maro_1955 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Mam pytanie dotyczące wkładania noża do gorącej wody.Byłem zaskoczony reakcją mojego szwagra, który zbeształ mnie za właśnie takie wkładanie, twierdząc, że tępię tym noże. Dodam, że były to jego noże.Czy miał rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-398734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 22 Stycznia 2015 ....jeżeli szwagrem jest andy , to nie.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-398739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 22 Stycznia 2015 andy nie jest szwagrem Kolegi maro_1955 A teraz już wiem, że im nóż droższy tym bardziej trzeba na niego uważać przy myciu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-398750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Przechodząc płynnie od tępienia noży do ich ostrzenia, zwrócę uwagę szanownych SiB-ów na nowy typ ostrzałki a'la Apex:http://www.aliexpress.com/item/2014-Newest-Version-Professional-Kitchen-Knife-Sharpener-Sharpening-Updated-Fix-Fixed-Angle/2042391945.html Zamówiłem sobie tę zabaweczkę i muszę przyznać, że ... działa Nawet udało mi zapunktować u LP, ostrząc jej nożyczki krawieckie Prawie cała wykonana jest z kwasówki. Tylko elementy mocujące kamienie, motylki i ta ruchoma kostka, będąca prowadnicą głównego ramienia, zrobione są z jakiegoś amelinium Czy faktycznie taką brałeś jak w linku? Daj znać bo jak tak zamawiam Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-398957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Tak, dokładnie od tego sprzedającego. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-398959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilox Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jakie są najlepsze domowe sposoby na ostrzenie noży? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jakie są najlepsze domowe sposoby na ostrzenie noży?Jesteś w dobrym temacie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jakie są najlepsze domowe sposoby na ostrzenie noży? Zacznij od pierwszej strony. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Mam pytanie dotyczące wkładania noża do gorącej wody.Byłem zaskoczony reakcją mojego szwagra, który zbeształ mnie za właśnie takie wkładanie, twierdząc, że tępię tym noże. Dodam, że były to jego noże.Czy miał rację ?Zacznij lekturę choć od 37 strony (mój post) zdania są (były) podzielone. Ale jak nawet andy zmienił zdanie to musi być coś na rzeczy. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 23 Stycznia 2015 No i teraz ja swoje pięć groszy wcisnę.Nie wiem jak to jest z tym tępieniem noży w zmywarkach do końca,ale może chodzi o to,że one ciągle uderzają o siebie i dlatego nie najlepiej wychodzimy na myciu noży w zmywarce.U mnie w pracy mamy profesjonalne maszyny do mycia noży,zasilane chemią w płynie a nie proszkiem ale i tak prawie nikt nie ostrzy noży przed myciem z wyjątkem fachofffcóf.Noże mamy w spoecjalnych koszykach ale,kiedy są myte pod wysokim ciśnieniem+gorąca woda+obijanie się noża o plastikowe ograniczniki=tępy nóż.Oczywiście to nie jest tak,że nie da się nim pracować,ale da się wyczuć różnicę.Około 700 ludzi na rozbiorze i uboju się raczej nie myli,a swoją drogą faktycznie jest tak jak Dziadek pisze z tym sterylizowaniem noża po każdej czynności na uboju i jakoś dają radę,ale tam tylko wkładają do gorącej wody,bez chemii i nóż nie jest poruszany.Wysiadam... nie wiem czemu ale jednak nóż się tępi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Ale jak nawet andy zmienił zdanie to musi być coś na rzeczy.No ładnie. Traktuję to jako komplement dla Kolegi Henry_, który potrafił mi to wytłumaczyć Teraz dopuszczam możliwość utraty ostrości noża po chemii w zmywarce (oraz po jego obijaniu się w niej). Jak wyjaśnia Kolega Harnaś, nóż może się stępić w tak małym zakresie, że fachowiec odczuje a osoba sporadycznie pracująca nożem (jak ja) tego nie zauważy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Dokładnie podchodzę do tematu jak andy.Mając nóż za 20-30zł nie ma sensu kupować ostrzałki za 100, tak samo z konserwacją.Nigdy nie miałem noża droższego niż z 50zł więc też nigdy nie przykładałem wagi do tematu mycia-konserwacji.Nie jestem też fachowcem który by wyczuł każdą skazę na nożu w czasie krojenia.A przyzwoita ostrzałka i jej użycie przed krojeniem chyba załatwia sprawę (jak na moje potrzeby) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Około 700 ludzi na rozbiorze i uboju Możesz się pochwalić co to za firma, i gdzie idzie z niej mięso?Jakiej jakości wychodzą półprodukty z tego zakładu?Może być na PW gdybyś musiał zachować anonimowość. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Firma nazywa się Westfleisch,mięso sądząc po rejestracjach Tirów idzie na całą europę i nie tylko,do Polski idzie dziennie jakieś 10-12 Tirów.Co do jakości to jeśli chodzi o wygląd,świeżość itd.pierwsza klasa ale jednak to jest inne mięso niż w kraju.Kolega niemiec z którym pracuję zawsze się śmieje,że te świnie jedzą chyba ruskie opony-jakieś takie gumowate jest,wiadomo prosiaki pędzone chemią w wielkopowierzchniowych hodowlach.Natomiast co do wołowiny lub cielęciny to raczej nie mam zastrzeżeń no może poza tym,że cielę tutaj waży ok 200 kg przed ubojem.Nie muszę zachowywać anonimowości bo firma ta ma kilka zakładów i nie wiadomo w którym pracuję,ale też nie ma co się podniecać wielkością i przerobem bo sam znam co najmniej 3 większe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 23 Stycznia 2015 To jeszcze powiedz mi czy pakują "czyste"mięso, czy już wzbogacone o dodatkowe płyny? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Harnas, powiedz nam. na jakim etacie jestes w tej firmie zatrudniony ,ze masz takie informacje Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Tylko i wyłącznie normalne mięso.Przez 20 lat w zawodzie tylko raz się spotkałem z takim tuningiem mięsa,było to w pewnym dość znanym zakładzie na śląsku.Za granicą się takie rzeczy nie zdarzają,uwierz mi pracowałem w kilku zakładach poznałem setki ludzi i nikt tu o takich wynalazkach nie słyszał.To tylko w Polsce...Jako rozbieracz.A informacje mam wzrokowe,tzn wiem ile przerabiamy dziennie,jak przychodzę do pracy i wychodzę to widzę skąd są tiry ,które stoją przy rampach załadowczych lub czekają w kolejce na załadunek.Mrożony towar np w dużych ilościach idzie na Ukrainę,bo czasem i 5-6 tirów tam czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Tylko i wyłącznie normalne mięso. To potwierdziłeś moje przypuszczenia Przed świętami w sklepie na " K " była szynka i łopatka z tej "fabryki" w vacach i z "fabryk" na " D " z Polski.Wybrałem własnie tą z Niemiec, praktycznie zero wycieku, zero pampersa,a w krajowej pływało wszytko w "osoczu" i nawet trzy pampersy sobie z tym nie poradziły.Daty produkcji były zbliżone do siebie, przy czym krajowa była "świeższa". Trochę nam się temat rozjechał Może któraś osoba trzymająca klucze do piwnicy stworzy nowy temat powiedzmy "Pracuję w rzeźni-opinie o mięsie" i przeniesie te posty.Sądzę, że może to być dobry temat, bo nie oszukujmy się <90% osób z forum kupuje mięso w różnych sklepach i dobrze wiedzieć jakiego producenta omijać szerokim łukiem. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodziaksos Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) .U mnie w pracy mamy profesjonalne maszyny do mycia noży,zasilane chemią w płynie a nie proszkiem ale i tak prawie nikt nie ostrzy noży przed myciem z wyjątkem fachofffcóf.Noże mamy w spoecjalnych koszykach ale,kiedy są myte pod wysokim ciśnieniem+gorąca woda+obijanie się noża o plastikowe ograniczniki=tępy nóż.Oczywiście to nie jest tak,że nie da się nim pracować,ale da się wyczuć różnicę.Około 700 ludzi na rozbiorze i uboju się raczej nie myli,a swoją drogą faktycznie jest tak jak Dziadek pisze z tym sterylizowaniem noża po każdej czynności na uboju i jakoś dają radę,ale tam tylko wkładają do gorącej wody,bez chemii i nóż nie jest poruszany.Wysiadam... nie wiem czemu ale jednak nóż się tępi Jaqk miło usłyszeć że ktoś potwierdza to co wcześniej pisałem.Jaest znacząca różnica między pokrojeniem jednej czy dwóch łopatek a praca na taśmie gdzie tępy nóż równa się zerwana łapa.( a nie ma szansy odejść od taśmy bo ta lezie cały czas.)Jak pracowałem dla Danish Crown w Oldenburgu i Boizenburgu problem ten nie występował. Ale noże były myte tylko gorącą wodą pod ciśnieniem. Natomiast w Norge gdzie są maszyny do mycia i chemia jest to poważny problem. Do tego stopnia że rano stoi całkiem spora kolejka do ostrzałek.. Nikt prawie nie ostrzy noży po pracy bo mija się to z celemI napisze to samo co Harnaś. W norge nie ma nastrzykiwania mięsa wodą do handlu. To jakiś wymysł oszustów w Pl Sam mam w domy masę tępych noży i wcale się nie martwię tym.Ale mam też kilka noży które użytkuje tylko ja. Rodzina nie ma prawa ich ruszać. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez slodziaksos Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Slodziaksos to Ty terrorysta jesteś,moimi nożami w domu może kroić każdy.Ale nikt tego nie robi,nawet jak teściowa przyjedzie to je omija szerokim łukiem-boi się interwencji chirurga Raz spróbowała chleba ukroić,razem z trzema palcami... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Raz spróbowała chleba ukroić,razem z trzema palcami... Jak to mawiał mój ojciec "... żeby kroić chleb trzeba najpierw zarobić na niego..."Widocznie w danym dniu teściowa nie dopełniła tego "obowiązku".Pewnie nie przyniosła zięciowi piwa Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 23 Stycznia 2015 problem ten nie występował. Ale noże były myte tylko gorącą wodą pod ciśnieniemTrzeba było od razu tak napisać to i drążenia tematu byłoby mniej andy nie jest taki na jakiego wygląda ale czasem lubi fahowca wyprowadzić z równowagi żeby ten uchylił rąbka tajemnicy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart78 Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 5 Lutego 2015 Może nie na temat, ale z nożami faktycznie trzeba ostrożnie. Ostatnio mój znajomy miał paskudny wypadek w pracy (jest rzeźnikiem) - wbił nóż w...oko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-402565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 11 Lutego 2015 Kupiłem ostrzałkę:http://www.ebay.pl/itm/361082039939?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649Niestety chiński kolega nie zapakował żadnej instrukcji nie wiem jak ją złożyć ani jak jej używać. Może ktoś pomoże? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-404135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 11 Lutego 2015 Kupiłem ostrzałkę: Masz wszystko na zdjęciach. http://www.ebay.pl/itm/361082039939?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649 Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-404141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.