-Fix-angle-4-stone/1065170888.html Edytowane 26 Listopada 2013 przez Zico Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/24/#findComment-316427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.