Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po dłuższej rozmowie z teściową, przyznała się że włożyła do wędzarni mokre wędliny bez osuszania :???: Gdy zapytałem dlaczego? że tak się nie robi odp. że oni zawsze tak robią i wyroby zawsze im wychodziły.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-93101
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 254
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No to masz przyczynę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-93103
Udostępnij na innych stronach

Niestety porażka, wędzarnia kopci i czuć spaleniznę, dobrze że w czas zobaczyłem i zabrałem wędliny. Jaka może być tego przyczyna? stawiam na rurę że jest zbyt wąska...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-93398
Udostępnij na innych stronach

tier, Musisz nauczyć się wędzić w twojej wędzarni. Uważam, że temperatura wędzenia była zbyt duża i przypalałeś wędzonki. Załóż deflektor do rozproszenia gazów i temperatury. Podczas mrozów zapewne źle oceniłeś temperaturę wędzarni i to pradopodobnie jest tym problemem. Szkoda że nie umieściłeś fotek przed myciem. było by łatwiej ocenić błędy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-93409
Udostępnij na innych stronach

Andyandy wędziłem w różnych wędzarniach o rożnych porach roku, czy to była prowizoryczna beczka czy też wędzarnia która pod wędlinami miała palenisko czy też składana taki prostokąt, zawsze wszystko wychodziło i nic nie kopciło. Teraz wędze w starej do której przyniosłem bęczke z fotek, a pelnisko wykopane w ziemi i już po krótkim czasie wszystko zaczyna nabierać koloru, tak więc palenie jest raczej dobre. Jak narazie każdy obstawia że to wina za małej rury (lub nie ocieplonej) Co do wędzonek to po ok 30min zrobiły się szare, najlepiej to było widać na oscypkach które z białego zrobiły się lekko szare. No i najważniejsze nie było czuć "dymu" tylko spaleniznę i ciemny dym.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-93410
Udostępnij na innych stronach

tier, Więc masz problem z wilgocią jeżeli spód komory posiada bezpośrednią styczność z ziemią. Wędzonki będą brudne od sadzy i mogą być gorzkie itd. Oceniam to z fotki zamieszczonej na stronce. Sądzę że duże palenisko i prosta rura z dobrym ciągiem potrafi dać wysoką temperaturę w środku, a obudowa blaszana będzie lekko ciepła. Chyba wędziłeś na dotyk ręką .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-93413
Udostępnij na innych stronach

Spód beczki jest wylany betonem do tego obmurowany cegłami i nie ma żadnej styczności z ziemią. Jakoś w drugiej wędzarni (prowizorycznej) była styczność z ziemią i wędzonki się uwędziły ładny kolorek itd. Nic nie okopciło więc napewno to nie jest to przyczyną, a przepraszam że głupio zapytam jeżeli w tej wędzarni będe chciał uwędzić coś na zimno to wszystko będzie okopcone, tak? (tak to zrozumiałem) co do ręki to uwierz mi ale mam wyczucie temperatury, temp. też była odp. do tego wędzarnia odpowiednio ogrzana przed wędzeniem. Tak jak pisałem wcześniej różne wędzarnie i nigdy nic nie kopciło, a przyczyna jest w czymś innym niż paleniu. Każdy kto widział wędzarnie to odrazu mówił że jest to wina zbyt wąskiej rury.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-93462
Udostępnij na innych stronach

Każdy kto widział wędzarnie to odrazu mówił że jest to wina zbyt wąskiej rury.

Bzdura.W mojej wędzarce też jest taka rura i nic nie kopci.Od czasu do czasu czyszczę rurę bo zbiera się w niej coś w rodzaju popiołu.Nie mam z tym problemu, wystarczy odsunąć trochę kozę i rura gotowa do czyszczenia.Moim zdaniem musisz wyczyścić rurę.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-93486
Udostępnij na innych stronach

Gonzo rura jest nowa prosto ze sklepu to co mam czyścić? :mellow:

Andy chyba nie do końca przeczytałes mój ostatni post, co ma do tego temperatura? przeniosłem wszystko do 2 wędzarni tak samo paliłem i było ok.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-93495
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ze zdjęcia trudno się było zorientować o stanie rury :rolleyes: Ja dziś wyczyściłem, syfu czarnego było ze 30dkg.Rura o średnicy 120mm, długość 1m w tym dwa kolana po obu stronach.Może masz beton zachlapany tłuszczem z wędzonek i jak się rozgrzeje to :rolleyes: ( ale jak piszesz wędzarnia nowo zrobiona )

 

U nas wędzą na całego, nawet na ulicach :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-93498
Udostępnij na innych stronach

U nas wędzą na całego, nawet na ulicach

witam chciałbym na żywo to zobaczyć :wink: :wink:

po tegorocznym wędzeniu stwierdziłem jedno,wędzarnia musi powstać

w przyszłości 1600x1000x2400 o innej nie marze he he

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-93520
Udostępnij na innych stronach

po tegorocznym wędzeniu stwierdziłem jedno,wędzarnia musi powstać

w przyszłości 1600x1000x2400 o innej nie marze he he

Marek. Rozumiem, że wymiary w centymetrach?!

Chyba pragniesz wszytko wędzić za jednym podejściem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-93704
Udostępnij na innych stronach

Albo "mini i maxi"

Ja ostatnio skleciłem wędzarnie skrzyniową, ładowaną od góry, o dwóch pojemnościach (mini / maxi ;) )

Normalnie wędzę w jednej komorze, a gdy jest potrzeba "większego" wędzenia, to wyjmuję środkową ściankę. Wymiary mini (dł. / szer. / wys.), to 70/67/90 [cm], a wymiary maxi, to 100/67/90 [cm]

 

http://dl.dropbox.com/u/2836381/IMG_5483.JPG

 

Marek. Rozumiem, że wymiary w centymetrach?!

Ja mam głęboką nadzieję, że jednak w milimetrach ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-93727
Udostępnij na innych stronach

Gonzo ładną masz wędzarnię, jedna prośba trzymaj prosto aparat jak robisz jej zdjęcie .Ona przecież najważniejsza. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-93731
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Witam zbudowałem wędzarnie z cegły i mam problem z cugiem. Wędzarnia jak widać na załączonych zdjęciach jest dość prowizoryczna, palenisko wyłożone zwykłymi cegłami, kanał dymny z cegły wentylacyjnej śr. ok 20cm, kąt kanału dymnego jest niewielki ale jest wznoszący w kierunku wędzarni, komora dymna w całości z cegły 80x80 nie ocieplona. Ostatnio dodałem prowizoryczny komin z kwasówki śr. ok. 40cm ( akurat taki miałem pod ręką). Problem polega na tym że cug jest mizerny i to w dodatku po długim wygrzewaniu komory wędzarniczej, nie wiem gdzie jest problem, aby w ogóle zacząć wędzić muszę "ręcznie" wtłaczać powietrze do komory spalania  co w praktyce uniemożliwia mi suszenie wędlin przed wędzeniem. Macie jakieś sugestie?? 

post-81562-0-96420100-1468063762_thumb.jpg

post-81562-0-75328300-1468063785_thumb.jpg

post-81562-0-43448100-1468063802_thumb.jpg

post-81562-0-44080500-1468063821_thumb.jpg

post-81562-0-10196500-1468064533_thumb.jpg

Edytowane przez lechu1984
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-506008
Udostępnij na innych stronach

 

 

długim wygrzewaniu komory wędzarniczej, nie wiem gdzie jest problem, aby w ogóle zacząć wędzić muszę "ręcznie" wtłaczać powietrze do komory spalania  co w praktyce uniemożliwia mi suszenie wędlin przed wędzeniem. Macie jakieś sugestie?? 
Oczywiście! czytaj forum! O tej porze masz bardzo duże straty temperatury, więc zimą problem jeszcze się zwiększy. Łatwiej jest poczytać i zrozumieć problem. Samo opalanie i uzyskanie temperatury nie rozwiązuje problemu, ponieważ tytko właściwe opalanie służy wędzeniu. Wracam do pierwszych słów - czytaj forum. :)    
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-506036
Udostępnij na innych stronach

Trochę tych postów poczytałem i wiem że ocieplona wędzarnia ma lepszy cug i ciepły komin w tym pomaga, ale zastanawia mnie dlaczego nie ma cugu przy takiej różnicy poziomów między paleniskiem a kominem, czy nie powinny działać tu prawa fizyki?? 

Poza tym sąsiad za płotem ma wędzarnie podobną z bloczka betonowego nie ocieploną i praktycznie bez komina i brak jakiegokolwiek problemu z paleniem, no i są przecież wędzarnie z beczek i tego typu podobne i też problemów z paleniem nie ma więc o co kaman??

Edytowane przez lechu1984
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-506041
Udostępnij na innych stronach

Kolego cug to ma mieć piec a nie wędzarnia ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-506056
Udostępnij na innych stronach

Kolego cug to ma mieć piec a nie wędzarnia ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Mało to konstruktywne i pomocne.Z resztą nie widzę różnicy ( poza konstrukcją i zastosowaniem) cug to cug czyż n ie tak??

Edytowane przez lechu1984
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-506061
Udostępnij na innych stronach

Małe palenisko, kanał zbyt długi i zimny. Materiał ceramiczny dostarcza dużo wilgoci z ziemi. Zrób palenisko bezpośrednio przy komorze.

 

Trochę tych postów poczytałem
Czytaj konkrety, a zdecydujesz się na budowę od nowa i dobrej wędzarni. Jeżeli decydujesz się dalej trwać przy "swoim" - znaczy, że dalej nie masz pojęcia na temat wędzenia.  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/9/#findComment-506084
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.