Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące wkładania noża do gorącej wody.

Byłem zaskoczony reakcją mojego szwagra, który zbeształ mnie za właśnie takie wkładanie, twierdząc, że tępię tym noże. Dodam, że były to jego noże.

Czy miał rację ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-398734
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

....jeżeli szwagrem jest andy , to nie.... :devil:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-398739
Udostępnij na innych stronach

Przechodząc płynnie od tępienia noży do ich ostrzenia, zwrócę uwagę szanownych SiB-ów na nowy typ ostrzałki a'la Apex:

http://www.aliexpress.com/item/2014-Newest-Version-Professional-Kitchen-Knife-Sharpener-Sharpening-Updated-Fix-Fixed-Angle/2042391945.html

 

Zamówiłem sobie tę zabaweczkę i muszę przyznać, że ... działa :)

Nawet udało mi zapunktować u LP, ostrząc jej nożyczki krawieckie ;):D

 

Prawie cała wykonana jest z kwasówki. Tylko elementy mocujące kamienie, motylki i ta ruchoma kostka, będąca prowadnicą głównego ramienia, zrobione są z jakiegoś amelinium ;)

 

 

Czy faktycznie taką brałeś jak w linku? Daj znać bo jak tak zamawiam ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-398957
Udostępnij na innych stronach

Tak, dokładnie od tego sprzedającego.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-398959
Udostępnij na innych stronach

Jakie są najlepsze domowe sposoby na ostrzenie noży?

Jesteś w dobrym temacie.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399056
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakie są najlepsze domowe sposoby na ostrzenie noży?

Zacznij od pierwszej strony. :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399070
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie dotyczące wkładania noża do gorącej wody.

Byłem zaskoczony reakcją mojego szwagra, który zbeształ mnie za właśnie takie wkładanie, twierdząc, że tępię tym noże. Dodam, że były to jego noże.

Czy miał rację ?

Zacznij lekturę choć od 37 strony (mój post) zdania są (były) podzielone. Ale jak nawet andy zmienił zdanie to musi być coś na rzeczy. ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399089
Udostępnij na innych stronach

No i teraz ja swoje pięć groszy wcisnę.Nie wiem jak to jest z tym tępieniem noży w zmywarkach do końca,ale może chodzi o to,że one ciągle uderzają o siebie i dlatego nie najlepiej wychodzimy na myciu noży w zmywarce.U mnie w pracy mamy profesjonalne maszyny do mycia noży,zasilane chemią w płynie a nie proszkiem ale i tak prawie nikt nie ostrzy noży przed myciem z wyjątkem fachofffcóf.Noże mamy w spoecjalnych koszykach ale,kiedy są myte pod wysokim ciśnieniem+gorąca woda+obijanie się noża o plastikowe ograniczniki=tępy nóż.Oczywiście to nie jest tak,że nie da się nim pracować,ale da się wyczuć różnicę.Około 700 ludzi na rozbiorze i uboju się raczej nie myli,a swoją drogą faktycznie jest tak jak Dziadek pisze z tym sterylizowaniem noża po każdej czynności na uboju i jakoś dają radę,ale tam tylko wkładają do gorącej wody,bez chemii i nóż nie jest poruszany.Wysiadam... nie wiem czemu ale jednak nóż się tępi :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399094
Udostępnij na innych stronach

Ale jak nawet andy zmienił zdanie to musi być coś na rzeczy.

No ładnie. Traktuję to jako komplement dla Kolegi Henry_, który potrafił mi to wytłumaczyć :) Teraz dopuszczam możliwość utraty ostrości noża po chemii w zmywarce (oraz po jego obijaniu się w niej). Jak wyjaśnia Kolega Harnaś, nóż może się stępić w tak małym zakresie, że fachowiec odczuje a osoba sporadycznie pracująca nożem (jak ja) tego nie zauważy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399105
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie podchodzę do tematu jak andy.

Mając nóż za 20-30zł nie ma sensu kupować ostrzałki za 100, tak samo z konserwacją.

Nigdy nie miałem noża droższego niż z 50zł więc też nigdy nie przykładałem wagi do tematu mycia-konserwacji.

Nie jestem też fachowcem który by wyczuł każdą skazę na nożu w czasie krojenia.

A przyzwoita ostrzałka i jej użycie przed krojeniem chyba załatwia sprawę (jak na moje potrzeby)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399113
Udostępnij na innych stronach

 

 

Około 700 ludzi na rozbiorze i uboju

Możesz się pochwalić co to za firma, i gdzie idzie z niej mięso?

Jakiej jakości wychodzą półprodukty z tego zakładu?

Może być na PW gdybyś musiał zachować anonimowość. 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399149
Udostępnij na innych stronach

Firma nazywa się Westfleisch,mięso sądząc po rejestracjach Tirów idzie na całą europę i nie tylko,do Polski idzie dziennie jakieś 10-12 Tirów.

Co do jakości to jeśli chodzi o wygląd,świeżość  itd.pierwsza klasa ale jednak to jest inne mięso niż w kraju.Kolega niemiec z którym pracuję zawsze się śmieje,że te świnie jedzą chyba ruskie opony-jakieś takie gumowate jest,wiadomo prosiaki pędzone chemią w wielkopowierzchniowych hodowlach.Natomiast co do wołowiny lub cielęciny to raczej nie mam zastrzeżeń no może poza tym,że cielę tutaj waży ok 200 kg przed ubojem.

Nie muszę zachowywać anonimowości bo firma ta ma kilka zakładów i nie wiadomo w którym pracuję,ale też nie ma co się podniecać wielkością i przerobem bo sam znam co najmniej 3 większe 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399159
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze powiedz mi czy pakują "czyste"mięso, czy już wzbogacone o dodatkowe płyny?

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399163
Udostępnij na innych stronach

Tylko i wyłącznie normalne mięso.Przez 20 lat w zawodzie tylko raz się spotkałem z takim tuningiem mięsa,było to w pewnym dość znanym zakładzie na śląsku.Za granicą się takie rzeczy nie zdarzają,uwierz mi pracowałem w kilku zakładach poznałem setki ludzi i nikt tu o takich wynalazkach nie słyszał.To tylko w Polsce...


Jako rozbieracz.A informacje mam wzrokowe,tzn wiem ile przerabiamy dziennie,jak przychodzę do pracy i wychodzę to widzę skąd są tiry ,które stoją przy rampach załadowczych lub czekają w kolejce na załadunek.Mrożony towar np w dużych ilościach idzie na Ukrainę,bo czasem i 5-6 tirów tam czeka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399167
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko i wyłącznie normalne mięso.

To potwierdziłeś moje przypuszczenia :) Przed świętami w sklepie na " K " była szynka i łopatka z tej "fabryki" w vacach i z "fabryk" na " D " z Polski.

Wybrałem własnie tą z Niemiec, praktycznie zero wycieku, zero pampersa,a w krajowej pływało wszytko w "osoczu" i nawet trzy pampersy sobie z tym nie poradziły.

Daty produkcji były zbliżone do siebie, przy czym krajowa była "świeższa". 

Trochę nam się temat rozjechał :facepalm: Może któraś osoba trzymająca klucze do piwnicy stworzy nowy temat powiedzmy "Pracuję w rzeźni-opinie o mięsie" i przeniesie te posty.

Sądzę, że może to być dobry temat, bo nie oszukujmy się <90% osób z forum kupuje mięso w różnych sklepach i dobrze wiedzieć jakiego producenta omijać szerokim łukiem.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399180
Udostępnij na innych stronach

.U mnie w pracy mamy profesjonalne maszyny do mycia noży,zasilane chemią w płynie a nie proszkiem ale i tak prawie nikt nie ostrzy noży przed myciem z wyjątkem fachofffcóf.Noże mamy w spoecjalnych koszykach ale,kiedy są myte pod wysokim ciśnieniem+gorąca woda+obijanie się noża o plastikowe ograniczniki=tępy nóż.Oczywiście to nie jest tak,że nie da się nim pracować,ale da się wyczuć różnicę.Około 700 ludzi na rozbiorze i uboju się raczej nie myli,a swoją drogą faktycznie jest tak jak Dziadek pisze z tym sterylizowaniem noża po każdej czynności na uboju i jakoś dają radę,ale tam tylko wkładają do gorącej wody,bez chemii i nóż nie jest poruszany.Wysiadam... nie wiem czemu ale jednak nóż się tępi :cry:

Jaqk miło usłyszeć że ktoś potwierdza to co wcześniej pisałem.Jaest znacząca różnica między pokrojeniem jednej czy dwóch łopatek  a praca na taśmie gdzie tępy nóż równa się zerwana łapa.( a nie ma szansy odejść od taśmy bo ta lezie cały czas.)

Jak pracowałem dla Danish Crown w Oldenburgu i Boizenburgu problem ten nie występował. Ale noże były myte tylko gorącą wodą pod ciśnieniem. Natomiast w Norge gdzie są maszyny do mycia i chemia jest to poważny problem. Do tego stopnia że rano stoi całkiem spora kolejka do ostrzałek.. Nikt prawie nie ostrzy noży po pracy bo mija się to z celem

I napisze to samo co Harnaś. W norge nie ma nastrzykiwania mięsa wodą do handlu. To jakiś wymysł oszustów w Pl

 

Sam mam w domy masę tępych noży i wcale się nie martwię tym.Ale mam też kilka noży które użytkuje tylko ja. Rodzina nie ma prawa ich ruszać.

Edytowane przez slodziaksos
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399183
Udostępnij na innych stronach

Slodziaksos to Ty terrorysta jesteś,moimi nożami w domu może kroić każdy.Ale nikt tego nie robi,nawet jak teściowa przyjedzie to je omija szerokim łukiem-boi się interwencji chirurga :)

 

 Raz spróbowała chleba ukroić,razem z trzema palcami...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399190
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Raz spróbowała chleba ukroić,razem z trzema palcami...

Jak to mawiał mój  ojciec "... żeby kroić chleb trzeba najpierw zarobić na niego..."

Widocznie w danym dniu teściowa nie dopełniła tego "obowiązku".

Pewnie nie przyniosła zięciowi piwa :D

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399194
Udostępnij na innych stronach

problem ten nie występował. Ale noże były myte tylko gorącą wodą pod ciśnieniem

Trzeba było od razu tak napisać to i drążenia tematu byłoby mniej :)

 

andy nie jest taki na jakiego wygląda ale czasem lubi fahowca wyprowadzić z równowagi żeby ten uchylił rąbka tajemnicy :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-399198
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kupiłem ostrzałkę:

http://www.ebay.pl/itm/361082039939?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

Niestety chiński kolega nie zapakował żadnej instrukcji nie wiem jak ją złożyć ani jak jej używać. Może ktoś pomoże?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-404135
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kupiłem ostrzałkę:

 

Masz wszystko na zdjęciach. http://www.ebay.pl/itm/361082039939?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/33/#findComment-404141
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.