ROBSON REDDEVIL Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Lipca 2012 Może to chińczyk ,ale do drzewka do wędzenia raz na jakiś czas styka :wink: Póki co na sthila mnie nie stać niestety :mellow: Cytuj "Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-229223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Lipca 2012 Najlepiej kupić dobrej firmy Oleo-Mac, Sthil, HusqvarnaWitaj AndyAndy, wiadoma sprawa, ale mając ograniczony budżet ? Pisząc "nieprofesjonalnej" miałem na myśli coś przyciąć , coś podciąć oraz do drzewka do wędzenia raz na jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-229249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Lipca 2012 adam_smola, Znam dużo ludzi kupujących takie wyroby i znam serwisantów. Prawie każdy, kto kupił, miał tylko podciąć coś w ogródku lub gałęzie nad domem. Po tygodniu już był wydatek o 30 zł większy niż zakup piły. Tak naprawdę to wszystkie piły bazują na częściach Sthila z tych lepszych. Kto Chińskie kupuje ten dwa razy kupuje i to jest cała prawda. Dołóż 150 zł i kup małego Oleo-Mac_a i starczy na lata ciężkiej pracy. :wink: Ps. Ceny są od 360 zł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-229252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Lipca 2012 :grin: ja kupiłem komparator , czy jakoś tak w karaluchu była przecena z 300 na 149 zł :tongue: Kupiłem bo znam z lekka kierownika i przed zakupem pogadałem , co jak się zepsuje itp? Powiedział ,że bierz masz 2 lata gwarancji jak się coś poje....ie to przynieś i od rączki dostaniesz kasę - to wziąłem Jak na razie jestem zadowolony - pali co prawda więcej niż mój opel na 10 km / 0,5-07 m2 drewna potnie na 1 litrze. A ostatnio coś się podziało ,że strasznie ściąga w lewo i nie wiem , czy łańcuch , czy prowadnica , zaniosę to do jakiejś budy gdzie serwisują takie cuda i albo się da naprawić , albo do biedronki po zwrot kosztów :lol: Pozdro0 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-229264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBSON REDDEVIL Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Lipca 2012 Nawet jest film,jak pracuje 2 letni Kraftdele :wink: http://www.youtube.com/watch?v=D08-NPYVkYA Cytuj "Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-229442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Lipca 2012 ROBSON REDDEVIL, ja napiszę tak , przy prowadnicy 45cm na tej pile nie osiągniesz tej mocy co podana , to jest moje zdanie , zerknij tutaj http://www.nokaut.pl/szukaj/pily-lancuchowe/pily-lancuchowe-ms181-spalinowa-pilarka-lancuchowa-stihl-35cm-2-0-km-11392000145-ms-181.html może tutaj znajdziesz coś dla siebie bo jak to mówią w miarę jedzenia , apetyt rośnie i czasami coś innego się chce przyciąć :grin: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-229468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Lipca 2012 A ostatnio coś się podziało ,że strasznie ściąga w lewo i nie wiem , czy łańcuch , czy prowadnica , zaniosę to do jakiejś budy gdzie serwisują takie cuda i albo się da naprawić , albo do biedronki po zwrot kosztów To, że ściąga w prawo czy lewo - to nie jest wadą piły(silnika) > Zapalasz - pracuje (wrrrrrrrrrrryyyyyyyyyy) a że ściąga to jest Twój błąd - myślisz, że nożyczki są zawsz ostre :rolleyes: Taka piła, łańcuch też chce czasami "łaskotek" :rolleyes: :grin: Pozdrawiam :wink: P.S. Naostrz łańcuch :clap: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-229473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczek1959 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Października 2012 Witam! Jestem początkujący, może ktoś mi podpowie jaka jest przyczyna, jeśli po wędzeniu i potem parzeniu jest między osłonką a kiełbasą galareta? Szynkową wędzę ok dwie godz. w temp. do 60st.C, potem parzę ok. dwóch godz.Pozdrawiam! Cytuj Boczek:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-245133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Października 2012 Ja tez moze asem nie jestem ale pewnie parzysz w 75 stopniach i dlatego dla takiego batonu trzeba czasu wiec 2 godzinki wcale nie jest za dlugo a galareta jest z powodu wiekszej ilosci wody dodanej i luznego nabicia,sprobuj mocniej nabijac baton powinien byc twardy,w duzej mierze nie tylko nabicie jest tu problemem ale wiazanie tegoz batonu. Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-245208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Października 2012 Szynkową wędzę ok dwie godz. w temp. do 60st.C, potem parzę ok. dwóch godz.W jakiej temperaturze parzysz i jakiej średnicy osłonek używasz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-245272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczek1959 Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Października 2012 Dzięki za porady! Zadałem pytanie nie na temat, a ze jestem nowy to muszę mieć dwadzieścia postów żeby zadać pytanie. EAnna parzę w temp. do 82st. osłonki o średnicy ok 8cm. Cytuj Boczek:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-245366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Października 2012 parzę w temp. do 82st. osłonki o średnicy ok 8cm.Prawdopodobnie przeparzyłeś te kiełbaskę i stąd galaretka. Gdybym była Tobą to parzyłabym w temp. 75st.C 80 minut lub najlepiej - na termometr - do uzyskania w środku 68 st.C. Przy tej grubości temperatura w środku po wyjęciu z wody jeszcze się podniesie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-245578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaco8994 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Października 2012 Witam wszystkich. Jestem laikiem więc moje pytania będą dla was zapewne śmieszne. Natomiast dla mnie są kluczowe. Wczoraj żona zapeklowała boczek i szynki. I pytanie; Nie wstrzyknąłem w środek mięska mieszanki peklującej bo nie mam specjalnej igły,czy to zle? I drugie; piszecie że peklowanie odbywa się 7 dni w temp.ok 7stopni. A ja mam swoje mięsko wystawione na taras i jest ok.1-2 stopnie. Czy muszę krócej peklować ? [ Dodano: Nie 28 Paź, 2012 13:14 ]Czy mięsko które było wcześniej zamrożone może być wędzone? Cytuj POWODZENIA jaco8994 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Października 2012 http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/1389-peklowanie-mokre-miesa Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 28 Października 2012 Nastrzyk można robić strzykawką kupioną w aptece i bierz jak najgrubszą igłę , ja zawsze pani magister tłumaczę , że tego pacjenta już nie boli .Peklowanie to do maximum +7 stopni C im niższa temp. to peklowanie przedłużamy bo w zerowej temp. ustaje całkowicie . Zapraszam do Akademii DZIADKA na stronie głównej .Mięso mrożone może być wędzone . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaco8994 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Października 2012 Mam wędzarnie podobną do wędzarni P.Bogdana tylko mniejszą i mam mały problem. Nie mam szybra na kanale dymnym i nie mogę regulować ilością dymu. Mogę tylko regulować drzwiczkami. I jak zaczynam wędzić to mam bardzo gęsty dym. I nie wiem czy to dobrze ? Cytuj POWODZENIA jaco8994 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaco8994 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Października 2012 Henio, dziadek pisał,że obniżenie temp peklowania skraca czas Cytuj POWODZENIA jaco8994 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Października 2012 Nastrzyk można robić strzykawką kupioną w aptece i bierz jak najgrubszą igłęBardzo dobra jest taka strzykawka 100 ml. i do tego jak radzi Henio najgrubsza igła, ja mam taką 1.2 mm. tzw. 12, jak mówi pani w aptece. http://dlapacjenta.pl/sklep/product_info.php/products_id/269 Też używam takiego zestawu, i sprawuje się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaco8994 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Października 2012 Henio, Na stronie głównej wędzonki cz.VII pisze o dochładzaniu w zamrażarce. Cytuj POWODZENIA jaco8994 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Października 2012 Na stronie głównej wędzonki cz.VII pisze o dochładzaniu w zamrażarce.Daj link do tego wpisu bo jest to zapewne jakieś nieporozumienie :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadir69 Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Października 2012 Do spec202 mam pilarkę Stihl-a MS 230 bardzo sobie ją chwalę były w ciągu jej pracy dwa takie przypadki ściągania i okazało się, że to wina prowadnicy (moja :blush: ). W czasie cięcia drzewa w lesie zakleszczyła się i chcąc ją wyciągnąć podnosiłem do góry wyginając prowadnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaco8994 Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Listopada 2012 EAnna, http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Cytuj POWODZENIA jaco8994 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-247629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaco8994 Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Listopada 2012 Witam wszystkich. Wczoraj pierwszy raz wędzilem boczek i szynki. Wszystko robiłem według przepisu Dziadka. Boczuś wyszedł znakomicie,ale szynki wydaje mi się że są zbyt suche w środku.Nie wiem co zrobiłem nie tak. No i kolor wędzonek jest ciemny,być może dlatego że wędziłem bukiem i dębem. Cytuj POWODZENIA jaco8994 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-247645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr S Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Listopada 2012 Zdaje mi się ze szyneczki miały za ciepło .Temperatura za wyskoa ...do wędzenia bo ciemne i do parzenia bo sucheAle to jest jedynie moje skromne zdanie :blush: :blush: ...zobaczymy co powieczą eksperci ... Cytuj http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2flaga.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-247648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1501 Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Listopada 2012 Witam wszystkich. Wczoraj pierwszy raz wędzilem boczek i szynki. Wszystko robiłem według przepisu Dziadka. Boczuś wyszedł znakomicie,ale szynki wydaje mi się że są zbyt suche w środku.Nie wiem co zrobiłem nie tak. No i kolor wędzonek jest ciemny,być może dlatego że wędziłem bukiem i dębem. A jak wyglądał proces parzenia tych wędzonek, bo ma on kolosalne znaczenie dla wyrobu. Czy korzystasz z termometrów przy wędzeniu i parzeniu? To jest naprawdę mały wydatek ale zwraca się już po pierwszym wykorzystaniu - po prostu nie przegapisz temperatury wyrobu w jego środku - gdy jest ona zbyt wysoka, wtedy gotowy wyrób jest za suchy. Gdyby temperatura wędzenia była z kolei za wysoka, wtedy mógłbyś po prostu je sobie wtedy upiec, ale tak naprawdę to napisz trochę więcej o tym wędzeniu i parzeniu w twoim wykonaniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-247649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.