Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może to chińczyk ,ale do drzewka do wędzenia raz na jakiś czas styka :wink:

Póki co na sthila mnie nie stać niestety :mellow:

"Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-229223
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 261
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Najlepiej kupić dobrej firmy Oleo-Mac, Sthil, Husqvarna

Witaj AndyAndy, wiadoma sprawa, ale mając ograniczony budżet ? Pisząc "nieprofesjonalnej" miałem na myśli coś przyciąć , coś podciąć oraz

do drzewka do wędzenia raz na jakiś czas

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-229249
Udostępnij na innych stronach

adam_smola, Znam dużo ludzi kupujących takie wyroby i znam serwisantów. Prawie każdy, kto kupił, miał tylko podciąć coś w ogródku lub gałęzie nad domem. Po tygodniu już był wydatek o 30 zł większy niż zakup piły. Tak naprawdę to wszystkie piły bazują na częściach Sthila z tych lepszych. Kto Chińskie kupuje ten dwa razy kupuje i to jest cała prawda. Dołóż 150 zł i kup małego Oleo-Mac_a i starczy na lata ciężkiej pracy. :wink:

Ps. Ceny są od 360 zł

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-229252
Udostępnij na innych stronach

:grin: ja kupiłem komparator , czy jakoś tak w karaluchu była przecena z 300 na 149 zł :tongue:

 

Kupiłem bo znam z lekka kierownika i przed zakupem pogadałem , co jak się zepsuje itp?

 

Powiedział ,że bierz masz 2 lata gwarancji jak się coś poje....ie to przynieś i od rączki dostaniesz kasę - to wziąłem :cool:

 

Jak na razie jestem zadowolony - pali co prawda więcej niż mój opel na 10 km / 0,5-07 m2 drewna potnie na 1 litrze.

 

A ostatnio coś się podziało ,że strasznie ściąga w lewo i nie wiem , czy łańcuch , czy prowadnica , zaniosę to do jakiejś budy gdzie serwisują takie cuda i albo się da naprawić , albo do biedronki po zwrot kosztów :lol:

Pozdro0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-229264
Udostępnij na innych stronach

ROBSON REDDEVIL, ja napiszę tak , przy prowadnicy 45cm na tej pile nie osiągniesz tej mocy co podana , to jest moje zdanie , zerknij tutaj

http://www.nokaut.pl/szukaj/pily-lancuchowe/pily-lancuchowe-ms181-spalinowa-pilarka-lancuchowa-stihl-35cm-2-0-km-11392000145-ms-181.html

może tutaj znajdziesz coś dla siebie

bo jak to mówią w miarę jedzenia , apetyt rośnie i czasami coś innego się chce przyciąć :grin:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-229468
Udostępnij na innych stronach

A ostatnio coś się podziało ,że strasznie ściąga w lewo i nie wiem , czy łańcuch , czy prowadnica , zaniosę to do jakiejś budy gdzie serwisują takie cuda i albo się da naprawić , albo do biedronki po zwrot kosztów

To, że ściąga w prawo czy lewo - to nie jest wadą piły(silnika) > Zapalasz - pracuje (wrrrrrrrrrrryyyyyyyyyy) a że ściąga to jest Twój błąd - myślisz, że nożyczki są zawsz ostre :rolleyes: Taka piła, łańcuch też chce czasami "łaskotek" :rolleyes: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Naostrz łańcuch :clap:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-229473
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam! Jestem początkujący, może ktoś mi podpowie jaka jest przyczyna, jeśli po wędzeniu i potem parzeniu jest między osłonką a kiełbasą galareta? Szynkową wędzę ok dwie godz. w temp. do 60st.C, potem parzę ok. dwóch godz.

Pozdrawiam!

Boczek:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-245133
Udostępnij na innych stronach

Ja tez moze asem nie jestem ale pewnie parzysz w 75 stopniach i dlatego dla takiego batonu trzeba czasu wiec 2 godzinki wcale nie jest za dlugo a galareta jest z powodu wiekszej ilosci wody dodanej i luznego nabicia,sprobuj mocniej nabijac baton powinien byc twardy,w duzej mierze nie tylko nabicie jest tu problemem ale wiazanie tegoz batonu.

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-245208
Udostępnij na innych stronach

Szynkową wędzę ok dwie godz. w temp. do 60st.C, potem parzę ok. dwóch godz.

W jakiej temperaturze parzysz i jakiej średnicy osłonek używasz?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-245272
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za porady! Zadałem pytanie nie na temat, a ze jestem nowy to muszę mieć dwadzieścia postów żeby zadać pytanie. EAnna parzę w temp. do 82st. osłonki o średnicy ok 8cm.
Boczek:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-245366
Udostępnij na innych stronach

parzę w temp. do 82st. osłonki o średnicy ok 8cm.

Prawdopodobnie przeparzyłeś te kiełbaskę i stąd galaretka.

Gdybym była Tobą to parzyłabym w temp. 75st.C 80 minut lub najlepiej - na termometr - do uzyskania w środku 68 st.C. Przy tej grubości temperatura w środku po wyjęciu z wody jeszcze się podniesie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-245578
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich. Jestem laikiem więc moje pytania będą dla was zapewne śmieszne. Natomiast dla mnie są kluczowe. Wczoraj żona zapeklowała boczek i szynki. I pytanie; Nie wstrzyknąłem w środek mięska mieszanki peklującej bo nie mam specjalnej igły,czy to zle? I drugie; piszecie że peklowanie odbywa się 7 dni w temp.ok 7stopni. A ja mam swoje mięsko wystawione na taras i jest ok.1-2 stopnie. Czy muszę krócej peklować ?

 

[ Dodano: Nie 28 Paź, 2012 13:14 ]

Czy mięsko które było wcześniej zamrożone może być wędzone?

POWODZENIA jaco8994
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246383
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk można robić strzykawką kupioną w aptece i bierz jak najgrubszą igłę , ja zawsze pani magister tłumaczę , że tego pacjenta już nie boli .

Peklowanie to do maximum +7 stopni C im niższa temp. to peklowanie przedłużamy bo w zerowej temp. ustaje całkowicie .

 

Zapraszam do Akademii DZIADKA na stronie głównej .

Mięso mrożone może być wędzone .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246387
Udostępnij na innych stronach

Mam wędzarnie podobną do wędzarni P.Bogdana tylko mniejszą i mam mały problem. Nie mam szybra na kanale dymnym i nie mogę regulować ilością dymu. Mogę tylko regulować drzwiczkami. I jak zaczynam wędzić to mam bardzo gęsty dym. I nie wiem czy to dobrze ?
POWODZENIA jaco8994
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246390
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk można robić strzykawką kupioną w aptece i bierz jak najgrubszą igłę

Bardzo dobra jest taka strzykawka 100 ml. i do tego jak radzi Henio najgrubsza igła, ja mam taką 1.2 mm. tzw. 12, jak mówi pani w aptece.

http://dlapacjenta.pl/sklep/product_info.php/products_id/269

Też używam takiego zestawu, i sprawuje się znakomicie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246415
Udostępnij na innych stronach

Na stronie głównej wędzonki cz.VII pisze o dochładzaniu w zamrażarce.

Daj link do tego wpisu bo jest to zapewne jakieś nieporozumienie :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246596
Udostępnij na innych stronach

Do spec202 mam pilarkę Stihl-a MS 230 bardzo sobie ją chwalę były w ciągu jej pracy dwa takie przypadki ściągania i okazało się, że to wina prowadnicy (moja :blush: ). W czasie cięcia drzewa w lesie zakleszczyła się i chcąc ją wyciągnąć podnosiłem do góry wyginając prowadnicę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-246612
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich. Wczoraj pierwszy raz wędzilem boczek i szynki. Wszystko robiłem według przepisu Dziadka. Boczuś wyszedł znakomicie,ale szynki wydaje mi się że są zbyt suche w środku.Nie wiem co zrobiłem nie tak. No i kolor wędzonek jest ciemny,być może dlatego że wędziłem bukiem i dębem.
POWODZENIA jaco8994
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-247645
Udostępnij na innych stronach

Zdaje mi się ze szyneczki miały za ciepło .

Temperatura za wyskoa ...do wędzenia bo ciemne i do parzenia bo suche

Ale to jest jedynie moje skromne zdanie :blush: :blush: ...zobaczymy co powieczą eksperci ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-247648
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich. Wczoraj pierwszy raz wędzilem boczek i szynki. Wszystko robiłem według przepisu Dziadka. Boczuś wyszedł znakomicie,ale szynki wydaje mi się że są zbyt suche w środku.Nie wiem co zrobiłem nie tak. No i kolor wędzonek jest ciemny,być może dlatego że wędziłem bukiem i dębem.

A jak wyglądał proces parzenia tych wędzonek, bo ma on kolosalne znaczenie dla wyrobu. Czy korzystasz z termometrów przy wędzeniu i parzeniu? To jest naprawdę mały wydatek ale zwraca się już po pierwszym wykorzystaniu - po prostu nie przegapisz temperatury wyrobu w jego środku - gdy jest ona zbyt wysoka, wtedy gotowy wyrób jest za suchy. Gdyby temperatura wędzenia była z kolei za wysoka, wtedy mógłbyś po prostu je sobie wtedy upiec, ale tak naprawdę to napisz trochę więcej o tym wędzeniu i parzeniu w twoim wykonaniu. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/2/#findComment-247649
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.